tammikuu 09, 2025, 22:46:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

heinäkuu 04, 2012, 23:10:06 ip #81 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 04, 2012, 23:14:59 ip käyttäjältä Juso
Kiitos kannustuksesta. Amatööriasetteluun haluan sanoa vaan että puhutte miehelle joka ei 3 vuotta sitten tiennyt mikä on sirkkalehti. Kaikkea voi oppia jos on kiinnostunut.



Juso

heinäkuu 10, 2012, 16:37:52 ip #82 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 10, 2012, 18:50:06 ip käyttäjältä Juso
Kovin hiljalleen kypsyy sato, mutta hieman apuharvennusta on tehtävä.
Olisiko kilo kasassa punnittuja ja toinen hiljalleen syötyjä. Nagassa on paljon podeja mutta kylmän sään vuoksi osa on herneen kokoisia myös kypsinä. Chinenseistä Cili Goronong näkyy olevan tässä kohtaa satoisin ja täynnä kunnon kokoisia podeja kypsymässä. Bonda kukkii hulluna vaan eivät kukat ota tarttuakseen. Annuumeissa ei valittamista; satoavat hyvin kunhan vaan kypsyisivät. Ensimmäinen pubekin kypsyi, tietäis vaan mikä. Aji Fantasy on ottanut ikuisuuden kypsyäkseen, mutta nyt kun lähtevät kellastumaan voi alkaa odottaa ensimmäistä kunnon satoa tänä vuonna.
Myös tomaatteja saa alkaa kerätä huomisaamusta lähtien.

Tänään siirryin sitten kokonaan satolannoitukseen eli 1 osa Hydroa ja puolikas Calcinittia. Resoissa litkut väkevöityy ja vaihtelin 3/4 vesimäärästä säilyttääkseni bioponisen systeemin toimimassa. Nyt kun lannoitesuhde on vaihdettu mennään ehkä yhdellä vaihdolla kauden loppuun asti. Ehkä liian myöhään menin suht korkealla typellä koska puskat ovat hieman liiankin reheviä.



Vasemmalla Pimenta de Espelette joka on muuten erinomainen kuivattuna ja jauhettuna sekä kypsät Nagat joista vaan muutama on kunnollisen kokoinen. Oikealla Cherquit ja Serranot.

E: No oli vielä pakko poistaa 450g Leekkiä kun puska oli mennä kumoon, ja koitan laittaa pakkaseen kokonaisena.Rillataan sitä syssymmälläkin.


bluesman

Mukavannäköistä settiä. Serranoista olen hiukan kade kun omat ovat vainaita.
Kylmäähän nyt on ollut pariin menneeseen kauteen verrattuna. +30C ei ole ollut lähelläkään ja yötkin ovat suht viileitä. Eihän silloin chili kypsy. Tai kypsyy hitaasti.

Juso

Vähän probleemia ollut rocotojen sijoittelun kanssa tuulisen paikan takia. Vaimo keksi ratkaisun ja kesäkeittiön taakse (aurinko idästä etelään) saatiin hylly. Tammilankkua saa täällä suht huokealla ja kun hän suostui hiomaan kaarnat pois ja muutenkin käsittelemään sen puuöljyllä syntyi ihan kohtuu esteettinen ratkaisu. Tammihan on maamiehen rauta vanhan sanonnan mukaan ja kestää keliä ulkona.



Mitkähän kaksi näistä ovat saaneet kasvaa kookoskuitupassiivihydrossa? Tuntuu sopivan rocotolle. Tässä hyllyllinen rocotoita toivon mukaan niille hyvissä olosuhteissa.



Siemenketjukirje kakkosesta saatu Champion (tai oikeammin kivivillakuutioon jäi kaksi kappaletta) podittaa ja kypsyttelee hyvin. Yksi parhaita multakasvejani.

Ja hieman offtopikkia.



Ensimmäisenä tomaattina alkaa kypsyä Mato (pensastomaatti). Vaikka olen tumpelo tomaattien kanssa, ebbissä kasvaa. Latvamädästä, joka riivasi viime vuonna, ei tietoakaan.



Tomatillo on komea kasvi ja päästyään vihanneskonttiin tuulensuojaan on alkanut generoida noiden suojalehtien (vai miksi niitä pitäisi nimittää) sisään jotain jossa alkaa tuntua painoa. Näistä voi yrittää värkätä jotain mielenkiintoista ruokaa chilin kanssa.



Ja tämä yksi hulluus eli jättikurpitsan kasvatus on mennyt tänä vuonna, kun olisi ollut mahdollisuus paremmin vahtia touhua, melko reisille. Kuvassa paras neljästä, pölytetty eilen. Vielä tuostakin on mahdollisuus 300 kiloon päästä, mutta mitään huippumurikkaa ei ehtine syntyä, varsinkin kun lämmöt eivät ota noustakseen. Kurpitsa vaatii lämpimän ilman ja erityisesti maan ja tänä vuonna ollaan 2 viikkoa myöhässä.




Juso

heinäkuu 14, 2012, 16:26:51 ip #85 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2012, 09:54:07 ap käyttäjältä Juso
Kuvapäivitystä...



Kasvari alkaa olla melko täynnä



Sama ulkoa päin, Neem antaa mukavan himmenyksen paneeliin.




No nyt alkaa Aji Fantasyn eka satsi kypsyä. Kovin on mielestäni hyvänmakuinen. Poltetta ei paljoakaan, mutta näitä voi napostella kuin karkkeja. Ja isompi puska alkaa vasta generoida podinalkuja joten tätä näyttää piisaavan.




Aji Cristallien kanssa ovat menneet asiat mutkikkaaksi. Alunperin ebbiin kasvatettu otti siirrosta kasvariin nokkiinsa niin että oli kuolla. Laitoin sen multiin ja nyt vihdoin viimein alkaa olla terveen näköistä kasvua vaan ei podeja. Yo. kuvassa oli aivan tappina talvetettu suht viileässä rakennuksessa pidetty yksilö joka ei tahtonut herätä henkiin lainkaan, vasta kesäkuun alussa alkoi puskea kunnolla jotain uutta vihreää. Siirsin sen Harold St Bartsin kaveriksi ebbiin, ja ehtinee tuotta vielä podeja ennen syksyä. 2 kuukautta on vielä peliaikaa.



Mullassa ollut Cili Goronong oli kitukasvuinen, joten hädissäni veivasin tuollaisen kukkapurkki-lihalaatikko-passiivin kookoskuituun. On ollut ebbien välissä, mutta kasvaa hyvin ja podejakin alkaa tulla.



Chinensekulma on melkomoinen viidakko. Naga vasemmalla podittaa joten kuten. Bonda keskellä huonosti. Cili Goronong ikkunan vieressa oikealla hyvin. Kaikki samasta resosta. Nyt on vaihdettu kaliumpainotteiseksi, jotta nuo muutkin ehtivät mukaan.



Harold St. Bartsista tarttui puolet kasvista mukaan ohimennessä, ja ebbichinenseistä jo senkin takia noita muita yli puolet pienempi. Jonkun verran podeja tulossa kuitenkin.



Sokerina pohjalla Cili Goronong. Tässä yhden oksan pää. Eikä ole ainoa oksa, tosin paras, mutta lähes yhtä hyviä on tulossa. Eli ainakin tästä tullaan satoa saamaan.

e:toistoa poistettu

Raumala

Huh. mikä määrä podeja  :o kyllä on tainnut mennä kasvatuksessa kaikki nappiin !

Juso

Lainaus käyttäjältä: Raumala - heinäkuu 14, 2012, 19:10:58 ip
Huh. mikä määrä podeja  :o kyllä on tainnut mennä kasvatuksessa kaikki nappiin !


Kaipa sitä enemmän noita onnistuneita kuvaa ja näyttää.....Jos kaikki podittaisi yhtä hyvin niin sitten ehkä voisi alkaa kehua. Esim Goronongiin verrattuna Bondassa eivät tahdo kukat pysyä ja podittaa vaikka on kasvina komeampi. Samat lannoitteet, kasvit vierekkäin.

Mutta tämähän on myös kärsivällisyyttä vaativa harrastus ja parissa kuukaudessa voi vielä melkoisesti tapahtua. Nyt vaan pitäisi saada ne lämpimät ilmat muutamaksi viikoksi. 16.5 astetta, puuskat 15 m/s ja sadetta, kasva siinä sitten. Hyvä itselläkin muistaa että viime vuonna ostin samaan aikaan loman alkuun 3 kiloa Heinän Penalta koska oma sato oli vasta tulossa, joten sen suhteen edellä ollaan. Nyt jo savustellaan ekoja settejä.

Juso



Vihanneskonttiin valmistui katto valokatteesta. Opetus: mistä tahansa materiaalista kannattaa huomioida hinnan lisäksi myös kiinnityksen helppous. Oli meinaan halpa PVC-kate v...sen vaikea asentaa kun profiilin aallonharjalta piti kiinnittää ja levyn alle saada joka ruuville muovinen välipalikka (spacer). No nyt se on valmis ja täyttää tehtävänsä. Korkeutta riittää tomaateillekin ja tuulilta suojattua ja ainakin päivällä lämpimämpää tilaa tuli 6 neliötä lisää. Ensi vuonna voi kattotuoleihin ripustella pubeamppeleita koska rakenteet ja puusto varjostavat päivänmittaan jonkin verran. Edellyttäen että se syksyn tuulissa pysyy pystyssä, mutta uskoisin niin.


Hieman rocoto-osaston päivitystä. Näissä on laput osin hukassa ja minulle aiemmin tuntemattomia.



Rocoto Peron rehottaa ja podittaa, pakko oli vaihtaa suurempaan ruukkuun kesken kaiken, kun passiivin vesitila jäi pieneksi.



Maassa olevissa ruukuissa on osa lehdistä söyty reikäisiksi, syöjänä tod näk joku isompi ötökkä. Samaa viotusta löytyy kasvimaaltakin monista kasveista. En jaksa kuitenkaan panikoida.


Olisko nämä Turbo Pubeja? Orange Rocoto tuskin ja muut (sivu1 listalta) eivät taida sattua muotoon ja väriin.


Manzano Rojo pukkaa myös melko raskasta podia...

Eli ihan ilman rocotoita ei tulla jäämään. Ne jotka ovat siellä hyllyllä voivat hyvin.



Tuli pienemmästä Aji Fantasy puskasta poimittua ensimmäinen sato hiukka alta puoli kiloa. Kauniita podeja joista pyöräytin hedelmäisen soseen. Melko onnistunutta.



Joukossa yksi mutanttipodi, jolla olisi varmasti jo päässyt kilpailussakin listoille.

Marekofana

Etanat syövät maassa olevissa ruukkukasveissa ja kasvimaalla juuri siten kuin kuvissasi näkyy. Päivisin etanat ovat piilossa pintamullassa ja öisin käyvät syömässä lehtiin reikiä.
Itse kehitin ratkaisun ruukkukasveihin siten että ruukuissa on soraa pohjalla sen verran että aluslautasella voi olla aina hieman vettä. Siten etana ei pääse kiipeämään ruukkuun. Lisäksi kaikissa ruukuissa on 3 cm kerros ruukkusoraa estämässä multaan piiloutumisen. Avomaalla olen huomannut kuorikekatteen torjuvan etanoiden kulun sekä estävän rikkaruohojen kasvuvun.  :)

Juso

heinäkuu 21, 2012, 11:47:22 ap #90 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 21, 2012, 11:53:05 ap käyttäjältä Juso
Ok, täytyy zekata. Mulla on myös tuota Ferramolia, joka on turvallinen ja jolla lähtee kyllä.

E: ei kyllä löytynyt pintamullista  kun zekkasin äkkiä . Mulla oli kasvarissakin samanlaista viotusta, joka oli pihtihäntien aiheuttamaa. Niitä on myös ollut ulkona viimeaikoina runsaasti, voi olla niitäkin. Mutta ne ei tapa vaikka osa lehdistä onkin pahan näköisiä.

Lillen

Vaikuttaa Turbo Pubelta, tai on kuin kaksonen tuon oman TB podini kanssa.

Huoh, noita kasvari kuvia katsellessa, tekisi kyllä mieli ostaa 20 neliön lasikasvihuone ja pistää ebbejä pörisee, ongelma vain että mistäs ne rahat taikoa?

Tosin kyllä heinähattu puuhailukin on mukavaa ,mutta sadon kanssa joutuu taistelemaan...

Komiaa on!

Juso

Lainaus käyttäjältä: Lillen - heinäkuu 21, 2012, 12:16:19 ip
Vaikuttaa Turbo Pubelta, tai on kuin kaksonen tuon oman TB podini kanssa.

Huoh, noita kasvari kuvia katsellessa, tekisi kyllä mieli ostaa 20 neliön lasikasvihuone ja pistää ebbejä pörisee, ongelma vain että mistäs ne rahat taikoa?

Tosin kyllä heinähattu puuhailukin on mukavaa ,mutta sadon kanssa joutuu taistelemaan...

Komiaa on!


Kiitos varmistuksesta. Noita muistelen kyllä viime vuonnakin syöneeni.

Eiks se aina ole vähän prioriteettikysymys tuo rahankäyttö ;)? Tosipuheessa kun hankit joskus uuden kasvarin, hanki juuri kuten sanoit, riittävän iso. Toki kaikki tila täyttyy, mutta lämpötila, tuuletus, liikkuminen ja hoito helpottuu olennaisesti. 12 neliötäkin on juuri ja juuri minimikoko, ja siltikin tuppaa aina liikkuessa tulemaan joku oksa mukana.

Vaikka foorumia lukiessa tuntuukin että ebbit on "so last season", omasta mielestäni helppohoitoinen ja toimintavarma systeemi. Resot kun saisi hiukan suuremmat, niin yli viikon poissaolokin ilman hoitoa on mahdollinen. Syksyn sorapesu on vielä kokonaan ratkaisematta, mutta kun on noihin investoinut ja systeemit rakentanut, niin ebbeillä mennään.

Harrastuksen määritelmähän on että kaikki ylimääräinen aika ja raha siihen pitääkin kulua.


jewe

Mahtavan näköistä touhua. :o

Varsinkin tuo Coronong on huikea.

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 21, 2012, 13:22:27 ip
Vaikka foorumia lukiessa tuntuukin että ebbit on "so last season", omasta mielestäni helppohoitoinen ja toimintavarma systeemi. Resot kun saisi hiukan suuremmat, niin yli viikon poissaolokin ilman hoitoa on mahdollinen. Syksyn sorapesu on vielä kokonaan ratkaisematta, mutta kun on noihin investoinut ja systeemit rakentanut, niin ebbeillä mennään.


Sama täällä. Kerran on rakennettu niin niillä mennään. En myöskään kaipaa NFT:n nopeammaksi väitettyä kasvua, koska ebbeilläkin saa kasvarin täyteen liian nopeasti.

Viime syksynä pesin sorat painepesurilla 60 litran paljussa n. 20 litraa kerralla pitäen ja liikuttaen painesuutinta soran seassa kunnes palju oli melkein täynnä vettä. Vesi oli parilla ekalla kierroksella tosi paskaista, mutta töhnät väheni selvästi 4-5 pesukerralla. Keväällä ebbejä käyttöönottaessa en huomannut merkittävää eroa vanha ja uuden soran välillä.

Lillen

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 21, 2012, 13:22:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Lillen - heinäkuu 21, 2012, 12:16:19 ip
Vaikuttaa Turbo Pubelta, tai on kuin kaksonen tuon oman TB podini kanssa.

Huoh, noita kasvari kuvia katsellessa, tekisi kyllä mieli ostaa 20 neliön lasikasvihuone ja pistää ebbejä pörisee, ongelma vain että mistäs ne rahat taikoa?

Tosin kyllä heinähattu puuhailukin on mukavaa ,mutta sadon kanssa joutuu taistelemaan...

Komiaa on!


Kiitos varmistuksesta. Noita muistelen kyllä viime vuonnakin syöneeni.

Eiks se aina ole vähän prioriteettikysymys tuo rahankäyttö ;)? Tosipuheessa kun hankit joskus uuden kasvarin, hanki juuri kuten sanoit, riittävän iso. Toki kaikki tila täyttyy, mutta lämpötila, tuuletus, liikkuminen ja hoito helpottuu olennaisesti. 12 neliötäkin on juuri ja juuri minimikoko, ja siltikin tuppaa aina liikkuessa tulemaan joku oksa mukana.

Vaikka foorumia lukiessa tuntuukin että ebbit on "so last season", omasta mielestäni helppohoitoinen ja toimintavarma systeemi. Resot kun saisi hiukan suuremmat, niin yli viikon poissaolokin ilman hoitoa on mahdollinen. Syksyn sorapesu on vielä kokonaan ratkaisematta, mutta kun on noihin investoinut ja systeemit rakentanut, niin ebbeillä mennään.

Harrastuksen määritelmähän on että kaikki ylimääräinen aika ja raha siihen pitääkin kulua.


En menisi vielä kirkkoon kuuluttamaan että olisi Turbo Pube, mutta veikkaisin niin, muoto ja väri täsmää.

Varovasti voin kertoa että onhan tässä tultu hieman vanhemmille vihjailtua että olisi hyvä jos saisi vielä toisen kasvarin niin saisi enemmän tomaatteja, kurkkuja ja chilejä ,mutta katsotaan jos menee läpi.

Kasvaria aloinkin kauden alussa "rakentamaan" ,mutta oli niin paljon projekteja kesken joten kasvarin pohjasta tulikin kurpitsa maa.
Helpompi  katsoa syksyn kasvari alesta jonkun 15 neliöisen  ::)...

Mietin tuossa aiemmin kesällä jos kokeilisi rakentaa yhden ebbin ensi kautta varten ,mutta tuntuu jotenkin vaikealta vaikka kaikki väittää että on helppoa.

Juu valitettavasti kaikki on kyse rahasta, ei oikein viitsisi hirveitä summia itse tuhlata kun on ns. tärkeämpiäkin asioita tulossa kauppa-listalle (kuten auto).

Juso

elokuu 02, 2012, 13:12:31 ip #96 Viimeisin muokkaus: elokuu 02, 2012, 16:03:44 ip käyttäjältä Juso
6 päivää tuli oltua poissa. Kaikki oli toiminut hyvin, tosin chinense- ja tomaattiresoihin olin joutunut ajastamaan "välitäytön", joka olikin ollut tarpeeseen. Lisäksi Bradley hankittu, kyllä pääosin muuta ruoanvalmistusta kuin chilin savustusta varten. Eka lohi savustettiin eilen illalla kesa kesäkurpitsan ja munakoison. Eipä suotta tätä vehjettä hehkuteta. On savustimien porsse, rollsrois leksus ja mitänäitä onkaan. Muut savustimet tuntuu korkeintaan mopoautoilta tämän jälkeen.

Mutta asiaan:

Röyhkeästi varastin Jewekulman, eli intouduin kuvaamaan myös altapäin, josta creditit keksijälle.


Monet vaiheet kokenut ja nyt turpeessa oleva Aji Cristal puskee nuppuja vaikkei ole käytetty edes superkukituslediä vihanneskontissa. Saanut pelkkää auringonvaloa. :)


Chinensepöheikkö on lähes läpi pääsemätön ja päälle näyttää ettei ole kuin lehteä. Suuri kasvimassa tasapainoittaa lämpötilat, ja ovet pystyy pitämään kiinni tuonne 25 asteen ulkolämpötilaan asti. Tuuletusluukut riittävät huolehtimaan ettei kevään heilahteluja ja ylilämpötiloja juuri ole. Chinenset tykkäävät lämpimästä ja tuo lämpöjen nousu päälle 20:n on ollut hyvästä podien koolle.


Nagapuska pukkaa vihdoin kunnon kokoisia pötkylöitä.
Podeja on kiinni ainakin muutama sata, mukavia ryppäitä löytyy...


Kovasti vähäsatoiseksi morkkaamani Bonda piti näköjään lannoitemuutoksesta ja tuottaa ihan mukavasti.



Satoisin näistä edelleen Goronong, nyt Jewekulmasta.


Lattialla pyöriminen on hyödyllistä, koska tätä ebbilaatikon uumenissa olevaa terttua en ollut huomannutkaan.
Kyllä näistä voi jo todeta että chinenset ovat ihan onnistuneet ja tulevat tuottamaan riittävän sadon, joka on meikäläisen kasvattamisen päämotivaattori.


Aji Fantasy puskaa altapäin. Se on kasvanut ja valloittanut tilan viereisiltä kasveilta. Muutama sata podia tullee siitäkin. Vasemmassa yläkulmassa näkyy yksi Harold St. Barts-podi. HSB:n murjominen jää hieman harmittamaan, niin hyvän makuinen se mielestäni on. Maistiaisia tosi saadaan.


Cherqui. Tässä vaiheessa olen huomannut valikoimani naurettavuuden annuumien suhteen. Ei kukaan noita kaikkia jaksa grillata, ja tilan olisi voinut käyttää hyvin vaikka perusbaccoille. Näillä näkymin jatkoon menevät Leek ja Anaheim, ja vamaan joku jallu.


Vihanneskontissa Early Jalapeno (tod näk), joka ei nyt kovin early ollut.


Oikea Serrano vai muunnos? Mistäs sen tietäisi. Serranokisa taitaa mennä vihkoon, koska näitä on kuulemma erilaisia, ja pidemmät herättävät heti epäilyjä. Siksipä en taida tätä sinne postata. Jatkossa kannattanee valita lajikkeita jotka ovat yksiselitteisesti jotain. Siemeniähän saadaan vaihtamalla ja omani ovat kiertokirjeestä ilman aitoustakuuta.


Citrina on houkuttelevan näköinen tomaatti. Viihtyy ebbissä hyvin. Olen epäilyksistä huolimatta saanut pidettyä tomaatit ebbissä ilman että että olisi läpivientien verkot menneet pahasti tukkoon. Kerran olen kaivanut tuloputket esiin ja poistanut enimmät juuret kohdalta.


Tämä oli hauska tapaus kun en ole tomatilloa juuri aiemmin nähnyt, niin en tiennyt milloin on kypsä.
Takaisin tullessa näitä oli putoillut maahan, ja lienee kypsymisen merkki. Salsa Verde pitänee valmistaa. Reseptihän on simppeli, mutta laittanen oman versioni kokkausosioon, mikäli on hyvää.

----

Jos saan viritettyä Hero HD:hen jonkun hyvän kiinnityksen saatan veivata kokonaisen videon jewekulmalla. Kasvarin lattia on sen verran sotkuinen, etten viitsi siellä selälläni liikaa makoilla.

Siirsin tuossa kuvat Imguriin, ja valitettavasti en tähän hätään saan niitä kuin melko suurina (1024). Varmaan sieltä joku vipu löytyy, jolla kuvien koko on hieman pienempi, mutta menköön näin.




Lillen

Tota podi määrää  :o

Mukavan näköistä jeweilyä siellä!


jewe

Kuvakulmista riippumatta upeaa tuo chinensien satoaminen, saanen olla tuosta edes pikkaisen kade. ;)

bluesman

 Upeaa settiä! Nagaa saatat saada varmaan senverran että pärjäät seuraavaan kauteen. Tai eihän sitä tiedä nyt kun hommasit Bradleyn. Savunaga koukuttaa helposti. Hienoa heti laakista tuollainen kasvu ja tuotto.
Kun viimeksi tein Goronongista salsaa laitoin perushedelmäksi mangon. Itse maistan hienoisen ananaskirsikan maun jos mitä hedelmää maku muistuttaakaan. Jos sulla on ananaskirsikkaa kasvamassa niin sotkepa kokeeksi siihen Goronongia. Uskoisin olevan mainio yhdistelmä.