tammikuu 09, 2025, 22:09:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hubertin päiväkirja

Aloittaja Hubert, marraskuu 30, 2012, 21:55:24 ip

« edellinen - seuraava »

Hubert

heinäkuu 13, 2015, 00:16:32 ap #220 Viimeisin muokkaus: elokuu 31, 2015, 16:16:20 ip käyttäjältä Hubert
Noniin, kamera löytyi vihdoin!

Surkein chileistä eli Monster Habanero. Siirto turpeesta veteen epäonnistui täydellisesti ja kasvi selvisi juurimädästä nipin napin hengissä. Eiköhän tästäkin jokunen podi ehdi tulla maistiaisia.



Toisiksi surkein eli Scotch Bonnet MoA. Juurimätä iski tähänkin, mutta vetyperoksidi ja karu karsiminen pitivät kasvin tolpillaan. Kasvu tosin pysähtyi kahdeksi kuukaudeksi, mutta on nyt onneksi taas sen verran vauhdissa kuin tälläisena arktisena kesänä voi olla...



Baccat ovat olleet koko ajan turpeessa ja voivat paksusti. Guyana kypsytti ennen juhannusta ensimmäisen satonsa ja lisää on tulossa kiitettävästi.




Aji Norteno kasvatti ensin pelkkää vihermassaa, mutta on tästäkin maistiaiset jo saatu. Nyt podia pukkaa ihan kivasti.





Tämä Manzano Orange on moninkertaisesti suurin ja tuottoisin rocoto, mitä olen koskaan kasvattanut. Koko kasvia en saanut mahtumaan yhteen kuvaan, joten tässä ylä- ja alaosa erikseen.




Podeja on kiinni omassa mittakaavassa aivan järkyttävästi. Jos nämä kaikki jaksavat kasvaa hyvän kokoisiksi, tuottaa tämä yksi satoaalto mahdollisesti enemmän, kuin kaikki aiemmat rocotokasvatteluni yhteensä.





Huhtikuussa kiinni jääneet kukat ovat vihdoin sopivan ylikypsiä poimittavaksi. On se pitkän tauon jälkeen järkkyhyvää! :P



Maissit tykkäsivät 5 päivän kesästä ja vaikuttavat hyvinvoivilta.




Kurkku tykkää NFT:stä.



Ja Aquafarmista.


Vanhemmat turvekurkut ovat valmiita poimittavaksi. 7 kurkkua tuottanee satoa vähintäänkin riittävästi...



Tomaatit ovat voineet hyvin, mutta nyt ollut liian kosteaa ja home iskee lehtiin. Onneksi satoa killuu jo kivasti oksilla.



Kesäkurpitsoja on myös varmasti riittävästi ja ensimmäiset möllykät ovat korjuukunnossa.

Hubert

Päädyn tuuletusluukusta aukeaa mukavan vehreä näkymä.



Portsarina ovella toimii vesipinaatti, joka ei kylmänä kesänä oikein ole jaksanut kasvaa. Kasvusta puolet tuli 3-4 hellepäivän aikana kuunvaihteessa.



Baccatumit sen sijaan tykkäävät keleistä. Kasvit ja podit kasvavat vauhdilla.





Kurkut ja tomaatit voivat muuten hyvin, mutta kärsivät liiasta kosteudesta ja sitä kautta homeista.



Maissien hedelmöitys onnistui ja tähkiä on tulossa jokaisessa. Lehdille varisseet kukat ja siitepöly toki ovat vetäneet homeeseen...


Rocoto Orangessa ei ole mitään vikaa. Vanhat podit turpoavat ja uusia muodostuu aina vaan!



Asensin toisen säiliön blumateille ja tätä kautta tuplasin huoltovälin. Kuution kontti olisi tietty paras, mutta näitä elintarvikelaatuisia tynnyreitä löytyy valmiiksi.

jewe

On sulla mahdottoman rehevää tuolla, maissitkin hyvännäköisiä. Taitaa olla kaikilla lannoitukset päällä blumattien kautta.

Nyt minäkin sain nuo hydro/calcinit/krista - stokkiliuokset uuteen tropic-huoneeseen, niin pystyn lannoittamaankin kasveja jatkossa kun vettäkin saa läheltä. :)
Kiinnostaisi myös tuollainen vesitorni tehdä joskus tuonne huoneen ja kuusiaidan väliin, niin saisi blumatilla hoidettua kastelut uudessakin huoneessa, mutta voi olla että tätä ei hyväksytä kun ollaan omakotitalon pihalla.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 18, 2015, 13:51:34 ip
On sulla mahdottoman rehevää tuolla, maissitkin hyvännäköisiä. Taitaa olla kaikilla lannoitukset päällä blumattien kautta.


Jep, kaikki turvekasvit ovat blumatien takana. Blumatit ovat toimineet tänä vuonna yllättävän varmasti, omien sähläilyjen takia vain tullut tulvia. Eli olen päästänyt tynnyrin kuivaksi ja sen seurauksena on tullut pari tulvaa. Viimeksi uhrina oli Orange Rocoto ja kylmän täyttöveden ja kylmähkön yön jäljiltä se riiputteli lehtiään. Täytyy toivoa, että tokenee, kun turha kosteus on lähtenyt ruukusta.

Huomenna on lähtö 11 päivän kalareissulle ja hieman epäilyttää, miten kasvit pärjäävät yksikseen. Sain vedentäyttäjän rekryttyä, mutta on hieman haastavaa kirjoittaa ohjeita täysin ummikolle. ??? Blumat-tynnyreiden lisäksi täytyy ohjeistaa vesisysteemien lisäykset, eli litkuja tulee kaikkiaan 5 erilaista...   :o

Hubert

Kohta on lähtö Lappiin kalastelemaan ja keräsin kasvarista matkaevästä. Tuorechilien olisi tarkoitus mennä harjus- ja taimen-chevicheehen :P


akselsson1

Eikös se niin ollut että tuota, kireitä siimoja!
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Hubert

Onneksi kireät toivoteltiin ajallaan ja onnet vasta jälkikäteen, kalareissu meni siis mainiosti!  ;D

Kolmen viikon reissailu ei luonnollisesti tehnyt kovin hyvää kasvarille. Normikurkut lensivät pihalle jo ennen reissuja, koska kylmä ja märkä keskikesä mädännytti kurkut ja kukat alkuunsa. Niiden pääasiallinen tehtäväkin oli tuoda vihermassaa suojaamaan muita kasveja heinäkuun helteiltä, työttömiksi jäivät.  :o
Kasvihuonekurkut pärjäsivät paremmin ja kurkkua tuli tovin noin 10kg viikossa. Reissun aikana kuitenkin turveyksilö kuivahti lähes kuolleeksi ja vesikasvien litkut olivat jotain aivan kamalaa. Normaalin väkevöitymisen lisäksi hommassa auttoivat EC-mittarin väärät asetukset ja tänään selvinnyt pH-mittarin rikkoutuminen. Tuloksena EC oli noussut toisessa yli kuuden ja toisessa yli kahdeksan, ihme että ovat enää edes hengissä. Onneksi Aquafarmissa majaileva Scotch Bonnet voi ihan hyvin ja podinalkuja on satakunta, kypsiä olen kerännyt kymmenisen kipaletta.


Kauden entinen superkasvi Manzano Orange on myös kuoleman kielissä. Heinäkuun puolivälissä Blumatin vesisäiliö pääsi tyhjenemään ja rocoton ruukku sen seurauksena kuivahti täysin. Täytin säiliön hanavedellä, joka luonnollisesti oli hyvin kylmää, alle 10-asteista. Lisäksi pH saattoi rikkinäisen mittarin takia olla mitä tahansa. Ruukku siis täyttyi kylmällä ja mahdollisesti hyvin happamalla vedellä jonka seurauksena juuristo vaurioitui pahoin. Lehdet ovat siitä lähtien riippuneet ja nyt alkaneet podien kypsyttyä kuihtumaan. Podien kasvu pysähtyi ja eikä uutta kasvua enää tule. Onneksi satoa oli jo oksilla kivasti, pari kiloa on jo kerätty ja jotakuinkin samanverran roikkuu vielä oksilla.



Baccat sen sijaan porskuttavat hulluna ja satoa kypsyy hyvää vauhtia.



Tämän päivän sadonkorjuu. 1750g Manzano Orangea, 1650g Guyanaa ja 1100g Aji Nortenoa. Salsojen, hillojen ja ketsupin keittämistä luvassa!  :P

narttu

Hienolta näyttää.  :-* Voisimpa jopa tunnustaa olevani melkoisen kateellinen moisesta sadosta. ;)
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

akselsson1

Hubertilla kyllä oiva sato :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Hubert

Keväällä kuolemankielissä olleet chinenset ovat kesäkelien myötä vihdoin alkaneet satoamaan.
Scotch Bonnet ei ole oikeanmallinen. Syynä saattaa olla kylmät kelit tai muut kasvatusolot, tai sitten kyseessä on hybridi. Maku ja tulisuus ovat kuitenkin loistavat, menee heittämällä parhaiden chinensejen kastiin Habaneron kaveriksi.



Monster Haba on myös alkanut punastuttamaan ekoja podejaan. Tämän suhteen odotukset eivät ole kummoiset, hyvää salsa-ainesta lienee joka tapauksessa.



Manzano Orange on saanut hieman nestepainettaan paremmaksi ja lehdet eivät ole enää täysin velttoja. Marginaalista uutta kasvuakin on parissa oksassa havaittavissa.



Guyana otti ilmeisesti pH-ongelmista nokkiinsa ja parturoi itsensä täysin päivässä. Ei mikään erityisen herkullinen lajike, joten ei harmita oikeastaan yhtään.



Aji Norteno se vaan porskuttaa entiseen malliin. Kasvin koko alkaa olla ihan naurettava, mutta kuvaustaidot eivät riitä tuomaan totuutta linssin taakse. Sitomispuuhiinkin pitäisi taas ryhtyä, koska sato on painanut oksat melkein maahan asti.



Kurkut toipuivat nopeasti vesiongelmista ja uuden kasvun tuotokset alkavat olla korjuukunnossa.



Alkukesästä ulkokomennuksen saanut kurpitsa lienee pian kypsä.

Hubert

syyskuu 11, 2015, 14:09:12 ip #231 Viimeisin muokkaus: syyskuu 11, 2015, 14:13:44 ip käyttäjältä Hubert
Syksy tulee. Lämmitin hurisee taas öisin kasvarissa ja sen turvin kausi jatkuu vielä tovin. Edellisen sadejakson aikana kaikki kuollut ja osittain eläväkin kasvimassa meni homeeseen ja lisäksi chinenseihin ilmaantui hieman mustia kirvoja. Nyt poutakelillä ei homeongelmaa ole, mutta seuraavan sadejakson iskiessä täytyy kurkut ja tomaatit viskata pihalle.

Lämmönsäätely on nyt hyvässä kunnossa. Päivälämmöt aurinkoisella kelillä kasvarissa ovat 27-29 astetta on ulkona sitten 12 tai 25 astetta.



Maissit ja kurpitsat ovat saaneet ulkokomennuksen ja nyt riittää chileillä tilaa.



Manzano Orange on toipunut juuriongelmistaan. Paria möllykkää lukuunottamatta podit ovat vaihtaneet väriä ja nyt odotellaan pari viikkoa, että ne ovat sopivan ylikypsiä.



Monster Habanerossa oli jonkin verran kirvoja ja saastuneet oksankärjet saivat lähteä. Samalla napsin kukkia ja pikkupodeja pois, jotta suuremmat kypsyisivät nopeammin.



Myös Scotch Bonnetissa on jonkin verran kirvoja. Onneksi podit kypsyvät nyt hyvää vauhtia ja kirvoista tuskin ehtii tulla vahinkoa.



Aji Norteno on säästynyt kirvoilta ja turpoaa vain turpoamistaan. Podeja on kerätty reilu pari kiloa ja uutta möllykkää kypsyy tasaiseen tahtiin.




Muutama vesimelonikin on lähtenyt kasvuun.



Viimeviikot on liesi ollut kuumana salsa- ja hillokattiloiden alla. Yhden kauden onnistuneimman salsan, eli 5 Chilin Salsan etikettikuva-asetelma. :P

Hubert

Keräilin taas kasan satoa ja oksille jäi vielä mukavasti tavaraa. Tämä 2 kg nosti punnitun sadon 9 kiloon. Koko ajan turpeessa majailleet Manzano Orange, Aji Norteno ja Guyana Bacca ovat kaikki tuottaneet 2,5-3 kiloa. Guyana on jo kompostissa, mutta Manzano Orange ja Aji Norteno taitavat molemmat vielä kiriä ohi edellisen ennätyschilin, eli 2013 vedessä kasvaneen Surinam Redin, josta keräsin satoa 4,5kg.

Helzy

Onpas herkullisia kuvia ja vesimelonikin! Aikasta hieno!  8) Minulla on kypsymässä Rocotoa, laskeskelin noin 40 podin olevan kiinni, mutta huolenaiheena, että kerkiävätkö kypsymään. Kasvihuoneessa majailee tämä amppeli, joten tarvittaessa toki voi nostella sisälle ja yrittää keinovalaista. Kyllä sinulla melkoisen hieno sato on! Itsellä tämä alle 250g (suurin osa sadosta on tullut Lemon Dropista) surkea sato ajaa väkistenkin ihailemaan muiden paremmin onnistuneita kasvatteluita ja suuntaamaan katseet bonchitteluun (että jotain iloa noista risuista saisi, kun eivät sadonneet). Minkäslaista salsareseptiä käytät, vai onko markkinasalaisuus?  ::)
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Hubert

syyskuu 17, 2015, 09:50:08 ap #234 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2017, 00:07:10 ap käyttäjältä Hubert
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 17, 2015, 07:29:02 ap
Onpas herkullisia kuvia ja vesimelonikin! Aikasta hieno!  8) Minulla on kypsymässä Rocotoa, laskeskelin noin 40 podin olevan kiinni, mutta huolenaiheena, että kerkiävätkö kypsymään. Kasvihuoneessa majailee tämä amppeli, joten tarvittaessa toki voi nostella sisälle ja yrittää keinovalaista. Kyllä sinulla melkoisen hieno sato on! Itsellä tämä alle 250g (suurin osa sadosta on tullut Lemon Dropista) surkea sato ajaa väkistenkin ihailemaan muiden paremmin onnistuneita kasvatteluita ja suuntaamaan katseet bonchitteluun (että jotain iloa noista risuista saisi, kun eivät sadonneet). Minkäslaista salsareseptiä käytät, vai onko markkinasalaisuus?  ::)


Kiitos kehuista!  ;D
40 rocoton podia, ovat ne mitä lajiketta tahansa, moninkertaistaa satosi varsin herkullisella tavalla.;D
Rocotot tosiaan ovat tuskallisen hitaita kypsymään ja kaiken lisäksi ne ovat parhaimmillaan vasta kunnolla ylikypsinä. Kukkivat kauan, kasvattavat podeja reilu kuukauden, kypsyvät koosta riippuen 1-2 kk ja sitten ylikypsyvät vielä pari viikkoa. :D Sinullakin lienee valtaosa kypsymisprosessista takana, joten ei kannata pilata satoa loppupään höntyilyllä. Jos siirrät amppelin sisälle, niin anna sille paljon valoa, ettei podeista tule kitkeriä ja pahoja syyskappaleita...

Tämä on tosiaan ollut baccojen ja pubejen kesä, chinensesatoa olen kerännyt vasta noin puoli kiloa.  ???

Salsat teen mentorini, eli hessin, tapojen mukaan ilman reseptejä ja mittoja, eli maistelemalla ja fiiliksen mukaan. Chilin Poltteessa vol. 2 -lehdessä on meikäläisen kirjoittama juttu salsoista ja hilloista, mukaanlukien pari reseptiä. Huonoa salsasta ei saa, kunhan laittaa chiliä vähintään 25%(poislukien supertuliset lajikkeet ::)), ei jatka salsaa vedellä, ja käyttää etikkaa/sitruunaa maltilla. Lisäksi varsinkin vähemmän makeat salsat ovat yleensä tuoreeltaan varsin tympeänmakuisia, mutta vuoden tekeytymisen jälkeen ovatkin todella herkullisia.

Helzy

Kuulostaa hyvältä! Tuollaisia nyrkkiohjeita kaipasinkin. Olen keitellyt erinäisiä mösseleitä kyllä varsinkin viime keväänä ja sain muutamia herkullisia settejä aikaankin. Atamonia pitää vaan hommata, ettei pääse pilaantumaan, jos isompaa satsia tuunaa. Totesin, että porkkana sopii erityisen upeasti sitruunan ja chilin kaveriksi soossiin.

Täytynee siis heitellä jääpalasia pipoon noiden kypsyttelyiden suhteen.. Kasvariin kun ei lämpöjä saa viriteltyä, niin täytyy vain toivoa lämpöisiä kelejä.  :o
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 17, 2015, 12:53:49 ip
Olen keitellyt erinäisiä mösseleitä kyllä varsinkin viime keväänä ja sain muutamia herkullisia settejä aikaankin. Atamonia pitää vaan hommata, ettei pääse pilaantumaan, jos isompaa satsia tuunaa. Totesin, että porkkana sopii erityisen upeasti sitruunan ja chilin kaveriksi soossiin.


Hyvältä kuulostaa!
Porkkanaa en olekaan laittanut kuin etikkasäilykkeisiin. Täytynee kokeilla johonkin salsasatsiin syksyn aikana!  :P

Itse en ole atamonia tai muita myrkkyjä salsoihin tai hilloihin laittanut ja hienosti säilyvät vuosikausia. Toki atamon on myrkkynä kohtuu harmiton, mutta koska sitä ei tarvitse, niin turha sitäkään on syödä.  ;)
Nytkin on jääkaapissa suuri 2 vuotta sitten purkitettu savurocotopurnukka ollut keväästä asti avattuna ja täysin priimaa edelleen. Yksikään sadoista purnukoista ei ole pilaantunut ja varaston vanhimmat ovat jo yli kolmivuotiaita.

Seuraavat temput kun toteuttaa, niin pilaantuminen on lähes mahdotonta, onhan salsa/hillo kiehutuksen jälkeen lähes steriiliä tavaraa:
pH neljän paikkeille etikalla tai sitruunalla, sokeria sitomaan vapaa vesi, purkit uunin ja kannet kiehuvan veden kautta, säilytys kylmässä ja avatusta purkista otetaan vain puhtaalla lusikalla.

Helzy

Täytyy varmaan ruveta uunittamaan ja keittohommiin siis. Jotenkin tuota botulismia pelkään mukamas. Olenkin pyrkinyt tekemään vain pieniä satseja, jotka tulee syötyä parissa viikossa. Toki avattu purkki on aina pilaantumisalttiimpi. No, saapahan vaihdella makua aina riittävän usein!  ;D kiitokset!
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Hubert

Syksy etenee ja kasvari tyhjenee, tänään lensi viimeinen tomaatti pihalle. Chilit saavat keleistä riippuen viikon tai pari aikaa kypsyttää satoaan ja sitten on tämä kausi pulkassa.

Manzano Orangekin on taas alkanut kukkimaan. Jos näiden antaisi kasvaa, saisi kypsiä kerätä joskus helmikuussa.  :D



Scotch Bonnet turpoaa ja kukkii, vaikka kirvat koittavatkin kiusata. Melkein kaikki sato on jo kypsää, jos uusia nappuloita ei huomioida.



Aji Norteno kypsyttää myös kiihtyvällä tahdilla. Kokonaistuotto mennee heittämällä yli viiden kilon.  ;D



Munakoisot ovat viihtyneet syysauringossa, joten moussaka-ainesta on tulossa vielä reilusti.  :P

Hubert

Tänään lähti kasvarista lämmöt ja chilit. Suurin osa podeista oli kypsiä, joten en katsonut järkeväksi jatkaa taistelua pakkasöitä vastaan. Muutamakymmentä podekkainta oksaa laitoin vesiämpäriin ja kannoin sisälle, josko sieltä vielä jokunen kilo kypsyisi.

Loppusadonkorjuu näyttää tältä. Aji Nortrenoa 3,350 kg, Scotch Bonnetia 750 g ja kukkimaan räjähtänyttä Manzano Orangea 1,6 kg. Monster Habanerot poimin jo aiemmin ja ne muhivat tällä hetkellä Herpiilin Bradleyssä.