tammikuu 10, 2025, 12:35:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hanat auki - Minbaarin neljäs kausi

Aloittaja Minbaari, marraskuu 22, 2012, 14:42:22 ip

« edellinen - seuraava »

Minbaari


Pientä sadonkorjuuta. Beaver Dam ja Turbo Pube irtosivat vahingossa vihreinä, kun mittailin noita kisachilejä. Onneksi nuo yksilöt eivät olleet ne parhaimmat.


Nam! Fatalii Gourmet Jigsaw.


Välittämättä tuplapostauksesta laitetaan tännekin. Toinen tunnistamattomista Fataliin yllärilajikkeista. Kai tämä joku mieto lasten chinense on?


Ensimmäisen kuvan chilit päätyivät kylmäsavustukseen.  :D Harmi vain, että tämä jääkaappi onkin paskana, sillä kun laitoin töpselin seinään alkoi kaapin takaa nousta savua ja kone kävi oudon aaltoilevasti. Se siitä vehkeestä sitten, mutta voihan tuota käyttää ilman virtaa nyt vähän viileämmillä ilmoilla ettei sisälämpötila liikaa nouse.
#816

Minbaari

Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen lopputulokseen mitä tuosta edellisestä kylmäsavustus satsista tuli. Voimakas savun aromi, mutta kuitenkin chilien omat maut pääsevät hyvin esiin. Tiistaina tuli käytyä saksien kanssa heilumassa kasvihuoneessa, ja tulos oli kukkurallinen kottikärry chilien ja tomaattien turhia oksia. Nyt näkeekin kivasti minkälaista satoa on tulossa. Pääsadon kypsyminen alkaa olemaan käsillä lähiviikkoina.


Cajamarca ja Sebaco keskellä ovat molemmat matalia pieniä pensaita, mutta niissä on reippaasti satoa oksilla. Saksimisen jälkeen oikeastaan vasta paljastui nuo Cajamarcan podit, kun se on ollut piilossa muiden chilien takana. Kasteltuakin sitä on tullut tyylillä "silmät kiinni ja sinne päin".


Aji Finlandia, Trapadeira Werner ja Guyanalainen sulassa sovussa. Tuo Trapadeira on kyllä maukas baccatum. Todella paksulihainen ja hedelmäinen, vaikkakin podit ovat aika pieniä. Ai niin ja helppohoitoinen, sillä tuo kasvaa kookoksessa ja saanut samat ravinteet kuin muutkin multakasvit. Muiden kookoskasvien kanssa sitten on vähän vaikeampaa, vaikkakin Turbo Pubesta tuleekin suunnilleen saman verran satoa kuin viime vuonna.


Baccaviidakkoa.


Aji Chanca eli siis hyvin todennäköinen jokin Aji Amarillo muunnos. Aika mauton ja tuleton yksilö.. Harmi sillä kerkisin hehkuttaa monelle tuosta Chancasta, mutta täytyy yrittää löytää jostain kurantteja siemeniä ensi kaudelle.


Pene de Diablo c.frutescens. Ihania pieniä paikallispuuduttajia. Maku erikoisen raa'alla tavalla hedelmäinen. Ja se tulisuus...  :D


Jamy c.baccatum. Ei vielä kypsää, mutta eiköhän tuotakin pian pääse herkuttelemaan. Podit pirun painavia baccoiksi.


Red Peruvian Rocoto. Ekaa kertaa kasvatushistoriassani saan kasvatettua yli 20cm ympärysmitaltaan olevan puben.


Vähän isompi saman kasvin podi. Note to myself: Ensi vuonna enemmän pubeja luumupuun oksille!
#816

wille

Mukavasti satoaa sielläkin. Kasvihuone on ystävä. :)

Jos Pene de Diablosta liikenee muutama jyvänen, niin olisin kiinnostunut! ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

Liikeneehän noita. Täytyy ruveta keräilemään noita pois puskasta ja kuivata kokonaisena. Saat sitten kivat maistiaiset samalla.
#816

wille

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari


Reilu kilo chiliä ja useampi kurpitsaa. Chileistä kerätty yli 3,5kg satoa, mutta painavimmat mötköt, eli rocotot ovatkin vielä keräämättä.. Jahka kypsyisivät. Laitanpa piruuttani listaa mistä lajikkeista ei vielä ole kypsiä podeja kerätty:

C.Annuum

Kaikista saatu kypsiä.

C.Baccatum

Aji Indian
Aji Verde
Aji Cristal
Aji White Wax
Kondom Paprika
Queen Laurie PI 281405
Jamy
Guyanalainen
Hot Tree Pepper

C.Chinense

Kaikista kerätty kypsiä

C.Frutescens

Duke Pequin

C.Pubescens

Rocoto Aji Picante
Rocoto La Palma
Rocoto Red Peruvian
Rocoto Costa Rica Red
Rocoto Riesen
Turbo Pube
Orange Rocoto
Hyper Pube
Canario Peru Cusco( Tästä ei satoa tule ollenkaan.)
Canario
Manzano Rojo

Villit+ Yllärit

C.Lanceolatum
Fataliin yllärilajike nro.3 = Moruga Scorpion?
Fataliin yllärilajike nro.4 = Jokin Habanero?
Fatalii Gourmet Jigsaw

25 lajiketta siis 63:sta vielä kypsyttelee.
#816

Minbaari

Sadon keräily ja jalostus jatkuu kuumeisesti. Kasvihuoneessa olen pitänyt jo pari viikkoa auton sisätilan lämmitintä öisin päällä, kypsymistä jouduttamassa. Siitä on ollut myös suuri apu kosteuden hillitsemisessä.


Eilen kerätty satsi joista suurin osa baccatumeista ja annuumeista pääsivät hapatuskokeiluun.



Tässä törkeästi Jusolta apinoitu systeemi. 300g baccatumia ja 2% suolaa nuijin tuonne ja vesilukko silkkarilla kiinni. Katsotaan lähteekö.. Jos tämä onnistuu niin kai tällä pääsee hapatus-seurakunnan jäseneksi? Vai tarvitseeko siinä hapattaa kilotolkulla kamaa ensin? ;)


Fatalii Gourmet Jigsaw. Kohta sitä saa!!  8)
#816

Juso

Helposti pääsee noilla virityksillä todistamaan uskoa .....

Tänään juttelin noista tiivistys- yms aineista tuntemani "maalaus- ja kamatieteen tohtorin" kanssa, jonka käsittämättömän kiinnostuksen kohteena on kaikki aineet mitä laitetaan pintoihin ja rakenteisiin. Käytännnön kokemustakin on 30 vuotta.  Oli sitä mieltä että noita värillisiä silkkareita ei kannata pitää ruoan kanssa kosketuksissa, jotain saattaa liuteta. Akvaario-/lasisilkkareista ei pystynyt väittämään vastaan tuohon "eläväthän kalatkin siellä" argumentointiin. Toisaalta, mitään ei tuossa virityksessä ruoan kanssa olekaan tekemisissä, oletan silkkarin olevan päällipuolella.

Läpinäkyvä purnukka olisi siitä siitä hyvä että tuppaa aluksi nostamaan tavaraa kuiville, ja tämän havaitessaan voi puhtaalla lusikalla painaa ne alas. Kauaa ei kestä kun herkku alkaa olla syötävää ja nopsaan menee kyllä tuo satsi, voisin veikata.

Omenakurpitsarocotohillo on erinomaista. Sitä kannattaa vahtia ja veivata soseuttamisen jälkeen tarkasti jos kuumentaa ennen purkitusta, koska palaa helposti pohjaan ja/tai putputtelee levylle. Kurpitsathan säilyvät kyllä kuukausia 10-15 asteen lämmöissä, kunhan ei ole kovin kosteaa.

Minbaari

Katsoit oikein, sillä en laittanut tuota silikonia kuin ulkopuolelle, joten tuskin siitä mitään liukenee. Sen verran ummikko olen tässä asiassa, etten tajunnut tuota, että tavara nousee sanomallasi tavalla. Täytyy muistaa painella tuota aika-ajoin alaspäin. Ainakaan vielä ei mitään pulputusta ole ollut nähtävissä, joten onkohan chilit jo pilalla..  :-\ Mitään apuja suolan lisäksi en tuonne laittanut kun ilmeisesti pitäisi lähteä hapattumaan itsestään. Hitto kun omppuja ei tänä vuonna tullut muutamaa maistiaista lukuunottamatta, niin joutuu kokeilemaan tuota hilloa kaupan omenoilla. Tai sitten korvaan omput vaan chileillä.

Ai niin ja kiitos Tobago Sweetista! Silppusin podin eilen pizzan päälle ja täytyy sanoa, että oli mainio chinense. Melko paksulihainen, hedelmäinen ja tulinen muttei mitenkään överihotti. Siemenet on tietenkin jo kuivumassa ja varmasti laitan ensi kauden kasvatuslistalle tuon.
#816

Minbaari

Nyt sitä saa!


Iso podi on ensimmäinen kypsynyt Fatalii Gourmet Jigsaw. Pienempi Fataliin yllärisiemenestä kasvatettu, hyvin todennäköisesti perus 7pod.


Vaikka olen kyseistä lajiketta maistanut jo Chilifesteillä, niin kyllä podin halkaistuani rupesi mahassa möyrimään silleen, että kohta viedään miestä. Siis katsokaa nyt! Yhtä kapsaisiinia koko sisälmys.


Sairaan kaunista.


Siemeniä oli myös mukavasti. Näitä laitetaankin sitten SKK2:seen. Täytyy joku päivä laittaa kuvaa koko kasvista, sillä on aika massiivinen tapaus NFT:ssä.

Täytyy kyllä vielä tuosta NFT:stä ja muutenkin vesiviljelystä todeta, että on kyllä vakuuttanut minut täydellisesti tehokkuudellaan. Mietin että mulla on vielä n.20 lajiketta jotka eivät ole saaneet kypsää satoa aikaiseksi vaikka osan niistä idätin jo viime vuoden marraskuussa. Fatalii Gourmet Jigsaw oli sirkkalehdillä Toukokuun ensimmäinen päivä ja nyt kasvi on yli 2 metrinen ja eka kypsä podi poimittu. Ei meinaa oikein mennä jakeluun, mutta uskottavahan se on.
#816

Juso

Eipä kestä kiittää, toivottavasti saadaan TS monistettua. Podien tymäkkyys vaihtelee ja siementen mukana lähtee hieman tehoja. Mutta aika sopiva on mielestäni, yhden kun viipaloi hampurilaisen lisäkkeiksi, pukkaa mukavan hien pintaan.

Bluesman tietää nämä paremmin, mutta kamaa kannattaa muusata/painaa esim puunuijalla niin että nestettä irtautuu. Periaatteessa chilistä sitä tulee sen verran että ulottuu suurinpiirtein pintaan. Voit lisätä jotain 1-1.5% suolavettä sinne niin että kama juuri ja juuri peittyy. Kyllä sen pitäis itsekseen lähteä. Toinen konsti on näyttää hieman sauvasekoitinta, toki silloin rakenne muuttuu. Päivä tai pari menee kyllä se siitä lähtee.

Minbaari

Ei tälläistä kylmyyttä kukaan kestä! Kasvihuone ajettu alas ja pääsato korjattu, vaikkakin suurin osa oli vielä raakoja. Kypsyttely jatkukoon sisällä omenoiden avituksella.


Päivän saalis. 13kg 248g. Meinasin pyörtyä kun punnitsin chilit, koska en ihan osannut odottaa tälläistä määrää. Sekin huvittaa kun en ollut asettanut tälle kaudelle mitään satotavoitetta, vaan ainoastaan toivoin saavani enemmän kuin edellisinä vuosina. No nyt sain! =D


Chinensejä löytyi puskista vielä 1599g.



Baccatumeja 4011g.


Annuumeita 562g.


Ja Pubescenseja 7076g.


Massiivisin pube oli Rocoto Red Peruvian.


Toinen pienempi.


Mutta mikä olisi koti ilman chilikasveja.. Oli pakko ihan kokeilu mielessä kantaa Fatalii Gourmet Jigsaw sisälle. Oli onneksi helppo, kevyt ja hauska homma! Taidan tietää miltä Bluesmanista tuntuu.. Myös kypsyttelemään pääsivät Pene De Diablo, Flexuosum, Aji White Wax ja Fataliin mysteerichinense jossa ensimmäiset podit alkavat näyttää merkkejä kypsymisestä.

Satoa kerätty tähän mennessä 18149g. Taitaa kylmäsavukaappi ja kuivuri laulaa seuraavat pari viikkoa! Nyt on aika hyvä fiilis!  8)
#816

Juso

Miten sen hapatushomman kävi eli lähtikö pörisemään?

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 27, 2013, 06:58:28 ap
Miten sen hapatushomman kävi eli lähtikö pörisemään?
Ei lähtenyt. Joku meni siinä hommassa ketulleen.. :(
#816

wille

Melkein 20 kg satoa! Onnittelut!

Tuolla mun päivyrissä vähän pohdittiin, että miitti alkaisi olla ajankohtainen. Nappaako?

Availen siitä sitten uuden aiheen tonne kohatilupuolelle, jos innostusta on.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 28, 2013, 19:26:11 ip
Melkein 20 kg satoa! Onnittelut!

Tuolla mun päivyrissä vähän pohdittiin, että miitti alkaisi olla ajankohtainen. Nappaako?

Availen siitä sitten uuden aiheen tonne kohatilupuolelle, jos innostusta on.
Kiitos vaan. Odotukset oli korkealla tälle kaudelle ja nyt ne odotukset on totetuneet. Mitä miittiin tulee, niin tottakai kiinnostusta on!
#816

Minbaari

lokakuu 01, 2013, 00:02:26 ap #156 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2013, 00:05:49 ap käyttäjältä Minbaari

Kauden ainut vielä tunnistamaton chili on kypsänä tämän näköinen. Chinense kyseessä mutta mikä? Maku on tyypillisen chinensemäinen, mutta ilman poltetta. Aivan kannan tuntumasta löytyy pientä lämpöä, sanoisinko 2/10. Ei ihan niin karkkimaisen makuinen kuin Pink Habanero, mutta lähellä sitä. Mikä muu chinense voi olla näin mieto?
#816

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - lokakuu 01, 2013, 00:02:26 ap
[kuva]
Kauden ainut vielä tunnistamaton chili on kypsänä tämän näköinen. Chinense kyseessä mutta mikä? Maku on tyypillisen chinensemäinen, mutta ilman poltetta. Aivan kannan tuntumasta löytyy pientä lämpöä, sanoisinko 2/10. Ei ihan niin karkkimaisen makuinen kuin Pink Habanero, mutta lähellä sitä. Mikä muu chinense voi olla näin mieto?


Aji Dulce? Podeissa on hieman samaa näköä.

Minbaari

^Voi hyvinkin olla. Tuskin Fatalii hirveän monia tulettomia chinensejä on kasvatellut.
#816

bluesman



Varmaan vois olla Aji dulce red. Kuvassa podi kasvattamastani kasvista vuodelta 2010.