tammikuu 10, 2025, 23:15:11 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

M;kko

Hienoja kasveja! Haluan myös kiitellä tuota uutta erittäin selkeää esitystapaasi, eli kussakin postauksessa yksi kunnon kuva ja teksti sen alla. Näitä on mukava katsella & lukea!

aropupu

Kiitos kiitoksista, hyvä että kelpaa. Pakko näistä on jotain ylös kirjoittaa kun oma muisti on sellaista reikäjuustoa että tiedän, etten  joskus parin vuoden päästä enää muuten muistaisi millainen mikäkin lajike oli. Sama se on sitten laittaa höpinät kaikkien luettaviksi, voihan näistä jotain apua jollekin joskus olla.

aropupu


Habanero (C. chinense)

"Chilivaarin Habanero", eli ilmeisesti se ihan "aito ja alkuperäinen" oranssi Habanero. Tämä meni taimelle vähän myöhemmin kuin muut ja on ihan nyt vasta alkanut kypsyttelemään podejaan, mutta on niitä jonkun verran tullut jo käytettyä ja hyvää tämä todellakin on. Poltto tuntuu yllättävän miedolta, kun on tottunut habaneron tarkoittavan lähinnä jotain noita Red Savina/tms-variaatioita, mutta tämän poltto on miellyttävämpi ja sitä potkua löytyy silti enemmän kuin tarpeeksi.

aropupu


C04392 (C. chacoense)

Satoisa, podit isommat kuin chacoilla keskimäärin. Podien malli vähemmän pitkulainen kuin yleensä, suurimmat podit lähes pyöreitä.

aropupu


CAP 1451 (C. chinense)

Olen ilmeisesti ensimmäinen joka tätä lajiketta kasvattaa, ainakaan siis niistä kasvattajista jotka kirjoittelevat nettiin kasvatteluistaan koska google ei tästä juurikaan mainintoja vielä viime talvena löytänyt. Podit keskikokoiset, hedelmäliha paksuhko. Aromikas on, poltto keskivahva. Perushyvä, mutta ei mikään maailmoja mullistava tapaus. Vaihtaa väriä vihreästä keltaiseen, josta oranssin kautta punaiseen. Kun tähän lisätään vielä sekaan se että osa podeista on UV-tummunut kesän pahimman porotuksen aikana reippaasti mutta myöhemmin kehittyneet ovat raakana vihreitä, on tuossa kasvissa aika mukava väripaletti näin loppusyksystä.

aropupu


"C. exile" (C. chacoense "var exile")

Mitään sen kummempia morfologisia eroja en tästä "alatyypistä" lopulta muihin chacoihin vertaamalla löytänyt. Calyx-hampaat ovat kyllä lyhyehköt ainakin näin loppuvaiheessa ja kypsien roikuttua oksalla jo hyvän tovin, mutta eivät kyllä eroa tarpeeksi muista chacoista että tätä viitsisi sanoa edes sitten miksikään alatyypiksi tms. Joko nämä siemenet olivat vääriä, tai sitten koko var. exile-homma on vähän höpöhöpöjuttu. jälkimmäisen puolelle alan kallistua.

aropupu


CAP 467 (C. frutescens)


CAP 650 (C. frutescens)

Nämä frutet ne vaan antavat odottaa itseään. Raakaa on vaikka kuinka, yhtäkään kypsää ei ole vielä tullut. Pääsivät nyt sisälle natikan alle kypsyttelemään. Eihän minulla mitään kovin suuria odotuksia näiden suhteen ole, mutta ovat lajikkeita joita ei juuri kukaan ole tainnut oikein kasvattaa joten pitää sitä ainakin siemenet talteen saada.

aropupu


CGN 23258 (C. chinense)


CGN 23258 (C. chinense)

Pienehköt podit, joissa polton tyyppi on kovin äkäisen oloinen vaikkei olekaan kovinkaan vahva. Mausta ja polton tyypistä tulee vahvasti Habanero White Bullet mieleen, vaikka kasvin kasvutapa ja podien malli onkin täysin eri.

Jos em. white bullet toimii, niin sitten varmasti tämäkin. Mulla ei toiminut, joten tämä tuskin tulee jatkoa saamaan.

aropupu


Charapita (C. chinense)

Päälle metrin korkea tukeva pikkupuu joka teki koko kauden aikana tämän tasan yhden ainoan marjan, jossa oli sisällä yksi ainoa siemen. Olisi mukava tietää mikä meni vikaan.

aropupu


Tabasco (C. frutescens)

Tällä vähän sama kuin edellisellä, kuvassa on 50% tämän kasvin kokonaissadosta. Kasvi on mukavan kokoinen ja ollut hyvinvoivan näköinen koko kesän, saanut valoa, lämpöä, multatilaa ja lannoitteita suunnilleen samoissa määrin kuin muutkin rehut, joista suurin osa on tuottanut satoa ihan hyvin. ??? en keksi oikein mitään järkevää selitystä.

aropupu


NOT topgirl (C. baccatum var. baccatum)

Jokin CAP-koodillinen villibaccatum tämä on, mutta en tiedä mikä, kun nimikyltit olivat menneet sekaisin. Kuvia netistä pläräämällä näitä villejä on käytännöllisesti katsoen mahdoton tunnistaa toisistaan, joten tämä jää nyt sitten pysyvästi tunnistamattomaksi.

Jos joku muuten haluaa kokeilla villichilien kasvatusta kasvattelemalla tunnistamatonta geneeristä villibaccatumia, niin siemeniä tuosta tuli aivan tuhoton määrä ja tuskin niitä kukaan "vakavampi" harrastaja haluaa, joten jakelen ihan mielelläni pois mokomat.

aropupu


PI 439361 (C. baccatum var baccatum)


PI 439361 (C. baccatum var baccatum)

Toinen villibaccatum, jolle siemenkauppias John the Chilliman on keksinyt lisänimen "bolivian small red".

aropupu


Astor F1 (C. annuum)

Makea ja satoisa, voisi päästä jatkoon sitten joskus hamassa tulevaisuudessa kun on se kasvari jossa kasvatella. Ulkona ruukussa näiden vihannespaprikoiden kasvattelussa ei paljoa järkeä ole.

aropupu


Luteus F1 (C. annuum)

Peruspaprika.

aropupu


CAP 1478 (C. praetermissum)

aropupu


Trinidad Perfume (C. chinense)

Täysin tuleton chinense. On myös täysin uskomattoman makuinen. Siementen lähde kuvailee makua näin:

Lainaus"Wonderful, aromatic pods with a capped-lantern shape. It has the aroma and flavour of the Capsicum chinense species but no heat."


Luulen, että tämän kanssa on tapahtunut jokin kämmi lannoittamisen tms kanssa, koska tuon minun kasvini podit ovat täysin syömäkelvottomia. Tulettomia ne ovat kyllä, joten mikään vahinkohybridi tämä tuskin on, mutta vaikea on kuvitella että mikään lajike luonnostaan maistuisi tuolta. Pistävän kitkerä, hapan maku, joka jää suuhun oleilemaan pitkäksi aikaa. Niin pahan makuinen, että en oikein pystynyt edes syömään noita, vaan piti mennä sylkemään pois ja haalia heti pöydällä tarjolla ollut muffinssi suuhun että saisi tuon kamalan maun suusta pois. Mieluummin imeskelen kadunvarresta löytynyttä koiran pökälettä kuin tätä, ainoa lajike joka minulla menee podeineen kompostiin, vaikka siemeniä nyt varmaan tulee kaiken varalta kerättyä.

Täysin tuleton aromikas chinense kyllä sinänsä kiinnostaa, joten ehkä tätä voisi joskus uudelleen koittaa, ja katsoa vähän tarkemmin miten tuota lannoittaa. Ehkä voisi myös kaiken varalta hommata siemenet jostain muualta.


aropupu


"chaco yellow" (C. baccatum)

Reimer seedsin chacoensena kauppaama pikkubaccatum. Tuottaa jostain syystä tulettomia podeja silloin tällöin - alkukaudesta niitä oli enemmän kuin tulellisia, nyt loppukaudesta ei ole tulettomia taas tullut vastaan juuri ollenkaan. Minun kirjoissani tämä on hieman omituista käytöstä chililtä? Kasvutapa kummallinen, lähes pubescensmainen. Kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta.

Maku on perushyvä baccatum. Raikas ja rakenteeltaan "suussa rapsahtava" mutta hedelmäliha aika ohut. Poltto on miedohko mutta ei kuitenkaan ihan sieltä miedoimmasta päästä. Ei sinänsä yhtään hassumpi lajike muuten, mutta podit ovat kovin pieniä, joka tekee perkaamisesta yms hieman epäkäytännöllistä.

aropupu


Chilhuacle Negro (C. annuum)

Tämä ei tuoreena käytettynä iskenyt sitten ollenkaan. Ei mitenkään kaksinen maku, mieto poltto ja paksuin nahka johon olen paprikalla törmännyt. Puolikkaan podin silppusin leivän päälle jonka syötyäni totesin jotta PTHYI!, ja pätkin loput podit juuri työn alla olleeseen seka-annuumi-chilitahnaan. Useammastakin suunnasta on nyt kuitenkin toitotettu että tämä on parhaimmillaan nimenomaan kuivattuna, joten pitääpä kuivata nuo loput sitten kun kypsyvät, josko tälle sittenkin olisi käyttöä. Kuivatun chilin menekki tässä taloudessa vaan tuntuu olevan yleisesti ottaen aika huono, joten olen mieluummin säilönyt muulla tavoin, tai mieluiten käyttänyt tuoreena. Voihan se tietysti olla, että jokunen herkkulajikekin tulee ymmärrettyä täysin väärin, kun ei koita lajikkeita kuivattuna käytännössä ollenkaan.

aropupu



Cumari Pollux (C. pratermissum)

aropupu


Jamaican Bell (C. baccatum)

Kuva ei nyt oikein täytä meikäläisen esteettisiä kriteerejä mutta tajusin ettei tästäkään ollut vielä yhtään kuvaa ja podit olivat jo kasvista irti, pizzaan menossa, joten räpsäisin vaan hätäisesti jonkun.

Poltto on miedoin johon olen törmännyt, joutuu oikein imeskelemään ja pyörittelemään siemenkiinnikkeitä suussaan ennenkuin polttoa löytyy, ja sitä on tosi vähän. Maku todella raikas, lievästi makea. Jos satoisuus olisi parempi, voisi tätä käyttää mielellään vihannespaprikan korvikkeena, nykyisten kasvatusmetodien antamalla sadolla ei oikein kannata.

Kuvan oikeanpuolimmainen, auki leikattu podi on toivottavasti risteymä Lemon Dropin kanssa. Mielenkiinnolla odotan minkä mallista podia tuo "normaalin mallisen chilin" ja tämän "var. umbilicatum"-tyypin möhkäleen risteytys tuottaa, jollei siis ole itsepölyttynyt.



Tobago Sweet Seasoning (C. chinense)

"Lähes tulettomana" mainostettu lajike. On tuo mieto moneen muuhun chinenseen verrattuna, mutta saa ainakin minulla vedet nousemaan silmiin jos tuota sellaisenaan alkaa rouskimaan. Ihan aromikas ja perushyvä kyllä, ei mitään valittamista.