tammikuu 10, 2025, 06:20:46 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Rakentelin kasvarin sisään sähköputkikasvarin, laitoin rocotot sinne (ebbi + ruukut), sekä lämppärin pitämään lämmöt sopivana. Pari talvetettua  baccaa laitoin myös, josko lähtisivät valon voimasta henkiin. Aika hyvin toimii, ulkolämpötila +3-+5, auringonpaiste nostaa lämmöt lähes 20:een helposti. Öisin on jotain 7-10 asteen välillä. Taimiebbi jossa on 6 rocotoa, on melko tiheä systeemi.Paljon ei uskalla siirrellä, aina on joku oksanpätkä kädessä. Viikon päästä tilanne muuttuu niin että on kaksi kasvia ebbiä kohti.

Tein prototyypit 3 kpl 60l laastipaljuebbeistä. Tarkoituksena on laittaa aina kolme yhteen "telineeseen" riviin , suht iso reso näille. Tuli hommattua Hailean hieman liiankin tehokkaat pumput, kun kerran halvalla sai. Letkujen haarotukset ja liitännät teen 3/4 tuuman letkuilla ja puutarhaletkuliittimillä, ja virtauksen säätöä varten löysin Motonetista  halvan säätöventtiilin. Tämän toimintaa on tarkoitus testata ilman kasveja muutama vrk. Lisäksi vielä pitää testata u-putkella (löytyi tuolta parvekelaatikko ebbiketjusta) toteutettua kasvatuslaatikon pinnankorkeuden säätöä pumppauksen aikana. Josko selviäisi ilman ylivuotoputkia.

Jos kaikki toimii, sitten rakentamaan 9 ebbiä lisää, sekä telineet näille. Sitten alkaa olla valmista kasvien siirrolle kasvihuoneeseen. Ebbirivien väliin jää noin 1.2m verran tilaa, saa nähdä riittääkö. Eli kolme riviä chileille ja yksi tomaateille. Chinenset ja baccatumit jokainen omaan ebbiinsä (näin on ainakin pläni) ja annuumeja sitten 2 per loota. Yhteensä siis 12 ebbikasvia on tavoitteena kasvariin ja ulos 6 rocotoa ebbiin ja toiset 6 multaan. Lisäksi taitaa olla sitten 10-kunta muuta multakasvia jos en anna niitä pois. Aluksi voi varmaan laittaa nekin kasvariin ja lopuksi sitten pihalle jonnekin.
Eiköhän tuosta jotain maistiaisia saa.

bluesman

 Yksi huomio tomaateista ebbissä. Juuret tuntuvat olevan hienompaa kaliiberia kuin chilien ja tuntuvat tukkivan tulopuolen siiviläverkon useaan kertaan kasvukauden aikana. Kannattaa suunnitella tulorööriin irrotettava verkkoviritys johon suppilolla pääsee käsiksi. Suppilo siksi että hydrosorakerroksen ja juurimassan läpi kaivelu ja röörin tyhjänä sorapalleroista pitäminen on hankalaa sinä aikana kun putsaa tai vaihtaa verkon.
Tukkimistaipumus on kasvihuonekurkulla vieläkin tehokkaampaa enkä edes enää harkitse kurkkuja kasvariin, kasvavat ulkonakin ihan riittävän hyvin.

Juso

Täytyy katsoa tosiaan, miten tomaattien kanssa menetellään. Viime vuonna tuo toimi jotenkuten.

En kyllä tajua tuota U-putkihommaa, minkä tuolla parvekelaatikko ebbiketjussa keskusteltiiin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9297.msg140062#msg140062 .

Koitin tuota ja niin kauan kun se "U-putken" vapaa pää on ylivuotoputken pään tasolla, jaksaa puskea myös lootaan täyttöletkun kautta. Mutta kun jos se U:n ylin kohta on tuolla samalla tasolla ja letkun pää alempana tai vaikka reson sisällä(mikä kai on tarkoitus) ei jaksa pumpata enää, vaikka nostokorkeutta pumpussa piisaa (2.5m). Tekniikan opinnoista on niin kauan etten jaksa pähkäillä mikä mättää ja kai se on vaan rakenneltava normaalit ylivuotoputket. Muuten systeemi näyttäisi toimivat ja puurathaletkun liittimillä modulaarinen ja helposti huollettava systeemi. Vielä arveluttaa hieman miten tuo Kiiltofix tiiviste- ja liimamassa pysyy tuossa laastipaljun muovissa.

bluesman

 Oon liimastakin nyt vähän sitä mieltä ettei ole kovin välttämätöntä käyttää läpivienneissä. Palju on taipuisaa ja talvella jäätyessään irtoaa suurelta osin. Sopiva kumitiiviste väliin vois olla helpompi ja toimivampi ratkaisu. Jos vähän vuotaa niin entäs sitten?

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 02, 2012, 11:30:10 ap
Oon liimastakin nyt vähän sitä mieltä ettei ole kovin välttämätöntä käyttää läpivienneissä. Palju on taipuisaa ja talvella jäätyessään irtoaa suurelta osin. Sopiva kumitiiviste väliin vois olla helpompi ja toimivampi ratkaisu. Jos vähän vuotaa niin entäs sitten?


Sama. Liima ei kestä välttämättä kesääkään vaikka liitos olisi aluksi tiivis. Monet liittimet saa riittävän vuotamattomiksi käärimällä liitokseen paljon teflonteippiä, mutta parempi tulee kumisilla o-renkailla. Eikä vuoto muutaman kerran päivässä tosiaan haittaa, jos reso on yläastian alla tai kasvihuoneessa muutenkaan.

Juso

huhtikuu 02, 2012, 14:59:21 ip #45 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 02, 2012, 21:16:54 ip käyttäjältä Juso
Sain lisäohjeita tiedon alkulähteiltä (kiitos tso) U-putkesta. Sen kuulemma pitää ylhäältä auki muuten ei toimi. Lisäksi ilmeisesti riittävän iso halkaisijaltaan suhteessa pumppuun.

3M:llä on jotain Scotch-Weld DP 8005 rakenneliimaa joka toimii PP/PE:n kanssa. Mutta haittaako pieni vuoto mitään.. Minulla kun ei välttämättä reso ole tai siinä on kansi alla niin voi hieman hävikkiä tulla. Täytyy katsoa noita kumitiivisteitä tai putkarinkittiä...

E: ei tullut U-putkihommasta valmista, en saa toimimaan. Ei muuta kuin ylivuotoputken reikiä  porailemaan. Täytyy todeta että puutarhaletkuliittimissä on laatueroja. Jos hintaa on 69 senttiä kpl, niin ei kai voikaan olettaa että ne saisi tiiviisti letkuihin kiinni.

Juso

No nyt alkaa olla ebbisysteemit melko kunnossa. 9 ebbiä kytkettynä, systeemi käy ja kukkuu. Mutta täytyy sanoa että melkoinen homma vaikka kuinka sarjatyönä tuli väännettyä. Yksinkertaiset penkit joilla kasvualtaat ovat, reikien poraus ja läpiviennit (löysin Biltemasta ja paikallisesta rautakaupasta kumitiivisteet joilla yritän hoitaa tiivistyksen), ja sitten viimeisenä letkujen kytkennät, kun yhdestä resosta tulee ravinteet aina kaikille altaille samalla penkillä. Vaikka mielestäni ostin 3/4" laatuletkua, niin olipa vaikeaa taivutella niin että mutkat eivät painu jne. Aika paljon yksinkertaisempaa on tuo reso/allas systeemi.Kun parisataa litraa hydrosoraa pesee ja tasapainottaa pH:n niin työstä käy sekin. Toivottavasti tämä tulee takaisin kesän aikana helppohoitoisuutena. Yksi rivi on vielä kokoamatta tomaateille, osat on toki tehty. Vaneriset kannet pitää vielä vääntää.

Tänään siirtelin sitten annuumit ja baccat kasvariin. Annuumit olin suunnitellutkin kaksi per allas, mutta Aji Fantasyille jouduin tekemään saman homman. Chinensejä en uskalla vielä laittaa koska kylminä öinä näköjään laskee tuonne 6-7 asteen tienoille. Nyt sitten toivotaan ettei ainakaan täystuho uhkaa. Rocoton ovat olleet kasvarissa jo toista viikkoa, ja jostain syystä ebbissä eivät kasva. Olivat paremman näköisiä ja kokoisia 2 kk sitten. Tänään jaoin ne kahteen osaan ja täytyy sanoa että juurikasvu on ollut kyllä melkoisen heikkoa. Voi olla että laitan ne vielä multiin ja luovun niiden osalta hydrokokeilusta. Mullissa olevista yksi rocoto ( jonka nimilappu on kateissa) kasvattelee ensimmäisiä podejaan.

Lannoitteena tänä vuonna on Yaran Ferticare Hydro ja Yaraliva Calcinit, säkit riittävät varmaan useammaksi vuodeksi.



Tässä kasvarin setup. Annuumit ovat lähimpänä seiniä, koska mahtinevat sinne paremmin. Takarivi ja paahteisin paikka odottaa vielä chinensejä. Multakasvit ottavat siellä nyt aurinkoa ebbirivin päällä.




Anaheim podittaa. Fresnosnta putosi siirrossa vielä vihreä podi, jonka heitin huiviin. Täytyy sanoa että odotukset nousivat, aika sopiva polte jo nyt. Kohta rillataan!



Tässä ylpeyteni, chinenset vielä taimiebbissä. Naga on alkanut kukkia. Ei mitään huippupitkiä mutta erittäin jämäköitä ja tiheitä ja hyvän värisiä. Olkoon vielä viikon pari sisällä, ne laitetaan alkuperäisen suunnitelman mukaan yksi per allas.

Sitten ei muuta kuin toivotaan että kaikki toimii, lämppäri ei kusahda jne. Paras toive olisi tietysti lämpimät yöt. Päivälllä kasvarissa on helposti 25 astetta jos aurinko vähänkin paistaa. Laittelin varmuuden vuoksi hallaharsoa, vaikka tuon paneelin pitäisi blokata UV. Nimittäin rocotoihin tuli mielestäni aluksi palovammoja, kun ei ollut mitään edessä.



Juso

huhtikuu 28, 2012, 08:04:29 ap #47 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 28, 2012, 08:13:28 ap käyttäjältä Juso
Pikkuhiljaa ilmat ja varsinkin yöt lämpenevät. Tähän asti olisi voinut olla hyvä vaan pitää kasvit sisällä valojen alla.
Siirrossa kasvarin ebbiin Aji Cristal otti nokkiinsa ja oli aivan kuoleman kielissä. Laitoin sen muutaman päivän sisäelvytyksen jälkeen multiin, mutta voi olla mennyttä kalua. Syy ei ole tiedossa, koska samasta resosta liemensä saavat annuumit ovat ihan hyvässä kuosissa. Jotenkin se meni aivan "veteläksi" koko kasvi. Chinenset siirsin vasta pari päivää sitten kun luvassa oli lämpimämpiä öitä ja ne kaikki näyttävät selviytyneen hyvin.



Naga on hyvässä kuosissa ja "paras" kasvini tällä hetkellä. Nyt se pääsee varsinaisesti kasvamaan.



Bonda ma Jacques, meinasin luovuttaa idätyksessä, onneksi en.



Cili Goronong



Harold St Barts

Kaikki nämä näyttävät hyville ja eiköhän näillä tule polteosasto tyydytettyä. Kaikki ovat yksinään lootassaan, soratila 25 l, jonka pitäisi sallia suurikokoiseksi kasvaminen.



Anaheim viihtyy hyvin ebbissä. Jossain näin jonkun kirjoittavan että annuumit eivät ebbistä juuri tykkäisi? Meikäläisen ebbeissä tuntuvat viihtyvän kohtuullisesti, ainoastaan yksi (Pimenta de Espelette) on hieman kellertävän vihreä.



Kasvarissa on vielä yksi chilien ebbipaikka vapaana, mutta taidan käyttää sen joillekin muille kiinnostaville kasveille. Näistäkin uskon tulevan riittävästi satoa kahden hengen tarpeisiin ja vielä pois annettavaksi.Etualalla loota tomaatteja odottamassa loppusijoitusta. Lisäksi multaan/turpeeseen ja ulos laitetaan ehkä 15-20 yksilöä.

Rocotojen ulkoebbeistä melko varmaan luovun ja siirrän ne multiin. Jotenkin en saa niitä kasvamaan kunnolla. Ne olivat paremman näköisiä ja kokoisia jo maaliskuun lopussa. Lisäksi jos ebbille mitään huoltotöitä tekee aina on oksanpätkä kädessä.
Yhden siirsin passiivihydroon kookoskuituun ja näyttää viihtyvän. Alan jo ymmärtää, miksei niitä näy paljon ebbeissä kasvatettavan.

bluesman

 Tosi mainiosti näyttävät viihtyvän ja tuonnäköisistä kasveista tulee myöhemmin erinomainen sato jos vain eivät tuholaiset nakerra.
Ollaan vasta huhtikuun lopussa ja Nagakin on jo kohta metrinen. Veikkaan 8kg satoa. Siis Nagasta. Rocotot ovat taas kerran minutkin pettäneet. Ottivat 3kk takapakkia punkkien vuoksi ja jos nyt vasta alkaa nuppuja näkyä niin eipä lupaa hyvää satoa.

PP

Hyvää työtä. On tuollainen kaupallinen kasvari vaan niin paljon paremman näköinen ja muutenkin parempi kuin oma itse rävelletty.

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 28, 2012, 13:57:23 ip
Veikkaan 8kg satoa. Siis Nagasta. Rocotot ovat taas kerran minutkin pettäneet. Ottivat 3kk takapakkia punkkien vuoksi ja jos nyt vasta alkaa nuppuja näkyä niin eipä lupaa hyvää satoa.


Kova veikkaus. :) Miksi Rocotojen pitäisi kukkia nyt? Vai sanoisitko vaikka minnu viime vuoden Rocoto-satoa (1-3 kiloa/kasvi) huonoksi? Ne ei kukkineet ennen toukokuuta ja osa vasta kesäkuussa.

bluesman

 No rocotojen suhteen muistelen vaan huippuvuotta 2010 jolloin farmille tuotaessa näihin aikoihin oli joka kasvissa kymmeniä podeja. Eihän sitä sitten enää muista jos jo satoilu on alkanut milloin mikäkin kukka podiksi kypsyy. Onhan tässä toki runsaasti aikaa. Kaikki on mahdollista.

Juso

huhtikuu 28, 2012, 17:54:05 ip #51 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 28, 2012, 18:18:40 ip käyttäjältä Juso
Kasvareissa on puolensa. Veikkaan että "itse rävelletystä" on mahdollisuus saada tukevampi. Tuntuu että kovalla tuulella harja heiluu 20 sentin amplitudilla. 7 "lähes särkymättömäksi" mainostettua kattopaneelia vaihdettiin keväällä kun syystuulet väsytteli ne keskiurien ja vaakaurien leikkauskohdasta rikki. Ovia jouduin tuossa parantelemaan laittamalla alumiiniprofiilia lävistäjätuiksi (mikä lienee ammattitermi) karmin reunojen välille että saa ne pysymään muodossaan. Jos sivuseinien poikittaistuet olisivat hieman tukevampaa profiilia homma toimisi paremmin.  Toisaalta meikäläisen olosuhteita rankempia tuskin tulee, avomeri alkaa 200 m päästä  ja seuraavalle rannalle taitaa olla yli 150 km päätuulensuunnasta. Muutama puska onneksi suojaa kesäaikaan kun on lehdet puissa. Veikkaan että kaupallisista esim nuo Julianat ovat paljon laadukkaampia, toki hintaa on enemmän, mutta maksaa sekin jos joutuu parin vuoden välein uusimaan. Ja se kokoaminen...ainakin kun kuunteli Bluesmanin kertomusta, paljonko ammattilaisilta kului aikaa.

Katsotaan, kehujen jälkeen Naga alkoi riiputtaa lehtiään, kun aurinko paistoi aamusta lähtien ennen poislähtöä. Viikolla voi todeta tilanteen.  Muutamakin kilo riittäisi, vaikka vaimo ripottelee jauhetta melkein ruokaan kuin ruokaan, ja valittaa että meikäläisen toleranssit on turhan alhaalla, ettei voi laittaa kunnolla. Mutta Penalta tuskin enää tarvitsee ostaa, jos tuo puska säilyy hengissä.

CO ajastin tilttasi eilen ja lopullisesti. Yleensähän ne nollaavat itsensä , ajan ja ohjelmat, ja silloin huomaa helposti että nyt ei toimi. Tämä ajastin näytti normaalilta, näytti kytkeytyvän ohjelman mukaisesti, vaan eipä kytkenyt virtaa. Sanokaa nyt joku luotettava digitaalinen pomminkestävä ajastin. Maksakoon vaikka satasen, mutta kun kaikki on sen takana, niin näen painajaisia siitä miten koko systeemi on tiltannut ja voi heittää kaikki kasvit kompostiin. Tai sitten pitää laittaa tuollainen normaali 15 minuutin välein toimiva, ja yrittää säätää virtaus hieman pienemmälle ja antaa liristä. En tosin ole sähkömies mutta mitään hot-standby tai rinnakkaissysteemiä en tuohon ajastinhaasteeseen ole keksinyt. Paitsi jakamalla useamman ajastimen taakse jolloin vahinko pienenee.

Urakoin ebbirocotot ruukkuihin ja kaksi on Pauliinoissa passiivihydrotyylisessä virityksessä kookoskuidussa.  Idätin puolet tomaateista kookoskakuissa joissa on joku kankaan tyyppinen ympärillä, siis ikäänkuin valmiina koossapysyvinä paketteina. Kakut muovialtaissa ja altaan pohjalla mieto ravinneliuos.  Taimien koossa verrattuna multaverrokkeihin selkeä ero, molemmat saman loistarin alla.   Luulen että tulen jatkossakin käyttämään kookoskuitua, mikäli nuo kaksi mitenkään menestyvät, siihenhän ei ilmeisesti pöpö helpolla pesi ja kapillaariominaisuudet ilmeisen hyviä.

Juso

toukokuu 05, 2012, 14:37:03 ip #52 Viimeisin muokkaus: toukokuu 05, 2012, 18:25:04 ip käyttäjältä Juso
Kasvihuoneessa kaikki melko kunnossa. Inventaariossa löytyi 42 yksilöä, hieman alkuperäissuunnitelmaa enemmän.Osa toki lähtee pihalle kun ilman sallivat tai tila loppuu.
Annettu taas Neem ja Lithovit sumutus kaikille kasveille sekä kasvimaan mansikoille.



Sekä ebbi- että multa-Fresno puskevat podia tarmolla, kuva laastipaljun kasvatista



Annuumit alkavat päästä vauhtiin. Leek podittaa, vaikkei kasvi vielä ole kummoisen kokoinen. Jokunen on jo nautittu, ja riippuen yksilöstä ihan napakkaa poltetta. En vaihtaisi perus Gauchoon.



Kun nyt yhdellä ja toisella näyttää olevan ötökkätuhojen todentamista käsillä niin laitetaan yksi vinkki tänne: Räyhiksen päiväkirjasta äkkäsin ötökkäjahtiin otsaluupin, joka on osoittautunut todella käytännölliseksi. Molemmat kädet vapaina, voi ottaa purkin näppeihin ja käännellä sitä joutumatta kumartumaan. Tuo pyöreä linssi vielä eteen, niin on riittävä suurennus. Räyhis näkyi päätyneen Bilteman halpismalliin, itse törsäsin ja upgreidasin näihin Yleiselektroniikasta ostettuihin, led valoilla. Hintaa huimaavat oliko nyt 12€.

Saattavat toki olla aivan paskat koska vahingollisia ötököitä en etsimisestä huolimatta ole vielä löytänyt. Lisäksi mieletön kuuliusfaktori, kun laittaa valkoisen työtakin päälle, nämä päähän ja tötöilee pihalla. Naapurit hiljentävät ajovauhtia kyllä kohdalla.

E: jokunen typo korjattu

jewe

Tämä päivis jäänyt minulta kokonaan paitsioon ja nyt kun katsoin läpi niin komeaa settiä tulossa ja erittäin hyvännäköisiä taimiakin vielä. :)

Juso

toukokuu 05, 2012, 16:17:35 ip #54 Viimeisin muokkaus: toukokuu 05, 2012, 19:19:59 ip käyttäjältä Juso
Kiitos.

Koskaanhan ei tiedä mitä tulee. Katsoo vaikka Toni A:n kohtaloa... Tällä hetkellä ainoastaan rocotot ovat heikon puoleisia.
Kun siirsin multaan nuo riutuvat ebbikasvit, niin ovat viikossa alkaneet kasvattaa uutta tummanvihreää kasvustoa, joten joko joku oli pahasti pielessä ebbissä tai sitten vaan eivät niin siellä viihdy. Osalla multarocotojakin on kloroosin oireita, mutta josko ne suuremmissa ruukuissa ja uusissa mullissa tulisivat paremman näköisiksi. Sen ainakin opin (Herpiilikö sen jossain sanoi) että kivivillassa idätettyihin kannattaa antaa kasvaa kunnon juuret ennenkuin siirtää multaan. Luulen että osasyy multakasvien juromisessa on siinä että siirsin melkein samantien kun pikkukuutiossa pohjassa näkyi juuria.

Iivari

Pointsit cooliusfaktorilla varustelluista ötökänetsimislaseista!! Minäkin kääntäisin pääni jos valkotakkinen mies pörräisi pihalla tuollaset otsalla!


Juso

Lämpötilalla on merkitystä ja varsinkin yölämpötilalla. Tuntuu että kasvua on vähän juuri siitä syystä. Kasvarissa käy öisin alle 10 asteen, toki kun koko kasvihuone on kauttaaltaan lämmennyt niin vain piikkinä joskus aamuyön tunteina. Resojen veden lämpötilasta voi aavistella keskitämpötilaa, se on siinä 15 paikkeilla. Siitä johtuen bioponinen systeem ei wörki vielä.
4 viikkoa on kuitenkin vanhimmissa resoissa nyt vedet, EC pysyy nätisti jossain 1.8 tienoilla. Suosittelen itselleni jatkossakin järjestelyä, jossa yksi reso syöttää useampaa ebbiä. Minkä alun väkertämisessä menetti, tulee hoidon helppoudessa takaisin.
Ja kun jotain pitää tyhjentää: pumppu liittimestä irti, puutarhaletku liittimeen kiinni, pumppu päälle, vedet pihalle. Ja näin sen on toimittavakin koska kasvari on nyt niin täynnä ettei kertakaikkiaan mahdu mitään tekemään ennenkuin saadaan kasveja pihalle. Ebbi on kyllä vaivaton systeemi kun sen saa puksuttamaan.

Aika mukavasti pukkaa podia heikommankin näköisistä kasveissa, ja sen suhteen että jotain syötävää saa suuremmassa määrin kuin podin silloin toisen tällöin, olen ainakin kuukauden viime vuotta edellä.

Aamulla sateinen ilma ja heikko valo. Kuvat ei kummoisia mutta laitetaan kuitenkin.



Fresno punastuu mukavasti. Vaikuttaa kaikin puolin hyvältä grilliherkulta. Ja tuntuu pukkaavan satoa mukavasti.



Tällä yksilöllä ei kisassa pärjäillä, mutta odotan näitä nautintamielessä näitä. Kasveja onkin kaikkiaan 3 kpl joista 2 ebbissä. Multakasvi ehtii kuitenkin kasvatella ensin kypsiä.



Chinensehylly ei kovasti ole kasvanut kokoa mutta on alkanut kukkia. Cili Goronong oikealla ja Naga vasemmalla pukkaavat jo pientä podia melko määriä. Bonda keskellä miettii vielä.  Harmaus lehdillä johtuu pääasiassa lehtilannoitteesta. Toisaalta kai se kuuluu kasvienkin elämää että lehtiä kuolee. Enää ei joka rusehtuma saa pomppimaan seinille.

Juso

Varmaan on tullut syyllistyttyä tyttömäiseen hätäilyyn kasvien kasvariin viennissä. Yli kuukauden ovat olleet suurin osa ja suuret lämpötilavaihtelut ja kylmät yöt (mittari oli tallettanut pohjiksi 4 astetta hallayönä muutama päivä sitten) rajoittavat viherkasvua ja varsinkin multakasvit ovat surkean pieniä. Pienuudesta huolimatta tai siitä johtuen puskevat podia kuitenkin urakalla. Toisaalta missäs nämä olisi sitten tähän asti pitänyt sisällä?  Muistiin itselle: idättämisajankohtaa mietittävä ensi kaudeksi.

Pakko laittaa kuvia annuum-osastosta koska siellä sentään alkaa kypsyä ja siinä määrin että ne odotetut ensigrillaukset saattavat tapahtua ensi viikolla kun tulee vieraita.  Kasvit näyttävät jotenkin nuutuneilta, mutta ötököitä en löydä vaikka kuinka zuumailisin. Kasvupisteet kuitenkin näyttävät terveiltä ja syömättömiltä joten ehkei niitä sitten ole.



Serranano, pieni on kasvi, lehdet sinne tänne ja muutama podi tulossa. Toki melko pienessä ruukussa.




Ebbi-Leek suorastaan notkuu podeista ja jos tätä menoa jatkuu syksyyn asti rillattavaa riittää.  Vähän kun kellastuvat eivätköhän ala olla pikapuoliin syötävissä.



Sama homma Fresnon osalta. Ovat nämä kaksi annuumia jo tässä vaiheessa suosikkejani helppouden, satoisuuden ja nopeuden osalta. Ensimmäinenkään Early Jalapeno tai J. Hercules ei ole lähellekään tätä vaihetta vielä.



Cili Goronong tekee joka podista ainakin tässä vaiheessa erittäin yksilöllisen muotoisen. Tai voihan näin olla kaikkien chinensejen (näinkö se taipuu?) osalta. Sitä en tiedä koska tässä ovat kypsymässä elämäni ensimmäiset itse kasvatetut chinenset, jos ei viime vuoden Peruvian White Habaa lasketa, se kun on aivan eri tyyppinen.


MadDog

Laitappa kommenttia tuosta Fresnosta kun itselläkin on tulossa samaa tavaraa mutta ei oo ihan noin pitkällä vielä?