tammikuu 10, 2025, 15:38:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


M;kko 2011-2014

Aloittaja M;kko, maaliskuu 23, 2011, 14:21:50 ip

« edellinen - seuraava »

aropupu

Limosta joo puhuin, taisi tulla vähän epäselvästi ilmaistua. Limonia en ole maistanut, mutta chilivaarin blogista joskus tarttui silmään tällainen. Mikä lienee sitten makuerojen lopulliseksi tuomioksi tullutkaan.

M;kko

Kiitos aropupulle linkistä ja Chilivaarille sen sisällöstä! Tosin toisin kuin Chilivaari kertoi, ihan tuleton oma Limoni ei ole. Sitä kun rupesin rouskuttelemaan, niin puoleen väliin podia meni helposti ja sitten osui siemenkiinnikettä suuhun ja iloinen rouskuttelu loppui! Eli pelkältään syötynä Limossa on enemmän poltetta kuin itse kaipaan, ainakin tässä vaiheessa kautta, kun toleranssit ovat alhaalla. Viime kaudella laitoin tuota Harold St. Bartsin kanssa appelsiinimarmeladiin ja hyvää ja sopivan tulista tuli.

Ensimmäinen flexun marjakin on syöty. Yllättäen siinäkin oli jonkun verran poltetta, mutta se makeus! Taisi olla makeinta chiliä, mitä olen ikinä maistanut! Flexussa on kylmänkestävyytensä ohella myös maun puolella runsaasti annettavaa, jos vaan saadaan risteämään jonkun 'syömächilin' kanssa. Ja siemeniähän tuossa marjassa oli runsaasti, kokonaista yksi kappale.

Chinenset ovat TSMB:ien vetämänä ruvenneet kukkimaan. Jo podeja tehneistä tämän kauden kasveista pisimmälle ehtineet Leek, Aji Cristal ja Piment d'Espellette vielä kypsyttelevät, vaikka podien kasvu on pysähtynyt aikoja sitten. Vihreitä pallukoita alkaa ilmaantua tomaatteihin, eikä vesimelonejakaan ole ötökät tappaneet. Hyvältä näyttää!

M;kko

Rhombon marjoja alkaa olla kuin puolukoita mättäillä. Siitä kiitollinen kasvi, että kun se tekee satoa, niin se tekee sitä runsaasti.

C. Rhomboideum


Yritin viime kaudella risteyttää tuota Lanceolatumin kanssa. Lanceen syntyi 3 marjaa, joissa oli joku 60-80 siementä, jotka eivät kuitenkaan itäneet. Risteytymisen tapahtuminen jäi epäselväksi, kun en tehnyt hommaa kunnolla, eli poistanut nupuista heteitä, pelkästään pölytin rhombon siitepölyllä. Lance tosin ei jostain syystä tuota siitepölyä ja keinohedelmöitetyt marjat olivat kasvin ainoat podit. Mutta kun varmuutta ei ole, niin huonot suoritukset uusitaan. Tein kokeilun uudestaan, tällä kertaa oikein.

Lanceolatumin nuppu rikki revittynä.


Paisuva lanceolatum x rhomboideum -marja


Lanceolatum-yksilöni vaikuttaa kiitolliselta emokasvilta kokeiluihin, sillä se ei edelleenkään tee itse marjoja. Nyt kypsyvät 2 podia ovat molemmat kokeilun tulosta. Nähtäväksi jää onko marjoissa siemeniä ja itävätkö ne.

aropupu

Mielenkiintoinen kokeilu. Noiden lajien yhteensopivuudesta ei taida oikein mitään virallistakaan tietoa olla, että kannattaa toki kokeilla.

Se, että pölytys onnistuu ja marjoja syntyy, ei todellakaan vielä tarkoita että lajit olisivat yhteensopivia tai että niistä olisi mahdollista saada risteytystä aikaiseksi. Yhteensopimattomuus saattaa näkyä myös itämättöminä siemeninä, tai joissain tapauksissa siemenettöminä marjoina. Erittäin mielenkiintoinen kokeilu silti ja kannattaa yrittää niin monella marjalla kuin vain saat aikaiseksi tehdä, jos on vielä niin "hyvä" tuuri käynyt että on osunut kohdalle tosiaan maho lance :) vaikka risteymä periaattessa olisikin mahdollinen, saattaa ilmeisesti varsinkin interspesifisten hybridien F1-siemenissä olla aivan naurettavan huono itävyys, josta syystä niitä kannattaa tuottaa niin paljon kuin vain suinkaan pystyy.

Komea on tuo sun rhomboideum. Oma yksilöni on n. puolitoistavuotias ja komea puska, mutta yhtä ainutta kukkaa en ole vielä nähnyt. Ehkä tänä kesänä sitten..

M;kko

Mikähän mun chilejä vaivaa kun useammasta alkavat podit muuttaa väriään? Tähän asti olikin mennyt hyvin, mitä nyt tavalliset vihreät kirvat ovat olleet riesana.

Leek on ollut kauniin vaalean vihreä, nyt muuttunut ruman kellertäväksi.


Tumma hyper puben podi on ilmeisesti menossa myös pilalle...


Ja tobago sweetin koko ykkösketju on loikannut vasemmalle!


Positiivisena asiana viestin loppuun, että vesimeloni on alkanut kukkia. Olikohan näissä hede- ja emikukat erikseen? Yhdessä uudessa kukassa näyttäisi olevan pieni mollukka valmiina, eli vois olla emikukka.

bluesman

 Hyvin kasvaa ja kypsyykin sulla nuo hyvinvoivat chilisi. Leek on omasta mielestäni paremman makuista hiukan raakana tai jopa vaaleanvihreänä.
Kurpitsakasveilla hede- ja emikukat ovat erikseen, kannattaa käsin pölyttää jotta varmistaa hedelmänmuodostuksen.

M;kko

Kesä on tullut ja päiväkirjan kirjoittelut ovat jääneet kaiken muun tekemisen alle. Tässä tuoreita kuulumisia:

1) Kasvihuoneprojekti. Homma on edistynyt siten, että rakennustarvikkeet ovat tontilla ja tänään tuli rakennuslupakin. Ei kun rakentamaan! Rakennesuunnitteluun sain apuja ingenierolta, iso kiitos hänelle! Ei-niin-miellyttävä yllätys oli luvan hinta: reilut 420€ sisältäen lupahakemuksen pakollisten liitteiden hinnat, itse rakennusluvan sekä rakennuspaikan merkitsemiskustannukset. Se EI sisällä julkisivu- yms muiden lupakuvien hintaa puhumattakaan rakennesuunnittelun kustannuksista. Ymmärrän nyt aika hyvin miksi kaikki eivät lupaa pienille rakennushankkeilleen hae.

Kasvarin lupaa odotellessani kaivoin ensi kauden vesiviljelyjä ajatellen kolmen kuution kokoisen reson maahan. Eipä tarvitse huolehtia siitä loppuuko nesteet pitemmänkään poissaolon aikana! ;)

2) Risteytykset. Keväällä tehtaillut Tobago sweet x Leek F1:set ovat itäneet ja osalla taimista on jo ensimmäiset kunnon lehdetkin. Tällä risteytyksellä on tarkoitus tavoitella Leekin aikaisuutta, kokoa ja paksua hedelmälihaa yhdistettynä TS:n makuun. Tobago sweet x Guajillo siemenet ovat kuivausvaiheessa. Lanceolatum x Rhomboideum kokeesta on taas tullut siemeniä (alkaa vaikuttaa siltä, että nuo tosiaan siemeniä tuottavat), mutta niitäkään en ole vielä idättänyt. Edellisen kokeen siemenet eivät itäneet.

3) Chilit. Vihannespunkit ja kirvat ovat vaivanneet. Lisäksi suurimman osan kasveista vein pihalle toukokuun lämpimän kauden loppupuolella, jonka jälkeen niiden elämä on ollut karua eloonjäämistaistelua kylmässä ja kosteassa Suomen kesässä. Kasvua ei ole ollut lainkaan ja tuntuu, että koko kausi on PAUSElla ja alkaa ehkä joskus myöhemmin, jos vaan saan kasvarin joskus valmiiksi. Siinä onkin sitten menetetty sen verran aikaa, että tulos on varmaan sama kuin viime kaudella eli pakkaset saapuvat ensimmäisten kypsyvien podien myötä...

4) Muut kuin chilit. Punkit ovat syöneet vesimelonit ja kurkut. Maissit jurovat pihalla eivätkä ehdi tehdä tähkiä. Tomaateilla on kylmä.


Tiemuh

Hauska kuulla sinustakin. Kohta neljä sai myös ymmärtäväisen naurahduksen aikaiseksi. Itse myös olen jo suunnitellut ensi kautta. Ja vaikka kasvihuoneen sainkin kohtuu ajoissa valmiiksi niin ei nämä säät ole sitäkään kasvattelumuotoa hellineet.

bluesman

 Taitaa olla suunnitteilla melkoiset viljelmät jos kolmen kuution resokin jo on hommattu.
Onkohan kukaan selvinnyt tästä kaudesta puhtain kasvein? Vähän joka hemmo raportoi tihulaisista, pahoista ja vieläkin pahemmista.
Vielä viileät kelit ja kylmät yöt päälle niin on pakko ruveta kaupallisia tuotteita hommailemaan.

ingeniero

Onhan kaikki ok?

Olisi kiva kuulla projektista lisää :)

M;kko

Lainaus käyttäjältä: ingeniero - elokuu 05, 2012, 16:54:25 ip
Onhan kaikki ok?

Olisi kiva kuulla projektista lisää :)


Jep, hengissä ollaan! Viime kauden loppupuolen chileille/muulle puutarhatoiminnalle irtoava aika meni pääosin kasvarin rakentamisessa. Sekään ei riittänyt, vaan siellä se mörskä on pihalla puolivalmiina. Tai ehkä 80 % valmiina, mutta on siinä vielä tekemistä. Seinät sain pystyyn ja kattoon rakennusmuovin joskus elokuun alussa, jonka jälkeen chilit ja tomaatit valloittivat huoneen. Kaikki lähtivät todella ripeään kasvuun, kun pääsivät koleasta kesästä lämpimään, mutta ajankohta oli auttamatta liian myöhäinen. Muutama chili ehti kypsytellä elokuussa hedelmöittyneitä mollukoita, mutta valtaosa meni raakana kompostiin. Muuten chilikausi 2012 jää mieleen kylmänä, kosteana ja toistuvista punkki- ja kirvainvaasioista johtuen tuskaisena. Yksi positiivinen juttu oli ensimmäinen itse kasvatetun kasvihuonekurkun kypsyminen!

Mutta nyt on kausi 2013 aloitettu ja viime kauden murheet nollattu! Kauden 2013 kasvit kylvettiin 31.12. eli pubeja lukuunottamatta samoihin aikoihin kuin edellisellä kaudella. Kasvit valitsin lähinnä keittiökriteerein, eli hyvää syötävää on tarkoitus tuottaa. Ruokachilien ohella kasvatuksessa on pari tarkoin valikoitua villiä. Lajikkeita tuli liikaa, mutta villejä lukuunottamatta kylvin vain 2-3 siementä kutakin, eli ihan kaikkia noita en varmaan saa kasvamaan, eikä ole tarkoituskaan.

M;kon kasvatuslista 2013:

ANNUUM
Beaver dam
Big Jim
Jalapeño Grande
Early jalapeño
Jalastar
Anaheim sweet
Jalapeño chichimeca
Jalapeño Hercules

BACCATUM
Rainforest
Starfish
Aji cristal
Inca berry
PI260460
PI439370
Aji amarillo

CHINENSE
Orange habanero
Belize red
Scotch bonnet, red
Antillais
Bonda ma Jacques
TSMB
Bih Jolokia
Habanero paper lantern
Biquinho
Habanero Harold St. Barts
Enorme cliente
Cajamarca
Madame Jeannette
Tiger's teeth
Vanero
Charapita
Zavory
Gambia

PUBESCENS
Aji largo
Turbo pube
Locato long red
PI387838
Rocoto 'Grande Mysterio'

FRUTESCENS
Angkor sunrise

VILLIT
C. tovarii
CGN20497 C. cardenasii
Timple C. annuum var annuum
Ulupica large, c. cardenasii var pendulum

RISTEYTYKSET
Dutch habanero f4

Talvehtimassa (punkkien ja muiden ötöjen pelossa pidin määrän minimissä, sai mennä mm. galat, lancet ja flexut):
CAP1530 C. cardenasii
CGN19198 C. sp
Tobago sweet x Leek f1 (Näyttää siltä, että tän podeissa ei ole siemeniä, eli jatkojalostus ei onnistu. MUTTA hyvä siemenetön chili on aika mukava keittiössä, kun ei tarvitse perata!)

M;kko

Missä mennään? Alkuperäisen listan lihavoidut nimet itäneet.

ANNUUM
Beaver dam
Big Jim
Jalapeño Grande II
Early jalapeño
Jalastar
Anaheim sweet
Jalapeño chichimeca
Jalapeño Hercules

BACCATUM
Rainforest
Starfish
Aji cristal II
Inca berry
PI260460 III
PI439370
Aji amarillo III
Aji Fantasy Lisätty listaan myöhemmin.

CHINENSE
Orange habanero II
Belize red
Scotch bonnet, red
Antillais II
Bonda ma Jacques II
TSMB
Bih Jolokia II
Habanero paper lantern
Biquinho
Habanero Harold St. Barts
Enorme cliente
Cajamarca
Madame Jeannette III
Tiger's teeth
Vanero
Charapita
Zavory
Gambia II

PUBESCENS
Aji largo
Turbo pube
Locato long red
PI387838
Rocoto 'Grande Mysterio'

FRUTESCENS
Angkor sunrise

VILLIT
C. tovarii
CGN20497 C. cardenasii
Timple C. annuum var annuum
Ulupica large, c. cardenasii var pendulum
Rhomboideum II Lisätty listaan myöhemmin.
Galapagoense II Lisätty listaan myöhemmin.

RISTEYTYKSET
Dutch habanero f4
Tobago Sweet x Leek f2 II Lisätty listaan myöhemmin.

Yllättävän nihkeää oli itäminen tänä vuonna. Erityisesti Turbo puben poisjääminen harmittaa, samoin kuin cardenasiin. Cardenasiista tuli esiin pari kypäräpäätä, ensimmäinen kuoli työmatkan aikana, jälkimmäistä yritin pelastaa leikkaamalla kypärän pois. Sille ei kuitenkaan ollut kehittynyt sirkkalehtiä ja vaikka 'tappi' on vielä vihreä ja pystyssä, niin eipä sillä taida olla mitään keinoa selvitä. Ehkä syypää heikkoon itämiseen ja kehityshäiriöihin oli matalammat yölämmöt, jotka olivat alussa välillä 15-18 °C. Oletin vuorokausivaihtelun olevan hyvä juttu, mutta ilmeisesti tuo oli liian matala. Päivisin lämmöt olivat noin 25-27 °C.

Mielenkiintoisia uutuuksia on karvainen chinense eli Charapita. Ja tietysti Tovarii, joka valitettavasti tuntuu olevan koko joukon hitain kasvaja. Olisi turve sille väärä (liian hapan) alusta?

Chilien lisäksi tomaatteja tullut kylvettyä seuraavat
Roma
Red Cherry
Jantarnõi 530
Kuldne süda
Money maker
DeBarao Black
P20/OSU Blue
Gardener's delight
Sungold
Moscow delicasy
Pink pear
Cour di bue
Malinovy Urozhai (aka Crimson harvest?)
Chokolade
Sherkan
Black pear
Sidruni hiid
Tolstoi
Torquai
Erk
Tigerella
Boney MM
Apelsin
Purple Calabash
Citrina
French breakfast
Beloruschka
Jaapani truffed kuldne
Honey candy
Sprut
White sugar

Chilien heikosta itämisestä oppineena laitoin useimpia tomaatteja 4 siementä. Itämisprosentti on nyt ollut noin 90, joten aika paljon täytyy ituja listiä...

Näiden lisäksi idätyksessä on 4 sorttia physalista, munakoisoa, kiivi, steviaa ja pari melonia. Kurkut ja muut melonit tulevat myöhemmin.

M;kko

Valaistusta päivitetty vastaamaan nykytarpeita... Edellinen työjuhta, loistarivalaisin (4 x 80W T5), näyttää tuon rinnalla aika himmeältä.


M;kko

Kauden ensimmäinen takaisku! Habanero paper lantern oli kuivahtanut eteläikkunan edessä niin, että pudotti kaikki lehtensä. Leikkasin kasvin aika kompaktiksi, mutta jos ei nopeasti ala pistää uusia lehtiä esille, niin saa mennä k-postiin.

Tomaatteja on viimeisen tarkastuksen mukaan 38:aa sorttia, joista 37:ää ainakin kaksi yksilöä. Saatan olla kuukauden päästä pulassa noiden kanssa. Ensimmäinen on juuri aloittanut kukintansa ja suurimmat ovat noin puolimetrisiä ja venyvät vauhdilla. Tosin kasvarin kattoon tuli vihdoin tilattua kennolevyt ja ikkunanavaajat, joten toiveissa on, että vappuna kasvari on täydessä toiminnassa ja tomaatit yms. tilarohmut eivät enää asu meillä kotona.

Btw, kun katsoo erään kasvattamani tomaattilajikkeen promokuvaa, ihmetellä voi mihin niitä muita lajikkeita tarvitaan! ;)


Make12345

Lainaus käyttäjältä: M;kko - huhtikuu 06, 2013, 22:50:31 ip
kun katsoo erään kasvattamani tomaattilajikkeen promokuvaa, ihmetellä voi mihin niitä muita lajikkeita tarvitaan! ;)


Aivan mieletön tomaattipuu!!

punkgrower

Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 22, 2013, 11:03:43 ap
Valaistusta päivitetty vastaamaan nykytarpeita... Edellinen työjuhta, loistarivalaisin (4 x 80W T5), näyttää tuon rinnalla aika himmeältä.


Erittäin hyvät ja laadukkaat laitteet olet ostanut ! Onnittelen !

M;kko

Eilen katsoin talvetettua CAP1530, että onpas siitä mennyt joku oksa huonoon kuntoon. Poikki varmaan... Oliski ollu, tänään tuli katsottua tarkemmin ja siellähän oli seittiä. Seittiä, jossa kiipeili paljon aktiivisia punkkeja!! Kiireellisen eristyksen, alasleikkauksen ja myrkytyksen (saman setin sai myös vieressä ollut CGN19198. Tobago sweet x Leek f1:en pelkästään myrkytin) jälkeen toivon oikein kovasti, että eivät olleet ehtineet levitä tämän kauden istutuksiin. Viime kausi meni pipariksi osittain noiden kavereiden takia.

Toinen kiva ylläri odotti puutarhassa. (Vesi?)myyrä oli syönyt kolme päärynäpuuta. Puut on suojattu tiheäsilmäisellä verkolla, ja yhden runko sen lisäksi myyräsuojalla, ei auttanut. Yksi puu joutaa takkaan, kaksi muuta varmaan pystyy kituuttamaan vielä muutaman vuoden eteenpäin. Suusta pääsi hetken aikaa lähinnä V:llä, S:llä ja P:llä alkavia sanoja. Aina välillä tämä kasviharrastus hieman harmittaa.

---
No niin. Kesken viestin kirjoittamisen ovikello soi ja Kaukokiidon pojilla oli pari isoa pakettia. Eli kasvarin katto saapui! Automaattiavaajatkin tulivat jo alkuviikosta. Viikonloppu on vapaa joten pääsee rakentelemaan ja sääkin on lämpenemään päin. Ja siitä hieman harvinaisemmasta kuolevasta päärynästä saanee otettua oksan, pari talteen, jos vaikka saisi vartettua johonkin paremmin saatavilla olevaan päärynään.

Hmm.. Ehkä elämä sittenkin voittaa.

M;kko

Kasvarikausi alkanut vihdoin täälläkin! Kuvassa tilanne pari päivää sitten.



Kaikenlaista pientä laittoa kasvari vielä kaipaa, mutta reilut pari viikkoa sitten saapuneet kennolevyt ovat nyt paikoillaan katossa ja tuuletusluukuissakin automaattiavaajat (vaikkei niitä näillä keleillä paljoa tarvitsekaan). Kylmät yöt ovat vielä hillinneet kasvien siirtoa kasvariin, nyt 1,5 kW lämmityksellä yölämmöt ovat olleet hieman alle 5 °C. Rakoja löytyy vielä vähän joka puolelta, joten kunhan ne saa tukittua, niin lämmöt pysynevät hieman paremmin sisällä. Mutta kyllä siellä muutama tomaatti, chili ja yrtti ovat jotenkin pärjänneet. Kasvun pysähtyminen kylmyyden takia on parempi vaihtoehto kuin kitua sisällä (valoa ja hoivaa ei tunnu riittävän enää kaikille).

Tapiksi leikatut CAP1530 ja CGN19198 näyttävät toipuvan punkkihyökkäyksestä ja sitä seuranneesta vastahyökkäyksestä! Toinen riesa on ollut se, että muutama ihan hyvässä kasvussa ollut chinense on yllättäen ja pyytämättä pudottanut kaikki lehtensä. Osa lehdistä on ensin kuivahtanut korpuiksi kuten esim jaolsten on päiväkirjassaan kuvannut. Syyksi katastrofeihin olen alun tautiepäilyjen jälkeen ollut myöskin löytäväni liian tymäkän lannoituksen. Kookoksessa ja/tai turpeessa kasvaneet kasvit ovat saaneet reilusti puutarhan kesää. Kummallista vaan on se, että juuri chinenset ovat kärsineet siitä ensimmäisinä. Ehkä ne isoine lehtineen haihduttavat eniten ja ovat sitä myöten myös saaneet eniten ravinteita?

Huru-ukko

ON se KOMIA kasvari...Kateeks käy...  ;D

jaolsten

Kasvarikateus isku nyt ja lujaa! Harmi homma, että näitä lannoiteövereitä pääsee muillekin sattumaan... Minulla se on itseasiassa pelastanut loppukevään sisäkasvatukset, kun chinenset ovat olleet hieman helpompia siirtää kasvihuoneeseen. Latvat poikki ja heikommat liemet pönttöihin ja taas voidaan odotella tervettä nopeaa kasvua.

Mutta tuo kasvihuone.. Huoh.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013