huhtikuu 26, 2025, 19:27:56 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Kiitos tavallaan turhista kehuista  :)....
Kiitos minulta kuuluu foorumin konkareille, joilta omaakin tietoa on amennettu  :).
Kasvia kohden ei sitä satoa tullut kuin muutama sata grammaa. Joissakin kasveissa oli vain joku natsannut kohdalleen, ja muutamista satoa sitten tuli. Kasvarissa on vieläkin kolme pubea, joissa on raakileita, mutta ei yhtään kypsää.

Kesän aikana olen noista syönyt eniten Guatemalan Orangea, ehkä siksi että se on sopivalla hollilla ohikulkiessa eikä ole kovin tulinen. Siis ei tarvitse juosta sisälle hakemaan viiliä tai rahkaa  ;). Paha sanoa mikä niistä olisi parhaan makuinen kun kaikki on hyviä. Isoja makueroja ei kuitenkaan minun suuni tunne.
Makuarvosteluja olen koettanut itsekkin muiden päiväkirjoista lukea. Ei oikein löydy. Nykyisistä kasvatuksista osaa en ole edes vielä maistanut....

Hyvä että pubeista tulee satoa, koska mistään muusta ei kovin suuria satoja tule. Eikä oikeastaan tarvitsekkaan, koska viime vuotisia hilloja ja säilykkeitä on vielä reilusti yli puolet jäljellä....

Viime vuonna lämmittelin kasvaria vielä joulukuulla, ja totesin että Sorrii on päässyt halvalla kun kilo hinta oli vain 300€.
Syyskuussa voi vielä lämmitellä kasvaria öisin, mutta lokakuun puolessavälissä muikku kutee, ja sitä ennen  Huru-lootat™ kipataan kyljelleen...

Savustusuunissa on 3.6 kiloa Rocoto Costa Rica Redejä sekä Rocoto Red Peruvianiaa 3.1 kiloa. Loppujen pubejen peraus jää huomiselle, ja isoimmista osa menee kokonaisina pakastimeen, ja osa grilliin  :).
Vasenta kättä kuumottaa näemmä jonkin verran... Jotain hanskoja tuolla on, mutta niitä on aika hankala käyttää, ja viimeksi nesteet tuli niistä läpi  :o.

PP

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 08, 2013, 22:56:54 ip
Vasenta kättä kuumottaa näemmä jonkin verran... Jotain hanskoja tuolla on, mutta niitä on aika hankala käyttää, ja viimeksi nesteet tuli niistä läpi  :o.


Lateksista tulee tosiaan pitemmän päälle läpi, kun käsittelee rocotoja tai jytkympiä chinensejä. Nitriiligummi toimii paremmin.

bluesman

 Hienoa meininkiä rocotojen suhteen. Moista pubesatoa ei Bluesfarmilla tulla näkemään ja vasta nyt alkavat ekat tuntua korjuukypsiltä.
Ulkoakin tuollaisia kasviyksilötuloksia voi vain ihastella. Perkuuta ja säilöntää en kadehdi, siinä menee yllättävän paljon aikaa.
Nitriilihanskatkaan eivät täysin suojaa kun perkaa 4 kg supertulisia yhteen soittoon.

Huru-ukko

 Muistien virkistämiseksi  ;), täällä on saatuu satoa sama määrä, kuin Bluesfarmilla taitaa olla tullut yhdestä kasvista. Ei sinua syyttä alan pioneeriksi tunnusteta  :). Kaikkien päiväkirjat aina ruukkaan lukea, mutta aina jotkut muita tarkemmin...


Eilen virittelin (silakan) savustusuuniin hyllyjen päälle varastosta löytyneitä verkkoja. Ylimässä hyllyssä on 10x10 mm muovipäällysteinen teräsverkko, ja alhaalla on kahdesta pienisilmäisestä rosteriverkosta viritetty ratkaisu.
Toki tuolla savustusuunilla olen muutakin kalaa savustellut kuin silakkaa, joita mahtuu keralla tuonne yli 300 kpl.





Ylhäällä Peruvianit, ja alhaalla Rocoto Costa Rica Redit.
Tässä savustusuunissa käytön aikana normaalisti palaa tuli noiden reikätiilien alapuolella olevassa tilassa. Reikätiilien tehtävä on levittää ylös nousevat palokaasut koko uunin alueelle. Pelkkää leppää kalojen savustukseen olen käyttänyt. Pajut mm. on täysin pois suljettu vaihtoehto kaloille, aiheuttaa kitkerän maun kuten pihkapuutkin. Koivuista ei aromia koin paljoa tule. Ompulla saa hyvää ja makeaa makuista savukalaa.
Muita puita en ole saatavuuden takia kokeillut. Enkä pajujakaan tai pihkapuita, niistä on ammattimiesten neuvot kuultu.
Laitoin tuonne tilaan SavuSammon, sekä oman valmisteen ProHuru™ savua muodostamaan.
ProHuru™ oli kokeiltavana aiemmin jääkaapissa, mutta sammui todennäköisesti hapenpuutteeseen. Tähän mennessä 11 tunnin aikana se on kytenyt noin kierroksen. Aivan alareuna ja vasen sivu ja puolet yläreunaa meni jääkaappi kokeilussa aiemmin.
Tuolla vauhdilla sillä kestää täysi "lataus" jonnekkin 30-40 tunnin välimaastoon. Sitten kun tuo on palanut loppuun, teen noista savutahnaa. Loput pubet menee tuonne myöskin, mutta laitan sitten pesän alle tulet ja savustan/kuivaan ne samalla kertaa. Lämpötila säätyy savustusuunissa klapien määrän mukaan, ja tärkein on hapensaanti. Jota elementtiä ei voi käyttää tuossa savustus/kuivaus operaatiossa, koska joudun pitämään uunin yläovia raollaan kosteuden poistumisen vuoksi ja happea pääsee vapaasti tulipesään yläkautta.

Ja SavuSampoon täytyy nyt mennä kääntämään leppäkuutiota. Sitten Nellin kanssa tunniksi metsälenkille, ja lopuksi päivää pitkävartiset punaiset kumihanskat händyyn...

Melchran

On kyllä nämä satomäärät mahtavaa katseltavaa!

Huru-ukko

elokuu 10, 2013, 18:32:18 ip #205 Viimeisin muokkaus: elokuu 10, 2013, 18:34:20 ip käyttäjältä Huru-ukko
Tämäkin päivä meni chileille kokonaan, mitä nyt tunti kun kohdistin Sabatin neljällä laukauksella...
Kuvia:





Isomassa kattilassa on kolme kiloa savustettua Rocoto Red Peruvania, kaksi mango ja kaksi ananasta kaikki vedettynä ensin tehosekoittimella muusiksi. Annetaan kuplia hetken. Sitten mausteet ja tölkkeihin. Ohjeena mukailtu Hessin resepti.
Pienemässä taas on Habaneroja muusina, Orangea, Manzanoa, Hot Lemonia, Brown ja Dominica Rediä eniten...Eli kaikkia oli vajaa kourallinen paitsi Dominicaa 300g. Erikseen en niitä viitsinyt laittaa, joten tuo mössö on tarkoitetty marinadien pohjaksi. Tai ihan noinkin. Seassa on pari desiä sokeria, 3 dl etikkaa ja purkki tomaattimössöä Rainbow. Tuli makeaa ja tulista...





Valmista. Yksilölliset etiketit  ;).





Turbo pubet, Canariot, CAP 363 ja Rocoto De San Isidrot + Guatemalan Oranget on savustusuunissa tarkoituksena savustaa ja kuivata ne yhtä aikaa. Luukut on kiinni normitilanteessa.





Valvomo..... Näkyy keittiön ikunasta. Nuo pienet tuuletus aukot löytyy joka nurkan vierestä. Niiden tarkoitus on poistaa kosteutta ja niillä saa säädettyä myös lämpötilaa. Luukkuja kiinni aiheuttaa happivajausta ja se hidastaa paloa tulipesässä.





Tulipesän luukku on savustamon takapuolella. Saman tien kun avasin luukun, omenapuusta aiemmin heittämäni kuollut oksanpätkä leimahti. Tuolla kuuluisi olla tuollainen vasemalla näkyvä kytevä palo, joka tuottaa savua ja vain vähän lämpöä...
Luukku oli DIY-projekti, materiaalina happis ja messinki. Ja pari tulenkestävää tiiltä sisäpuolelle..




Huru-ukko

Savustukset savustettu kahden päivän ajan päivisin ja aivastelutuokio siihen päälle... Oli pakko mennä ulos sitten purkittamaan aina jauhamisen jälkeen.



Ne mitä ei tehty mössöksi, meni savustuksen jälkeen jauheeksi. Joitan pippurimyllyjä joutuu ostamaan lisää, sekä painamaan muutaman etiketin niitä varten.

Tomazuppi on tomaateista ja tomatilloista suhteella 50/50% noin tehtyä mössöä ketsupin ohjeella, johan pistin 4 pientä Aji Cristallia tuomaan hiukan tulisuutta. Tomatilloja saa litran verran keräillä maasta parin kolmen päivän välein, ja tomaatteja tulee aivan liikaa siihen nähden, mitä jaksan syödä  :o.
Noihinkin joku etiketti jos joskus viitsisi tehdä...

Huru-ukko

Tänään oli taas kurkkupäivä.....Eli roudasin Honkkarista muutaman 4 l. lasipurkin hapankurkkujen tekoon...
Kolme lasipurkki muuten samalla tavalla kuin viimeksi, mutta lisäsin suolaa liki sitä suositusta. Juomalasiin puolet merisuolaa ja sekaan. Myös Nagojen määrän tuplasin.
Pari päivää sitten kävin kellarissa mittaamassa PH:n kahdesta aiemmin tekemästäni kurkkusatsista.
4.4 molemissa oli halvan mittarin mukaan...Makuakin oli jo tullut, ei ainakaan pilalle olleet menneet.


Valkosipulit alkaa olla jo aika mollikoita. Kaksi noista päätyi kurkkupurkkeihin...




  Nagan lisäksi laitoin Aji Escabechet mukaan myös. Kolme vasemalla ylhäällä. Ei leivät  ;).
   Loput on tämän päivän satoa, tomaatteja ja tomatilloja.....Runsaiden sateiden ansiosta runkotomaatit on taas liejukuopassa. Onneksi on se huopa maan päällä...
Pakkaavat halkeilemaan  :o. Ja tippumaan aikaisin.

bluesman

 Komea valkkari. Taisit piestä meikän isoimman punnitun 20 grammalla. Prkl, ens kaudella täytynee alkaa lannoittaa sipulimaata.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 15, 2013, 21:53:02 ip
Komea valkkari. Taisit piestä meikän isoimman punnitun 20 grammalla. Prkl, ens kaudella täytynee alkaa lannoittaa sipulimaata.

Nokkoskäytteessä sen salaisuus, yäk sitä hajua.... :o

turaukko

Kylläpä on hienoja valkosipuleita (ei siis muissakaan kasveissa vikaa ole :D). Valkosipulit pitääkin ottaa omalle kasvatuslistalle myös.

Huru-ukko

Kiitos  :).
Istukas valkosipuleita ei oikein hanki löytää mistään, nuo omani ostin Prismasta vihannespuolelta.....

Tänä vuonna panostin ainakin lajikemäärällä chinenseihin. Satoa ei silti kovin paljoa ole tulossa, mutta maistiaisia saa kaikista. Osasta jotain säilykettäkin marinaadeiksi.
Nagoja on ainakin kaksi puskaa vesihärpäkkeessä, ehkä yksi mullassakin. Kaikki on vihreitä vielä. Samaten "tappotuliset" on 7 pot Barrackporea lukuunottamatta vihreitä podeiltaan. Tosin jos laskisi syyskuun loppuun
kauden kestävän, niin muutama sata grammaa niistä tulee.
Tänään keräsin kypsiä Habaneroja, Hot Lemonin ja 7 pot Barrackporen puhtaaksi.




7 pot Barrackpore.



C. chinense Hot Lemon. Mahtaako myös olla hydridi, siemenet on Semillaksen peruja.



Juurimätää keväällä sairastanut Canario kukoistaa ja lykkää pieniä podeja urakalla kypsäksi. Maistuvat aika tavalla samalle CAP 363 kanssa, viimeksi mainittu tekee tosin puolta isompia podeja kuin kuvassa olevat.
Yhtäkaikki, podista haukatessa paksusta hedelmälihasta purskahtaa suuhun kapsasiinipitoinen makea neste, ja poltto on samanlainen molemmissa, kevyen hedelmäinen  ;).
Kuvassa on jostain syystä vasemassa yläkulmassa joku outo juttu tullut mukaan  ???, nuo näyttäisivät Stevioilta. Joita kasvaa siinä alapuolella  :o.




Jos jaksaisi vielä viikon ventata, niin sitten selviäisi yhteensä kahdella keruulla tämän vuoden pubesadosta...




Ja saisi osan näistäkin kerättyä. Tuossa on vitis Red Svensonnia, Turbo pubeja ja ehkä Canarioita ulos yrittämässä.




Podit painaa yhteensä 833g. Toiseksi eniten Orange Habaneroja 205g ja eniten Hot Lemoneja 278g.
Alhaalla pienessä mukissa on Brown Habaneroja, kuten vasemalla ylhäällä olevassa astiassa myös Orange Habanerojen seassa.
Ylhäällä oikealla 7 pot Barrackporeja, niiden alla Red Dominica Habaneroja Manzano Habanerojen kanssa.
Jälkimmäiset on keltaisempia.



Amiraali....Luonnossa tuo oli punaisempi muistaakseni eikä tuollainen oranssiin vivahtava. Perhosesta on kyllä olemassa keltaisilla jämillä versio.

Satoa kaikkiaan 17521g.

Huru-ukko

Eilinen meni sinappisen kurkkusalaatin kanssa sutatessa, totesin että viidestä kilosta kurkkuja mausteineen, sipuleineen ja lisineen tulee 10 litran kattila täyteen. Sinappisuus jäi hiukan puuttumaan, vehnäjauhoja löytyi vain pari desiä litran asemasta. Laitoin sinappijauhon siihen suhteuttettuna. Kurkkusalaatti on silti maistuvaa. Täytynee koettaa pystyisikö sen desin vehnäjauhoja + 2 tl sinappijauhoja lisäämään lasipurkkiin jälkeenpäin....Lasipurkit yleensääkkin alkaa loppua... :o.




Tämän päivän projektiksi tuli tomatillo/tomaattiketsupin (tomatsuppi) valmistus. 4 kiloa tomatilloja ja 3 kiloa tomaatteja sekä pari paprikaa, kaksi mieto chiliä (Mesilla hydridi, ostin ne kyllä paprikoina, mutta niissä on hyvin kevyt tulisuus mukana), sekä 8 kpl CAP 363 pubeja. Lisukkeina myös 400g sipuleita ja 300g valkosipuleita.




10 litran kattila on aika täynnä, sinne pitäisi vielä sopia etikkaa ja sokeria sekä hunajaa ja neljän limen mehut  :o. Plus neilikkaa, muskottipähkinää yms......

Pienemmässä kattilassa:
Nuukana en ole raskinut heittää valkkareiden itusilmuja pois, vaan kokeilen saisiko noista tehtyä vihertävää valkosipuli tahnaa... 8).

Huru-ukko

Kolmisen viikkoa alkaa olla siitä, kun pubeista keräilin kaikki väriään vaihtaneet pois. Eli en sen kummemmin etsinyt mikä olisi ollut jo sen pari viikkoa kypsä ja mikä vielä "raaempi". Enkä niitä muista edes mitkä on kypsyneet missäkin järjestyksessä. Toki kunnolla kypsyneet olisi herkullisempia ja mehevämpiä kuin juuri väriään vaihtanut. Niitä kypsiä olen puskista suuhun ottanut...
Ja niin mennään nytkin, mullassa kasvavat pubet tsekkasin läpi, ja muutamia kypsiä Canarioita, Red Peruvionioita sekä Costa Rica Redejä löytyi. Ehkä puoli kiloa, en ala erikseen niitä punnitsemaan. Menevät ulkona olevan Huru-lootan™ podien mukana vaa'an kautta.

Huru-ukko

elokuu 28, 2013, 16:01:25 ip #214 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2013, 16:04:12 ip käyttäjältä Huru-ukko
Huruloota™ ulkona on tyhjätty kaikista värillisistä podeista, ja taisi pari/kolme vihreätäkin tulla mukaan  :o....



Yhteispainoa 5818g, josta Costa Rica Red painolla 4462g keltaisen variaationsa kera oli päivän "voittaja". Ne tuli kahdesta kasvista......
Rocoto Red Peruvianioita olisi ehkä löytynyt enemmänkin, mutta en jaksanut seurata aina joka oksaa, mihin kohtaa se menee. Eli noista otin ainoastaan juurikin ne isoimmat ja omppumaisemmat.
Orange Locoto on nyt vasta alkanut kypsyttelemään podeja, ja hyvä niin, siellä on isoja mollukoita vihreinä puskassa kiinni.
Rocoto De San Isidrolla taas ei näytä olevan kiire, muutama podi kypsyi kolme viikkoa sitten, ja nyt taisi olla vielä vähemmän....Sielläkin on raakileita vino pino.
Tänä vuonna ulkokasvit saa olla ulkona, eli en Hurulootaa™ aio roudata kylmiä kelejä karkuun kasvariin....
Kasviharso tai muovi vanhasta kasvarista saa luvan riittää lämmittimeksi.
Noita chilejä on aivan liikaa, nytkin on keksimistä mihin ne pistän....

Keksin savustaa ne kaikki kokonaisina, sille oli joku nimikin, mutta en muista juuri nyt...


Satoa 23339g.




Satoa.

Hubert

Taas mahtava kasa huru-pubeja! Ja vielä ulkoa, mitä huru-loitsuja siellä oikeen harrastetaan? :o

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 28, 2013, 13:11:34 ip...keräilin kaikki väriään vaihtaneet pois. Eli en sen kummemmin etsinyt mikä olisi ollut jo sen pari viikkoa kypsä ja mikä vielä "raaempi". Enkä niitä muista edes mitkä on kypsyneet missäkin järjestyksessä.

Minusta useimmille pubeille on hyvä kypsyyden mitta, kun ne irtoavat kannasta, kun vähän vetäisee.
Ajat vaihtelevat lajikkeittain, joku voi parissa viikossa nahistua tai pehmetä, toinen säilyy kuukauden kypsänä oksalla.

Huru-ukko

Niinhän ne on..... Canariot jäi kasvarissa varmaan valon puutteen takia pieniksi, kuten kaikki ainakin jonkin verran. Ja Canariot oli niitä, jotka pehmenevät nopeasti, kuten CAP 363 myös. Rocoto Guatemalan Orangessakin on samaa vikaa. Ner kaikki kolme lajiketta on hiukan siinä, mitä niille tekisi.
Kaikille noille kolmen viikon välein harvester on liian pitkä aika.  Kasvarissa. Yleistäen voi sanoa, että keltaiset chilit noista mitä mulla on pehmenee pian. Tähän tekee poikkeuksen Locoto Orange.
Punaisissa minun kasvattamissa lajikkeissa liikaa pehmenneitä ei ollut.



Tässä on kasvarista korjattu mälli tänään....9567 g. Mieltä lämmittää eniten nuo Red Peruvianit, ne menee pakastimeen paitsi ne , jotka kääritään tänään silavaan...Amppeleihin jäi vain muutama raakile Peruvianioita, melkein olisi ollut sama katkoa niiden kasvusto melkein tappiin.
Myös Rocoto De San Isidrosta tuli yhdestä amppelista hyvin satoa kasvarissa, noin 1.3 kiloa, toisesta sitten muutama sata grammaa. Senkin podit oli kaikki pienehköjä.
  Ensi vuosi mennään korkeintaan kymmenellä pubella. Oikeastaan olen ajatellut pitää 3-5 hengissä talven yli sisällä, ja idätän kaksi tai kolme uutta lajia ensi vuodeksi. Saa nähdä.




Varmemmaksi vakuudeksi tässä on kaikki tänään poimittu...
En halkaise  :o....Mieluummin savustan niitä kolme päivää ja kuivaan päivän, kuin alan noita puukottamaan.


Satoa 32906 grammaa. + Mesilla chilipaprika 70g  :D.

jaolsten

Mulla on kasvikuivurissa puolikkaat rocotot olleet kuivumassa koko päivän (~14h), eivätkä vieläkään ole kuivia. Eli voipi vierähtää tovi. Ja noiden siemenet ovat myös melko al denteä, joten kaikellä lähimmäisenrakkaudella suosittelen perkaamaan nuo  :D
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

bluesman

 Kannattaa todellakin ennen savustusta halkaista podit ja perata pahanmakuiset siemenet pois. Oon itse pilkkonut kuivuriin laittaessani rocotonpuolikkaat silpuksi niin kuivavat jonkilaisessa kohtuuajassa jauhamiskuntoon.