huhtikuu 26, 2024, 04:06:00 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kylmäsavu- ja säilykechili

Aloittaja Toni.A, toukokuu 12, 2010, 11:43:32 ap

« edellinen - seuraava »

Toni.A

toukokuu 12, 2010, 11:43:32 ap Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2010, 11:52:54 ap käyttäjältä ToniPetter
Siispä ajattelin kysäistä toisten kokemuksia kylmäsavustetuista chileistä ja mitenkä toimii ja mikä lajike olisi parhaimmillaan kyseiseen toimeen? Itsellä olisi mahdollisuus toteuttaa kylmäsavutuotteet, joten kertokaa ihmeessä omia kokemuksia, niin voisi sadosta osaa kokeillakin. Samalla kysyn, miten säilykechili onnistuisi autoklaavissa paineen alla tapahtuvaan keittämiseen, jossa lämpö nousee n. 120 asteeseen, kun siihenkin avautuu mahdollisuudet?

Anteeksi lipsahti väärään kohtaa, kun oli tarkoitus laittaa tuohon säilöntä osastolle, mutta eiköhän tuo aika läheltä kuitenkin liippaa!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Herra 47

ainakin chinenset sopii hyvin ja pubet myös ;) ja annuumeista jalapeño on se aito alkuperäinen chipotle... Eli lähes kaikki käy ja savustaa kannattaa ainakin omena- tai kirsikkapuulla :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Tomppa

itse savustelen leppälastulla kalaa :D   sinne pari katajan oksaa mukaan niin hyvä tulee...


Miten meinaat toteuttaa ton savun jäähdytyksen?

joillakin on 14m pitkä "letku"/putki/  joka menee esin vesisäiliön sisällä ja näin savu jäähtyy..päätyen tilaan jossa savustettava tuote on..

menetelmiä on monia, ja toivotankin onnea projektiin!

etenkin tuo kylmäsavustus on taitolaji ja haastava semmoinen!




zarmo

Isävainaalla oli sellanen iso pönttö ja siellä sisällä vastuslankaviritelmä, jonka päälle sitten laitettiin puupalikka savuamaan. Jostain muuntajasta tuli virtaa. Hyvin sillä ainakin kala kylmäsavustui.
Ajatuksenjuoksun leimaa-antavin luonteenpiirre on pimeys

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Tomppa - toukokuu 20, 2010, 20:45:06 ip
itse savustelen leppälastulla kalaa :D   sinne pari katajan oksaa mukaan niin hyvä tulee...


Miten meinaat toteuttaa ton savun jäähdytyksen?

joillakin on 14m pitkä "letku"/putki/  joka menee esin vesisäiliön sisällä ja näin savu jäähtyy..päätyen tilaan jossa savustettava tuote on..

menetelmiä on monia, ja toivotankin onnea projektiin!

etenkin tuo kylmäsavustus on taitolaji ja haastava semmoinen!




Kyllä, noinhan sitä itsekkin savustelen lämminsavutuotteita. Kylmäsavustimen voi helposti rakentaa vanhasta toimivasta jääkaapista. Sinne sisään tulee pieni poltin, jonka päälle laitetaan puuta antamaan savua. Puu voi olla mitä ikinä haluat, mutta kyllä ne perinteiset omena, leppä, jopa katajaakin voi käyttää. Lämpötilaa säädetään, ettei lämpö nouse liian kuumaksi. Viinijärvellä oli aikoinaan kalamestari, joka teki noita polttimoita jääkaappeihin, en tiedä voi olla vieläkin. Pitäisi isäpapalta, kysyä onko se mies vielä niitä polttimoita värkkäillyt.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Rusakko

Ehkä tähän on nyt pakko vastailla.
Itsehän rakensin viime kesänä jääkaapista kylmäsavustuspöntön. Hommahan lähti siitä kun kaverini toi kesäpäivänä kylmäsavustettua lohta tampereen kalakauppiaalta (Nygren, on muuten hyvää) ja pohdimme miten saisi itse tehtyä. Lämmin savuahan ollan tietysti jo tehty ihan grillillä ja metallilaatikolla. Pienen googletuksen jälkeen päädyin seuraavaan. En nyt muista mistä luin tämä mutta toimiva tuli. Lähdetään siitä että otetaan vanha tietokoneen virtalähde ja varmistetaan että se lähtee käyntiin ilman emolevyä. Haetaan Motonetista diesel auton hehkutulppa. Oli muuten hassu ilme myyjällä kun pyysin tulppaa, hän kysyy auton merkkiä ja mallia, johon totea että ihan sama kunhan on halvin :) Tulppa maksoi 7,5e, muistaakseni Fordin tarviketulppa. Virtalähteitä lojuu nurkissa joten se oli ilmainen. Yhdistetään virtalähde ja tulppa kovalevyn 5V johdoilla katkomalla johdot ja kiinnittämällä ne rautalangalla tulppaan.

Näin tulppa alkaa hehkua punaisena. Seuraavaksi tarvitaan puuta. Kuten yllä jo todettiin on omena ja leppä niitä suosituimpia,itsellä on näiden lisäksi ollut luumua, tammea ja katajaa. Puun oksa (noin 5-7cm leveä) kuivataan ja sahataan kiekoiksi, noin 3-4cm korkeiksi. kiekkojen keskelle porataan reikäjosta tulpan pää mahtuu läpi. Samalla motonetin keikalla mukaan tarttui lämpömittari, tämä on tosin turha mutta ihan mukava lisävaruste. maksoi 5e.

Sitten tarvitaan jääkaappi. Appiukolta sain ilmaisen vanhan vyötärölle asti korkean kaapin, toimii, syö mahdollisesti jonkin verran sähköä ja on vanha. mutta oli ilmainen :) laitetaan jääkaappi päälle ja pohjalle tiili. tiilen päälle tulee toinen tiili niin että tulppa tulee päälimmäisen tiilen reiästä hehkuvan osan verran yli. Tiilet viilentävät tulppaa muuten sekä estävät mitään tulipaloja syttymästä. Juuri tehty kiekko laitetaan tiilen päälle niin että tulppa tulee reiästä.

tulppa käryttää puuta mutta ei sytytä sitä. kun kaapin ovi on kiinni, savu pysyy sisällä. tulppa ja savu lämmittävät kaappia mutta sitten astuu jääkaapin kylmennysominaisuudet kuvaan ja kaappi sekä savut kylmenevät. voila, kylmäsavua. Lopuksi sijoitetaan lämpömittari kaappiin, tai mittarin johto, itsemittari tulee kaapin päälle virtalähteen viereen ja johdot vedetään oven välistä tai seinän läpi (läpiveto vielä tekemättä vuoden jälkeen kun kerta toimii muutenkin :)) Kaapin mukana tulleet ritilät toimivat hyvin savustettavien tuotteiden alla, sijoitellaan kalat tai chilit kaappiin ja kytketään virrat virtalähteeseen ja kaappiin. kiekko palaa noin 1.5-2h jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen. tämän ajan voi miettiä vaikka uusia savukala- tai -chiliruokareseptejä.



Valmis setti. rahaa siis kului 12.5e. Puuta ilmaiseksi omalta pihalta ja tuttujen karsiessa puita.

Lohta olen savustanut ja viimeksi koitin paprikaa, josta on tarkoitus tehdä jauhetta ja lisätä chiliä joukkoon. tuoreita chilejä ei löytynyt. Kala laitetaan edellisenä iltana 10% suola veteen fileinä. annetaan suolautua 10-12h riippuen fileen paksuudesta. aamulla fileet pois vedestä, kuivatus pyyhkeellä. kalat kaappiin ja savuttamaan. Savustetaan 12h, välillä vaihtaen kiekkoja. 12 menee noin 6-7 kiekkoa joista suosittelen yhden tai kaksi maksimissaan olevan tammea tai katajaa. kaappiin mahtuu mulla noin 5 kiloa filettä ja tuon voi sitten pakastaa kun on valmista.

lisää kuvia projektista osoitteessa http://rusakko.galleria.fi/kuvat/Muut/2009%2008%20elokuu/Savustusprojekti/ vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin asiasta.
no tuleeko kalasta hyvää, ainakin vaimo kehuu yhtä hyväksi kuin Nygrenin kylmäsavukala tampereen kauppahallissa. enkä laske puolueelliseksi koska yleensä miettii mitä helvettiä se ukko taas on keksinyt :)

Kadotus

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

Toni.A

Tuollaista just lähinnä tarkoitinkin, sulla oli vaan jo kuvatkin valmiina!  ;D Poltin vaan hieman erillainen.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Rusakko

joo niit myytiin valmiita polttimia muuntajalla mut nehän makso ainakin 50e, enkä semmosii sit ruvennu maksaan joten tein halvemman eli 7,5e mallin

Tomppa

Loistavaa!!

Tuommoinen täytyy rakentaa tänäkesänä!!          mahtavaa kun oli kuvat ja hyvät ohjeet!!

Kiitos!!  ainoa asia mitä mietin niin miten kauan tuo hehkutulppa kestää virtaa??


eli tulpan käyttöikä noissa olosuhteissa/virityksissä?

Toki jos maksaa vain 7-12€ ni ihan sama mutta tuli vain mieleen..

Herra 47

Savusampo on aika hyvä lite kylmäsavustukseen :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: herra 47 - toukokuu 20, 2010, 22:33:24 ip
Savusampo on aika hyvä lite kylmäsavustukseen :)
Nyt on pakko ihan kysyä, että minkäslainen vekotin on savusampo? :D

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Herra 47

kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Rusakko

Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - toukokuu 20, 2010, 22:37:10 ip
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - toukokuu 20, 2010, 22:33:24 ip
Savusampo on aika hyvä lite kylmäsavustukseen :)
Nyt on pakko ihan kysyä, että minkäslainen vekotin on savusampo? :D

Se on se nimenomainen noni 50e maksava kapistus jota mulla korvaa tuo tulppa sekätietokoneen virtalähde

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: herra 47 - toukokuu 21, 2010, 05:36:20 ap
http://www.savusampo.fi/
No just joo, tuohan on juuri sellainen, millä ollaan isäpapan kanssa kalaa kylmäsavustettu siellä käydessään. Kyseisestä tuotteesta vaan puuttuu nuo mainoslogot, niin ei sitten heti mennyt jakeluun. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

hessi

pieni vinkki,
jos et halua kylmäsavu chileistäsi kitkerän makuisia...
poista puupaloista kuori tarkkaan ja tammi on aikas voimaks maun tuoja,
chileille sopii parhaiten kaikki hedelmäpuulajit, omena, luumu, päärynä, kirsikka, riikuna yms
ja suosittelen vielä tiileskiven alle jonkun kuumuutta kestävän alustan (ilman reikiä)
itsellä kärventy kaapin alahyllyn muovit vaikka oli useampi kivilaatta sammon alla.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Rusakko

Lainaus käyttäjältä: hessi - toukokuu 24, 2010, 17:14:22 ip
pieni vinkki,
jos et halua kylmäsavu chileistäsi kitkerän makuisia...
poista puupaloista kuori tarkkaan ja tammi on aikas voimaks maun tuoja,
chileille sopii parhaiten kaikki hedelmäpuulajit, omena, luumu, päärynä, kirsikka, riikuna yms
ja suosittelen vielä tiileskiven alle jonkun kuumuutta kestävän alustan (ilman reikiä)
itsellä kärventy kaapin alahyllyn muovit vaikka oli useampi kivilaatta sammon alla.

noi on niin isoja paloja ettei kuori ehdi tulla vastaan. yleensä olen pistänyt vaan yhden tammen tai katajan ja loput omenaa tai luumua. ja tiiliskiviä on nykyään kaks eli tiilen verran on alaosa irti lattiasta, kantapään kautta tietysti opittuna eli ehtihän se hieman pohjaa sulattaa ekalla kerralla  :)

Ryhis

Jotenkin jäi tämä ketju takaraivoon pyörimään ja nappasin parista kaatikselle menevästä tietokoneesta virtalähteet talteen. Eli jos joku tarvitsee, niin yyveetä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Toni.A

Nyt kun on mööpelit ja vermeet, niin tulee savusteltua kalaa, ja ennen kaikkea sitä kylmäsavuchiliä. Tänään laitoin yhden satsin savustumaan jälleen. Edellinen meni savuchili salsaan ja ihan sellaisenaan leivänpäällä. :P


Sekalainen chilisatsi savustumassa.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

wille

Hyvä idea savustaa valmiina ristroina. Ei muuta kuin narusta kiinni ja kuivumaan savustuksen jälkeen. Aion mahdollisesti matkia.

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit