joulukuu 02, 2023, 16:56:09 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tupakan kasvatus

Aloittaja chilimieli, maaliskuu 24, 2011, 23:45:28 ip

« edellinen - seuraava »

Poltatko?

Kyllä, säännöllisesti.
56 (30.4%)
Kyllä, silloin tällöin.
21 (11.4%)
Kyllä, harvoin, erityistilanteissa.
21 (11.4%)
En.
73 (39.7%)
Valintani on rimbaramba.
6 (3.3%)
Mistä noita tupakan kasvatajia oikeni tulee?
9 (4.9%)
Pitäisikö Suomen lakeja muutenkin muuttaa?
2 (1.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 184

chilimieli

maaliskuu 24, 2011, 23:45:28 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 04, 2011, 17:23:47 ip käyttäjältä chilimieli
Nonni, aiheena siis tupakan kasvatus.
Onko muita tupakan kasvattajia?
Omilla kasveilla tuotan nyt vain siemeniä, jotta niitä on kesällä sitten reilusti.
Kuten kuvasta ilmenee, on kasvin lehtiä harvennettu, jotta tilassa oleva bluesmanilta saatu habanero bronw large pääsee myös kunnolla kasvamaan.
Kuvassa nicotiana tabacum:


Kasvin siemenkota:


Samainen kasvi pääsi myös mikroskoopin alle:
Kuvassa solukkoa suurennoksella:


Lehden pinnassa kasvava karva 100 kertaisena, alempana 400 kertaisena:
Kasvi tuottaa kasvaessaa jännää kirkasta pihkamaista pisaraa varteen ja lehdille, lienee nikotiinia, haisee julmetun pahalle kosketettaessa.
Kotakuvasta on pihkatipat helposti erotettavissa kodan pinnalta.

Kuvassa vielä ennen aikojaan harvennettuja lehtiä:

chilimieli

Niin ja siis itse kasvatuksesta.
Kasvit kasvavat aivan mieletöntä vauhtia riittävällä valaistuksella. Vaikka netistä löytämäni ohjeet ovat painottaneet reilua lannoittamista, en ole antanut kasveille kuin kerran tai kaksi biogrow;ia ja kasvattivat siitäkin huolimatta valtavia lehtiä reilun määrän. Nyt siemennyksen ajaksi jätin lannoituksen pois, mitä nyt kerran taisin antaa biobloomia.

Kodissa on satoja, ellei tuhansia siemeniä, joten yhden kasvin siementuotolla ei tarvitse siemeniä enää ostella tai tuottaa muutamaan vuoteen. ;D
Kasvi on pitänyt myös sattuneesta syystä tuholaishyönteiset loitolla, joten voisin uumoilla tämän sopivan myös kasvihuoneeseen muiden kasvien suojaksi.
Tupakan lehtien kypsyttelyissä olen epäonnistunut, syyksi on koitunut nopeasti ilmaantunut home. Seuraavista kasveista aijon karsia vain valmiiksi keltaiset lehdet.
Mikäli jolllakulla on muita lajikkeita, kuin virginian tupakkaa siemeninä, saa laittaa yksityisviestiä ja sovitaan vaihtokaupat! ;)

hurjatar

Eikö olekin niin, että ihan käyttöön suunnattuja lajikkeita on vaan kahta? Juurikin sitä mitä sinä kasvatat ja sitten käsitykseni mukaan kessu elikäs palturitupakka; rustica.
Hullu puutarhuri hosuu, isot sakset käsissään. Leikkaa joltain jalan, joltain nenän, joltain koko pään.

chilihardhead.fi

Lainaus käyttäjältä: hurjatar - maaliskuu 25, 2011, 07:57:06 ap
Eikö olekin niin, että ihan käyttöön suunnattuja lajikkeita on vaan kahta? Juurikin sitä mitä sinä kasvatat ja sitten käsitykseni mukaan kessu elikäs palturitupakka; rustica.

Nuo ovat vaan ne yleisimmät Suomessa kasvatetut ja ilmeisesti parhaiten pärjäävät lajit.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

chilimieli

Lainaus käyttäjältä: hurjatar - maaliskuu 25, 2011, 07:57:06 ap
Eikö olekin niin, että ihan käyttöön suunnattuja lajikkeita on vaan kahta? Juurikin sitä mitä sinä kasvatat ja sitten käsitykseni mukaan kessu elikäs palturitupakka; rustica.


Näin voisi luulla, mutta onhan esim. sikareille, piipputupakalle ja nuuskalle olemassa omia lajikkeitaan. :P
Esimerkiksi:
Havana
Monte Calme Yellow
Monte Calm Brun,
Maryland 609
http://www.coffinails.com/seeds.html

hurjatar

Niinpä tietenkin..  :o Eivät vaan oikein tahdo tulla mistään vastaan. Meinasin äkäpäissään ostaa nuitakin kasvamaan kun kyllästyin kuulemaan; meetkö kuule ostamaan tupakkaa ku loppu jo. Olis niin päheetä murjasta, että tuolla puska siellä harasoo!  ;D
Hullu puutarhuri hosuu, isot sakset käsissään. Leikkaa joltain jalan, joltain nenän, joltain koko pään.

Minppu

Itse kokeilin joskus tuota röökipensasta (virginiantupakkaa) ja sain siemenet kyllä itämään. Kovin isoiksi eivät taimet kerenneet. Olisinkohan liikaa sitten lannoittanut... Jahka saan seuraavat siemenet jostain, niin voisi kokeilla tuota valohoitomenetelmää.

Olen kuullut, että fermentointi onkin sitten taitolaji, joten omat intressit tupakan kasvattelulle ovat lähinnä kasvattamisen ilo ja ötököiden loitolla pitäminen. ;D

Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Apinamakina

Itse en polta tupakkaa, enkä tule polttamaankaan, mutta ihan uteliaisuuttani kysyn, että voiko tuosta itsekasvatetusta tupakasta saada röökipötkylöitä aikaiseksi? Jos saa niin miten ja kuinka "laadukasta" tavaraa tulee?

chilimieli

Laatu riippuu kypsytyksestä. Tupakkaahan tuo on, ainoana erona kaupan tupakkaan lienee se, että kaupan tavarassa ei ole pelkästää tupakkaa, vaan myös jatkeyrttejä.
Matka tupakan niittämisestä sätkäpaperin sisään on melko työläs ja pitkä (tupakkaa saatetaan kypsytellä puolikin vuotta). Kypsytetty tupakka maustettuna makumelasseilla voi olla kaupankin tupakkaa huomattavasti miellyttävämpi, mutta maun parantamiseksi ainakin itse tulen käyttämään mahdollisesti muita luonnosta kerättyjä mausteyrttejä. Ilmeisesti apila ja ruusu ovat tupakan kasvattajien käytössä ollut jo pitkään. Puhdas tupakkahan on myös varsin vahvaa ja monet kostuttamalla ja prässäämällä ottavatkin tupakasta osan nikotiinista ja muista yhdisteistä pois.

Ohjeita:
http://www.henriettesherbal.com/eclectic/pula-puutteet/luku-10.html#kylv

chilimieli

Eikö foorumilla tosiaan ole muita tupakan kasvattajia? ???
Ainakin aikoinaan tupakan tilausketjussa oli monia innokkaita kun kimppatilausta harkittiin. No, tähän tulee muutos, osa tuotetuista siemenistä tulee torin puolelle jakoon kunhan kypsyvät, niin saadaan aikaan sitä keskustelua.


svalli

Minua ei varmaankan tämän aiheen tarkoituksessa voi pitää tupakan kasvattajana, vaikka kylvinkin eilen koristetupakan Nicotiana alata siemeniä. Googlailemalla selvisi, että Iranissa siitä tehdään piipputupakkaa, eli kasvilla voisi olla muutakin kuin koristekäyttöä.

Onko noissa N. tabacumin kukissa mitään tuoksua? N. alataa kylvin, koska luin että sen kukat tuoksuvat varsinkin iltaisin.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

aropupu

Viime kaudella mulla oli noin tusina puskaa Virginiantupakkaa. Kovin tolkullista kuvaa niistä ei tainnut tulla otettua, ainoa jossa näkyvät täysikokoisina taitaa olla tämä:Tupakat siis nuo korkeat isolehtiset, joka suuntaan leviävän kurpitsan takana.

Kasvattaminen oli helppoa, lähinnä nuo taisivat tulla sellaisiksi lähes miehen mittaisiksi kukkamullan, auringonvalon ja (sade)veden avulla. Saatoin mä niille ohimennen jokusen kerran jotain puutarhan kesääkin kyllä lorauttaa. 10-16L ämpäreissä olivat. Tuleentuminen tuolla virginiantupakalla meni kyllä aivan viime tinkaan, viimeisiä lehtiä taisin keräillä vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Hölmönä menin keräämään siemenkodatkin talteen vasta tällöin, ja lieneekö pakkanen tehnyt tuhojaan siemenille vai onko niissä joku muu vika, mutta eivät oikein tunnu itävän. Jokunen taitaa olla kyllä vielä jäljellä siitä satsista josta nuo kasvatinkin. Pitäisi laittaa varmaan muutama puska taas.Se tupakan hiostaminen onkin sitten ihan oma lukunsa. Yritin hiostaa pieniä satseja kerrallaan kuten teeyrttejä hiostetaan mutta en saanut aikaiseksi kuin hometta. Minkään isojen sähkökäyttöisten hiostuskammioiden rakentelu ei kiinnosta, kun näitä kaikenmaailman askartelu-paskartelu-projekteja on muutenkin liikaa. Mun mielestä toi on kyllä kohtuu miellyttävän makuista tavaraa piipusta poltettuna ihan sellaisenaankin, ilmakuivattuna, mutta todettakoon tähän väliin että mun hajuaistini toimii huomattavasti huonommin kuin keskivertoihmisellä.

Ei kellään muuten sattuisi olemaan muutamaa ylimääräistä N. rustican siementä? kiinnostaisi koittaa tuotakin.

Zabi

Joskus olen harkinnut tupakan kasvatusta, mutta toistaiseksi ajatuksesta luopunut kun se hiostaminen on hillitön homma ja vaatii sopivat tilat, että saisi etes jotennii piippuun kelpaavaa tavaraa.
Löysin netistä Pellervon artikkelin vuodelta 1932, jossa kasvatuksesta ja hiostamisesta enemmän.

Sivu 1
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4
Sivu 5
Sivu 6
Sivu 7
Sivu 8
Sivu 9
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

chilimieli

Onko muuten kiinnostuneita tilaamaan siemeniä täältä? ;)
http://www.tobaccoseed.co.uk/Conneticut_Broadleaf1.html
Kimppatilauksena olisi mukava saada muutamia uusia lajikkeita, etenkin sikareihin sopivia. ;D

aropupu

Kyllä mulle jokunen lajike kelpais oikein mielellään. Pääasiassa sätkä- ja piipputupakkalajikkeet kiinnostavat mutta voihan sitä piruuttaan jotain sikarilajikettakin ottaa vaikkei kyseinen kuvio niinkään kiinnostakaan. tuon 5,6 euroa per sata siementä voi ihan hyvin jakaa vaikka neljään pekkaan jolloin hinnatkin olisivat jo aika edulliset, jos vaan löytyy tarpeeksi kiinnostuneita ja päästään lajikkeista yksimielisyyteen.

chiliholisti

mullaki vois kiinnostaa, joku tupakka lajike tai sitten sikari...eikö joku laittamaan kimppa tilausta tonne torille...eiköhän meitä tupakkamiehiä riitä...
chili päivässä pitää lääkärin loitolla...
Muista otta CHILIsti...

chilimieli

Itseä ainakin kiinnostaisi seuraavat lajikkeet:
CUBAN (HABANO 2000= cuban havanna)
dark virginia
virginia gold
turkish
cuban petit

Itsellä ei ole kokemusta paypalista, enkä onneksi omista luottokorttia, joten järjestäminen lienee jonkun toisen vastuulla. Itse valmis jaettuihin pakkauksiin ja omiin ostoihin, mikäli jokin lajikkeista ei muita kiinnosta.

Todennäköisesti tuo 100kpl arvio ei pidä paikkaansa, vaan määrä on isompi, sillä nuo siemenet on niin pirun pieniä ja olisi melko pihiä laskea niiden määrät täsmällisesti.

Jos jollakulla on rahkeita ottaa homma vastuulleen, kättä ylös! Olen mukana!

Rundari

Itellä on kasvamassa kolme havana 608 lajiketta. Sen enempää en ole vielä tutustunut "jatkojalostukseen" että siittä mitään tietäis. Luetaan sitten lisää kun on sen aika.
http://roadrunner.1g.fi/kuvat/sekalaisii3/PICT0053.JPG/full

chilimieli

Lainaus käyttäjältä: Rundari - toukokuu 15, 2011, 13:30:19 ip
Itellä on kasvamassa kolme havana 608 lajiketta. Sen enempää en ole vielä tutustunut "jatkojalostukseen" että siittä mitään tietäis. Luetaan sitten lisää kun on sen aika.
http://roadrunner.1g.fi/kuvat/sekalaisii3/PICT0053.JPG/full


Kiinnostaisiko vaihtokauppa siemenistä? Itsellä virginian tupakkaa tuhansia siemeniä..
Siis jahka saat omasi kukkimaan ja tekemään siementä. ;)