tammikuu 08, 2025, 21:38:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuliset vaahtokarkit

Aloittaja Saigon, huhtikuu 06, 2012, 00:26:10 ap

« edellinen - seuraava »

Saigon

Mitäpäs muuta sitä raavas miehenköriläs voisi keksiä naposteltavaksi kuin tulisia vaahtokarkkeja. Kyllähän nyt vaahtokarkkeja pitää olla.

En löytänyt netistä reseptiä chilin ja vaahtokarkin yhdistelmälle, joten päätin kokeilla mitä sitä saisi itse aikaan. Tässä olisi nyt ohjeet suuta polttavalle Nagavaahdolle. Perus vaahtokarkkiresepti ja hiukan nagajauhetta kyytipojaksi.

AINEKSET:
0.8dl vettä
200g sokeria
100g panimosokeria (glukoosia joko jauheena tai nestemäisenä, hunaja kelpaa korvikkeeksi joskin voi maistua läpi)
10kpl liivatelehteä
2rkl vettä
3kpl valkuaista
hyppysellinen suolaa
1tl vaniljasokeria
1ml naga morich jauhetta
(muutama tippa punaista väriä)
muita mausteita oman maun mukaan (esim. purkkikirsikoiden sokeriliemi)
0.5dl maizena maissitärkkelystä
0.5dl tomusokeria


  • Keitä sokerit ja vesi kattilassa keskilämmöllä. Lämmitä noin 125 asteeseen.

  • Kiehumista odotellessa laita liivatteet likoamaan reiluun määrään kylmää vettä.

  • Erottele huoneenlämpöiset valkuaiset ja ala vispaamaan hiljaisella nopeudella. Kun siirappi lähentelee 100 astetta voit nostaa nopeutta ja lisätä hyppysellisen suolaa. Valkuaisvaahdosta pitäisi tulla sen verran kovaa, että se pysyy kulhon pohjalla ylösalaisin.

  • Jatka vatkaamista ja lisää 125 asteinen siirappi tasaisena norona vaahtoon.

  • Purista liivatteet kuivaksi ja lisää vesi sekä liivatteet sokerikattilan jälkilämpöön. Kaada sulanut liivate massan sekaan.

  • Lisää haluamasi mausteet tässä vaiheessa. Vaniljasokerin tilalla voi käyttää esanssia tai muita mausteita. Raastettu limetin kuori sopii myös mausteeksi. Chiliä ei välttämättä tarvitse laittaa roppakaupalla ellei oikeasti halua suuta polttavaa. Maustemitallinen nagaa on aivan riittävästi.

  • Jatka vatkaamista noin 5-10 minuuttia kunnes seos on viilentynyt. Tässä vaiheessa sen pitäisi olla jo aika sitkeää ja hyvin tarttuvaa. Liian pitkään vatkattuna massan käsittely vaikeutuu.

  • Sekoita maizena ja tomusokeri keskenään ja sirottele osa puuterista noin 20cm*30cm kokoiselle öljytylle vuoalle. Käytä tomua reilusti niin että paljasta pintaa ei jää näkyviin.

  • Kaada massa vuokaan ja levitä tasaiseksi levyksi öljytyllä kaapimella. Anna jähmettyä yön yli, tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

  • Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja kierittele palat joka puolelta tomussa. Ylimääräisen jauhon saa vaahtokarkeista irti siivilässä pyörittelemällä.

  • Säilytä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Jos vaahtokarkit huokuvat nestettä oli vatkaus todennäköisesti lopetettu liian aikaisin ja massa liian lämmintä.





Yllättävän toimivia, lähes oikean vaahtokarkin oloisia paloja tuli aikaiseksi tuolla reseptillä. Chilin polte voi olla aluksi kärkäskin, mutta parin päivän säilytys tasaa tulisuuden. Vaahtokarkit eivät välttämättä tarvitse aivan yltiötulista poltetta. Pieni jälkilämpö riittää. Pääsiäisenä pitääkin kokeilla josko näiden vaahtokarkkien paahtaminen nuotiolla onnistuu kuten alkuperäistenkin.
Kasvatuspäiväkirjat: Saigonin chilit 2012, Saigonin chilit 2011

Finprick

Lainaus käyttäjältä: Saigon - huhtikuu 06, 2012, 00:26:10 ap
Kyllähän nyt vaahtokarkkeja pitää olla.


Niin pitää!

Tein itse pari viikkoa sitten vaahtokarkkeja

Tämä sinun ohje vaikuttaakin paljon järkevämmältä kuin tuo hesarin ohje. Sokeria on siinä ainakin omaan makuun liikaa.

LainausChilin polte voi olla aluksi kärkäskin, mutta parin päivän säilytys tasaa tulisuuden.


Naganhan voisi laittaa jo sokeriliemen sekaan, jotta tulisuus leviäisi tasaisemmin.