tammikuu 09, 2025, 22:47:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen tynkäkausi 2012

Aloittaja jewe, helmikuu 17, 2012, 13:45:16 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Ihan perushillo-ohjeella olen tehnyt joka löytyy jokaisen sokeripussin takaa ja chiliä lisännyt mutu tuntumalla maistelemalla.

2kg karviaisia ja kilo hillosokeria ja itse olen korvannut osittain stevialla tuota hillosokeria kun omasta takaa sitä tänä kesänä on löytynyt, muutenkin laitan yleensä sokeria vähemmän kuin ohjeissa. Yleensä käytän hilloihin tuoreita chilejä, mutta karviaishilloon chinensien lisäksi laitin teelusikallisen yellow pointed habajauhetta että sain vanhan jauhepurkin tyhjäksi.
Pubehilloihin olen laittanut mm. 7-8 Turpo Pubea ja 1,5 kg hedelmiä. Taisi tämäkin ohje olla alunperin foorumilta. :) 

bluesman

 Järkyttävää satoilua. Ensi kaudella apinoin sua ja PP:tä josko tärähtäisi vitsaukseton kausi niin saisi taas pubet tuottamaan.
Yli 100 podia yhdestä rocotosta! Eikä mitään puolukoita. Kyllä kelpais tännekin vaikka edes neljäsosa tuosta määrästä. Tiedän kokemuksesta että jossain vaiheessa alkaa perkaaminen tympiä. Mulla on vielä litran verran rocotosoosia pakkasessa niin nyt ei enää silloin turhalta tuntunut säilöminen ota päähän. Kaksi huonoa rocotovuotta vie säilykkeet ja pakasteet melko tasan nollille.
Olis kiva tunkea kylään mutten onneksenne ehdi.

jewe

Ultra Pube ei ole suurimmasta päästä oleva pube. Jonkin verran turboa pienempi ja selvästi esim. Manzanoa pienempi. Satoa olen punninnut vain savustusten osalta eli noin 4,5 kiloa ja nämä neljästä amppelista. Lisäksi on käytetty tuoreena ja jauhettu kymmeniä podeja. Isoimmat podit ja ehkä suurin sato odottaa vielä pihalla eli mm. Manzanot , Giant Rocoto ja Orange Rocoto ja joku muu, ei muista.
Mitään taikatemppuja en mielestäni omaa rocotojen kasvatuksen suhteen. Olosuhteet maalis-huhtikuussa kasvarissa on vaan niin optimaaliset tälle lajille. Kun hillitön kukinta on alkanut ja kasvit vahvistuneet niin tiukka lannoiteohjelma toukokuusta lähtien niin satoa tulee...
Kylään saa aina tulla kunhan vaan sopiva aika löydetään. :)

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 04, 2012, 21:04:15 ip
Järkyttävää satoilua. Ensi kaudella apinoin sua ja PP:tä josko tärähtäisi vitsaukseton kausi niin saisi taas pubet tuottamaan.


Eipä siihen apinointia juuri tarvi sun tapauksessa, kun olosuhteet ja kokemusta löytyy. Tuntuu ettei ongelmia voi estää juuri muuten kuin tuurilla.

Aika mielenkiintoista oikeastaan, että mulla ja jewellä on amppelisijoitusta ja automaattikastelua lukuunottamatta eri menetelmät: esikasvatus mulla toukokuuhun asti täysin keinovalossa, jewellä maaliskuusta asti kasvarissa; loppusijoitus mulla ulkona ja jewellä kasvarissa. Siitä johtuen jewen sato kypsyy kuukauden ellei kaksi aiemmin kuin mulla ja lannoiteet voi olla vahvempia. Amppelisijoitus tuskin on olennainen tekijä, mutta automaattikastelu ja jatkuva lannoitus voi olla. En ole laskenut omien pubejen podeja, mutta likikään sataa ei pääse yksikään. Keskimäärin molemmilla on kuitenkin jättisadot eli pubejakin voi kasvattaa eri tavoilla.

bluesman

 Omat arveluni viittaavat myös siihen suuntaan että esikasvatus tulisi tapahtua suht viileässä mutta valoisassa. ?? Onko yhteisiä tekijöitä?
Toisaalta ainoat pubet jotka podittivat olivat mulla suoraan natikan alla. Ennen tuhoja.

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 05, 2012, 00:22:33 ap
Omat arveluni viittaavat myös siihen suuntaan että esikasvatus tulisi tapahtua suht viileässä mutta valoisassa. ?? Onko yhteisiä tekijöitä?
Toisaalta ainoat pubet jotka podittivat olivat mulla suoraan natikan alla. Ennen tuhoja.


Paha sanoa, onko viileys olennainen tekijä. Mulla ne oli melko viileässä tallissa (valojen aikaan 20-25 C ja ilman valoja n. 15 C), mutta jewen kasvari taitaa lämmetä jo maalis-huhtikuussa yli 30 asteen? Oma tuntumani on, että olennaisinta on taimivaiheen valo ja reilu lannoitus. Mutta taas toisaalta ei isotkaan taimet kasva ja tuota ulkona ellei olot ole kunnossa. Yksi varma tekijä on tietysti päivän ja yön lämpötilaero, mutta ulkona ja kasvarissa se on kunnossa väkisinkin.

jewe

Muuttuvia tekijöitä on aika tavalla minulla ja PP:llä kun puhutaan rocotojen kasvatuksesta. Kasvihuoneessa pubet saa ainoastaan luonnonvaloa joten keinovalot oli käytössä vain joulusta maaliskuun alkuun. Lisäksi tänä vuonna oli vain kaksi ESL:iä kaikkien taimien valotuksessa käytössä (125W ja 150W). Kasvihuone tosiaan voi lämmetä maalis-huhtikuussa yli +30 asteen koska käytössä on silloin vielä kuplamuovit ja tuuletus ei pelaa ja ilmatilaa on vähemmän. Toukokuusta lähtien huoneessa on jo viileämpää ja tänä kesänä ei ole kuin pari kertaa rikottu +30 astetta huoneessa. Jotenkin tuntuu että lämpötilojen vaihtelulla olisi merkitystä ainakin omalla kohdalla.

jewe

Ja tänään sattui sitten tämän kauden suurin katastrofi. Yli metrin leveä Bonda Ma Jacques oli repeytynyt alimmasta haarasta halki ja romahtaessa oli myös repinyt Jamaican Scotch Bonnetista yhden ison haaran rikki. JSB:n haara ei mennyt kokonaan poikki vaan sain sen sidottua kiinni, saa nähdä jos selviää. Täysin oma vika kun en ollut sitonut kasvia vaan kuvittelin että bonda ja JSB tukivat toisiaan kun olivat kasvaneet niin mahdottomasti toisiinsa kiinni. En viitsi edes kirjoittaa mitkä on fiilikset nyt kun kasvissa oli ihan mielettömästi kukkia ja podejakin jo satakunta tulossa eli se siitä


Kuvissa Bonda ennen ja jälkeen haaverin. Ensimmäisessä kuvassa nipussa myös JSB.

jewe

Tänään tuli kerättyä kaikki kypsät tomaatit puskista ja yli kymmenen kiloa oli tämän viikon saldo. Kuvassa runsaat 7 kiloa jotka meni pakkaseen tulevia salsoja ja muita mössöjä varten. Chilejäkin olisi kasveissa ehkä kilon verran kypsinä ja nyt olen kerännyt vain pari kourallista ja lähinnä ylikypsiä. Viikon päästä olisi ehkä vihdoin aikaa ruveta purkamaan kasvihuoneen tomaattikasvustoja jotta seinänvieruskasvareista saisi chilejä siirrettyä kasvihuoneeseen kypsyttämään loppusatoaan. Luvattoman paljon olisi rocotojakin tuolla ulkokaapeissa vielä raakoina ja kehittymässä joten lämpimään kasvihuoneeseen siirto olisi jo ihan välttämätöntä.
Ehkä johonkin loka-marraskuun vaihteeseen jaksaisi vielä tätä kautta jatkaa ja pitää kasvihuonetta lämpimänä. Sitten parin-kolmen viikon tauon jälkeen käynnistyykin jo kausi 2013.

jewe

Amppelirocotoista tulee vielä satakunta podia satoa ja muutama yökuva podeista kasvihuoneesta.



Harjalta tomaattien takaa löytyi vielä kehittyviä podeja


117 podia tähän mennessä tuottanut isompi Ultra Pube tekee vielä parisenkymmentä marjaa. Nämä viimeiset onkin jo pienempiä kuin aikaisemmat ja tämä johtunee pimeistä oloista kasvihuoneessa kun viiniköynnös ja tomaatit vieneet pubeilta kaiken valon kesällä. Myös toinen satoaalto jäi tänä vuonna saamatta tämän takia. :(

Loppukausi näyttää kuitenkin varsin hyvältä. Ulkorocotoja läpikäydessä viidestä kasvista tullee noin 250-300 podia ja nämä ovatkin sitten isoja. Isompi päivitys loppuviikosta kun kaikki ulkopubet käyty läpi ja siirretty kasvihuoneeseen.

jewe

Kulunut viikko ollut todella kiireinen iltaopiskelujen ja harrastusten osalta ja nyt on sitten suuri osa tomaattikasvustoista siirtynyt huoneesta kompostiin, useampi kottikärryllinen lähti pois chilien tieltä ja ulkokaapeista ja lasiterassilta kaikki chilit muuttaneet kasvihuoneeseen joka nyt rupeaa taas näyttämään chilihuoneelta. Aikamoista jumppaa tuo ruukkujen siirto oli kun rocotojen haarat olivat kaapeissa menneet toistensa lomaan ja pituutta oli joillakin haaroilla toista metriä ja satotappioiltakaan en pystynyt välttymään ja vihreitä podeja irtosi liian paljon siirron yhteydessä.


Yleiskuvaa huoneelta ja Aji Cristalissa on taas satoa tulossa ihan hienosti, tosin pääsato kypsyy nyt tosi myöhässä kun taimen sain pienenä rääpäleenä kotiutettua vasta joskus huhtikuun lopulla.


Giant Rocoto ja paria podia lulkuunottamatta kaikki vielä vihreitä. Jöllyköitä on kasvissa ehkä joku kolmekymmentä ja siirrettyjen rocotojen haarat sidoin yhteen nippuun ja uudet kukinnot leikkasin pois jos podit nyt kypsyisi nopeammin kun vielä pääsi lämpimään.


Manzano Rojo kaapista ja lähes kaikki podit vielä vihreitä. Rankkaa oli kun yksi iso kuuden podin haara katkesi siirrettäessä. Tänä vuonna ei ollut yhtään Manzanoa kasvihuoneen amppelissa kun kaikki kasvit oli surkeita ja pieniä vielä keväällä. Lannoitevaihdon yhteydessä tästäkin kehittyi komea yksilö jossa podeja 70+ eli komein rocotosato tulossa mitä olen koskaan saanut kasvihuoneen ulkopuolella.


Toinen Manzano Rojo kaapista jossa noin 50 podia ja sielläkin lähes kaikki vielä vihreitä.


Kolmas Manzano Rojo lasiterassilta ja lehtien uumenissa runsaat 30 podia. Muutama vaihtanut jo väriä.


Orange Rocoto, huippuhieno yksilö kaapista, kasvissa runsaat 50 podia ja sieltä löytyy jo kypsiäkin. Joutui rankan leikkelyn kohteeksi että pääsi huoneeseen.

Niin paljon tuolta on tulossa vielä satoa että kasvihuonekausi ei taatusti pääty ennenkuin suurin osa podeista on kypsiä...maksoi mitä maksoi koska vuosi taas näitä herkkuja joudutaan kasvattelemaan ;). Huoneen lämpötila ollut nyt yöllä noin +15 astetta ja pilvisellä päivällä noin +22 ja aurinkoisella noin +27 astetta.

Sitten värikylläisiin kuviin ja viikonlopun HERKKULAUTASET.


Trinidad Scorpion Orangea ja Jamaican Scotch Bonnettia.


Surinam Red (tai vale M Jeanette) ja Trinidad Douglahia jotka kaikki jäi nappuloiksi.


Turbo Pubea ja muutama Orange Rocoto. Turbosta tuli tänä vuonna komeita patukoita. :D


Ultra Pubea ja pari Giant Rocotoa.

Suurin osa noista meni savuun ja chinenseistä olisi tarkoitus keitellä tajunnan räjäyttävää savusalsaa...

bluesman

 Upeaa tulosta. Pakko sun on lämmöt laittaa päälle kun rocotot irrallaan puskasta kypsytettyinä eivät maistu juuri miltään. Tai ainakin menettää suurimman osan aromeistaan ja tulisuudestaankin. Taitaa riittää satomäärä ainakin vuodenvaihteeseen. 2013/2014 nimittäin.

Whili


Kyllä pistää niin mielen synkäksi kun katselee noita sun ja PP:n päiväkirjoja  ..JA JA NOITA SATOKUVIA !!
Pitänee talven aikana tutkiskella tarkkaan teidän noitatemput ja muut niksit  >:(
Voisitte pitää meille pubenkasvatus-kurssin  ;)

Mutta ihan oikeesti:  Onnittelut järkyttävän komeasta sadosta !!

ps. onko sulla joitakin taikasiemeniä  ???

wille

Onnittelut todellakin! Mulla ei ole omat pubet ikinä oikein tuottaneet, joten voin vain kateellisena katsella. :)

Täytyisi varmaan ottaa ihan missioksi c. pubescensens-lajin kasvatukseen perehtyminen. Ovat nimittäin sen verran maukasta pureskeltavaa, ettei niitä liikaa ole koskaan ollut. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Lillen

Hiljaiseksi vetää tuollaiset kuvat, vautsi!

Tähän väliin jälleen kyssäri. Kasvavatko rönsyilevät lajit tai lajikkeet paremmin jos ne sitoo?
Katselin vain että sulla taitaa olla aika monta metriä narua kasvarissasi :D

Chilivaari

Kun sinulla on noissa eri kasvupaikkoja; kaappia, lasiterassia, kasvaria jne, on vähän hankala hahmottaa, missä ja mikä lajike ehti kypsäksi tähän mennessä. Onko noissa selvästi nopeampia lajikkeita vai onko se vain lämmöstä kiinni?
Minun pari keltaista rocotoani ehti parvekkeella kypsyä ihan hyvin, vaikka kukkivathan ne edelleen ja tekevät uusia raakileita, jotka leikkelen pois.

M;kko

Täältäkin löytyy yksi kateellinen pienviljelijä! Chilien lisäksi noi tomaattikuvat ovat ihan uskomattomia!

Voisitko kertoa kasvihuoneesi ilmanvaihtosysteemistä, onko putkien yläpään pömpelit suodattimia, lämmittimiä vaiko vaan kasvuhormonin levittäjiä? ;)

jewe

Ensiksi, kiitokset kaikille kehuista. Kyllähän se mieltä lämmittää kun kasvatukset on onnistuneet ja siitä saa palautetta. Ja vielä enemmän lämmittää noi podit kun on raskas työntäyteinen kausi loppusuoralla ja rankka on vuosi ollut monessa muussakin mielessä ja välillä olleet chilit lähes oman onnensa nojassa.


Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 23, 2012, 09:55:10 ap
Pakko sun on lämmöt laittaa päälle kun rocotot irrallaan puskasta kypsytettyinä eivät maistu juuri miltään.

Juuri noin. Pari vuotta sitten yritin kypsyttää rocotoja joulupöytään viileässä varastossa keinovalon alla ja ne oli vielä puskassa kiinni. Kypsyihän ne mutta "VMP" lainatakseni erästä sanavalmista foorumilaista.

Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 23, 2012, 10:19:54 ap
Pitänee talven aikana tutkiskella tarkkaan teidän noitatemput ja muut niksit  >:(

ps. onko sulla joitakin taikasiemeniä  ???

Ei taida olla mitään taikatemppuja...paitsi kylvövaiheessa nakkaan siemenen purkkiin vasemmalla kädellä oikean olkapään yli selin taimipottiin...ja silmät tietysti kiinni. Siemenen lentoradalla ja laskeutumiskulmalla kun on erittäin suuri merkitys tulevan sadon onnistumisen suhteen. ;)
Oikeastaan muuta neuvoa en osaa sanoa kuin että varsin vahvoilla lannoitteilla menen rocotojen suhteen ihan alusta asti. Tietysti olosuhteilla (esim. valo ja lämpö) on suuri merkitys ja ne täytyy olla kunnossa jos lannoittaa vahvasti sillä taimet voi myös tappaa övereihin, mutta tämä sääntöhän pätee lähes kaiken vihreän kasvattamiseen.

Lainaus käyttäjältä: Lillen - syyskuu 23, 2012, 10:40:32 ap
Kasvavatko rönsyilevät lajit tai lajikkeet paremmin jos ne sitoo?
Katselin vain että sulla taitaa olla aika monta metriä narua kasvarissasi :D

Heitit pahan kysymyksen enkä oikeastaan osaa vastata. Rocotojen alimmat haarat meni tuolla kaappien lattialla ja päähaarat oli sidottu kattoon, taimien siirron takia kaikki haarat piti niputtaa kun oli painavia ja täynnä podeja. Kyllä kai tuolla on merkitystä ja ainakin nyt saavat paremmin valoa kun on haarat sidottu. Narua riitttää...voi sitä narun määrää kun joskus huoneen tyhjentää. :(

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 23, 2012, 10:25:58 ap
Täytyisi varmaan ottaa ihan missioksi c. pubescensens-lajin kasvatukseen perehtyminen. Ovat nimittäin sen verran maukasta pureskeltavaa, ettei niitä liikaa ole koskaan ollut. ;)

Pubeja ei voi koskaan olla liikaa kun kerran niiden makuun on mieltynyt. Parhaita chilejä vaikka chinensejäkin kovin yritän kasvattaa sekavalla menestyksellä. ;D

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 23, 2012, 11:41:22 ap
Kun sinulla on noissa eri kasvupaikkoja; kaappia, lasiterassia, kasvaria jne, on vähän hankala hahmottaa, missä ja mikä lajike ehti kypsäksi tähän mennessä. Onko noissa selvästi nopeampia lajikkeita vai onko se vain lämmöstä kiinni?


Erittäin hyvä kysymys Vaarilta ja tuota olen nyt itsekin pohtinut. Olen miettinyt että valolla ja tasaisilla olosuhteilla on ainakin suuri merkitys. Tämä kausi kun on ollut kypsymisen suhteen hyvin kaksijakoinen. Lähes kaikki pubet kasvarissa kypsyivät pääasiassa jo heinäkuun alusta alkaen ja nämä muut on vieläkin vihreitä. Tosin kasvihuoneen amppeleihin jäi parhaat valiotaimet silloin keväällä.
Kasvihuone on parhaalla mahdollisella paikalla ja saa aurinkoa aamusta iltaan jos luoja vaan suo. Pohjois-sivulla on kuusiaita. Harja on itä-länsi suuntaan jota ammattiviljelyssäkin pidetään parhaana. Lämpötilat huoneessa ovat melko tasaiset kauden aikana. +15- +28 tänä vuonna.
Lasiterassi on talon länsikulmalla ja tuo 30 podia tuottanut rocoto saa suoraa aurinkoa aamupäivällä sekä myöhään iltapäivällä, talon katto ja räystäät varjostaa. Kesällä lämpötila nousee yli +30 asteen.
Kaapit on mielenkiintoiset. Ne sijaitsevat talon päädyssä länsi-luode ilmansuunnassa ja aurinkoa tulee vasta puolen päivän jälkeen aina iltamyöhäiseen asti. Pubeja ei tuonne ollut alunperin tarkoitus laittaa kun lämpötila voi nousta yli +40 asteen mutta ylijäämätaimet laitoin sinne kun ei muutakaan ollut tänä vuonna. Lämpötilavaihtelut kaapeissa on valtavat +10 - +40 jopa vuorokauden sisällä. Nuppuja tippui tuhottomasti mutta toisaalta yksi Manzano teki noin 70 podia mihin en ole päässyt Manzanolla kuin kerran kasvihuoneessa. Tämä kesä oli tosin melko viileä eli kaapeissa voisi olla vieläkin tukalampaa ja jatkossa pubeja ei tuonne enää mene. Muutenkin nuo kaapeissa olleet taimet on erittäin hyvän näköisiä, vahvoja, syvän vihreitä ja isoja podeja mutta kuitenkin vielä raakoja lähes kaikki. Lannoitteet menneet blumatteja pitkin tosi vahvoina monta kuukautta EC lähes 3.

Lainaus käyttäjältä: M;kko - syyskuu 23, 2012, 12:01:20 ip
Voisitko kertoa kasvihuoneesi ilmanvaihtosysteemistä, onko putkien yläpään pömpelit suodattimia, lämmittimiä vaiko vaan kasvuhormonin levittäjiä? ;)

Ollaan nyt ihan siinä uskossa että ilma tuolla vaan kiertää. ;D Harjan paksusta putkesta menee ilma sisään ja kahdesta alaputkesta lämmintä ilmaa huoneeseen. Laite voi kierrättää myös pelkkää ilmaa...siis ilman lämmitystä. Joskus mietin puolivakavissani jopa hiilidioksidin levittämistä huoneeseen mutta onneksi tuo ajatus unohtui ja nyt huone toimii kuten harrastelijahuoneen kuuluukin. ;)


Ja mitä muuta voi sateisena sunnuntaina tehdä kuin väsätä nimikylttejä ensi vuoden kasvatuksille...tämä hulluus ei ota koskaan laantuakseen.

PP

Joo, jewe vois tosiaan pitää pubenkasvatuskurssin. Voin tulla huutelemaan lavan takaa aina väliin "Toimii!". :)

Aivan jäätävää tulosta tulee sulta. Päälle sata podia pubesta on jotain, mitä ei voi kuin ihmetellä vaikka omatkin pubet saa kiitosta. Erityisesti hämmästyttää, miten saat samassa kasvarissa isot sadot sekä chinenseistä että pubeista. Tuuletuksen täytyy toimita todella hyvin, että lämmöt pysyy kurissa.

-V-

Tänäkin vuonna näyttäisi rocotopäällikön arvonimi menevän samaan osoitteeseen...

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 23, 2012, 14:02:38 ip
Oikeastaan muuta neuvoa en osaa sanoa kuin että varsin vahvoilla lannoitteilla menen rocotojen suhteen ihan alusta asti. Tietysti olosuhteilla (esim. valo ja lämpö) on suuri merkitys [snip]


Tuossa lannoitehommassa ja nimenomaan siinä, että niitä annostellaan tasaisesti alusta asti saattaisi olla perää. Itse kun olen ollut todella varovainen lannoituksen kanssa juuri pubejen kanssa, niin eipä sieltä mitään satoa ole paljoa tullutkaan. Viime kaudella toisaalta taimille tuli yhdessä vaiheessa annettua vähän enemmän, ja katso, tekivät kukkia pieninä jo jossain helmikuun paikkeilla. Sitten tulikin ruukunvaihdot ja lannoitustauot. Tänä vuonna nihkeilin lannoitteiden kanssa alkukauden, mutta lannoituksen lisääminen jälkeen alkoi vähitellen tapahtumaan. Nyt on ensimmäistä kertaa yli kymmenen podia kiinni.

Tietysi juuri nuo olosuhteet jne...

Lainaus
Pubeja ei voi koskaan olla liikaa kun kerran niiden makuun on mieltynyt.


Tämä lause suorastaan vaatii asiayhteydestä irroittamista ;D