Kävin tosiaan tänään synnytysosastolla moikkaamassa vaimoa ja tytärtä :) Kun kävin hakemassa emännälle päivällistarjottimen, totesin että Jyväskylän keskussairaalan keittiöllä on kummallinen käsitys pizzasta! >:(
(http://img96.imageshack.us/img96/8236/pizza1x.jpg)
Noh, tuon järkytyksen jälkeen kun lähdin kotiinpäin, päätinkin tehdä tänäiltana pizzaa jotta sitä olisi huomenna valmiina kun äiti ja tytär kotiutuvat. Tässä minun versioni :D
(http://img155.imageshack.us/img155/7175/pizza2z.jpg)
Kieltämättä oma pizza-versioni ei ole mikään kaunotar päältäpäin, mutta paksuutta niillä on sellaiset 4-5 cm ja sisältä löytyy:
- eldorado chilitomaattimurskaa
- ananaspaloja
- herkkusieniviipaleita (irtoherkkusienistä, ei purkista)
- simpukoita
- paistinautajauhelihaa
- oreganoa, mustapippuria, sipulijauhetta
- kapriksia (penteleen paljon)
- aurajuustoa
- edamraastetta
- yksi kokonainen iso aji cristal per pizza (emännän pizzoista jätin cristalit pois..)
- 8 valkosipulinkynttä per pizza ;D
Kunhan tuosta jäähtyvät niin pistetään joku hyvä leffa pyörimään ja vietetään varmaan viimeinen poikamiesilta kotona koiran kanssa kahdestaan :D
No hyi ****. Siis sairaalan pizzasta. Valmis, suolaton-hiivaton-rasvaton ½ GN kokoinen pissapohja, päälle on räkäisty näköjään eiliset bologneset (suurkeittiömallilla eli sattumista 95% on porkkanasuikaletta ja 5% lihaan verrattavia tuotteita).
Alkoi oikeasti närästämään, hetken ajan koin fläshbäkkejä että olen joutunut suomalaiseen työpaikkaruokalaan.
Huh huh. Mutta jannun homemadepissa näytti selkeästi paremmalta. Mutta miksi laitoit sinne niitä vihreitä myrkkypalloja, eli kapriksia? ;D
edit: lisää pizzaa !!!!1
Huh huh että on sairaalan pizza järkyn näköistä.
Tuohon kotipizzaan suosittelen kahta perustwiikkiä:
1. Laita uuni täysille. Oikeat paistouunit ovat lähemmäs viittä sataa, kotona ei ihan noihin päästä. Kesäisin kannattaa tehdä pizzat grillissä.
2. Edamin sijaan Mozzarellaa vaikka se ei sulakkaan samalla lailla. Mitä rasvaisempaa sen parempaa suosittelee Suomen Sydänkirurgian Tavarantoimittajien Yhdistys (nimi keksitty ;))
Kunnon pissakokki ostaa kotiinsa vuolukivisen pissakiven jonka päällä pizza paistetaan. Voin suositella lämpimästi, toimii myös erinomaisesti leivän paistossa.
Ettei ole munansaannin taas nelosvaihteella? "Pissa"kokki ja sillee...
Lainaus käyttäjältä: Rankkapanda - kesäkuu 14, 2010, 22:33:25 ip
Ettei ole munansaannin taas nelosvaihteella? "Pissa"kokki ja sillee...
Muokaten vielä kerran.
Ei ole automaattinen SMF mukana tuleva sensori. Joten jonkun adminin on pitänyt lisätä p.i.z.z.a -> p.i.s.s.a tänään. Tai sitten on käytössä jokin kolmannen osapuolen ohjelmisto.
Harmillisesti muunnin tuhosi kuvalinkit, tässä ne korjattuna jos Caderusso haluaa korjata alkuperäisen postauksen
http://img96.imageshack.us/img96/8236/pi%7a%7aa1x.jpg
http://img155.imageshack.us/img155/7175/pi%7a%7aa2z.jpg
pissakivi :D :D :D
Päivän repeilyt ;D
Hikipediasta (http://hikipedia.info/wiki/Pitsa) kannattaa tarkistaa oikea kirjoitusasu :)
Lainaus käyttäjältä: koshui - kesäkuu 14, 2010, 19:51:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Caderusso - kesäkuu 13, 2010, 19:58:59 ip
Kieltämättä oma pissa-versioni ei ole mikään kaunotar päältäpäin, mutta paksuutta niillä on sellaiset 4-5 cm...
Tuohon kotipissaan suosittelen kahta perustwiikkiä:
1. Laita uuni täysille.
Jjjjep. Hyvä pojat. Näillä mennään. Uuni täysille. Tulee sellaista herkkua että oksat pois.
Jos nyt noin niinkuin ihan pidetään aivot mukana tässä hommassa, niin tollaset 175-200 -astetta alkaa olemaan aika maksimit moiselle pannupitsalle, riippuen täytteiden lämpötilasta ennen uuniinlaittoa. Aidon kiviarinalla varustetun pissauunin lämpötiloja ei voi oikein sen koti-rosenlewin kanssa muutenkaan vertailla.
Kun huomasin topikin vedin kunnon huutonaurut, ja jatkui kun luki eteenpäin. Pitäisikö sitä nukkua enemmän kuin 3h yössä?
Lainaus käyttäjältä: Soppamies - kesäkuu 17, 2010, 03:53:58 ap
Lainaus käyttäjältä: koshui - kesäkuu 14, 2010, 19:51:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Caderusso - kesäkuu 13, 2010, 19:58:59 ip
Kieltämättä oma pissa-versioni ei ole mikään kaunotar päältäpäin, mutta paksuutta niillä on sellaiset 4-5 cm...
Tuohon kotipissaan suosittelen kahta perustwiikkiä:
1. Laita uuni täysille.
Jjjjep. Hyvä pojat. Näillä mennään. Uuni täysille. Tulee sellaista herkkua että oksat pois.
Jos nyt noin niinkuin ihan pidetään aivot mukana tässä hommassa, niin tollaset 175-200 -astetta alkaa olemaan aika maksimit moiselle pannupitsalle, riippuen täytteiden lämpötilasta ennen uuniinlaittoa. Aidon kiviarinalla varustetun pissauunin lämpötiloja ei voi oikein sen koti-rosenlewin kanssa muutenkaan vertailla.
Kyllä minä paista pizzakiven kanssa 300 asteessa ilman mitään hikeä. Miksi helvetissä uunin edes saisi 300 asteeseen jos niin kuumana ei voisi käyttää? Normaalipellillä ja lämpönä n. 200 astetta saadaan lähinnä keitettyä pizzaa, ellei kyseessä ole joku pakastegrandiosa. Tällöin se kyllä palaa pinnalta ennenkuin kypsyy sisältä.
Kaveri käyttää kaasu-uunissa pizzakiveä ja säännöllisesti rapiaa kolmeasataa astetta.
300c ja pizzakivellä täälläpäin kans, MUTTA ne pizzat eivät todellakaan ole 5cm paksuisia :). 3-5min paistoaika pitää riittää.
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 14, 2010, 21:57:58 ip
Kunnon pissakokki ostaa kotiinsa vuolukivisen pissakiven jonka päällä pissa paistetaan. Voin suositella lämpimästi, toimii myös erinomaisesti leivän paistossa.
Minkäs kokoisen vuolukiven olet löytänyt, kun mökille tuli joskus pari kiveä hommattua ja ne olivat noin puolen pellin kokoiset. Itse kaipailisin hieman suurempaa että voi tehdä pitkulaisempaakin leipää.
Ohut pohja, maltilla täytteitä, uunissa 300 astetta ja leivinkivi. Noilla eväillä olen itsekin saanut tehtyä varsin kelvollista lättyä. Kivenä on Hukka-leivinkivi (koko n. 30x35cm), joita ei ilmeisesti enää saa mistään. Valmistaja näyttää siirtyneen hyödyllisistä tuotteista lähinnä joidenkin hintahtavien kynttilälyhtyjen ja vessankylttien tekijäksi.
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 19, 2010, 20:55:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Soppamies - kesäkuu 17, 2010, 03:53:58 ap
Lainaus käyttäjältä: koshui - kesäkuu 14, 2010, 19:51:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Caderusso - kesäkuu 13, 2010, 19:58:59 ip
Kieltämättä oma pissa-versioni ei ole mikään kaunotar päältäpäin, mutta paksuutta niillä on sellaiset 4-5 cm...
Tuohon kotipissaan suosittelen kahta perustwiikkiä:
1. Laita uuni täysille.
Jjjjep. Hyvä pojat. Näillä mennään. Uuni täysille. Tulee sellaista herkkua että oksat pois.
Jos nyt noin niinkuin ihan pidetään aivot mukana tässä hommassa, niin tollaset 175-200 -astetta alkaa olemaan aika maksimit moiselle pannupissalle, riippuen täytteiden lämpötilasta ennen uuniinlaittoa. Aidon kiviarinalla varustetun pissauunin lämpötiloja ei voi oikein sen koti-rosenlewin kanssa muutenkaan vertailla.
Kyllä minä paista pissakiven kanssa 300 asteessa ilman mitään hikeä. Miksi helvetissä uunin edes saisi 300 asteeseen jos niin kuumana ei voisi käyttää? Normaalipellillä ja lämpönä n. 200 astetta saadaan lähinnä keitettyä pissaa, ellei kyseessä ole joku pakastegrandiosa. Tällöin se kyllä palaa pinnalta ennenkuin kypsyy sisältä.
Kaveri käyttää kaasu-uunissa pissakiveä ja säännöllisesti rapiaa kolmeasataa astetta.
No esilämmitetyn kiven kanssa homma nimenomaan onkin vähän eri. Kyllä sellaisen kanssa jo jotain 275 astetta itsekin helposti käyttää, jos pitsa on ihan normipaksuinen, eikä tollanen 5cm paksu jööti. Ja grandiosilla taitaa olla tapana palaa pohjasta ennemmin kuin pinnasta, jos ne kiven päällä yrittää paistaa. En tiedä mitä siihen pohjaan on käytetty, mutta paljon helpommin sen saa palamaan kuin missään muissa lätyissä, oli itsetehtyjä tai ei. Sisältä niitä ei kypsäksi saa kumminkaan, se on totta.
Halvimmista halvimmat vehnäjauhot ja niiden kanssa väkisin käytetyt keinoaineet palavat grandiosan pohjassa. Eikä se varsinaista kypsennystä edes tarvitse, kun pohja on esipaistettu ja päälliset on sataan kertaan jatkokäsiteltyä moskaa.
Classic Grandiosasta löytyvästä kinkusta taitaa lihaa olla peräti rapiat 40%. Mitä se loppu on, en halua tietää.
pissakiveä ei kylmänä kuumaan uuniin laitetakaan, vaan ensin kivi uuniin ja sitten toivottu lämpö päälle. Tällöin tiedetään melko tarkasti kiven lämpö sekä vältytään kiven halkeamiselta.
ps. Tänään taas paistoin "uhkarohkeasti" täysillä, eli 300 astetta nuppeihin. Hyvä pitza paras pitza.
Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 21, 2010, 11:21:00 ap
Minkäs kokoisen vuolukiven olet löytänyt, kun mökille tuli joskus pari kiveä hommattua ja ne olivat noin puolen pellin kokoiset. Itse kaipailisin hieman suurempaa että voi tehdä pitkulaisempaakin leipää.
Ahaa! Oletin pitkään Hukka Vuolukivituotteen tekevän edelleen pizza/leipäkiviä, mutta näin ei olekaan! Omasta paistokivestäni ei ole hajua, sain sen eräältä kaverilta, joka on saanut sen kaverilta joka on tehnyt sen itse. Vuolukiveä se ei ole, melkein koko pellin kokoinen, musta jossa vaaleita juomuja. Ja helkkarin raskas, jaksan juuri-ja-juuri nostaa sen yhdellä kädellä ulos uunista - tyhjänä.
Soittelenkin huomenna faijalla, hänellä on suht uusi pizzakivi, sellainen joka on tarkoitettu pallogrilliin. Katsotaan mistä on kotoisin hän.
Kuningaskuluttajan pitsakivi vertailu
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203 (http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203)
Lainaus käyttäjältä: xlh82 - kesäkuu 22, 2010, 10:48:50 ap
Kuningaskuluttajan pissakivi vertailu
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203 (http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203)
Hmmm...tuollainen Bagestenin kivi täytyy laittaa hankintalistalle, kun nimenomaan olen etsinyt tuollaista neliönmallista. Onko jollain tietoa mistä kyseistä kiveä saisi? Prismassa ei ainakaan ollut muita kun kermansavea.
Äääh unohdin koko jutun. Mutta treffaan vanhan veijarin huomenna ja utelen siltä pitzakivestä.
ps. Kuningasvalittaja-linkki ei avautunut täällä.
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 22, 2010, 22:07:48 ip
ps. Kuningasvalittaja-linkki ei avautunut täällä.
Ne on blokanneet Räyhikseltä pääsyn sinne ettei se mee kommentoimaan mitään ;D
;D ;D ;D
Googlauksen pohjalta näyttäisi Chez Marius Helsingissä ainekin joskus Bagensteniä myyneen. Täytyykin lomalla piipahtaa stadiin katsastamaan kokkiliikkeet, josko löytyisi jos ei Bagensteniä niin joku vastaava ehdokas.
http://www.chezmarius.fi/tuotteet/keittiovalineet/
eli löytyy ainekion Mariuksesta. Bagensteniä ei mainita nimeltä, joten täytyy piipahtaa firmassa tai hätäisimmät toki soittaa. ( tai avaa uuden ketjun aiheesta )
Kivi arvosana hinta
1. Bagesten 4+ 37,00 e
2. Kermansavi Hot Pot 3+ 53,00 e
3. Graniittimurikka 3 -
4. Hukka pissakivi 3- 26,00 e
Hitto en muista mikä tuo meidän kivi oikeen on...
paksuutta 2.4 cm ja painaa ihan kivasti..
Ostettu messuilta 8 vuotta sitten
ja kivi on loistava lisä kodin kokkaukseen, Joka kesä tuo "möhkäle" on mökilla (ainakin ensi perjantaina)
Jos on mielenkiintoa ostaa/käyttää niin kyllä suosittelen.
Varoen toki käsiteltävä, halkeaa melko helposti jos saa "kipeetä" ja osuu oikeassa kulmassa johonkin
Lainaus käyttäjältä: Soppamies - kesäkuu 21, 2010, 19:13:46 ip
No esilämmitetyn kiveksen kanssa homma nimenomaan onkin vähän eri. Kyllä sellaisen kanssa jo jotain 275 astetta itsekin helposti käyttää, jos pissa on ihan normipaksuinen, eikä tollanen 5cm paksu jööti. Ja grandiosilla taitaa olla tapana palaa pohjasta ennemmin kuin pinnasta, jos ne kiveksen päällä yrittää paistaa. En tiedä mitä siihen pohjaan on käytetty, mutta paljon helpommin sen saa palamaan kuin missään muissa lätyissä, oli itsetehtyjä tai ei. Sisältä niitä ei kypsäksi saa kumminkaan, se on totta.
No juu empä aatellut tuota Caderusson piz-zan paksuutta kommentoidessa. Grandiosan olen saanut päältä mustaksi ja pohjasta raa-aksi 200 asteellakin.
Tästäpä seuraakin kysymys. Tuon piz-za-ki-ven lisäksi harrastaako joku pohjan paistoa etukäteen? Yhden tutun tiedän paistavan pohjat aina edellisenä päivänä ja maukkain tuloksin.
Kokeiltu pohjan paistamista leipomisen jälkeen, mutta ongelmaksi tuli pohjan taipumus lähteä kohoamaan. En kokeillut edellisenä päivänä paistamista, vaan ennen varsinaista piizzan tekoa. En havainnut etua etukäteispaistamisesta.
Lainaus käyttäjältä: Soppamies - kesäkuu 17, 2010, 03:53:58 ap
Jos nyt noin niinkuin ihan pidetään aivot mukana tässä hommassa, niin tollaset 175-200 -astetta alkaa olemaan aika maksimit moiselle pannupissalle, riippuen täytteiden lämpötilasta ennen uuniinlaittoa. Aidon kiviarinalla varustetun pissauunin lämpötiloja ei voi oikein sen koti-rosenlewin kanssa muutenkaan vertailla.
Tuo pätee sellaiseen suomalaiskansalliseen pissapiirakkaan, jossa ladotaan uunipellille puolitoistakiloa tavaraa. Sillä vain on aika vähän tekemistä sen italialaistyyppisen z-kirjaimella kirjoitettavan ruokalajin kanssa. Itse kyllä teen noita piirakkapitsoja mielelläni, koska ne ovat yhtä hyviä, elleivät parempia, ja ohuen pissan syömisen tuoma ilo ei kata tekemisen vaivannäköä. Sitä pitäisi tehdä neliömetri ennen kuin nälkä lähtee.
Riittävän paksulla paistokivellä normaalin kotiuunin ja kiviarinauunin välinen ero (termodynaamisina systeemeinä) on melkoisen pieni. Kyllä se uuni vaan kannattaa kuumentaa 300 C:hen, jos halua tehdä italialaistyyppistä ohutta pissaa, mutta silloin ei missään tapauksessa mätetä isolla kauhalla niitä täytteitä.
Ai, täällä on ylläpidossa joku täyttänyt 5. Onneksi olkoon. Meidän 5 vuotiailla on nykyinen kestokikatuksen aihe vaihtaa sanoissa kirjaimia, ja sen kovempi on kikatus, jos lopputulos liittyy eritteisiin.
Alun perinhän pitzaza tuli italiasta koska jos kaapissa oli ylijäämätavaraa niin kaikki heitettiin tuon taikinan päälle ja paistettiin..
Olen koittanut tehdä muutamalla eritavalla pitsaa ja paras on kyllä tähän mennessä melko ohut pitsa joka kääritään rullaksi ja heitetään huiviin..
toinen suosikki on todella paksu pitza.. paksuissa pizzoissa on se ongelma että tahtoo jäädä hieman raakileeksi keskeltä...
Lainaus käyttäjältä: Tomppa - kesäkuu 28, 2010, 13:58:32 ip
toinen suosikki on todella paksu pitza.. paksuissa pizzoissa on se ongelma että tahtoo jäädä hieman raakileeksi keskeltä...
Tuonhan pystyy kohtuu helpostin korjaamaan,paistat liian korkealla lämmöllä liian vähän aikaa
---> paista matalammalla lämmöllä (175c vaikka) alustavasti muutaman minuutin (5-15 min riippuen pitsan koosta)
sen jälkeen otat pitsan pois jonka jälkeen laitat uunin haluttuun lämpötilaan ja kun on lämmennyt tarpeeksi
korkeaksi niin isket pitsan takaisin uuniin jonka jälkeen vain seuraat milloin tuote alkaa olemaan halutun kaltainen.
(pitsa jatkaa kypsymistään myös pöydällä ja voit kääriä sen folioon niin lämpenee myös sisältä sillä välin
kun uuni lämpenee.)
Itsellänikin monesti menee pitsan teko siihen,että vaikka tietää että ohut paistuisi (ja maistuisi?) paremmalle
sitä vaan lätkii ja lätkii täytettä täytteen päälle kunnes edessä on kahden tuuman kakku,mutta ne kaikki lempitäytteet
vaan yksinkertaisesti pitää saada saman lätyn päälle yhtäaikaa.
Varovasti kuitenkin niiden mausteiden kanssa! Varsinkin valkosipulin! ;D
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/06/30/valkosipulia-salakuljettanut-liiga-nalkkiin-ruotsissa/20109159/12 (http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/06/30/valkosipulia-salakuljettanut-liiga-nalkkiin-ruotsissa/20109159/12)
"Ruotsin tulli on takavarikoinut lastin valkosipulia Svinesundista Ruotsin ja Norjan rajalta, kertoo sanomalehti Sydsvenskan.
Salakuljetukseen olivat kannustaneet sipulin korkeat suojatullit Euroopan unionissa. Kasvia olikin tuotu Norjaan, jossa se on tullista vapaata tavaraa. Tämän jälkeen sipulit oli kuljetettu eteenpäin Ruotsiin ja muualle unioniin.
Euroopan petoksentorjuntaan keskittynyt virasto arvioi, että valkosipulia on salakuljetettu reittiä pitkin 15 miljoonan euron edestä."
Viikin prismassa oli Hukka vuolukivituotteen pizzakiviä 3 kpl jäljellä, muistaakseni hintaan n.15€ kipale.
Tämä tieto on siis eiliseltä.
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 30, 2010, 19:15:36 ip
Viikin prismassa oli Hukka vuolukivituotteen pissakiviä 3 kpl jäljellä, muistaakseni hintaan n.15€ kipale.
Tämä tieto on siis eiliseltä.
On halpa, katoin tossa joutessani että jossain verkkokaupassa se oli yli 26 euroa. Ja ei ihan heti tarvi ostaa uutta... ;D
Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 22, 2010, 22:41:10 ip
Googlauksen pohjalta näyttäisi Chez Marius Helsingissä ainekin joskus Bagensteniä myyneen. Täytyykin lomalla piipahtaa stadiin katsastamaan kokkiliikkeet, josko löytyisi jos ei Bagensteniä niin joku vastaava ehdokas.
Justiin kannoin tuolta Chez Mariukselta tuollasen Bagestenin kotiin. Normihinta tais olla 37€ mutta halvennuksessa 29€. Päälle päin tuo ainaki on vallan asiallisen näkönen kapistus, lasta sais olla ehkä vähä isompi. Tänä iltana testailemaan.
Lainaus käyttäjältä: Tomppa - kesäkuu 28, 2010, 13:58:32 ip
toinen suosikki on todella paksu pitza.. paksuissa pizzoissa on se ongelma että tahtoo jäädä hieman raakileeksi keskeltä...
Kannattaa paistaa sitä pohjaa erikseen ennenkuin lätkii roippeita siihen päälle, niin ei tarvitse taikinaa syödä. Itelläkin aina lähtee täytteiden kanssa käsistä, ja lopputuloksena on pikemminkin laatikko-henkinen eväs kuin pissa.
Huomenta,
Itse ostin pizzan ja leivän paistoon aikanaan rakennustarvikeliikkeestä ihan normaalin ison vuolukivisen lattialaatan. Hinta oli pähkinöitä verrattuna kaupallisiin ruoanlaittotarvikkeisiin, ja toimivuus on ollut vähintäänkin yhtä hyvä. Lattialaatta saattaa ehkä kannattaa pestä ennen käyttöönottoa vähän paremmin kuin kokkikaupan versio.