tammikuu 08, 2025, 22:15:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Danin kausi 2010

Aloittaja Dani, kesäkuu 07, 2010, 10:47:32 ap

« edellinen - seuraava »

Toni.A

No missäs se sinun uusi kasvatuslistasi on :o Tuliko uusia lajikkeita lisää miten paljon. Tuo öljy voisi olla kokeilemisenarvoinen juttu, jotenka, kunhan saat valmiiksi, niin makuraporttia kertomaan.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Dani

Tässä listaa nykyisistä elossa olevista:


  • Apache (niskat nurin)

  • Arriba a Saia (talvetus)

  • Bird's Eye Baby (alasleikattu)

  • Black'n'Red (talvetus harkinnassa)

  • Bolivian Rainbow (talvetus harkinnassa)

  • Chupetinho (talvetus)

  • Punainen perus-annuum x 2 (niskat nurin)

  • Habanero, Mustard (talvetus harkinnassa)

  • Habanero, Red (niskat nurin)

  • Locato (talvetus)

  • Orange snack paprika x2 (niskat nurin)

  • Short Yellow Tabasco (niskat nurin tai leikkaus ja työpaikalle koristeeksi)




Päivitetty lista ensi kaudelle (kysymysmerkillä merkattu epävarmat):


  • Arriba a Saia

  • Aurora (uusi)

  • Black'n'Red (?)

  • Bolivian Rainbow (?)

  • Bolivian Rainbow x Cayenne F1 (?)

  • Chupetinho

  • Habanero, Mustard (?)

  • Habanero, Pink (uusi)

  • Locato

  • Prairie Fire (uusi)

  • Riot (uusi)

  • Short Yellow Tabasco x Black'n'Red F1 (uusi)

  • Tabasco (uusi)

  • Zadira (uusi)




Lisäksi kolmesta risteytyskokeilusta odotellaan vielä tuloksia, eli tuliko siemeniä vai ei. Tilaongelmien vuoksi en vielä uskalla kasvattaa Filagolta saamiani villimpiä chilejä, jotka vaikuttavat aika vaativilta kasvatettavilta.

ToniPetteriltä tuli muutamaa muutakin lajiketta, jotka eivät vielä listalle mahtuneet. Pitäisi ensiksi uhrata vanhoja pois alta. Meikällä on sellainen periaate, että ennen kuin pistän koko kasvin lihoiksi, niin pitäisi saada tarpeeksi täytettä siemenpankkiin. Sen takia tältä kaudelta pitänee jatkaa muutamalla lajikkeella ainakin vielä vähän matkaa ensi kauden puolelle. Alkutalvesta viimeistään pitäisi selvitä niiden kohtalo (Mustard haba, Bolivian Rainbow, Black'n'Red).

Eli varmasti tämä lista vielä elää ennen kuin ryhdyn idättämispuuhiin.
#1746

Dani

Lainaus käyttäjältä: Dani - syyskuu 25, 2010, 22:34:12 ip
Chilit pieneksi että mahtuivat lasipulloon (taitaa olla entinen soijakastikepullo). Capsaicinejen sulamislämpö on Wikipedian mukaan 65 asteen tienoilla, joten päätin vanhana kotikemistinä lämmittää öljyä vesihauteessa puolisen tuntia välillä sekoittaen. Ennen haudutusta öljy ei tietenkään maistunut muulta kuin öljyltä, mutta haudutuksen jälkeen alkoi aromeita löytymään. Nyt yöksi jääkaappiin tekeytymään niin katsotaan mitä sieltä löytyy aamulla.


Taisi päästä liian lämpimäksi öljy sitten kumminkin vaikka yritin varovasti vesihauteessa lämmitellä. Tai sitten vanhat kotikemistin konstit eivät päde ruokaöljyyn. Nimittäin öljy samentui ja makukin on hieman omituinen. Esim. alkoholin tai etikan kanssa pieni haudutus on toiminut vallan mainiosti.

Siispä uutta satsia tulemaan ilman lämmitystä. Ei pitäisi olla tämmöinen hätähousu! Ennen on onnistunut mausteöljyt vallan mainiosti, mutta niiden tekeytyminen kylmässä jääkaapissa saattaa kestää kauan. Tai vaihtoehtoisesti pitää laittaa enemmän chiliä joukkoon.
#1746

CyberDog

Siis oliiviöljyhän sameutuu jääkaapissa aika usein. Palaa entiselleen kun lämpenee huoneenlämpöiseksi.

Dani

syyskuu 26, 2010, 16:45:08 ip #44 Viimeisin muokkaus: syyskuu 26, 2010, 18:05:17 ip käyttäjältä Dani
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - syyskuu 26, 2010, 16:15:52 ip
Siis oliiviöljyhän sameutuu jääkaapissa aika usein. Palaa entiselleen kun lämpenee huoneenlämpöiseksi.


Nyt oli kyseessä rypsiöljy, ja samaa kamaa on eri pullossa sumentumattomana samassa jääkaapissa. Eli taisinpas mokata. Varmaan denaturoitui koko pasha.

EDIT:
nyt on ollut päivän huoneenlämmössä eikä kirkastunut. Eli mäjelle koko satsi. Ehkä pitäisi lähträtä mielummin sillä etanolilla, kun sen homman osaan entuudestaan :D
#1746

Dani

Lainaus käyttäjältä: Dani - syyskuu 26, 2010, 16:45:08 ip
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - syyskuu 26, 2010, 16:15:52 ip
Siis oliiviöljyhän sameutuu jääkaapissa aika usein. Palaa entiselleen kun lämpenee huoneenlämpöiseksi.


Nyt oli kyseessä rypsiöljy, ja samaa kamaa on eri pullossa sumentumattomana samassa jääkaapissa. Eli taisinpas mokata. Varmaan denaturoitui koko pasha.

EDIT:
nyt on ollut päivän huoneenlämmössä eikä kirkastunut. Eli mäjelle koko satsi. Ehkä pitäisi lähträtä mielummin sillä etanolilla, kun sen homman osaan entuudestaan :D


Tulipa tehtyä uusi satsi eikä samentunut. Huomasinpahan vaan, että Habanerot taitavat toimia öljyssä paremmin kuivattuna. Tai sitten tein jotain muuta eri lailla kuin viimeksi, nimittäin viime vuonna oli selkeästi maukkaampaa chiliöljyä. Silloin käytin siis kuivatettua habaa ja ruokaöljyä. Ei pitäisi olla öljynkään laadusta (tai laaduttomuudesta) kiinni.

Mutta menee tämäkin esim. salaattikastikkeena balsamicon kaverina.
#1746