toukokuu 12, 2024, 07:21:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chillaillen 2013

Aloittaja Chillaillen, tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap

« edellinen - seuraava »

Chillaillen

Nappasin puskasta tänään ensimmäisen Turbo Puben hedelmän. Väri oli pari päivää oranssi, joten ajattelin että tuo on nyt kypsä ja valmiina syötäväksi. Otin siemenet talteen ja söin tuon raakana. Maku oli hyvä, mutta odotin reilusti enemmän poltetta. Poltetta ei ollut juuri nimeksikään, vähemmän kuin jalluissa.

Olisikohan tuon pitänyt antaa vielä kypsyä rauhassa muutaman päivän ajan?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - elokuu 02, 2013, 22:35:32 ip
Nappasin puskasta tänään ensimmäisen Turbo Puben hedelmän. Väri oli pari päivää oranssi, joten ajattelin että tuo on nyt kypsä ja valmiina syötäväksi. Otin siemenet talteen ja söin tuon raakana. Maku oli hyvä, mutta odotin reilusti enemmän poltetta. Poltetta ei ollut juuri nimeksikään, vähemmän kuin jalluissa.

Olisikohan tuon pitänyt antaa vielä kypsyä rauhassa muutaman päivän ajan?


Rocotot ovat parhaimmillaan kuin vadelmat; ne suorastaan putoavat kouraan. Pari viikkoakaan värinvaihtumisesta ei aina riitä podia muuttumaan aromikkaaksi ja saavuttamaan kunnon poltteen. Herra47 opasti minua ko.asiassa kädestä pitäen ja uskoisin Rocotoking Jewenkin olevan samoilla linjoilla.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2013, 22:48:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - elokuu 02, 2013, 22:35:32 ip
Nappasin puskasta tänään ensimmäisen Turbo Puben hedelmän. Väri oli pari päivää oranssi, joten ajattelin että tuo on nyt kypsä ja valmiina syötäväksi. Otin siemenet talteen ja söin tuon raakana. Maku oli hyvä, mutta odotin reilusti enemmän poltetta. Poltetta ei ollut juuri nimeksikään, vähemmän kuin jalluissa.

Olisikohan tuon pitänyt antaa vielä kypsyä rauhassa muutaman päivän ajan?


Rocotot ovat parhaimmillaan kuin vadelmat; ne suorastaan putoavat kouraan. Pari viikkoakaan värinvaihtumisesta ei aina riitä podia muuttumaan aromikkaaksi ja saavuttamaan kunnon poltteen. Herra47 opasti minua ko.asiassa kädestä pitäen ja uskoisin Rocotoking Jewenkin olevan samoilla linjoilla.

Kiitos vinkistä. Pitää malttaa antaa noiden loppujen kypsyä rauhassa.

bluesman

 Vähän kuten avocado, pikkuisen puristamalla tuntee onko kypsä. Jopa toisesta päästä hiukan jo pilalle mennytkin rocotonpodi voi olla toisesta pilaantumattomasta päästään todella maukas. Mätähän on makeaa.

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2013, 22:48:09 ip

Rocotot ovat parhaimmillaan kuin vadelmat; ne suorastaan putoavat kouraan. Pari viikkoakaan värinvaihtumisesta ei aina riitä podia muuttumaan aromikkaaksi ja saavuttamaan kunnon poltteen.


Pieni nykäisy podista niin irtoaa kannasta joka jää kasviin kiinni, silloin on rocoton hedelmä parhaimmillaan eli mehevä, maukas ja yleensä sopivan tulinen. Kyllä turbossa tulisuutta pitäisi olla ja podi saa kypsyä kasvissa paljon paljon kauemmin kuin pari päivää, todennäköisesti nuo siemenetkään eivät olleet vielä täysin kypsiä eli mustia ?
Sanoisin että useamman viikon saa kypsyä ja riippuu kasvatusolosuhteistakin paljon ja ulkona kypsyy hitaammin kuin kasvihuoneen lämmössä.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 03, 2013, 08:56:34 ap
Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2013, 22:48:09 ip

Rocotot ovat parhaimmillaan kuin vadelmat; ne suorastaan putoavat kouraan. Pari viikkoakaan värinvaihtumisesta ei aina riitä podia muuttumaan aromikkaaksi ja saavuttamaan kunnon poltteen.


Pieni nykäisy podista niin irtoaa kannasta joka jää kasviin kiinni, silloin on rocoton hedelmä parhaimmillaan eli mehevä, maukas ja yleensä sopivan tulinen. Kyllä turbossa tulisuutta pitäisi olla ja podi saa kypsyä kasvissa paljon paljon kauemmin kuin pari päivää, todennäköisesti nuo siemenetkään eivät olleet vielä täysin kypsiä eli mustia ?
Sanoisin että useamman viikon saa kypsyä ja riippuu kasvatusolosuhteistakin paljon ja ulkona kypsyy hitaammin kuin kasvihuoneen lämmössä.

Kiitokset, näillä ohjeilla edetään. Siemenet olivat jo ihan mustia, mutta täytyypä vielä testata noiden itävyys.

Chillaillen


Coyote Zan White (C. chinense)


Fire Flame (C. annuum) & Armageddon F2 (C. chinense)


Bolivian rainbowt (C. annuum) karsittuina, takana CGN-22168 (C. Frutescens)

Coyote zan white pääsee mukaan kaudelle -14. Ylimmässä kuvassa on 154 hedelmää, jotka painavat yhteensä 234 g. Maku noissa on hyvä ja polte omaan suuhun sopiva. Tätä polttavampia lajikkeita (Naga, Fatalii, Datil jne...) en taida ottaa montaa kasvatukseen ensi kaudelle. En oikein osaa käyttää noita supertulisia ruuanlaitossa yhdelle tai kahdelle hengelle. Jos on tarve tehdä safkat vaikka komppanian vahvuiselle joukolle, niin siihen nuo soveltuvat hyvin.

Toisessa kuvassa oleva Armageddon F2 oli jo niin pelottavan näköinen, että tiesin jo ennen maistamista mitä on odotettavissa: perkeleellistä poltetta. Fire Flame ei jatka ensi vuoden kasvatuslistalla. Tulisuutta riittää, mutta maku ei ole erityisen hyvä.

Siivosin vihdoin Bolivian Rainbowt pois kasvihuoneesta ja leikkasin ne matalaksi. Toinen pääsee duunipaikalle koristeeksi ja toinen lentää varmaankin kompostiin. Tai sitten siitä tulee bonchi. Nakkasin myös tuon villichilin (CGN-22168 (C. Frutescens)) pihalle kasvihuoneesta tilaa viemästä.

Chillaillen


Poblanon hedelmä mätänee puskaan


Naga Morichin satoa

Poblanon muutamat raakileet tuntuvat mätänevän ennen kypsymistä. Yhden heitin jo kompostiin ja ainakin pari muuta puskassa olevaa näyttävät kärsivän samasta ongelmasta. Keltaruskea alue näyttää leviävän pikkuhiljaa ja koko hedelmä menee mössöksi. Mistähän tämä voisi johtua? Voisikohan tuo johtua ongelmasta vedensaannissa. Kuumilla säillä tuo puska on vähän roikottanut lehtiään ja olen ruuvaillut Blumat-kastelijaa hiljalleen isommalle.

Naga Morich-puskien pääsato on nyt kerätty. Nyt sain poimittua 487 g (143 kpl). Osa podeista oli jäänyt tosi pieniksi ilmeisesti aiempien viileiden säiden vuoksi. Kaikkiaan kahdesta puskasta on tullut tähän mennessä 723 g. Vähäinen tuotos NFT-miesten hirviöpuskiin verrattuna, mutta eiköhän näillä talven yli pärjätä.  :)

Satoa poimittu tähän mennessä kaikkiaan 2897 g.

Hubert

Komea kasa nagaa! Eivätköhä nuo riitä joksikin aikaa...  ::)

Täällä on juttua nahistumisongelmasta/latvamädästä. Minulla on ollut samanlaista ongelmaa suurien annuumien, Chilacan ja suippopaprikan kanssa. Tuo ei ole varsinaista mikrobien aiheuttamaa mätää, vaan johtuu ilmeisesti kalsiumin imeytymisongelmista. Mätäkohtaa lukuunottamatta podi on siis ihan syötävä.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 07, 2013, 19:02:03 ip
Komea kasa nagaa! Eivätköhä nuo riitä joksikin aikaa...  ::)

Täällä on juttua nahistumisongelmasta/latvamädästä. Minulla on ollut samanlaista ongelmaa suurien annuumien, Chilacan ja suippopaprikan kanssa. Tuo ei ole varsinaista mikrobien aiheuttamaa mätää, vaan johtuu ilmeisesti kalsiumin imeytymisongelmista. Mätäkohtaa lukuunottamatta podi on siis ihan syötävä.

Jep, kiitti. Lueskelinkin tuota ketjua jo joskus aiemmin, mutta täytyypä käydä tuo vielä tarkemmin läpi. Kännykällä näitä juttuja lueskellessa tulee helposti painettua vahingossa tuota "merkitse kaikki viestit luetuiksi"-painiketta, jolloin moni aihe jää huomioimatta, mikäli uusia viestejä ei tule enää aiheeseen liittyen.

Chillaillen


CGN-21502 (C. eximium) kukkii


CGN-21502:n raakileita ja kellertäviä lehtiä

Taidan saada eximiumista satoa ja siemeniä jaettavaksi tänä vuonna. Lehdet ovat alkaneet kellertää, mutta muuten kasvi vaikuttaa ihan hyvinvoivalta. Taisi olla niin, että tämä saattaa risteytyä puben kanssa. Ihan lähistöllä ei ole pubeja, joten lajipuhtaus on toivoakseni kohdallaan.

Chillaillen

elokuu 10, 2013, 12:43:20 ip #191 Viimeisin muokkaus: elokuu 10, 2013, 13:13:16 ip käyttäjältä Chillaillen
Kesä on ollut säiden puolesta hyvä, joten satoa on tullut säilöttäväksi asti. Tässä tähän mennessä käyttämiäni säilöntätapoja:

Pakastus: Olen huuhdellut chilit (Aji Cristal, Lemon Drop, Coyote zan white), antanut kuivua ja laittanut pakasterasioissa kokonaisina  pakastimeen. Jäiset chilit on helppo pilkkoa ruoan sekaan.

Kuivaaminen: Halkaistujen chilien kuivaus OBH Norican kuivurilla (n. vuorokausi) kunnes chilit ovat rapeita ja napsahtavat poikki taivutettaessa. Sitten siirto tiiviiseen lasipurkkiin ja purkki kaappiin. Tästä satsista on tarkoitus täyttää maustemyllyä ja heittää dynamiittia kastikkeiden yms. joukkoon. Tähän mennessä olen kuivannut Naga Morichia ja Fataliita, mutta miedompiakin lajikkeita on tarkoitus kuivata.

Säilöminen etikkaan: Tämän tein Chilivaarin ohjetta mukaillen:
4 dl vettä
1,5 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl hunajaa
0,25 dl sokeria
1 tl merisuolaa
1 sitruunan mehu

Laitoin paloitellut Aji Cristalit liemeen hetkeksi kiehumaan. Sitten chilit kauhotaan puhtaisiin lasipurkkeihin ja kuuma mausteliemi kaadetaan päälle. Tarkoituksena on tehdä vielä muistakin lajikkeista (ainakin Lemon Drop ja Fire Flame) vastaavaa säilykettä. Osaan purkeista ajattelin lisätä vielä valkosipulinkynsiä.

Rocotoita on tulossa vielä jonkin verran, joten täytyy miettiä vielä sopiva tapa noidenkin säilöntään. Ellei nuo sitten mene suoraan käyttöön.

Chilivaari

Kuten ohjeen lopussa totesin, etikkaa voi käyttää tuplamääränkin, ellei inhoa sen makua. Tuolla suhteella etikkaa tuskin maistaa, mutta happamuus pitäisi riittää säilymiseen.
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 10, 2013, 13:11:55 ip
Kuten ohjeen lopussa totesin, etikkaa voi käyttää tuplamääränkin, ellei inhoa sen makua. Tuolla suhteella etikkaa tuskin maistaa, mutta happamuus pitäisi riittää säilymiseen.
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html

Jep, käytin etikkaa 1,5 dl ja korjasin tuon nyt ohjeeseenkin.

Chillaillen


Red Peruvian Rocoto (C. pubescens)


Herculenaum Pompeii (C. annuum)

Red Peruvian rocotot alkavat kypsytellä satoa. Kolme amppelia roikkuu puussa ilmeisesti liian vähäisessä valossa, mutta satoa on kuitenkin tulossa kolmesta puskasta muutamia kymmeniä podeja. Ensi vuonna laitan pubetkin aurinkoisempaan paikkaan.

Herculenaum Pompeiista keittelin eilen salsan/mössön:
n. 300 g perattuja chilejä
3 pientä sipulia
½ valkosipuli
1 purkillinen ananaspaloja liemineen
3 rkl hunajaa
0,5 dl omenaviinietikkaa

Soseutin seoksen sauvasekoittimella ja lisäsin joukkoon n. 1/4 tl Atamonia. Mössö on ihan hyvää, mutta ei kovin tulista. Sekaan olisi voinut nakata muutaman chinensen ryhtiä tuomaan.

Satoa on kertynyt 3928 g, joten satotavoite 2 kg oli aika reilusti alakantissa. No, pessimisti ei pety. Ainakaan kovin pahasti.

Huru-ukko

Komeita möllyköitä on Peruvianasi  :). Tuskinpa se puu siinä kovin paljoa varjostaa kun tuonkin verran satoa on tulossa. Ulkona on aina valoa...
  Isompia podeja tekevä kasvi tuottaa niitä vain vähemmän kuin joku pienempää podia tekevä. Minkä määrässä häviää, sen laadussa voittaa.

Ulkokasvatuksissa itselläni olevissa on sama tilanne, isoja podeja kypsymässä.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 13, 2013, 09:13:36 ap
Komeita möllyköitä on Peruvianasi  :). Tuskinpa se puu siinä kovin paljoa varjostaa kun tuonkin verran satoa on tulossa. Ulkona on aina valoa...
  Isompia podeja tekevä kasvi tuottaa niitä vain vähemmän kuin joku pienempää podia tekevä. Minkä määrässä häviää, sen laadussa voittaa.

Ulkokasvatuksissa itselläni olevissa on sama tilanne, isoja podeja kypsymässä.

Kiitos.  :) Aamun ja aamupäivän nuo saavat paistetta, mutta iltapäivällä ja illalla puut ja läheinen metsikkö varjostavat noita melkoisesti. Ilmeisesti valoa on siis kuitenkin riittävästi noiden kasvuun. Kaikki on vaan niin uutta ja ihmeellistä kun tekee näitä juttuja ekaa kertaa. Ensikauden pubet laitan itämään aikaisemmin kuin tänä vuonna. Nämä on idätetty tammikuun puolenvälin jälkeen ja sirkkalehdet tulivat tammikuun lopussa.

Chillaillen

Laitetaan nyt sitten kuvaton ja tyhjänpäiväinen päivitys. Satoa kerätty tähän mennessä 4015 g.

Aji Blando ja Aji Norteno kypsyttelevät vasta nyt ensimmäisiä hedelmiään. Syynä tähän on alkukauden ongelmat. Piti oikein luntata päiväkirjasta: 9.4. kuritin Aji Blandot ja revin kaikki kellastuneet lehdet pois. Käytännössä siis kaikki lehdet. Nyt olisi auringonpaiste paikallaan, niin nuo saataisiin kypsäksi asti. Pubet kypsyvät myös hiljalleen. Jokunen kilo on vielä varmaan satoa tulossa, mikäli lämpöä riittää.

Chillaillen

Tänään oli tarkoitus laittaa isompi kuvapäivitys nykytilanteesta, mutta enpä laitakaan. Eilen kuvia otettaessa kamera vithuili jotain muistikorttihäiriöstä, mutta esikatselussa näytti siltä että kuvat jäivät talteen. Eivät kuitenkaan jääneet. Koneella katseltuna kortilta ei löydy yhtään kuvaa eiliseltä. Prkl.

Kasvit voivat ihan hyvin ja C. tovariikin on aloittanut kukkimisen. Pubet kypsyvät hiljalleen ja yksi Turbo Puben podi näytti siltä, että se pitää varmaankin ilmoittaa mukaan kasvatuskilpailuun. Melko iso möllykkä.  :)

Satoa kerätty tähän mennessä 5147 g. Eilisen saldo oli 1204 g chinensejä.

Aji Blandoa (C. baccatum) pääsin myös maistelemaan. Tuo ei todellakaan mene jatkokasvatukseen. Tulisuutta ei ollut yhtään. Pitää antaa noiden roikkua puskissa vielä vähän aikaa, jos jotain makua&kapsaisiinia vielä muodostuisi.

Chillaillen


Kasvihuone


Ulkochilit


C. tovarii kukkii

Kausi -14 on jo mielessä, vaikka tämäkin kausi on vielä kesken. Satoa on vielä tulossa, mutta jossain vaiheessa tälle kaudelle on laitettava stoppi. Kaikki kasvit villichilejä lukuun ottamatta päätyvät todennäköisesti kompostiin. Kasvien määrä vähenee ensikaudelle varmasti ja koristechilit/mitäänsanomattomat lajikkeet jäävät pois kasvatuslistalta.

Blumatin reso pitää vaihtaa isompaan, koska 90 l:n palju tyhjeni kuumilla säillä kahdessa-kolmessa päivässä. Ensikaudella kokeiluun menee todennäköisesti bluesman-tyyppinen laastipaljusta rakennettu NFT-systeemi. Pääsin näkemään livenä bluesmanin kasvatukset ja jälkensä tuo jätti aloittelevaan chilinkasvattajaan.  :)