tammikuu 08, 2025, 21:40:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hubertin päiväkirja

Aloittaja Hubert, marraskuu 30, 2012, 21:55:24 ip

« edellinen - seuraava »

Hubert

Loppuyhteenveto jäi syksyllä tekemättä, joten tehdäänpä se nyt.  :)

Kausi mentiin viidellä kasvilla, jotka tuottivat aika tasan 20kg.

Chinenset kärsivät juurimädästä keväällä, eikä kylmä alku- ja keskikesä auttanut asiaa.
Scotch Bonnet oli aquafarmissa paraatipaikalla, mutta tuotti silti vain vajaat 2 kiloa.
Monsterhabanero oli keväällä pelkkä kuolleelta näyttävä runko, mutta heräsi henkiin ja tuotti vajaan kilon.

Ainut rocoto eli turveamppelissa asustellut Manzano Orange voi paksusti heinäkuun loppuun asti, mutta sitten lähes tapoin kasvin kasteluvahinkojen seurauksena. Onneksi satoa oli kertynyt oksille tuolloin jo 5 kiloa, joka oli siis myös kasvin kokonaistuotto.

Baccatumit olivat turpeessa ja voivat paksusti.
Guyana Bacca aloitti satoamisen ensimmäisenä. Se kuitenkin otti nokkiinsa samasta kasteluvahingosta ja poistettiin heinäkuun lopussa. Kokonaistuotto 3,5kg.
Aji Norteno kasvoi hirviöksi ja satosi turvekasviksi todella paljon. Kevään ja alkukesän kasvi kasvatti lähinnä vihermassaa, mutta satoamisen alettua podeja vain kasvoi ja kasvoi ja kasvoi. Kypsää satoa tuli kaikkiaan 8-9 kiloa. Lisäksi keräsin vihreitä podeja noin kaksi kiloa, mutta raakaa satoa en laske tuottoihin.


chilifellow

Laitoin just eilen itämään ekaa kertaa C.b. Aji Nortenoa. Jaa et on satoisahirviö? Minkä makuinen? Kannttaako yrittää talvettaa kauden lopuksi? 😋
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Hubert

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - tammikuu 16, 2016, 18:22:31 ip
Laitoin just eilen itämään ekaa kertaa C.b. Aji Nortenoa. Jaa et on satoisahirviö? Minkä makuinen? Kannttaako yrittää talvettaa kauden lopuksi? 😋


Mä en talveta muita kuin villejä.  :o

Norteno kuuluu ns. isoihin baccoihin, eli se kasvaa hyvissä oloissa todella suureksi, jolloin satoakin sopii oksille reilusti.
Oikein mainio keskirapsakka baccatum.  Tulisuutta löytyy mukavasti baccatumiksi. Loistavaa perusraaka-ainetta salsoihin. Kokonsa puolesta sopii myös täytettäväksi grilliin.

Hubert

heinäkuu 17, 2017, 00:53:30 ap #243 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2017, 09:55:01 ap käyttäjältä Hubert
Parempi myöhään kuin...

Eli chiliä kasvaa taas, joten laitetaan hieman päiväkirjamerkintöjä ylös.

Tänä vuonna mennään taas valmiilla taimilla. 4 chinenseä hain Penalta, Caide antoi 2 ja Olli 3 baccatumia ja Jewe 6 rocotoa.

Jewen taimet ovat kaikki syksyisen rocoto-pyhiinvaelluksen satoa. Koska kyseessä oli näin erikoiset taimet, rikoin pyhintä chilinkasvatussääntöäni ja toin täysin tiedostaen kirvojen saastuttamia taimia kasvariin. Suunnitelmana ja menetelmänä oli, että heti kun kasvissa näkyy kirvoja se saa ulkokomennuksen. Vain yhdessä näkyi noutopäivänä muutama kirva. Laitoin sen kasvarissa eristykseen odottamaan ulossiirtämistä. Onneksi yökylmät helpottivat nopeasti ja sain siirrettyä kirvataimen pihalle puhdistumaan. Pian myös kahdesta muusta löytyi kirvoja ja nekin saivat ulkokomennuksen. Pihalla kasvu pysähtyi lähes täysin varjoisemman ja hyvin tuulisen kasvupaikan takia. Kasvariin jäi kolme rocotoa, jotka kasvoivat, kukkivat ja satosivat vauhdilla.

Tästä lähdettiin toukokuun alkupuolella.


Taimet pitivät kasvariin siirtymisestä ja parin viikon jälkeen satokauden aloitti Tasmanian Habanero.


Aji Amarillo on ilmeisesti saanut päivän valoannoksensa ja on mennyt nukkumaan.


Kasvarirocotot viihtyivät mainiosti viileässä keväässä ja kaikki olivat täynnä podeja muutaman viikon jälkeen.




Tässä kasvarin chinense-koppero toukokuun lopussa. Caidelta saadut Aji Amarillo ja Starfish pöydällä ja juuri Ollilta haetut baccatumit ovat vielä harson alla nurkassa totuttelemassa aurinkoon.

Histamiini

Kuvat ei näy. Eikö photobucket tehnyt jonkun päivityksen, jossa kuvien linkkaaminen on nykyisin maksullista?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Histamiini - heinäkuu 17, 2017, 06:35:52 ap
Kuvat ei näy. Eikö photobucket tehnyt jonkun päivityksen, jossa kuvien linkkaaminen on nykyisin maksullista?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Kappas, niinpä näyttää olevan. Paskiaiset.
Itselle näkyi postausta tehdessä kuitenkin ihan normaalisti.
Surkeaksi menneet nuo kuvapalvelimet, taitaa olla jo enemmän kuvattomia kuin kuvallisia päivyreitä.

Hellstone

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 17, 2017, 08:29:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Histamiini - heinäkuu 17, 2017, 06:35:52 ap
Kuvat ei näy. Eikö photobucket tehnyt jonkun päivityksen, jossa kuvien linkkaaminen on nykyisin maksullista?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Kappas, niinpä näyttää olevan. Paskiaiset.
Itselle näkyi postausta tehdessä kuitenkin ihan normaalisti.
Surkeaksi menneet nuo kuvapalvelimet, taitaa olla jo enemmän kuvattomia kuin kuvallisia päivyreitä.

Helpommalla pääsee kun pistää kuvat facebookiin vaikka sellaiseen kansioon että ei fb kavereille näy ja sieltä sitten linkkaa kuvia tänne. Itse teen näin  ;D
Nyt mennään jännän äärelle ja ehkä yliki.

PP

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 17, 2017, 08:29:31 ap
Surkeaksi menneet nuo kuvapalvelimet, taitaa olla jo enemmän kuvattomia kuin kuvallisia päivyreitä.


Sitä odotellessa, että google muuttaa kuvalinkit täysin toimimattomiksi. Nyt toimii vähän kikkailemalla eli ottamalla linkin Firefoxilla (selitys jossain, en jaksa kirjoittaa uudestaan :D).

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Hellstone - heinäkuu 17, 2017, 10:35:44 ap
Helpommalla pääsee kun pistää kuvat facebookiin vaikka sellaiseen kansioon että ei fb kavereille näy ja sieltä sitten linkkaa kuvia tänne. Itse teen näin  ;D


Tein näin. Näkyykö nyt?  ???

Hubert

heinäkuu 19, 2017, 22:17:01 ip #249 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2017, 10:03:16 ap käyttäjältä Hubert
Kesäkuussa taimet kasvoivat vauhdilla. Chinenseille annoin hyvin typpipitoista lannoitusta, jotta kukat tippuisivat ja kasvit saisivat vähän kokoa ennen satoamisen alkamista. Suunnitelma toimi muilla paitsi Tasmanian Habanerolla, joka on podittanut koko ajan ja sato myös kypsyy vauhdilla. Lannoitteena käytin touko- ja kesäkuun Nutriforten hyötykasvilannoitetta ja lannoitesuhteita koitin säätää lusikoimalla purkista suhteessa enemmän tai vähemmän salpietaripalleroita.  ::)




Ulossiirretyt rocotot puhdistuivat kyllä nopeasti kirvoista, mutta kasvua ei juurikaan tullut. Kolme kasvari-rocotoa taas kukoistivat ja kukkivat. Uutta kasvua sekä podeja tuli mukavaa tahtia.



Loppukuusta kuitenkin näistäkin kahteen ilmestyi kirvoja. Tässä kohtaa podeja oli jo kiinni 20-50 per taimi, enkä halunnut näin hyviä taimia altistaa raaoille ulko-olosuhteille, joten piti ottaa mietintämyssy käyttöön. Eri vaihtoehtojen pohdinnan jälkeen päätin rakentaa tuulensuojakopperon rocotoille. Päädyin tekemään 2m*3m "kasvarin", josta puuttui yksi seinä. Ajatuksena oli, että näin kasvit ovat suojassa tuulelta ja sateelta, mutta tuuletuksesta ei tarvitse huolehtia. Lisäksi leppäkertut löytävät ruoka-aitoille ihan omatoimisesti. Valitsin paikaksi niitynreunan kasvarin takana ja heinää siimaleikkurilla leikatessani löysinkin 3 leppäkerttua, eli paikkavalinta osui nappiin. Nämä leppikset siirsin kasvariin ja ne saivat parissa päivässä rocotojen kirvat popsittua.




Kaikki chinenset kypsyttivät juhannuksen alla ensimmäisen pienen satoaaltonsa.

Scotch Bonnet


Surinam Red


Red Savina


Myös ensimmäinen baccatum eli Aji Verde kypsyi kesäkuun puolella. Ensimmäiset podit ovat kaikki tämänmallisia, mutta uusi satoaalto näyttää normaalimmalta.



Hellstone

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 19, 2017, 21:27:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Hellstone - heinäkuu 17, 2017, 10:35:44 ap
Helpommalla pääsee kun pistää kuvat facebookiin vaikka sellaiseen kansioon että ei fb kavereille näy ja sieltä sitten linkkaa kuvia tänne. Itse teen näin  ;D


Tein näin. Näkyykö nyt?  ???


Nyt näkyy   :P :thumbup:
Nyt mennään jännän äärelle ja ehkä yliki.

Hubert

Heinäkuun alussa rocotokoppero valmistui ja kaikki viisi kirvarocotoa muuttivat sinne. Kopperon tuoma tuulensuoja on ollut suureksi hyödyksi ja ulkorocotot ovat jatkaneet kasvuaan ja kaikki ovat alkaneet myös satoamaan. Leppäkerttuja ja nyt myös jo toukkia riittää, eivätkä kirvat ole enää ongelma.


Muurahaiset ehtivät kuljettaa kirvoja kasvarissa myös Aji Fantasyyn ja toiseen Ollilta saatuun baccatumiin, jonka hankalaa nimeä en juuri nyt muista.  ???
Siispä nekin on nyt siirretty ulkokopperoon.



Kasvarissa Aji Amarillo sai suuremman ruukun ja pääsi väljempään tilaan. Kasvi kiitti huomiosta ja podia pukkaa nyt hyvää tahtia.


Ainut kasvariin jäänyt rocoto eli Arequipa Orange pääsi suureen amppeliin.


Arequipa pukkaa podia varsin mukavasti.


Ja myös kypsyttää ensimmäisiään. Ehdottomasti yksi parhaista rocotoista.  :P


Chinenset ovat tykänneet kesäkeleistä.



Hitain baccatum, eli Starfish, on sekin alkanut satoamaan.


Myös rocoto-koperossa alkaa näkyä väriä.

Ainut jättirocotoni, Surquillo Rojo, kypsyttää satoaan. Paksumaltoinen ja mieto lajike, siemenkiinnikkeissä toki löytyy jytyä.


Pisac Orange kypsytti myös yhden minipodin, herkullinen tämäkin.


Joku ripeä leppiksen toukka on jo ehtinyt koteloitua yhteen ulko-rocotoista.


Ja loppuun offtopicina kurkkua. Ihmetyttää taas kerran, miksi kaupoissa on aina vaan yhtä mautonta ja vetistä lajiketta, kun olemassa olisi paljon myös maukkaita lajikkeita. Onneksi näitäkin on helppo kasvattaa itse.  ;D

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 20, 2017, 21:54:43 ipIhmetyttää taas kerran, miksi kaupoissa on aina vaan yhtä mautonta ja vetistä lajiketta, kun olemassa olisi paljon myös maukkaita lajikkeita.

Samaa voi ihmetellä vielä enemmän kaupan tomaateista. Muutamia eri kokoisia sentään on, mutta maukkaita, kypsiä lajikkeita ei. Meillä tälläkin foorumilla on varmasti kymmeniä erilaisia tomaatteja kasvamassa, mutta kaupassa vain kotimaista tai hollantilaista. Raakana poimittuja, vetisiä ja mauttomia. Hinta tosin on ajoittain alle euron, jopa puolikkaan kilo. Sille ei kotikasvatuksessa pärjää.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 20, 2017, 22:51:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 20, 2017, 21:54:43 ipIhmetyttää taas kerran, miksi kaupoissa on aina vaan yhtä mautonta ja vetistä lajiketta, kun olemassa olisi paljon myös maukkaita lajikkeita.

Samaa voi ihmetellä vielä enemmän kaupan tomaateista. Muutamia eri kokoisia sentään on, mutta maukkaita, kypsiä lajikkeita ei. Meillä tälläkin foorumilla on varmasti kymmeniä erilaisia tomaatteja kasvamassa, mutta kaupassa vain kotimaista tai hollantilaista. Raakana poimittuja, vetisiä ja mauttomia. Hinta tosin on ajoittain alle euron, jopa puolikkaan kilo. Sille ei kotikasvatuksessa pärjää.


Jep, keskusvarastoon saapuessaan tomaatit ovat punertavia missä häivähdys viheriäistä. Maksimissaan hailakan punaisia. jos tummanpunaista niin menee jo hylkyyn koska pehmenee hyllyyn ennenkuin on ehtinyt edes kauppaan...
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 20, 2017, 22:51:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 20, 2017, 21:54:43 ipIhmetyttää taas kerran, miksi kaupoissa on aina vaan yhtä mautonta ja vetistä lajiketta, kun olemassa olisi paljon myös maukkaita lajikkeita.

Samaa voi ihmetellä vielä enemmän kaupan tomaateista. Muutamia eri kokoisia sentään on, mutta maukkaita, kypsiä lajikkeita ei. Meillä tälläkin foorumilla on varmasti kymmeniä erilaisia tomaatteja kasvamassa, mutta kaupassa vain kotimaista tai hollantilaista. Raakana poimittuja, vetisiä ja mauttomia. Hinta tosin on ajoittain alle euron, jopa puolikkaan kilo. Sille ei kotikasvatuksessa pärjää.


Jep.
Asuinpaikasta riippuen hyviä kypsiä tomaatteja saa onneksi suoraan puutarhamyymälöistä, toreilta ja REKO:ista. Hinta eroaa merkittävästi kaupasta, mutta niin eroaa laatukin.
Kaupan tomaatit ovat tosiaan valitettavan harvoin hyviä. Toki välillä, mutta se on hyvin harvinaista. Kesäkuussa oli lähiprismassa normaalista poikkeavan mallisia, kypsiä ja herkullisia tomaatteja kaupan. Otin heti tilanteesta (chili)vaarin, ostin niitä parikymmentä kiloa ja keitin kasan grillikastikkeita. :D

jewe

Sitten kun saat uuden kasvihuoneen pykättyä niin Erk on erinomainen vaihtoehto erilaisiin tomaattikastikkeisiin. Andine Cornue taas parhaita valintoja rocotoketsupin raaka-aineeksi. Eipä tarvitse Prismasta hakea enää tomaatteja. :)

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 20, 2017, 21:54:43 ip
...offtopicina kurkkua. ...


Chiliä on kypsynyt mulla jonkin verran kasvarissa. Mutta kurkku näyttää vähän heikolta. Mulla on avomaankurkkua (Rhensk Druv) ekaa kertaa kokeilussa.
Kohopenkki on suojaisassa mutta aurinkoisessa paikassa, ja vasta yksi kurkku on kasvanut yli 10cm.

Tomaatit on joo hyviä itse kasvatettuna! Nyt mulla on kirsikkatomaattia ja pihvitomaattia kasvamassa kotona ja mökillä.

MRgreen

Kylläpä näyttää leppoisan hyvältä  :thumbup:

Hubert

Rocotot kypsyvät nyt hyvää tahtia. Vielä menee tuorekäytössä, mutta pian alkaa salsashow.


Hubert

heinäkuu 30, 2017, 18:46:47 ip #259 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2017, 09:50:35 ap käyttäjältä Hubert
Ja ensimmäinen yli sata grammainen Surquillo poimittu.  ;D