toukokuu 22, 2024, 19:32:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Rusakon rehut

Aloittaja Rusakko, marraskuu 20, 2009, 23:09:59 ip

« edellinen - seuraava »

Rusakko


Vaikka nykyinenkään kausi ei ole ohi, meinaa mopo lähteä jo käsistä kun mietiskelee lajikkeita ensi kaudeksi. Toisin sanoen päätin laittaa siemeniä itämään. Itämään menivät Charapita, Arabibi Gusano, Rocopica sekä PI 439361. Jos noista nyt monet lähtevät itämään niin lahjoitettavia taimia voi olla muutamia. Kokemuksia kyseisistä lajikkeista olis kiva kuulla.

Kasvihuoneessa Aji Cristal, Naga, Champion ja Ring of Fire tekevät ihan kivasti podeja. Samoin Omnicolor näytää hyvältä ja varmasti tuottaa pika puoliin.

Ensi vuoden kasvatus listaa tämän vuoden lajikkeista on ehkä hyvä alkaa miettiä. Tällä hetkellä ajatuksissa on ainakin seuraavat lajikkeet:
Annuum: Lähinnä koriste chilejä jotka istuttelen pisin tonttia, Aurora ja Super chili sekä ehkä joku jalapeno
Baccatum: Aji Cristal, Champion, Omnicolor (yksi jo amppalissa ja sisälle talveksi, ensi vuonna enemmän amppeleita)
Chinense: Naga (talvehtii toivottavasti), Orange habanero
Pubescens: PI-585267 aka. Turbo Pube (talvehtii toivottavasti)
Lanceolatum talvehtii toivottavasti

Lisäksi uusia lajikkeita, ainakin pari eri baccaa, ehkä joku chinense, pari pubea ellei jopa enemmän.
Tarkoitus kuitenkin on että kasvarissa olisi enemmän tilaa, eli vähemmän puskia, jotta valoa olisi enemmän. lisäksi puskia pitää leikellä muotoon.

Rusakko

elokuu 29, 2010, 23:39:26 ip #101 Viimeisin muokkaus: elokuu 29, 2010, 23:48:00 ip käyttäjältä Rusakko
Kirjoitellaanpa uudelleen kun Safari päätti kaatua ja tekstit meni samalla :(
Yöksi luvattu pihalle viittä astetta joten kantelin talven sisällä majoittuvia puskia sisälle. Lähinnä pieniä ja koristeellisempia. Vielä olisi tarkoitus tuoda Turbo Pube ja Numex Suave Red sisälle kun ei ole kummastakaan satoa tullut eikä edes kunnolla kukkiakaan. Loput lähtee sadonkorjuun jälkeen lahjoituksina pois tai sitten kompostiin. Eli jos joku lajike kiinnostaa niin ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Ja kuviin:


Alba: Koristeannuumi josta ei ole vielä satoa tullut ja koriste ominaisuudetkin ovat hieman hakosalla. Kasvanut passiivihydrossa.


Aurora: Huomattavasti värikkäämpi koristeannuumi. pari podia jo keräillyt ja ovat tulisia. Mukavan pieni, värikäs ja satoisa. Ensi vuonna koitan varmaan reunustaa jotain paikkaa pihasta näillä. liilat podit jotka kypsyy vaalean kautta punaisiksi


Bolivian rainbow: Kivasti on kasvanut ja on värikäs mutta aika pienet podit.


Super Chili: Kiva työpöytä chili, kohtalaisen pieni ja todella satoisa varsinkin näin kesällä kun on saanut valoa. Jauheeksi ihan ok tai suoraan ruuan joukkoo antamaan tulisuutta. näitäkin voisi laittaa talon laidalle pienen rivin.


Aji Omnicolor: Ei vielä tullut satoa, mutta noin 30 podia puskassa. kasvanut amppelissa. Itänyt maaliskuun alussa ja noussut pintaan ennen maaliskuun puoltaväliä, ihan kiva nopeus, kai. Jos maku on hyvä ja tuottaa talvella edes jotain niin menee varmasti ensi vuoden kasvatuksiin, amppeleita kasvarin kattoon voisi lisäillä. Myös muita ehdotuksia amppelissa viihtyvistä ja siihen soveltuvista chileistä otetaan mielellään vastaan.


C. Lanceolatum: Ei vielä edes kukkinut mutta toivottavasti seuraavana vuonna saadaan satoa. ensimmäinen villi jota olen kasvattanut. Tuota pitää hieman leikellä ja tarkoitus olikin muotoilla varresta kivan näköistä. ja tuossahan oli kaksi taimea rinnakkain ja kiedottuna toisiinsa.

Lopuista ensi viikolla kuvia jos vaikka jotain satoa pääsisi vielä keräämään. loppuun vielä kuva parin viikon takaisesta sadonkorjuusta.

Taustalla Ylläri bacca jonka laitoin passiivihydroon elokuun alussa. Tällä hetkellä se on kasvanut hieman alle kymmen senttiseksi.

Rusakko

Early jalapenot poimittu puskasta. Yksi puska oli kasvarissa ja noin 40-45 podia tuli, podien koko noin 2-6 cm pituudeltaan ja 2cm leveydeltään. osa oli punaisia ja osa vielä vihreitä. Pilkoin kiekoiksi ja laitoin kahteen purkkiin puoliksi. Liemeksi noin 0,5dl omena-viinietikkaa, saman verran sokeria, 1,5dl vettä ja loraus limen mehua. Musta- ja valkopippureita kokonaisina, pari liivatelehteä sekä valkosipulin kynsiä kokonaisina muutama molempiin purkkeihin. Niin ja atamonia 1tl molempiin purkkeihin. Jos nyt viikon kahden päästä maistelis minkälaista tuli.

Jos nyt Jalapenoa meinais saada talven varalle säilöön niin kyllä puskia pitäis olla aika paljon, tai sitten tuo puskani oli turhan pieneksi jäänyt tai lajike on väärä. No ehkä ensi vuonnakin laittaa yhden jalapenon, vaikka Herkuleksen.

Nagat sekä runsaampi satoisempi Habanero long nostettu eilen sisään kypsyttelemään hedelmiä. ja nagasta tänään illalla poimittu reilu kymmenkunta podia. reilusti vielä puskassa. Pistän kuvan illan sadon korjuusta huomenna tai ylihuomenna.

Aji cristalleista ja parista nagasta vois keitellä salsaa parin päivän sisään.

Rusakko

Jaahas, kasvari alkaa olla tyhjä ja muutama puska sisällä kypsyttelemässä podeja. kunhan puska on tyhjä niin suurin osa lentää kompostiin tai halukkaille.



Foggerin tyhjensin ja 10litran ämpäristä löytyi ihan näyttävä juurakko.



Sitten pari kuvaa sadonkorjuusta parin päivän takaa. lisää tämän päiväisistä kunhan nuo hieman toivottavasti ottavat väriä sisällä.




Sitten pari kuvaa säilönnästä. Koitin tehdä ketsuppia Nagalla terästettynä sekä Aji Cristal salsaa. antaa maustua muutamia hetkiä ja sitten pääsee maistelemaan.




Ja tänään koitin toffen valmistusta. Googlesta resepti: 2dl kermaa, 2dl sokeria ja pari ruokalusikallista margariinia. Terästetään kahdella keskikokoisella omalla Nagan podilla, nämä blenderissä silpuksi ja joukkoon kiehumaan. keitetään koko settiä melkein koko ajan sekoittaen noin 20-30 min. kaadetaan leivinpaperin päälle, jäähdytellään ja laitetaan vaikka jääkaappiin. nuollaan lusikkaa ja todetaan että yksi habakin olisi ehkä riittänyt. No huomenna maistetaan kunnolla jäähtynyttä ja maistatetaan kavereilla sekä vaimolla. ei esteettisesti ihan parhaimman näköistä mutta varmaan ihan hyvää. on muuten hedelmäinen tuoksu kattilassa tuota keiteltäessä.


Rusakko

Tulista tuli toffeesta, vähempi nagaa olisi riittänyt, tosin tulisuus oli kova noin minuutin kaksi ja sitten laantui nopeasti. toffee maistui noin 1.5 sekunttia alusta.
Suklaata on koitettu. 200-250g suklaata kaupasta (vältä halpoja merkkejä), reilu teelusikallinen kuivattua habanero jauhetta. sulatetaan suklaa, lisätään habajauhe joukkoon ja levitellään folion päälle joka laitetaan jääkaappiin. maistuu, parempaa pehmeällä poltteella kuten habassa, eikä pistävällä kuten monissa annuumeissa.

Serrano puska tyhjennetty(yht. 51 podia), Champion(yht. 35 podia), LDxPI441551 kolme puskaa (yht. 75 podia), Habanero long kaksi puskaa( yhteensä 140 podia, toisessa vain noin 15), Naga kaks puskaa, edelleen puskissa podeja (tällä hetkellä yht. 220 podia), Aji Cristal (yht.85 podia).

Jauheita ja etikkaan säilöttyjä chilejä on nyt jonkin verran, salsaa ja ketsuppiakin on koitettu. vielä jotain ehtii koittaa ennen kuin kaikki on käytetty. talven mittään sitten maistellaan.

chilihardhead.fi

Päällystä toffeet suklaalla, niin tulee hyviä ylläri karkkeja ;)
Vihreäkin naga on sopinu hyvin ''tummaan''Fazerin suklaaseen. Pitäis varmaan joskus ettiä tummaa suklaata jostain.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Rusakko

Manzano Rojo meni itämään lautalle,pääsee sitten joskus amppeliin jos ja kun itää. Elokuun lopussa lautalle päässet villit ei näytä itämisen merkkejä. Duunissa Charapicasta kolme on itänyt ja ovat nyt noin 3cm korkeita. Marraskuun alussa vois laittaa loput pubet itämään ja joulukuun alussa chinencet ja vuoden vaihteen jälkeen sitten loput eli annuumit ja baccat. toivottavasti malttaa niin pitkälle venyttää. Ja toivottavasti ei mene samaantapaan kuin tänä vuonna, siemeniä meni itämään vielä helmi-maaliskuussa.

Rusakko





























LajikeKotonaDuunissaYhteensäSadon määrä/podia
Ring of FireAnnuum1, ämpärissä1 ruukussa240+
Thaimaan ChiliAnnuum1, ämpärissä0135
Super ChiliAnnuum1 altakasteluruukussa01100+
RiotAnnuum1, altakasteluruukussa010, kuoli heinäkuussa
Bolivian RainbowAnnuum1, altakasteluruukussa0150+
AlbaAnnuum1, passiivihydrossa0112
Early jalapeñoAnnuum1, pikkuruukussa0140+
SerranoAnnuum1, pikkuruukussa0153
AuroraAnnuum1 pikkuruukussa0130+
Aji CristalBaccatum1, ämpärissä0185
Lemon Drop x PI-441550Baccatum3, ämpärissä0375
ChampionBaccatum1, ämpärissä0135
OmnicolorBaccatum1, amppelissa0130
Habanero LongChinense1, ämpärissä, 1, ruukussa02140
Naga MorichChinense1, ruukussa, 1, ruukussa02220+, osa vielä raakana puskassa
Habanero Choco LongChinense2, ämpärissä, 1, ruukussa037
Caribean RedChinense1, pikkuruukussa0116
Numex Suave RedChinense1, pikkuruukussa010
Turbo PubePubescens1, ämpärissä010
C.LanceolatumWild Capsicum1, isossa altakasteluruukussa010
Yhteensä20 lajiketta24125


Eli ihan kivasti meni ensimmäinen kausi, pieni osa podeista on vielä puskassa, lähinnä nagaa. Kivasti on mennyt puskia lahjoituksena kavereille ettei ole tarvinnut kompostiin laittaa. Pitää vielä ottaa pari kuvaa sadosta säilöttynä. Muuten alkaa olla tämä kausi hyvin paketissa. Kasvihuone oli ihan ehdoton, ja hyvä että se on nyt valmiina ensi kautta varten. Mukaan pari tomaattiakin:) Lannotteina alussa oli Chilli focus, sen jälkeen nutriforten 1 +2 ja loppu kaudesta puutarhan kesä. Lisänä top maxia 2 pulloa. Top max on kyllä ihan ehdoton ja sitä pitää hommata ensi kaudella jo toukokuussa. Samalla ajatuksena olisi että kukinta ja mahdolliset pari podin alkua olisi jo puskassa kun kasvit pääsevät kasvariin. Nyt käytännössä koko sato tuli elo syyskuun aikana. Myös kastelu automatiikkaa pitää miettiä ensi kaudeksi, varsinkin kesäksi. Tämä vuosi meni kyllä kasvattaessa kaikkea mitä sai kasaan, ensi kausi pitää ottaa jo nyt mietintään ja sitä kautta koittaa saada "parempia" lajikkeita mukaan. Samalla jättää vähä satoisemmat pois, toisaalta satoisuus voi kyllä olla ihan mistä vaan kiinni, ei pelkästään lajikkeista.

Seuraavassa vedos ensi kauden kasvatuksista:
1. Homero?   Annuum
2. Jalapeno Hercules F1   Annuum
3. Aji Cristal   Baccatum
4. Aji Golden   Baccatum
5. Aji Rojo   Baccatum
6. Champion   Baccatum
7. Omnicolor   Baccatum
8. Cameroun   Chinense
9. Congo   Chinense
10. Goronong   Chinense
11. Naga Morich   Chinense
12. Orange Habanero   Chinense
13. Tobago Sweet   Chinense
14. Manzano Rojo   Pubescens
15. Rocoto Orange   Pubescens
16. Rocoto Peru Puno Marki, Punainen Rocoto   Pubescens
17. Turbo Pube   Pubescens (Vanha)
18. Yellow Rocoto   Pubescens
19. "PI 439361 ""Bolivian small red""   Baccatum
20. Rocopica   C. Cardenari x Pubescens
21. Cap 1491   C. Eximium
22. C. Lanceolatum   C. Lanceolatum (Vanha)
23. "PI 5733 ""Aribibi Gusano""   Chinense

Villit on nyt jo lautalla itämässä, samoin Manzano Rojo, jonka ajattelin amppeliin laittaa jos nyt itää. Toivottavasti myös villit itää.

Toni.A

Kivastihan tuota satoa on tullut sulla, kun katsoo noita kpl määriä, Nagaa jopa loistavasti. Hyvältä näyttää myös tuo kasvatuslistakin. Poimin paljon samoja lajikkeita, kun itsekin olin ajatellut laittaa ensikaudelle.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Quini

Lainaus käyttäjältä: Rusakko - elokuu 17, 2010, 14:03:39 ip
Itämään menivät Charapita, Arabibi Gusano, Rocopica sekä PI 439361. Jos noista nyt monet lähtevät itämään niin lahjoitettavia taimia voi olla muutamia. Kokemuksia kyseisistä lajikkeista olis kiva kuulla


PI 439361 Bolivian small red oli kesän kasvihuoneessa. Ehkä noin 6-7 litran läpikuultavassa vaaleassa muoviastiassa - alkukesästä muistin jopa lannoittaa - ihan tavismullassa oli ja täytyy myöntää, että välillä unohtui kastella pitkiksikin ajoiksi. Ei ollut moksiskaan. Ei kuumasta eikä kylmästä niin ikään. Kasvi kasvoi kesässä pienestä taimesta noin 180cm korkeaksi. Ei siis ihan small - muuta kuin podien osalta (punaiset ja 2- 3 cm). Ei kasvanut kovin tuuheaksi kuitenkaan. Olisi pärjännyt varmaan ilman sitomisiakin, oli aika puuvartinen kuitenkin. Tuotti yllättävän paljon pieniä punaisia podeja jotka sopivat mausteeksi aika moneen paikkaan. Kuivasin myös osan. Podit olivat aika "herkkiä" miten sen nyt sanoisi "nestepitoisia" eli pehmeä maltoisia/kuorisia joten jos poimiessaan likisti vähänkään, niin menivät muussiksi kovin helposti. Irtosivat myös kannastaan todella herkästi eli putoilivat jos puskaa ravisti. Podeja oli paljon ja suhteessa podien kokoon runko oli tukeva ja kasvi korkea. Pysyi "omalla tontillaan", eli ei rönsyillyt sinne tai tänne. Ei paras mahdollinen chili sellaisenaan popsittavaksi, mutta kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen tuttavuus. Tulisuus kohtalainen, ehkä sellaisenaan vähän tyly maku, pikkuisen terävä/pistävä, mutta kuten sanottu mausteena käytettynä eli ruokaan sekoitettuna ihan jees. Ehdottomasti liian iso on nyt tuollaisenaan talvetettavaksi, joten leikkaan sen tyngäksi ja katson selviääkö tökö talvesta.

Rusakko

Elokuun puolessa välissä itämään laitetuista villeistä, Charapita, Arabibi Gusano, Rocopica sekä PI 439361, on kuluvalla viikolla itänyt ensimmäinen ja viimeinen. Lisäksi syyskuun lopulla itämään laitettu Manzano Rojo on itänyt ja pääsi multiin. Tästä se uusi kausi jo melkein alkaa, pitääkin aloittaa uusi päiväkirja sitä varten.

Naga puskat on tyhjennetty, lopputulos noin 420 podia. keskivaiheilla otetun noin 150 kpl erä antoi keskimääräiseksi painoksi noin 2,7g. pikaisella laskutoimituksella tuosta tulee noin 1100g nagaa. mielestäni ihan kivasti. Toiseksi viimeinen erä meni hilloon, noin 380g nagaa, 2 prk ananaspaloja, 500g hillosokeria, 2-3dl vettä ja teelusikallinen atamonia. tuota voi sitten jatkaa joka paikkaan, tuollaisenaan ei varmaan käyttökohteitä liiemmin löydy. Loput nagat on kypsymässä tomaattien kanssa purkissa, pari jätin puskaan jossa saavat kypsyä oikein kypsiksi ennen siementen talteen ottamista.