HPLC (Korkean erotuskyvyn nestekromatografia) ja tulisuuden määrittäminen

Aloittaja Automatiq, helmikuu 19, 2012, 12:50:03 ip

« edellinen - seuraava »

Automatiq

helmikuu 19, 2012, 12:50:03 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 19, 2012, 17:51:13 ip käyttäjältä Automatiq
Terve!

Otsikko kertonee jonkun verran. Onko kenelläkään tietoa, mikä firma tekee kyseisiä analyysejä Suomessa?
Olisi tarvetta saada eräiden nakkien scovillet mitattua, ja ilmeisesti tuo menetelmä antaisi tarkan tuloksen.
Tietysti jos jollain on jotain kohtalaisen tarkkaa laskukaavaa, millä saa laskettua lopullisen taikinan tulisuuden taikinan määrän ja siihen lisätyn uutteen tulisuuden/määrän perusteella, sekin kävisi alkajaisiksi.

-Auto


CyberDog

Noit vehkeitä on varmaan joka yliopistolla. Sitä en sitten tiedä miten on eri firmoilla niitä. Meidän yliopiston HPLC:tä käyttää käsittääkseni jotkut yliopistojen ulkopuoliset tahotkin.

Automatiq

kiitos vinkeistä :) pitänee huomenna soitella ja kysellä, josko kelpaisi kokeilumateriaaliksi muutama helvetillisen tulinen nakki, vaikka sitten korvausta vastaan. kunhan nyt sais vaan jotain lukemaa selville :)

Hubert

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - helmikuu 19, 2012, 15:10:59 ip
Noit vehkeitä on varmaan joka yliopistolla. Sitä en sitten tiedä miten on eri firmoilla niitä. Meidän yliopiston HPLC:tä käyttää käsittääkseni jotkut yliopistojen ulkopuoliset tahotkin.


Saattaa sitten maksaa vaikka 1000€ pari ajoa, jos ulkopuolisena menee noita YO:n tai AMK:n laitteita ja, tässä tapauksessa kromatografiamatrikseja, käyttämään. Helpoimmalla ja halvimmalla pääset, kun pyydät jotain sopivassa opinahjossa opiskelevaa kaveria hoitamaan homman.

PP

Meillä töissä on monta HPLC:tä tutkimuskäytössä, mutta palveluanalytiikkaa ei tehdä täysin ulkopuolisille, enkä osaa arvioida hintaa paikoissa, jotka tekee. Nakeista ei noin vaan analysoida kapsaisiineja, koska ne ovat rasvaliukoisia yhdisteitä ja nakeissa on paljon rasvaa, josta kapsaisiinit pitää erottaa esikäsittelyllä ennen analysointia HPLC:llä. Chileistä on helpompi erottaa kapsaisiinit, koska niissä ei ole häiritsevää rasvaa. Analyysin hintaa nostaa siis se, että valmista menetelmää ei varmasti ole vaan pitää kehittää sellainen.

On käynyt monta kertaa mielessä analysoida töissä ihan chilejä, mutta menetelmän kehittäminen vie niin paljon aikaa ja rahaa, ettei sitä voi tehdä huvikseen.

davve

Nestekromatografian käyttä voi olla hukkaan heitetty vaiva.

Noiden nakkien sisältö pitä saada liukenemaan siten että sen saa "kolonin" läpi. En usko että saat mitään järkevää arviota siitä miten edustavan liuoksen saat aikaan. Suolat yms varmaan liukenee suurimmaksi osaksi, mutta rasvaliukoiset? Ei usko!
Itselläni ei ole omaa neste- tai kaasukromatigrafin käyttökokemusta, tai massaspektrometrin, mutta sen verran sivusta seurannut että vaikka saisit tuon testin tehtyä en usko että se on edustava otos. Kuuluu monelle peruskoulutukseen...jonka sisältö unohtaa nopeasti sitten kun pääsee oikeisiin töihin...

Ja hinta tällaiselle testille voi olla melko hurja ellet saa huijattua jotain labra-assistenttiä maistamaan chilejäsi ja innostumaan sen verran tästä asiasta että hän hoitaa asian puolestasi.


Automatiq

kiitos jälleen vastauksista! pitänee pohtia jotain vaihtoehtoista, vaikka sitten ihan vaan laskemista määrien ja uutteen tulisuuden mukaan... katsotaan mitä tapahtuu, päivittelen aihetta kun saan lisäinfoa.
ja halukkaille vois irrota paketti tai pari, vaikkapa 5e / 2kpl paketti... kyseessä siis kivikylän k18 tulitikkujen koe-erä, näitä ei ole koskaan tullut eikä ole tulossa myyntiin.

Rundari

Miksi uutetta? Ainakaan ne maddog uutetut nakit ei ollu lähelläkään niin hyviä kuin normitulitikut. Potkua kyllä piisasi.

Automatiq

Lainaus käyttäjältä: Rundari - helmikuu 19, 2012, 17:31:50 ip
Miksi uutetta? Ainakaan ne maddog uutetut nakit ei ollu lähelläkään niin hyviä kuin normitulitikut. Potkua kyllä piisasi.


no nämähän on siis juuri sen potkun takia tehtyjä, eihän tuo uute hyvän makuista olekkaan... nää on tehty niitten maddog-nakkien jälkeen. ja syitä näihin pitäs udella faijalta, sen päähänpisto :)