tammikuu 09, 2025, 23:06:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juustoista asiaa

Aloittaja tomppa,, tammikuu 08, 2012, 18:49:51 ip

« edellinen - seuraava »

tomppa,

tammikuu 08, 2012, 18:49:51 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 08, 2012, 18:52:16 ip käyttäjältä .TOMPPA.
Otin valtuudet avata topicin Juustoille koska täällähän on jo kahvi sekä olut yms aiheisia pulinaketjuja olemassa mutta juustoille ei vielä! Mielestäni tämä vääryys täytyi korjata heti!

Juustothan ovat monesti avain asemassa monissa ruoissa ja tästä täytyykin herättää keskustelua.
Moni varmasti käyttää juustoja safkanteon yhteydessä ja muutenkin mutta nyt toivotaan avointa keskustelua tuosta rasvaisesta herkusta!  Mikä on sinun suosikki juustosi ja miten sen nautit? 

Aiheeseen liittyen voisimme aloittaa maistelun!  :P  tarttui tuollainen paketti k-kaupan reissulta mukaan


biblo

Riippuu minkä kanssa syödään ja missä muodossa tuo suosikki. Kaikki juustot oikeastaan on hyviä, paitsi homejuustot. Niitäkin syön mutta vaatinee että on jossain ruoassa tms seassa.

Bukon/Castellon mustapippurijuusto toimii paremmin kuin Mustapekka ja on halvempaakin.
"Grow food, not lawns"

tonttu

Kaikella kunnioituksella, mut tuo aloitus on kuin avata chilikeskustelu maistelemalla pirkan mietoa annuumia :-)

Itselleni kuuluu muutaman kerran vuodessa sellon shittarin juustotiskillä käynti. mielestäni parempi kui stokkan vastaava. Ehkä kalpenee kauppahallin tarjonnalle, mutta loistava valikoima kuitenkin, ja kaikkea saa maistaa, ja varmasti maistellaankin. Menee semmoinen 15min ainakin jutellessa suu juustossa siellä :-) Ottaa sit hyviä pikku siivut ja montaa sorttia, ni ei ees talous kaadu vaikka sieltä kalleimmasta päästä söiskin.

Ehdoton lempparini on rodin de bastonage vuohenjuusto ja sit kaikki voimakkaimman pään puna-valkohomejuustot.

Nyt kaapissa Appenzilller, vuohen groyere ja valio mustaleima emmental kimpaleet, kuka arvaa mitä luvassa?

tomppa,

totta on että monet juustot ovat aika arvokkaita ja kilohinnat on suht perusjuustoissakin siinä 22-30€ kilo. mutta jos harvakseltaan ostaa ja tahtoo maistella niin tuskin siinä kukaan konkurssiin joutuu.
Elämä on liian lyhyt haaskattavaksi es kermajuustoon makaroonin seassa  ;D
Vuohenjuustot ovat kyllä hyviä joskaan ei omiin suosikkeihin pääse mutta kokeilemisen arvoisia ovat. Yksi suosikkini on viherpippurijuusto.

Janne

tammikuu 08, 2012, 19:26:52 ip #4 Viimeisin muokkaus: tammikuu 08, 2012, 19:28:33 ip käyttäjältä Janne
Juustoissa on meillä vähän sama juttu kuin viineissä, paljon maistellaan ja herkkuja tulee ajoittain vastaan mutta merkkejä ja laatuja ei ikinä muista. Täytyisi varmaan pitää jotain muistikirjaa. Todennäköisimmin tuntuu osuvan oikeaan kun valitsee raakamaidosta valmistetun, pastöroimattoman ja mahdollisimman pitkään kypsytetyn juuston. Homejuustoja en oikein ole oppinut syömään vaikka välillä aina pitää niidenkin kanssa yrittää harjoitella.

Viimeisin tosiherkku oli Stokkalta ostettu 3 vuotta kypsytetty gouda.

edit. niin tuosta hintapuolesta, jos ostaa vaikka pienen palan neljää eri juustoa kahdelle hengelle niin 20 euroa menee että heilahtaa, suht arvokkaitahan nuo paremmat juustot ovat. Lidl on siinäkin aika mukava poikkeus, kampanjoissa on usein tosi hyviäkin juustoja edullisesti.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tonttu

Ei se 80€/kilo juustokaan tule kalliiksi, kun nilkisti pyytää 3-4€ siivun :-) Ei niitä nälkään kannata syödä.

LupeKani

tammikuu 08, 2012, 19:42:06 ip #6 Viimeisin muokkaus: tammikuu 09, 2012, 21:44:25 ip käyttäjältä Littlelupe
Itse ostellut nyt viime aikoina erilaisia juustoja melkolailla, joka viikko paria sorttia, lähinnä suolakeksien ja ruisnappien seuraksi. Omia suosikkejani ovat sinihomejuustot ja pippureilla maustetut.
Savujuustoja tulee ostettua silloin tällöin ja höylättyä pientä siivua ruuan päälle.
Ja tosiaan, citymarket on meilläkin päin kunnostautunut juustohyllynsä kanssa ja yleisesti ottaen löytyy enemmän valikoimaa Prismaan verrattuna. Muutenkin aika paljon erilaisia herkkuja ja muidenkin maiden ruokakulttuureja löytyy cittareista. Meille herkuttelijoille hyvä kauppa, mikäli ns. qourmet kauppoja ei ole saatavilla.

tomppa,

Itse huomasin aikoinani lahdessa paavolan citymarketin laajentuneet juusto osastot ja oikeastaan vasta vuosi tai puolitoista sitten aloin kuluttaa hieman enempi rahaa juustoihin. Mikään suuri herkuttelijahan en ole  ::) mutta mikäs sen mukavampaa kuin löytää uusia makuelämyksiä ja koittaa erilaisia juustoja leivän päälle tai mihin vain.

Viimeisin "suuri" hankintani oli tuhkajuusto joka maksoi kilolta 32 € mutta oli tavattoman hyvän makuista!  Koostumus oli liian pehmeää ja ronskisti tuli mieleen venyvä räkä kun juustoa katsoi mutta maku oli hyvä..

Perinteiset musta pekat on enempi arkikäytössa mutta olen pyrkinyt siihen että vähintään kerran kk voi ostaa jotain erilaista juustoa ja maksaa siitä reilusti. toki tuntuu tyhmältä ehkä maksaa pienestä palasta jopa 8 euroa mutta mikään ei ole ilmaista ja eikös se harrastus ole tämäkin chilien ohella  8)

Tuossa kuvassa muuten on kolme perusherkkua jotka kaikki varmasti tunnistaa.

Buko Konjakkituorejuusto on vallan mainio tavara voileipäkekseihin mutta  mieluummin maistelen ilman. Juuston oma maku pääsee parhaiten esiin.

Toisena on Danablu Sinihomejuusto joka on ehkä paras hyödyntää juustotarjottimella. Ruokiin käy kyllä mutta itse herkuttelen sellaisenaan,

Ryhis

Harmi kun Cathedral City Cheddar poistui kotialepamme valikoimasta. Ilmeisesti Ryhäset eivät ostaneet sitä tarpeeksi. Juustohyllyn valikoimaa muutettiin joulun alla, pari tuttua sai mennäkin ja muutama hyvä tuli tilalle.

Juustoportin Vuohen Gruyére oli iloinen uutuus, oikeasti hyvänmakuinen juusto. Hintaa on melko rouheasti, kuten kaikilla kotimaisilla tuotteilla.. Vielä suurempi yllätys oli Riitan herkun camembert, tässä juustossa on jo reilusti yritystä! Parhaimmillaan tuoreen patongin päällä.

Chilimekassa, eli Tammiston cittarissahan on helkutin hyvä juustotiski. Sieltä voi varauksetta suositella ainakin somerolaisen Kolatun juustotilan Werneri-nimistä cheddaria.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Tepi

Omia suosikkejani ovat Manchegot, Appenzeller, Morbier ja pehmeät ja voimakkaat vuohenjuustot. Brie ja sinihomekin menee satunnaisesti.

Kaikki kulinaristit täällä länsinaapurin lähellä luultavasti tietävät Hapitsun Ican, Peräpohjolalaisten Stockan herkun.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Whili

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - tammikuu 09, 2012, 10:17:15 ap

Juustoportin Vuohen Gruyére oli iloinen uutuus, oikeasti hyvänmakuinen juusto. Hintaa on melko rouheasti, kuten kaikilla kotimaisilla tuotteilla..
Vielä suurempi yllätys oli Riitan herkun camembert, tässä juustossa on jo reilusti yritystä! Parhaimmillaan tuoreen patongin päällä.



Täysin samaa mieltä Räyhäsedän kanssa. 
Loistavia tuotteita molemmat ja muutkin kyseisten verstaiden tuotteet, tulee usein lähdettyä Ideaparkkiin pelkästään Riitan herkkujen vuoksi. 
Ja samasta kioskista saa myös Wotkinsin tuotteita...

Hintahan on sivuseikka jos tuote toimii !!

Nizo

Lainaus käyttäjältä: Whili - tammikuu 09, 2012, 12:34:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - tammikuu 09, 2012, 10:17:15 ap

Juustoportin Vuohen Gruyére oli iloinen uutuus, oikeasti hyvänmakuinen juusto. Hintaa on melko rouheasti, kuten kaikilla kotimaisilla tuotteilla..
Vielä suurempi yllätys oli Riitan herkun camembert, tässä juustossa on jo reilusti yritystä! Parhaimmillaan tuoreen patongin päällä.



Täysin samaa mieltä Räyhäsedän kanssa. 
Loistavia tuotteita molemmat ja muutkin kyseisten verstaiden tuotteet, tulee usein lähdettyä Ideaparkkiin pelkästään Riitan herkkujen vuoksi. 
Ja samasta kioskista saa myös Wotkinsin tuotteita...

Hintahan on sivuseikka jos tuote toimii !!


Juustoportin tuotteita en muistaakseni ole maistanut, mutta Riitan herkun juustoista olen kyllä tykännyt. Muistaakseni Riitan herkun jokin chiligoudakin tuli testattua viime kesänä(?). Ihan hyvää juustoa, mutta (yllätys, yllätys) chilistä ei juuri käryä ollut. Jotain punaisia läiskiä siellä näkyi.

tomppa,

tammikuu 09, 2012, 12:46:09 ip #12 Viimeisin muokkaus: tammikuu 09, 2012, 12:53:12 ip käyttäjältä .TOMPPA.
tuosta voitaisiin pistää palautetta muuten!!   markkinoilta puuttuu hyvät chilijuustot. Yritystä on kyllä ollut

palautetta on nyt pistetty.Toivottavasti vastaavat pian!

tomppa,

No Johan pomppasi!

Riitan herkku ostaa tavaransa Ruotsista ja heillä ei ole juurikaan sanavaltaa tämän asian kanssa mutta he pistivät viestin eteenpäin ja kehoitin heitä lisäämään chilituotteita markkinoille!  :P

koko Suomen chilikansan puolesta!

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: .TOMPPA. - tammikuu 09, 2012, 12:58:38 ip
No Johan pomppasi!

Riitan herkku ostaa tavaransa Ruotsista ja heillä ei ole juurikaan sanavaltaa tämän asian kanssa mutta he pistivät viestin eteenpäin ja kehoitin heitä lisäämään chilituotteita markkinoille!  :P

koko Suomen chilikansan puolesta!


Onpas ovelia paskiaisia markkinointiosastolla! Asiaan perehtymättömänä nimestä saa sen kuvan, että joku Riitta-muorihan niitä juustoja jossain Suomen maaseudulla "leipoo".  ;D

tomppa,

No, aika harvassa on ne pienet valmistajat jotka itse leipovat ja käsityötä tekevät kun ajatellaan että juustoakin tai mitä vain tuotetta täytyy olla myyntiin asti niin koneet auttavat aika paljon.
Mutta kyllä monesti kuluttajia johdatetaan harhaan tuolla markkinoinnilla ja muilla vilppikonsteilla!

poikkeuksiahan toki on ja sanonpas että ostin käsityönä kajaanin kukkoleipurin muikkukukon Lahden torilta viime keskiviikkona.  Hintaa huimat 12€ mutta jos sitä harvoin...

Täytyisi tehdä muuten kutujuustoa kunhan saisi tuoretta lehmän maitoa suoraan tilalta.  :P   on muuten hyvää! kesällä tein viimeksi kun kävin anopilla..

tonttu

"Nyt kaapissa Appenzilller, vuohen groyere ja valio mustaleima emmental kimpaleet, kuka arvaa mitä luvassa?"

Eli kun ei kukaan lähtenyt visailemaan, niin vastaan itse. Elikkäs talviherkuista parhainta.... Juustofonduetäpä tietenkin noista keitellään. Jos juustot maistuu, niin kannattaa ehdottomasti tutustua tuotteeseen ja ehdottomasti sitten palvelutiskiltä hyvälaatuisia kyseisten lajien juustoja käyttäen kirchiä unohtamatta. Pakettifonduet voi siis ihan suoraan unohtaa, jos tästä herkusta haluaa nautiskella. Raaka-aineeksi tuohon fonduen tekoon suosittelen Itävaltalaista Rieslingiä.

Ja sitten jos haluaa ehkä parhaan juusto elämyksen ikinä, niin kannattaa koittaa tajunnan räjäyttävää yhdistelmää: Pala juustoportin viinitarhurin juustoa (helmi-maaliskuulla ostettua) dipattuna pitkähköön tuohon massaan... Pyörähtää sukat jaloista, kun makutwisti lähtee varpaista päänahkaan lempeästi räjähtäen :P

Juustoportin juustot on muuten ihan hyviä ja laadukkaasti tehtyjä kotimaisia tuotteita. Juustomestari siellä on ihan sweitsissä opissa käynyt ukkeli. Viinitarhurin juusto on niiden bravuuri ja kuuluu myös omien suosikeiden kärkipäähän. Tämä juusto "kärsii" tosin voimakkaasta kausivaihtelusta ja kerran syksyllä tein ihan valituksenkin sinne, kun maku oli laimentunut huomattavasti totutusta. Vastauksena sain juuri tämän kausivaihtelun. Elikkäs juusto kypsyy 6-8kk ja talvimaidosta ei vaan tule niin hyvää juustoa, kuin kesälaitumilta... Elikkäs varsinkin kotimaisten laatujuustojen kanssa tämä kannattaa ottaa huomioon.

-mtk-

Lainaus käyttäjältä: .TOMPPA. - tammikuu 09, 2012, 14:00:15 ip
Täytyisi tehdä muuten kutujuustoa kunhan saisi tuoretta lehmän maitoa suoraan tilalta.  :P   on muuten hyvää! kesällä tein viimeksi kun kävin anopilla..


Tarkoitatko siis "uunijuustoa"?
En tiedä mikä sille lienee virallinen nimi, mutta siis tehdään niin että otetaan litra esim. ternimaitoa, kaadetaan se uunivuokaan ja laitetaan uuniin asumaan kunnes hyytyy sopivasti. On kyllä hyvää, varsinkin savurocotojauheella piristettynä :)
Nimitys hieman hämäsi, kutunjuusto kun on vuohenmaidosta (kuttu=naarasvuohi), joten sitä tuskin saa aikaiseksi lehmänmaidosta. Vai käytetäänkö kutujuusto nimitystä jossain päin näin tehdystä juustosta? Ihmettelin vain, kun en itsekään tuolle mitään "virallista" nimeä tiedä.

Yleisesti juustoista suosikkina mainittakoon Epoisses, joka on kerrassaan loistavaa tavaraa kunhan sen vain saa sopivalla kypsyysasteella. Eli Suomen käytännöillä parasta ennen päivämäärän kohdilla tai hieman sen jälkeen. Valitettavasti tämä ongelma pätee kyllä moniin muihinkin (home)juustoihin, eli kaupasta ostettu tavara on parhaimmillaankin vasta lähestymässä oikeata kypsyyttä.

Whili

Lainaus käyttäjältä: Nizo - tammikuu 09, 2012, 12:45:09 ip
Muistaakseni Riitan herkun jokin chiligoudakin tuli testattua viime kesänä(?). Ihan hyvää juustoa, mutta (yllätys, yllätys) chilistä ei juuri käryä ollut. Jotain punaisia läiskiä siellä näkyi.

Tuo on ikävä kyllä aivan totta. Chilijuustot on tehty "normi-ihmisiä" ajatellen, elikkäs chiliä ei ole juuri ole muutakuin nimessä.
Mutta onhan toki poikkeuksiakin: Löysin Hollantilaista chili-savujuustoa citymarketista, oli positiivinen yllätys, tarkempaa merkkiä en tiedä, mutta pitääpä kysellä.

tomppa,

-Mtk-  sen verran juu täytyy tähän tokaista että täälläpäin tuo kutujuusto tunnetaan kyllä nimellä uunijuusto mutta kutujuusto nimeä voi käyttää sekä lehmän että vuohen maidosta valmistetulla uunijuustolla! alkuperänen nimi on pihkamaito ja se otettiin lehmästä! 

Täytyy muuten tehdä kun pääsee hyvin varustettuun pakastin osastoon käsiksi..  ternimaitoa saa hintaan 9.60€ litra. ja on ihan yhtä hyvää kuin tuoreestakin maidosta tehty.