tammikuu 10, 2025, 18:17:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

PP

Vielä kolmas vahvistus: rocotot on käytännössä pakko perata sekä siemenien, että kuivaamisen vuoksi. Ei käy kateeksi.

SK

Heheh...

Samassa veneessä ollaan näköjään. Mutta ei hätää, jos ei just nyt jaksa perata kaikkea, niin säilyvät viileässä muutaman viikon hyvinkin.
Samalla pihalta kypsyy muitakin herkkuja mihin niitä voi sotkea.
Ja samaa mieltä, että pubeista joutuu ottamaan siemenet pois.

Onnittelut komeasta pube sadosta!

Huru-ukko


Huru-ukko

Kiitän neuvoista vaikka en niitä noudatakkaan. En aio myöskään jauhaa niitä, vaan pussitan jos homma onnistuu. Jos ei lähde pelittämään, niin teen vaikka niistä marinaadiin pohjasoosia.
Smoked of course  ;).

Chilit on jo savustumassa. En ala niitä perailemaan. Tarkoitus on yrittää tehdä niistä chipotlen tapaista kokonaisena kuivattuja chilejä. Siemenet täytynee sitten poistaa kun/jos niistä tekee jotain ruokaakin.

Meneekö ne siemenet pahanmakuisiksi savustaessa, itse en ole huomannut niiden maistuvan sen kummemmille, tosin en niitä pureskele.

Pari tuntia sitten laitoin kahdeksan kiloa kokeiluluonteiseen "savustusuuniin", jossa on pienet ilmastointireiät ja SavuSampo savu moottorina.
Kaksi tai kolme päivää tuohon luullakseni menee.

Ajatus on että sinne muodostuisi suurin piirtein 35-40 astetta lämmintä sisälle, jolloin se riittäisi kuivaamiseen ja ilma vaihtuisi lämpötila eron turvin. Jos ei, niin haen huomenna tietokone tuulettimen jolla pakkosyötetään ilmaa sisälle. Saa nähdä.

Projektista on otettu pari kuvaakin, julkaistaan jos toimii  :o.

Peruvianit on kymmentä lukuunottamatta pakastimessa.

Pari kiloa Orange Locotoja pitänee viedä kellariin aluksi...

Huru-ukko

Väliaika tietona, lämpötila pysyttelee ikävä kyllä noin kahdessa kymmenessä. Ensimmäinen kiekko oli tammea, joka oli tuoretta, eli hiukan on vielä kosteutta. Myös savunmuodostus oli heikkoa, sekä kyteminen.
Nyt vaihdoin luumupuusta leikatun kiekon, joka on kuiva.

Oikeastaan odotin ongelmaksi tulevan SavuSammon kehittämän lämmön jolloin chilit kypsyy eikä savustu....
Härpäke on ulkoilmassa, nyt on 12 astetta lämmintä. Päivisin parinkymmenen asteen lämpö voisi riittää tuohon 35 asteen tavoitteeseen.

Odotuksenahan on, että ne savustuisi ja kuivaisi samaan aikaan. Jos ei, niin sitten ensin savua ja lopuksi laitan ne kuivuriin.

Huru-ukko

Eilen en huomannut bubblerissa ollutta Canariota, jossa oli 440 g kypsiä podeja. Samalla myös keräilin kasvarissa kitukasvuisina kasvavista chileistä kypsät podit pois.



1 Hungarian Hot Wax löytyy sieltä, samaten pari Sugar Rushia ja mini Aji Cristalleja...




Painoa se 440 grammaa. Suurin painoi 24g, yhteensä 32 kpl samasta puskasta. Ehkäpä määrä korvaa isojen podien puuttumisen. Eli puska tekee satoa niillä resuseilla, jotka sillä on ja mitä se saa. Tämä Canario sairasti keväällä juurimädän, ja on ollut bubblerissa siitä lähtien. Kasvarin eteläseinustalla, joten aurinkoa se on saanut koko päivän ajan ilman varjoa.


Nämä Canariot oli eilen kerätty amppelista, katon rajassa. Näitä on 34 kpl? ja painoa on 405 grammaa. Kuvat on otettu hiukan eri matkalta, joten se selittää näennäisen kokoeron.
Värit on aika lailla samat molemissa.


Satoa 33576g.

Huru-ukko

Löysin vielä kaksi pientä ämpäriä ulkoa, jossa oli hiukan pubeja seuraavana päivänä, sekä yhden kasvarista. En viitsinyt alkaa erikseen enää punnitsemaan....Alle kilo niissä yhteensä oli.

Savustuksesta ja etenemisestä muutama kuva...




Tästä lähtee... Eli kirjahyllyn kaappia on muokattu hiukan erilaiseen tarkoitukseen.




Seuraavana aamuna tilanne. Edellisen päivän nuo sai vain savua Sammosta ja yö meni ilman mitään lämmitystä. Tässä on mukana iso tinakolvi.




Tilanne toisen päivän aamuna. Yön tuolla sisällä oli auton lämppäri puoliteholla, lämmöt sisällä 40 astetta. Edellispäiväksi viritin sinne lisäksi vanhan ison tinakolvin, ja päivälläkin lämmintä oli kaapissa rapiat 40 astetta. Perjantai aamuna se sanoi yli 29 v. sopimuksen irti. Nyt siellä on pienempi tinakolvi Sammon rinnalla savua tekemässä.

Nyt on yläluukkua hiukan raotettu enemmän ja lämmitin myös on mukana kuivumisen nopeuttamiseksi. Luulisi että kolmessa päivässä noihin on sitä savua jo hyvä määrä...

Ylimmissä kahdessa korissa on Rocoto Costa Rica Redejä. Sitten on Turboja ja CAP 363 sekä alimpana sekaisin Isidroja ja Guatemalaisia. Noin 2 kg per kori.


Taidan mennä maistelemaan..... :o


Huru-ukko

Kuvaukset jäi aika vähiin kuivattelun aikana. Ajan puolesta niitä olisi kyllä ehtinyt ottamaan. Savustukseen tehollisesti meni 3 päivää, ja koko hommaan neljä vuorokautta. Ekana päivänä oli pelkkä SavuSampo käytössä, sillä ei kovin monta pisaraa kuivattu. Toisena päivänä oli 60W kolvi ja SavuSampo savuttamassa, ja kuivaamisesta huolehti auton sisätila lämppäri. Lämmöt oli siellä 50 asteen tienoilla. Tänään hain lasipurkkeja tuotteen säilytykseen. Siitä kuva.



Vasemassa reunassa CAP 363, seuraavana Rocoto De San Isidroa ja Rocoto Guatemala Orange. Siitä seuraavat kaksi purkkia ovat täynnä Rocoto Costa Rica Redejä keltaisten variaatioiden kanssa. Costa Ricalaiset oli podeina paksulihaisimpia, ja niiden takia hommaan meni päivä enemmän.
Kuivattu tuote on kovaa, ja morttelissa rapsahtaa palasiksi. Siemenet muuten maistuu ihan rocotoille ja savulle.....
Pussissa on Turbo Pubeja kourallinen.
Pöydällä päivittäistuotteet puutarhasta  ;).




Oikeastaan minun piti viime kerralla kun keräsin podeja, ottaa joka lajista samanlainen kuva. Tässä on Orange Locotoja, jotka meni takaisin kellariin....pitäisi keksiä niille käyttöä.
Kuvaa olisi tarkoitus sitten käyttää chilisäilykkeiden ja tuotteiden etiketiksi...

Ensi yö voi kurkunkasvatuksen lopettaa avomaalla... Varmaan liki 20 kiloa olisi kurkkuja poimimatta.......Ei vaan enää mahdu mihkään....Taitaa olla tomskut samassa jamassa.

ChiliKopf-13

Tuon alemman kuvan voisit laitta vuoden chilikuvakisaan, on tosi hieno otos.  :)

Sihijuoma666

^ Tuon alimman kuvan todellakin voisi laittaa vaikka chiliwikiin. Hieno kuva jossa näkyy kukat ja kypsät hedelmät!

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - syyskuu 04, 2013, 19:52:05 ip
^ Tuon alimman kuvan todellakin voisi laittaa vaikka chiliwikiin. Hieno kuva jossa näkyy kukat ja kypsät hedelmät!


Siinä on Orange Locoton podit, ja taitaa olla joko CAP 363 tai Canarion kukat....Koko komeus on kuvattu saunan terassin lattialla.

Feint

Todella upea kuva! Käy laittamassa kuvakisaan mukaan :)

Sihijuoma666

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 04, 2013, 21:14:24 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - syyskuu 04, 2013, 19:52:05 ip
^ Tuon alimman kuvan todellakin voisi laittaa vaikka chiliwikiin. Hieno kuva jossa näkyy kukat ja kypsät hedelmät!


Siinä on Orange Locoton podit, ja taitaa olla joko CAP 363 tai Canarion kukat....Koko komeus on kuvattu saunan terassin lattialla.


Okej.. ;D No hieno kuva jokatapauksessa.

Huru-ukko

syyskuu 05, 2013, 14:12:26 ip #233 Viimeisin muokkaus: syyskuu 05, 2013, 14:14:57 ip käyttäjältä Huru-ukko
Aiemmasta postauksesta savustuksen tiimoilta unohtui sanomatta, että luumulla savustin. Hyvä aromi omasta mielestä chileissä.


Muutamia kuvia kasvarista ja pihalta.




Tuossa aiemassa etikettiin tarkoitetussa kuvassa oli oksia tästä chilistä. CAP 363 kyseessä, ulkona pellossa kasvava yksilö joka on tehnyt muutamia (3-4) podia aiemmin kypsäksi. Tämä on suurin tähän mennessä.
Peltokasvattelukin ulkona Suomessa onnistuu, mutta jotta saisi kunnolla satoa, pitäisi idättää tämän kuun alussa ensi vuoden kasvatukset. Peltikasvatukset ei jatkoon ensi vuonna.





Näkymä kasvarin ovelta. Oksat on yli puolitoistametrisiä pisimillään. Seuraava sato jää pienemmäksi, jossain 5-7 kilon tienoilla liikutaan korkeintaan laskettuna yhteen kaikki kasvit.





  Bhut  jolokia improved Strain II ja Trinidad Scorpion Butch T rinnakkain. Molemmissa on kasa podeja, kaikki vieläkin vihreitä.





Täällä punertaa sentään hiukan..... 7 pot Jonah Strain.






Nagoja kaksi puskaa, ensimmäiset podit alkaa kypsymään....








Paprika Carmen Hydrid, siemenet Tomato Growersilta. Perus paprikan makuinen paprika. Satoisa laji. Olisi vaatinut kyllä idätykset vuoden vaihteessa, jotta sadosta olisi saanut nauttia pitkin kesää. Heinäkuun lopulla kypsyi ensimmäiset.

Kurkut kärähti lehdistään hiuan viime yönä, joten lähellä neljää astetta oltiin. Kasvarissa oli yön alin lämpö 6.3 graadia.
Nyt 33.5 oven ollessa auki.

jewe

Mites monta rocotoa siis kasvia sulla pellolla on kasvamassa ? varmaan sekin on täällä mainittu mutta kysytään nyt vielä.

Omat kasvimaapubet eivät tahdo millään kypsyä mutta ne olikin huonoimmat ja pienimmät jämätaimet jotka sinne alkukesällä laitoin.

Huru-ukko

Kymmenen niitä kaikkiaan sinne meni. Puolesta on tullut vähintään yksi kypsä podi. Kaikissa on kyllä isoja raakileita, mutta taitaa olla talvi vastassa liian pian. Ei kiloa yhteensä vielä kypsiä ole tullut.

Huru-ukko

Eilen huomasin että vesitankki oli vajaa jonkun verran, ja ajattelin että puutarhapumppu joka on orsivesi kaivolla, on honaissut ilmaa :o... Tai vuotaa  :o :o.
Normaalisti se käy kuuden aikaan vartin kellokytkimen takaa, ja täyttää kuution tankin josta päivän aikana menee noin 200 litraa.
Puolen tunnin siemenvesi pelleilyn jälkeen nostin kaivon kannen pystyyn, ja kas, vettä oli pohjalla 15 cm, ja pohjaventtiili on 20 sentin korkeudessa, joten se siitä  :-\.....
Kuiva kesä on tosiasia täällä. Viimeksi kävi noin jtn 10 v. sitten. Onneksi silloin laitoin porakaivon josta talousvesi tulee.
Ja sitä saa kyllä chileillekkin...





Mustarastaillakin taitaa olla pesupaikat vähissä. Yksi kylpee, muut jonottaa  ;D.
Kuva otettu olkkarin ikkunan läpi, josta koira tuijottaa kuono ikkunassa, suttua havaittavissa.




Valkea kuulas maistuu amiraalille.



Kuvasta löytyy neljä amiraalia...Kaksi takana erottuu heikosti.





Mesilla hydrid, cayenne tyyppinen, eli annuumista kai on kyse. Podit on polteettomia päästä, ja kannassa poltetta on ihan kohtuu määrä. Näitä kasvaa neljä vahingossa, kuvittelin tämän olevan pelkkä paprika  ::).
Ei silti hermita, ihan hyvänmakuista tavaraa.




Hot Lemon....tämän voisi ottaa ensi vuodeksi Nagan ja Orange Habaneron kanssa kasvatuksiin. Ja Aji Escabechen ja Brown Habaneron. Ehkä, saa nähdä.




Kurkkumaa. On saanut olla rauhassa jo pari viikkoa. Kylmä on hiukan lehtiin lyönyt. Kurkut saa noutaa jos on tarvetta...




Maissit on pahasti myöhässä, mutta kasvakoon silti.....





Physalikset jaksaa kasvaa vaan ja tehdä kypsiä tomatillojakin.... Viimeksi annoin lannoitteeksi kolme viikkoa käyneen nokkosliemen loput.....Kolme viikkoa sitten  8).






Multakasveista kaksi Rocoto Red Peruviania, podit on kokoluokkaa 20 ympärysmitta isoimmat.






Canario.





CAP 363 podeja, muutama kypsä podi on tästä kasvista jo saatu.





Herneet on sanoisinko tuleentuneet. Lukuun ottamatta härkäpapuja vasemalla ylhäällä.





Kierroksen satoa. Herneitä olen perannut ja kuivannut korissa uunin päällä aikani kuluksi. Osa menee siemeniksi ja loppuja käytän versojen idätyksiin kasvivalojen alla talvella.
Herneistä tykkään eniten syödä suoraan puskasta, ja siellä olen kyllä viihtynytkin.
Paprikat Carmen hydridejä, hyvänmakuinen peruspaprika.....Muutama tomatillo myös. Niiden kasvatusta ensi
vuodeksi hiukan pähkäilen, ne on aika omintakeisen makuisia.
Tosin tomatilloketsuppi, jota tein tomatilloista ja tomaateista 50/50% noin, on aika maistuvaa. Sopii ihan salaatinkastikkeeksikin.
Kelien viileneminen näkyy hyvin ulkona olevista tomaateista, kypsiä ei enää tule samaan tahtiin kuin parhaillaan noin kuukausi sitten.





Loppuun kuva Bolivian Rainbow:sta, ja takana olevasta amppelimansikasta. Tekee sitkeästi marjoja, ja nyt kun en ole lannoittanut enää yhtään, makukin on loistava.
Bollesta piti tehdä bonchi, mutta taidan pitää sen noin amppelissa ikkunan edessä kuten viime vuonnakin. Viihtyi ihan hyvin siinä ilman lisävalaistusta. Toki leikkaan siitä ainakin 2/3 osaa pois.

Parvekelaatikossa oleva salaatti on jo vanhaa, ja turve menee pionien juurelle syssymällä...

Huru-ukko

syyskuu 10, 2013, 15:31:20 ip #237 Viimeisin muokkaus: syyskuu 12, 2013, 21:19:52 ip käyttäjältä Huru-ukko
Jahas...kautta on kolmisen viikkoa jäljellä. Lokakuun ekalle viikolle ajattelin lopettaa kauden ja ajaa kasvarin alas. Voi kyllä olla että yöhallatkin sen tulee tekemään aiemmin.
Jos silloin lähtisi viikon tai kahden kalastus/metsästysreissulle oikeitten ihmisten maahan.
Tänään tuli keräiltyä satoakin hiukan, isoimman osan muodosti paprikat, ja seuraavana oli Mesilla hydridin pitkät podit sekä Sugar Rusheja muutamia. Paprikoille pitäisi jotain tehdä, niitä on alkanut tulemaan puskista kiitettävää vauhtia.
Chilit menee napsiessa ohikulkiessa suuhun....


Kumma...Kuvia ladatessa Googlessa ei saa enää ison kuvan URL-osoitetta lainkaan. Pienestä kuvasta tulee pelkkää suttua kun sitä koettaa kasvattaa isommaksi.
Tallennustilastakin on käytetty vasta  vajaa 4%.


Menipäs se vaikeaksi , tai en vaan osaa sitä käyttää. Joka tapauksessa tuo Google+ on jotenkin muuttunut...





Paprikat on Carmen hydridejä, vaa'alla olevat pitkät punaiset on Mesilla hydridejä, cayennetyyppisiä chilejä.
Pienemmät ovat Sugar Rusheja.
Lisäksi tuulen tiputtamia Physalis verdejä kypsinä. Maistuvat oikeastaan aika hyville kun malttaa odottaa tarpeeksi kauan.




Amiraaleja 5 kpl.. ;)


Satoa yhteensä siis 33882g. Plus puskista syödyt....

Huru-ukko

Eilen kun väänsin pari kolme viipaletta ruisneliöitä iltapalaksi, huomasin että eka 4l hapankurkkupurkki alkoi osoittamaan tyhjentymisen merkkejä.
Niitä on enää jäljellä neljä kellarissa, eli loppuvat jos oikein ahne olisi jouluun menessä. Kurkkumaalla en ollut käynyt pariin viikkoon, joten sieltä löytyi aika helposti isoja kurkkuja 12 l. ämpärillinen. Ne siivuiksi pituus suunnassa ja hapatukseen myös 10 litran marinadisaaviin, joita olen käydessäni Huilunkylässä ottanut. Luulisin että marinadeissa on sen verran myrkkyjä, että noilla astioilla on turvallista säilöä....
Kellarista "löysin" sinne viemijäni Orande Locotoja puolentoista kilon verran. Liki pari viikkoa olleet siellä pimeässä kellarissa, jossa on nyt lämmintä noin 10 astetta. Yksi oli pehmennyt liian pehmeäksi, muutamassa oli kanta vieläkin niin lujassa, että ei lähtenyt irti vetämällä.




Marinadi saavissa kurkut, vesikattila apuna pitämässä niitä nestepinnan alla. Kurkuissa on myös mausteena 12 Orange Locotoa.

Orange Locotoihin pistin mausteeksi muutaman valkkarin kynnen ja 2 Trinad Scorpion Butch T:tä. Hmmmm..... just muistin että eilen haukkasin toisen podin päästä palasen. Podi oli puskan ensimmäinen ja pieni, poltot Sugar Rushin luokkaa. Maku oli hyvä.
Ensin ajattelin seurata perässä ja tehdä noista sosetta. Sitten muistin että niitä soseita on varmaan 10 eri chilistä jokaisesta useampi purnukka..... Jospa noita voisi vaikka pistää pizzan päälle joskus. Jos sattuu vaan muistamaan että niitä on siellä kellarissa..

Hapankurkkuja en nyt muista että olisin ennen koskaan maistanut. Tänään katselin kaupasta turhaan jos siellä olisi tuotetta ollut....
Hyviä nuo kumminkin ovat omaan suuhun, mutta olisi ollut mukava tietää muukin maku, ja kuinka paljon omani siitä poikkeaa....
Eilen popsin purkissa olleita Nagoja kaksi kappaletta, polte oli laantunut Aji Cristallien tasolle....

bluesman

 Kiva seurata miten onnistut sekä kurkkujen että chilien kanssa. Kurkkuja ei pidä viipaloida hapatettaessa, muutoin pehmenevät. Eikä lämpimässä pidetä kuin 3-4 vrk. Chilit voivat käydä viikonkin. Kaali, chili ym. hapatusraaka-aine kannattaa suikaloida niin käyminen alkaa nopeasti. Hyvä kikka on tuo vesipussukka pitämässä chilit nestepinnan alla.
Oon tehnyt hapankurkkuja virolaisen reseptin mukaan jolloin mausteina ovat mm. tammen- ja kirsikanlehdet mustaviinimarjanlehtien ohella. Pippurin sijasta Inca red droppia tai Aji cristallia tai Nagaa. Merkinnät pyttyihin kannatta muistaa laittaa.