tammikuu 09, 2025, 22:23:56 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Useampi sato vuodessa

Aloittaja Vile, huhtikuu 03, 2011, 16:59:31 ip

« edellinen - seuraava »

Vile

Moi! Olen uusi chili harrastaja. Muusta kasvien kasvatuksesta on kokemusta ja tietoa jonkinverran. Kysymykseni on onko kokeiltu chilien kasvattamisessa "vale talvehdintaa"? En tiedä mikä oikea termi on. Olin joskus kasvihuonemansikka yrityksessä töissä. Siellä oli puutarhurin kanssa puhetta jos mansikkaa pitää vähällä valolla vai oliko se jopa ilman valoa n. 2 viikkoa niin mansikassa aktivoituu jotkin hormoonit ja se luulee että on kevät kun sen tuo valoon ja lämpöön. Jolloin se alkaa kasvunsa. Näin saataisiin useampi sato vuodessa keinovalolla. En ainakaan heti löytänyt aiheesta muita aiheita.

wille

Lainaus käyttäjältä: Vile - huhtikuu 03, 2011, 16:59:31 ip
Moi! Olen uusi chili harrastaja. Muusta kasvien kasvatuksesta on kokemusta ja tietoa jonkinverran. Kysymykseni on onko kokeiltu chilien kasvattamisessa "vale talvehdintaa"? En tiedä mikä oikea termi on. Olin joskus kasvihuonemansikka yrityksessä töissä. Siellä oli puutarhurin kanssa puhetta jos mansikkaa pitää vähällä valolla vai oliko se jopa ilman valoa n. 2 viikkoa niin mansikassa aktivoituu jotkin hormoonit ja se luulee että on kevät kun sen tuo valoon ja lämpöön. Jolloin se alkaa kasvunsa. Näin saataisiin useampi sato vuodessa keinovalolla. En ainakaan heti löytänyt aiheesta muita aiheita.


Kyllähän chilit tekevät useamman sadon vuodessa ilman valetalveakin. Tai sitten kasvilla on koko kesäkauden kestävä yhtämittainen satokausi. Chilit saavat satonsa valmiiksi verrattaen hitaasti, joten ilman kelvollisia kasvatustiloja valaistuksineen kaikkineen kasvin valetalvehdittaminen saattaa vetää pääsadon tärviölle. Ei vaan ehdi.  ;)
Mulla on c. lanceolatum 100% sisäkasvatuksessa. Se aloitti juuri vuoden ensimmäisen sadon väsäämisen. Valon määrästä riippuen se on tehnyt pari pienempää ja yhden ison sadon per vuosi. Se huilii välillä ja pudottaa kottikärryllisen lehtiä ja aloittaa taas alusta.

Ainakin Jukka "Fatalii" Kilpinen suosittelee keräämään podit pois heti niiden kypsyttyä. Tällä saadaan aikaiseksi se jatkuva satoaminen.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Wille sen jo kertoi, mutta vahvistetaan tarina. Aloittelijat (tervetuloa foorumille!) eivät aina usko ensimmäistä saamaansa vastausta ja terve epäily onkin paikallaan internetissä.

Lajikkeestahan se vähän riippuu, mutta useimmat chilit ovat jatkuvasatoisia. Jos kasvuvoimaa riittää, uusia hedelmiä kehittyy koko ajan samalla kun vanhat kypsyvät ja kasvi kasvaa. Ne osaavat siis keskittyä useampaankin hommaan yhtä aikaa.

Pienillä kasveilla, joihin tulee isoja hedelmiä, kasvu voi pysähtyä sadon kypsyttämisen ajaksi, mutta kyllä se jatkuu ilman keinotekoista talvea. Tropiikin kasveja nämä ovat.

Tuossa raportti huhtikuulta joulukuulle jatkuneesta yhtäjaksoisesta sadosta Inca Red Drop baccatumissa:
http://chilivaari.blogspot.com/2009/11/8-kuukautta-yhtamittaista-satokautta_28.html

Herpiili

Aji Cristal on toista kautta kasvamassa, viime kesänä teki reippaasti satoa jatkuvalla syötöllä, syksyllä lähes kuoli vihannespunkkeihin ja sai olla lokakuulle asti ulkona. Viileämpien säiden myötä punkitkin kuolivat, sitten sisälle natikan alle runsaasti leikeltynä ja joulukuussa taisi alkaa kukkimaan. Tammi-maaliskuun välillä taisi tuosta 600W natikan alla tulla n. kilon verran cristaleita, kypsyttelemisen yhteydessä lakkasi kukkimasta mutta sadonkorjuun jälkeen alkoi taas parissa viikossa tekemään uutta, runsasta satoa ja nyt on kasvi täynnä raakileita sekä kukkia. Eli eivät vaadi kylmempää ja valottomampaa "talvea" tehdäkseen jatkuvasti satoa.

omarosa

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - huhtikuu 03, 2011, 19:48:17 ip
Tammi-maaliskuun välillä taisi tuosta 600W natikan alla tulla n. kilon verran cristaleita, kypsyttelemisen yhteydessä lakkasi kukkimasta mutta sadonkorjuun jälkeen alkoi taas parissa viikossa tekemään uutta, runsasta satoa ja nyt on kasvi täynnä raakileita sekä kukkia. Eli eivät vaadi kylmempää ja valottomampaa "talvea" tehdäkseen jatkuvasti satoa.


Viime vuotisista itselläni pienin sato oli  :'(yksi podi=n.10g=0.01kg/Kasvi/vuosi , bluesmannilla muistaakseni jotain n.9kg/kasvi/vuosi ja muilla varmaan siihen väliin riippuen valituista toiminnoista/olosuhteista.
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

sevenchaos

Tähän aiheeseenhan tää parhaiten liittyisi varmaan.
Elikkäs miten vesiviljelyssä toi jatkuva sadotus toimisi?
Ravinteillahan pystyy kuitenkin säätämään noita kukitus ymsyms. vaiheita, vai olenko tippunut kärryiltä het kättelyssä  ;D
Kannattaako sitten välillä esim. laittaa kukitukseen sopivat ravinteet, poimia sato ja sitten taas jossain vaiheessa kasvuun optimit ravinteet ja lähteä niin liikenteeseen?

Niabo

eiku koko ajan vaa kukituslitkut resossa ni tulee jatkuvasti satoa jos valoa riittää!

Ryhis

Kyllä kasvi tietää milloin satoaa. Lannotteilla voi yrittää kikkailla, mutta miksi vaivautua kun kasvin luonnollinen kiertokulku on kasvu-kukkiminen-satoaminen-kypsyminen-kasvu jne. Optimioloissa talvehtineet kasvit kuten oma habaneroni ovat jo tehneet sadon, jota odotan kypsyväksi. Toinen satorundi starttaa taas kesän puolivälissä kuten viime vuonna ja saan jälleen syksyllä hedelmiä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

sevenchaos

Dänks.
Ihan muuten sellainen kysymys vielä jotta mistä voin päätellä että marja on optimikypsä poimittavaksi?
Odottelenko kuinka monta päivää kun on muuttunut helakan punaiseksi (carribean red haba) vihreästä/ keltaisehkosta vai ihan "fiiliksellä" nappailee niitä kun haluaa  ;D

InkRose

Kun se on kokonaan tasaisen punainen niin se on täysin kypsä. Jos haluat varmistella esim. siemenien suhteen, niin anna olla pari päivää, tai vaikka siihen asti että hieman alkaa nahistua. Kyllähän se syötävää on vihreänäkin jos nälkä on hirmuinen. ;)

sevenchaos

Lainaus käyttäjältä: InkRose - huhtikuu 17, 2011, 11:26:29 ap
Kun se on kokonaan tasaisen punainen niin se on täysin kypsä. Jos haluat varmistella esim. siemenien suhteen, niin anna olla pari päivää, tai vaikka siihen asti että hieman alkaa nahistua. Kyllähän se syötävää on vihreänäkin jos nälkä on hirmuinen. ;)


Oon mä noita vihreänä jo popsinut ja totesin puskan tästä jopa pitävän kun seuraavana päivänä oli alkuja tosi paljon.
Onhan tossa miedohkoa poltetta jo vihreänä mut nyt sain ekat punaiset veke mitkä on jo tossa pari päivää punaisina roikkunut.
Pakko alkaa kokkailemaan...

disturbed833

oon jostai lukenut että jos nyppii ekat kukat ja ekat raa'at podit pois innostuu kasvi tuottamaan enemmä. onko asia näin?

InkRose

Toiset nyppii, mutta yleensä se peruste on olennaisemmin reippaampi kasvu ennen satoa - ja toki isompi kasvi tekee enemmän sitä satoa. Toisaalta, aika lailla saman tuloksen taitaa saada lannoitusta maltillisesti lisäämällä, ainakin jos valoa riittää. Ja samalla tulee mahdollisesti vähän evästä kesän pääsadon odotteluunkin.

mohla

Jotkut chilit innostuvat podittamaan tuosta raakileiden poiminnasta, mutta nuppujen nyppimisestä en tiedä vastaavaa hyötyä olevan. Niiden nyppimisestä lähinnä hyötyä voi olla ohjaus kasvuun kukinnan sijaan, josta ollaan montaa mieltä. Itse en enää nypi kukkia, koska en siitä hyötyä ole nähnyt olevan.

Useamman sadon asiaan sen verran, että chilien maun puolesta kannattaisin lannoituksen vähennystä ainakin typen osalta sadon kypsyessä. Sitten kun on poimittu, niin typpeä lisää hetkeksi --> kasvuvaihe. Sitten taas typpeä vähentämällä ja kukintalannoitukseen siirto... Periaatteessa toimii varmaan ilman tuota kasvuvaihettakin, kunhan olosuhteet ovat kukinnalle hyvät ja lannoitus riittävän vähäistä, ettei chilien makuun pääse tulemaan väkevyyttä typestä. Tällöin chili kasvaa hieman, kukkii tasaiseen ja kypsyttelee podejaan.

Viime kesän Aji Cristal alkoi kukkia kesäkuun alussa ja jatkoi sitä aina elokuun loppuun tehden koko ajan satoa. Viimeiset podit jäivät raakileiksi, mutta leikkasin podillisia varsia maljakkoon ja siinä ne kypsyivät sisällä lämmössä ja keinovalossa. Näin minä tätä mutuilisin. Joku voi korjata mahdollisia aivopieruja tämän asian tiimoilta.