huhtikuu 18, 2025, 00:24:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Diavola

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Unkarilaisia siemeniä
tammikuu 12, 2012, 18:16:21 ip
Kiitos Chilivaarin, sain tänään postissa kahden unkarilaisen lajikkeen siemeniä; Alma Paprika ja Cseresznye Paprika. Piti heti laittaa idätyslautalle itämään!

Taimitarha kasvaa hyvällä vauhdilla. Lemon drop ja Piri Piri ovat vain vähän hitaita. Cajamarcan podit kasvavat hyvällä vauhdilla.
2
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Diavola: No reservations
tammikuu 07, 2012, 15:39:51 ip
Oli kieltämättä vähän hätäisesti kirjoitetut ohjeet. Asia korjattu.
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Sugar Rush
tammikuu 07, 2012, 15:23:33 ip
Olen yrittänyt löytää päiväkirjamerkintöjä tai oikeastaan ihan mitä tahansa käyttäjäkokemuksia liittyen Sugar Rush- Baccatumiin. Mutta tuloksetta. Minulla Sugar Rush kasvaa vähän hassusti nimittäin. Sen varsi on ikään kuin löysä ja vähän kiero. Molemmat kaksi taimea olen joutunut istuttamaan uudelleen, syvemmälle multaan. Valon puutteestakaan en luulisi niiden kärsivän, sillä ne oleilevat valoisan ikkunan ääressä ja saavat vielä pientä lisävalaistustakin. Muut taimet kasvavat ns. normaalisti. Onko muilla Sugar Rush-kokemuksia vielä?

P.S. Tein tänään vähän ruokaakin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10964.0
4
Kodin mausteinen kokkaus / Diavola: No reservations
tammikuu 07, 2012, 14:42:02 ip
Teen aika usein pastaa. Kuten seuraavasta kuvasta näkyy, olen Rainbown tuotteiden ystävä. Mutta pastan täytyy olla kunnon tavaraa. Barilla ja De Cecco ovat hyviä. Parastahan olisi tietysti tuorepasta.
Aloitan tämän reseptikirjani helpolla peruspastan ohjeella, jossa on kuitenkin pieni twist. Naiset ja herrat, Pasta piccante con sugo e rucola, tulista pastaa tomaattikastikkeella ja rucolalla:



Ainekset yhden hengen annokseen:

1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
Öljyä
Oreganoa
Chiliä, itse käytän keltaista habanerorouhetta, maun mukaan
1 pieni prk Rainbow paseerattu tomaatti
Pastaa
Kourallinen rucolaa
Tilkka punaviiniä (voi korvata ripauksella sokeria)
Parmesaania

Laita vettä kattilaan ja kattila liedelle. Tee sillä aikaa kastike:

1. Kuullota sipuli öljyssä, lisää valkosipuli ja chili.

2. Lisää paseerattu tomaatti. Lisää oregano. Säädä lieden lämpötila ykköselle. Laita kansi päälle. Jos sinulla ei ole viiniä lisätä kastikkeeseen, lisää myös loraus vettä ja sokeria. Muuten lisää viini vasta lopuksi.

Lisää pasta kiehuvaan veteen. Noudata ohjetta pastan kiehumisajasta.

Juuri ennen kuin pasta on kypsää, käännä tomaattikastikekattilan liesi pois päältä ja lisää 1/2 lasia punaviiniä. Laita vielä kansi päälle.

Valuta pastasta vesi pois ja lisää tomaattikastikkeeseen. Sekoita ja anna levätä vielä kattilan alla viitisen minuttia. Sillä aikaa voit pestä rucolan.

Kaada pasta lautaselle ja lisää reilusti parmesaania. Lisää päälle rucola ja loraus oliiviöljyä.






5
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 29, 2011, 23:20:57 ip
Sinähän varsinainen viherpeukalo olet, jos tähän aikaan vuodesta ihan ilman lisävaloa saat chinenseistä satoa. No, onhan se kasvien syyskunnosta tietysti kiinni myös.


Ei tässä mitään kummoisia viherpeukaloita olla. Sehän tässä ihmetyttääkin. Olen kai kuitenkin jotain onnistunut tekemään oikein!

Lainaus käyttäjältä: Täti-E - joulukuu 30, 2011, 08:56:47 ap
Talvehtivat habanerot kukkivat myös täällä, mutta on kai aika normaalia että ne ei jää kiinni..Itsasiassa oon nyt ohimennen jopa nyppiny kukkia pois. Sulla on vissiin aika hyvät oltavat kasveilla ;)


Kyllä mullakin varmaan 90% kukista tippuu pois.

Alkaneen Lohikäärmeen vuoden kunniaksi ajattelin laittaa pari kuvaa, aurinkoinen päivä kun on.

Talvisatoa (Cajamarca ja Habanero):





Yleiskuvaa (pienokaiset, rocoto, habanero ja yhteiskuva Cajamarcasta, Rocotosta ja Inca red dropista) :





6
Cajamarca ja Habanero muuten kukkivat ja satoavat! Ja vielä ilman lisävaloa! Habassa on havaittavissa kolme pientä podin alkua ja runsaasti kukkia. Cajamarcassa ainakin yksi podin alku ja parikymmentä kukkaa. Ruukunvaihto ei ole vaikuttanut merkittävästi Cajamarcan lehtien roikottamiseen. Luulen, että se tarvitsisi vain valoa.

Olen huomannut Rocoton pysyvän huononlaisesti pystyssä. Tämän uskoisin johtuvan lehtien suuresta koosta verrattaen varren ohuuteen. Kukkia se ei tee ja alimpien lehtien lehtiruodit kellertävät.

Taimista haluaisin kirjoittaa myös muutaman havainnon. Sugar Rush (baccatum) kasvaa Italianon (annuum) kanssa yllättävänkin nopeasti ja kasvattaa heti melko suuret lehdetkin. Piri Piri (frutescens) sen sijaan näyttää kasvavan tuskallisen hitaasti. Sen sirkkalehdet näyttävät vähän ehkä ryppyisiltäkin.

7
Päivitin tuonne listaan Lemon Dropin tilanteen. Ensimmäiseksi idätyslautalle päässyt siemen ei itänyt ollenkaan vaan alkoi muuttua ruskeahkoksi. Itsenäisyyspäivänä laitetun siemenen huomasin itäneen tänään. Nyt on kopla kasassa!
8
Noniin, tältä ne Cajamarcan juuret sitten näyttivät:



Vaihdoin samalla sitten ohimennen Rocoton, Incan ja Thainkin ruukut. Katsotaan mitä tuumaavat tällaisesta talviunien häirinnästä.
9
^mulla on vaan päähän iskostunut, että talvella ei ruukkuja ja multia vaihdella! Olenko siis väärässä?
10
Onpa pilvinen ja pimeä sunnuntai-aamu. Ainakin täällä Helsingissä. Selailin nostalgiamielessä kuvia viime kesältä ja huomasin, että myös chilini ovat nyt selvästi kaamosmasennuksen kourissa:

Kesällä (habanero):


Nyt (Cajamarca):


Kaikenkaikkiaan kasvit näyttävät talvehtivan hyvin. Mitä nyt ovat vähän menettäneet tuuheuttaan ja lehtivihreää ja roikottavat lehtiään. Ne näyttävät olevan melkeinpä syvässä unessa. Kastelua ne eivät vaadi kuin ehkä kerran 10 päivässä. Ja silloinkin pieniä lorauksia. Olen myös leikannut isoimpien chilien oksia aika reilusti. Siltikin ne tekevät uutta kasvua koko aika. Huonoimmassa kunnossa ovat Rocoto de San Isidro ja Inca red drop.


Mutta ei, keinovaloa eivät minulta saa. Ainoat jotka sitä saavat, ovat lastentarhalaiset 2XNaga, 2XSugar Rush, Piri Piri ja Italiano:



Lemon drop ei ole vieläkään itänyt. Nyt 24 päivää odottelua takana ensimmäisellä ja 12 päivää toisella siemenellä.
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Piri Piri onkin itänyt
joulukuu 15, 2011, 09:51:01 ap
Huomasin pian edellisen viestin kirjoittamisen jälkeen, että Piri Pirissä on kuin onkin pieni itunen. Tilanne tällä hetkellä siis seuraava:

Sugar Rush itänyt 30.11 (6 päivää)
Naga Morich itänyt 1.12 (7 päivää)
Italiano 1.12 (7 päivää)
Piri Piri 14.12 (20 päivää)
Lemon Drop 29.12 (23 päivää)

12
Nyt 20 päivän odotuksen jälkeen Lemon Drop ja Piri Piri eivät ole vieläkään itäneet! Siemenet näyttävät ihan normaaleilta. Samalla lautalla itäneet Italiano, Naga ja Sugar Rush puskivat jo viikossa itua ulos. Laitoin samalle lautalle vielä toisetkin Lemon Dropin ja Piri Pirin siemenet vähän niin kuin testimielessä itsenäisyyspäivänä, mutta eivät nekään ole itäneet. Pitäisköhän nää heittää mäelle vai odotanko vielä?
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Ensimmäiset itäneet
joulukuu 05, 2011, 17:08:48 ip
Tilanne tällä hetkellä seuraava:

Sugar Rush itänyt 30.11 (6 päivää)
Naga Morich itänyt 1.12 (7 päivää)
Italiano 1.12 (7 päivää)

Laitoin nämä kolme multiin pari päivää sitten:



Lemon drop ja Piri Piri antavat odottaa itseään! 11 päivän jälkeen ei idun itua näkyvissä! Ero on aika selvä näihin muihin verrattuna. Olen pitänyt siemeniä idätyslautalla läppärin päällä. Lämpötila on varmasti ainakin +25C. Ehkä hyvää kannattaa kuitenkin odotella...
14
Kiitos onnitteluista! Chili sin carne on tosiaan kasvisversio Chili con carnesta. Sin=ilman, con=kanssa  :)
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Siemenet saapuivat
marraskuu 26, 2011, 14:53:24 ip
Pitkän odottelun jälkeen sain vihdoin postia Fataliilta 24.11. Kirjekuoresta löytyi tietysti tilaamani siemenet sekä mukavaksi yllätyksekseni myös pieni maistianen Nagajauhetta taas. Ilmaislahjat ist the bestests!

Pitihän ne siemenet heti laittaa itämään:



Olen havainnut hyväksi ja siistiksi tavaksi idättää siemenet kostealla talouspaperilla. Nyt vain jänskäämään kuka itää ensimmäisenä.

Tein tänään lounaaksi Chili sin Carnea kesäkurpitsalla, paprikalla, herkkusienillä ja kidneypavuilla. Mausteeksi 1 kpl Cajamarcaa. Täytyy todeta, että Cajamarcan polte on miellyttävän pehmeä. Suosittelen!
16
Kapsaisiininkatkuiset tervetuliaiset (?) kaikille teille, jotka päädytte seuraamaan toista kauttani chilin kasvattajana! En koe olevani enää ihan niin keltanokka kuin aloittaessani vuosi sitten Prismasta ostetuilla hybridihabaneroilla. Jos haluat lukea aidon chilikeltanokan ensimmäisestä kaudesta, klikkaa-> http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9413.0

Tilasin tänään Fataliilta viiden eri lajikkeen siemenet:

Lemon Drop, C. Baccatum
Naga Morich, C. Chinense
Piri Piri, C. Frutescens
Sugar Rush, C. Baccatum
Italiano, C. Annuum

Valitsin kyseiset lajikkeet melko mutu-tuntumalla ja hyvän palautteen perusteella.

Lemon Droppia on aika moni kehunut maukkaan hedelmäiseksi.

Naga Morich nyt on jokaisen kasvattajan supertulinen must have. Nagaa olen maistanut vain jauheena ja tykkäsin kovasti! Naga oli itseasiassa ensimmäinen chili mielessä tälle kaudelle.

Piri Piri on perinteinen ja kuuluisa, vahva afrikkalainen chili. Piri Piri kiinnostaa osaksi myös siksi, että se on C. Frutescens ja halusin myös yhden tämän suvun edustajista valikoimiini.

Sugar Rush on mielenkiintoinen uutuuslajike Fataliin valikoimissa ja jos se todellakin on yhtä makea mitä mainostetaan, odotan suurella innolla maistamista!

Italianon valitsin siksi, että se vaikuttaa perinteiseltä perusannuumilta josta voisi saada hyvän sadon. Sitäpaitsi Italiano sopii Diavolan identiteettiin  ;)

Edelliseltä kaudelta jatkavat:

Keltainen habanero, C. Chinense
Thai, C. Annuum
Rocoto de San Isidro, C. Pubescens
Inca Red Drop, C. Baccatum
Cajamarca, C. Chinense

Edellisen kauden kasvit ovat valon vähentyessä ja lannoituksen loppuessa hieman kellastuneet ja tiputtaneet lehtiään. Etenkin Inca red Drop, joka on muutenkin heiveröisin kaikista. Keltainen habanero on ehdottomasti vahvin ja suurin kaikista. Se kukkii ja satoaa edelleen. Kylläkin hitaanlaisesti. Toivon kovasti, että edes osa kasveista jaksaisi talven yli.

Toivotan kaikille hyvää isänpäivää ja onnea kaudelle 2012!
17
Aikaa onkin näköjään vierähtänyt viimeisimmästä päiväkirjamerkinnästäni. Johtuu ehkä siitä, että suurin action tapahtui kesän ollessa kukkeimmillaan ja syksyllä ei juurikaan mitään sykähdyttävää chilirintamalla tapahtunut. Olen todella tyytyväinen ensimmäiseen kauteeni, ottaen huomioon kasvatusharrastuksen alkaneen hassuilla markettihabanerojen kasvatuksella. On aika muistella huolellisen työn tuloksia pienellä kuvakollaasilla:

Keltainen habanero ennen sadonkorjuuta 8.9.2011:



Ensimmäinen sadonkorjuu valtavat 180g  8):



Kuivatus uunissa 50 asteessa:



Polttavan tulista kuivattunakin:



Kyseisen habaneron makua epäileville tiedoksi, että en ole ikinä maistanut yhtä hedelmäistä ja vahvaa habaneroa. Tämä puu tuottaa todellakin hyvänmakuisia chilejä. Habaneroa halkaistessa huoneen täyttää hyvin vahva paprikan tuoksu ja polte on uskomaton. Neljäsosa tätä habaneroa tuoreena riittää maustamaan vaikkapa intialaistyyppisen kana-kasvis curryn juuri sopivan tuliseksi. Tämä kasvi kukkii ja tuottaa satoa edelleen. Marjat ovat kylläkin puolet pienempiä ja niitä on vähänlaisesti. Mutta kuivattuun tavaraan en ole vielä päässyt edes koskemaan!

Olen jättänyt chilien lannoituksen kokonaan pois jo muistaakseni Syyskuun alussa, heti sadonkorjuun jälkeen. Rocoto de San Isidro alkoi pari viikkoa sitten kukkimaan, mutta ei ole tehnyt satoa tietenkään. Thai Annuum kukkii myös omaan runsaaseen tapaansa, mutta ei tee enää hedelmää. Inca red drop teki satoa vähän alle kymmenen podin verran ja jokainen niistä päätyi sellaisenaan voileivän päälle. Njams!

Cajamarcasta korjasin vasta eilen ensimmäisen kypsän podin. Maku oli todella mieto kärjestä, ehkä noin ykkösen luokkaa. Mutta kannassa sen sijaan polte ylsi ehkä jopa kuutosen korville! Kaikenkaikkiaan Cajamarca ei ehkä makunsa puolesta ole mitenkään erikoinen, mutta kaunishan se kyllä on:





Kiitos vielä kaikille teille kaikille, jotka jaksoitte lukea ensimmäistä päiväkirjaani! Olen saanut teiltä kallisarvoisia vinkkejä ja korvaamatonta palautetta. Onnea kaikille uuteen kauteen 2012!

:-* :-* :-*

18
Joo, vaikuttaisi siltä että keltaisia ovat molemmat ja keltaisina pysyvät. Tai noi on kyllä melkeinpä oransseja nyt. Ei se kyllä haittaa. Tykkään enemmän miedommasta ja hedelmäisestä. Jos sitä illalla poimis yhden ja vähän maistelis!
19
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: My name is Diavola
elokuu 11, 2011, 13:20:31 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 10, 2011, 10:10:07 ap
Tamperehenkisiä tarvitaan aina !!
Ilman meitä ei olisi hyviä turkulaisvitsejä.

Niin että TERVETULOA !!


Todellaki! Ja kiitos  8)
20
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 11, 2011, 11:54:18 ap
Lainaus käyttäjältä: Diavola - elokuu 11, 2011, 11:52:59 ap
Lainaus käyttäjältä: Diavola - elokuu 08, 2011, 20:11:26 ip
Tämä värimuutos tapahtui yhden vuorokauden aikana. Nyt sitten odottelemaan, josko tuo muuttuisi vielä punaiseksi. Vielä jaksaa malttaa...


Kuinkahan pian tämä yleensä muuten tapahtuu? Haba on ollut keltainen jo muutaman päivän.


Vai olisiko tuo sitten kuitenkin se lopullinen väri? Mikäs haba on kyseessä?


Kyseessä on joko keltainen tai punainen markettihaba. Mulla pitäisi olla jäljellä yksi keltainen ja yksi punainen, mutta molemmissa kasveissa nököttää tällä hetkellä keltaiset podit. Sillä tässä vähän kyselinkin, että koskahan noi uskaltais poimia. Podit ovat edelleen melko kovia tunnusteltaessa.