tammikuu 09, 2025, 22:52:35 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


SK.n kausi 2013

Aloittaja SK, joulukuu 06, 2012, 12:58:29 ip

« edellinen - seuraava »

SK

On se ikävää laittaa kesän kasvu kompostiin, mutta jos haluaa chilejä talvettaa, niin se on minulle ainoa vaihtoehto.


C.lanceolatum pätkittynä.

akselsson1

Komiast on Lance pätkittynäkin! Mä joudun pätkimään kanssa jokaikisen chilin, joista osa lentää kaaressa varmaankin kompostiin :/ ei pysty millään pitämään kaikkia. Onneksi muutama tuttu on jo ottanut jonkusen kepin hoitaakseen! :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

SK

Kaikkia en todellakaan yritä talvettaa, edes pätkittynä. Villit ja muutama hyvän makunen chili pääsee ikkunan eteen
kituuttamaan talven pimeydessä.

SK

Oletko haaveillut isohkoa, uhanalaista villichiliä huoneesi nurkkaan?
Nyt ois tarjolla C.rhomboideum irrotettuna kasvarin nurkasta, korkeutta pari metriä.
Runsaasti makeita marjoja mukana.







Jos haluat tämän omaksesi, niin nouto on ensimmäinen vaatimus!

Tarjouksian otan yksityisviestillä vastaan siihen asti, kun saan kompostit tyhjennettyä.

SK

Todennäköisesti viimesiä puska kuvia, kun alkaa olla aika kerätä viimeset ja sitten suurinosa menee kompostiin, ellei joku halua bonchi aihiota.?


BL Habanero on ollut yksi kauden parhaisat chinensestä. Voimakkain kasvu, isohkot podit, maultaan ei ihmeellinen, mutta aivan loistava polttoprofiili.
Viipyilevä ja aaltoileleva kuvaisin polttoa, jota riittää...


Jalastar. Hyvin mieto, mutta ihan ok grilli chili.


Leek. Hyvä grilli chili! Kasvin kokoon nähden hurjan satoisa.


Rocato on myös hurjan satoisa ja varsin hyvä chinense. Talvetukseen.


Harolds st Bart's. Kypsyttelee taas. Tiukka oli polte näissä, mutta myös hedelmäinen maku. Ei taida olla toleranssit hyvällä tasolla edellenkään minulla, sen verran poltteli.
Mutta jatkojalostukseen loistava.


Rocotoja kypsyy jatkuvalla tahdilla. Ei mitään järkeä, vaikka kuinka yritän noita kerätä niin viikko-kaksi ja taas on sama tilanne.


Kauden suosikkini! Rocoto chile de seda, ties monesko sato kierros. Aina löytyy kypsiä ja sen kun poimii niin vierestä kypsyy pari tilalle.


Locato ei maullaan säväyttänyt, niin tästä taitaa lähteä ensimmäinen hapatus kokeilu.

Ja edelleen on tilaisuus ostaa tuoreita chilejä, sekä jauheita (edellisellä sivulla).
Edellä kuvatuista ja muistakin saa pakettiin eri chilejä.
Siinä ois tilaisuus aloittelijoille päästä maistamaan eri chilejä ja saada samalla siemeniä varastoon.

Hinnan alennus: Tuoreet 30€/kg

SK


Vasemalla Rocoto red Peuvian, oikealla Rocoto manzano rojo. Oranssit keskellä Rocoto chile de seda ja Locato on pitkulampi.
Edessä Locato "long" red.


Canariot ja rocatot ei mahtuneet asetelmaan.

Päivän saldo 7114g   :D

Tulihan sitä satoa viime kaudellakin reilusti, mutta nyt kun vaaka käytössä, niin voin ainakin sanoa, että on tavoite täyttynyt.
Tavoitteenahan oli päästä maistamaan mahdollisimman useaa uutta lajiketta ja jotain hyvää saada säilöön.
Kokonais saldo on kuitenkin jo 22 043g, mikä selittääkin mihin aika on taas mennyt...



SK

Tänään lähti muutama siemen lähetys matkaan. Ja luulisin, että nyt on kaikki siemenet postitettu, mitä olen luvannut.
Mutta jos olen jollekkin vielä luvannut jotain siemeniä, eikä kirje kolahda luukusta tällä viikolla, niin otapa yhteyttä.

Samalla lähti myös pikkasen vajaan kahden kilon paketti chilejä itärajan läheisyyteen.
Koska yksi sopivan kokoinen laatikko on vielä jemassa, niin tommosen chili lähetyksen voi joku lunastaa itselleen 40€ hintaan.

Huru-ukko

Kiitos, paketti tuli perille.

Raumala

syyskuu 24, 2013, 20:10:04 ip #228 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2013, 20:13:14 ip käyttäjältä Raumala
Lainaus käyttäjältä: SK - syyskuu 22, 2013, 21:32:26 ip

Vasemalla Rocoto red Peuvian, oikealla Rocoto manzano rojo. Oranssit keskellä Rocoto chile de seda ja Locato on pitkulampi.
Edessä Locato "long" red.


Onko nuo rocoto lajikkeet miten erimakuisia kun esim Turbo Pube/ Hyper Pube/ Canario, joita olen maistanut ?
Lähinnä kiinnosta potku, makeus ja sävyerot maussa.

SK

syyskuu 24, 2013, 21:12:54 ip #229 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2013, 21:15:26 ip käyttäjältä SK
Maku asiat lienee jokaisen henkilökohtaisia tuntemuksia, niin hankala kysymys.
En näistä tämän kesänkään rocotoista sokkotestissä montaa tunnistaisi, mutta noista mainitsemistasi Hyper pube, minulla kasvoi viime vuonna.
Ja oli todella hyvä, aluksi makea maku muuttui aivan selkeästi greipin makuun, jonka jälkeen polte iski ja maut unohtui.
Yleisesti rocotot voisi maun puolesta jakaa makeisiin ja happamiin tai sitten ei?
Kuitenkin tämän kauden makeimmat ovat ehdottomasti Chile de seda ja Rocoto Peru Puno marki.
Tulisimman rocoton titteli menee myös Chile de sedalle.
Canario onkin hankala tapaus, kun siitä on aivan selkeästi kahta eri kantaa liikkeellä.
Joten omaani sanoisin originaali Canarioksi, koska on keltainen. Siinä on selkeästi ihan eri maku vivahde johokin, mitä en osaa kuvailla muuten kuin "jännän makuinen".
Kauden pettymys on ollut Locato, mieto ja vivahde tunkkaisuuteen.
Ja jottei maku arviot olisi näin yksinkertaisia, niin kypsyys asteellakin on suuri merkitys. Muutama päivä värin vaihdon jälkeen tai jo viikkoja oksilla roikkunut ja hieman pehmenevä rocotot maistuvat erillaisille.

No tuosta maku analyysistä tuskin kukaan ottaa selvää ja kerrottaanko vielä, että kaikkien kehuma aji cristal ei maistu minulle ollenkaan.
Täytynee vielä viimeisen perkausoperaation yhteydessä tehdä jotain makuanalyysia...

Raumala

Joo, vaikeitahan nämä makuanalyysit on mutta kiitti kuitenkin. Lähinnä siksi kysyin kun etsin jotain täysin erillaisen makuista noihin kolmeen itsekasvattaamaani lajikkeeseen verratuna ensikautta silmälläpitäen, kun sain ne kivasti kasvamaan ja satoatuottamaan parvekkeella.

SK

Raumalalle voisin suositella vaikka Rocoto Red Peruvania, niin ois ainakin erillainen rocoto tämän vuoden verrokkeihin verrattuna.
Tai jotain muuta isoja "omppuja" tekevää lajiketta, mutta niistä voi olla vaikeampi saada satoa tai yleensäkkin isoja podeja tekevät
tuntuvat olevan jo taimena surkeita, mutta sitten kun saa noita n.100g podeja, niin eihän niitä määrällisesti tarvia niin paljoa.

SK

Pohjoistuuli yletty tännekkin ja ilmat viileni kymmenellä asteella kerralla. Vielä on plussalla pysytty, mutta viime yön jäljilta oli jo autojen ikkunat jäässä.
Joten on jo aika vaan kerätä loppusatoa talteen ja heivata kasveja kompostiin. Chinenset ei tunnetusti kylmästä tykkää, niin niistä on hyvä aloittaa karsinta.


Brown large habanero juuri enneen viimeistä sadon korjuuta.


Petenero (C.chinense) oli viimeinen sairasosastolta pelastettu taimi ja antoi siitä kiitoksesti maistijaiset.
Vielä kuitenkin maistamatta...


Baccatumit on kypsyneet tuskallisen hitaasti. Pidän vielä lämmitystä noille, kunnes saan jo kerättyä satoa käsiteltyä.
Jatko riippuu keleistä. Kauheasti en viitsi lämmittää, kun satoa kuitenkin on jo tarpeeksi ja Fortum kiitti minua n.700€ laskulla.


Lopuksi vielä koristechili kuva.

bluesman

 Kertakaikkiaan upeat kasvattelut sulla ja mainioita fotojakin olet ottanut. Tuo sun rhombosi on jotain järkyttävää kun vertaa omiin hädintuskin puolimetrisiin risuihin joissa onneksi ekaa kertaa jopa kypsiä marjoja. Nuo podikuvat rhombosta nähtyäni meinasin lentää persuksilleni, ei kellään tuollaista kai ole aiemmin ollutkaan.
Rocotosatokin näyttää ammattimaisen suurelta, luokkaa Jewe/PP/Huru-ukko. Samaa mieltä de Sedasta, maukas ja tulinen tapaus.
Hapatuskokeiluihin ei kannattaisi varata huononmakuista chiliä, ei maku hapatettaessa hirveästi parane mutta voithan Locatoa kokeilla, pari de Sedaa joukkoon niin tulee parempaa tavaraa.

SK

Kiitoksia vaan bluesmanille. Tämä kausi on tosiaan ylittänyt odotukseni ihan täysin.
Suomalaiseen tapaan, kun täytyisi aina kuitenkin jostain valittaa, niin ajanpuute on ainoa asia.


Päivän säilöttävät on levitetty pöydälle. Savuun ainakin osa ja mitähän sitten...
Vinkkejä saa antaa, mitä näille tekisi. Eilen ilalla laitoin puolen kilon hapatus kokeilun käyntiin.
Jos se lähtee pörisemään, niin siitä saan juuren isompaan astiaan.

Chilisaldo: 29 734g

SK


Tepin pätkittynä sisälle.


Rhombolla sama kohtalo. Oli melkoinen juuri paukku, enkä ehtinyt leikellä sitä kovinkaan siistiksi.
Hyvä kun sain tuohon altakastelu ruukuun tungettua.


Iltaruokaa... täytteenä pulled porkkia ja juusto kansi päällä.

SK

Vaikka oli jo ihan kauden alasajo tunnelmat päällä, että kaikki kompostiin ja katotaan mitä jää käteen.
Niin kuitenkin raahasin amppeli rocotot kasvihuoneeseen, kun siellä pidän pientä lämpöä kuitenkin baccatumien takia.

PP ihmetteli päivyrissään, miten jotkut voi kasvattaa rocotoja ilman tukia. Niin ihmeen paljon nuo oksat tosiaan kestää.
Eikä pienet vahingot tunnu paljoa haittaavan. Ärsyyntyvät vaan ja kostavat tulisilla podeilla.
Niinhän mr.Fatalii on tehnyt käsittäkseni jo pitkän aikaa, että rääkkää kasveja poraamalla ruuveja varteen.


En kuitekaan suosittele kenellekään kokeilemaan oksien rajoja, mutta tämä manzano rojo on tehnyt kelpo sadon haavereista huolimatta.


Erillaisia vahinkoja näkyi olevan jokaisessa rocotossa


Mutta tämmösiäkin oksia vielä on jäljellä. Rocoto Peru Puno marki. Podeissa näkyy hienosti tummentumia.
Taitaa olla tämän ominaispiirre, että tummuu auringossa runsaasti. Punaisenakin näkyy hennosti aiemmin lähes mustana ollut puoli.


Kasvari näyttää nyt tämmöselle. Jos oisin jatkanut lannoitusta pitempään, niin ois varmasti vihreempää...
Mutta kuukaudessa on kasvien lannoite varastot kuluneet.

SK

Jaahas ammulla 4:30 herätessäni totesin, että yletti ne pakkaset etelärannikollekkin. Mittari näytti -2,7C.
Ulkona ilman suojaa on vielä muutama baccatum, yksi rocoto ja koristeannuumit.
Kunhan töistä pääsen iltapäivällä, niin komposti saanee taas täytettä.

SK

Kyllä se pakkanen puraisi. Naapurin mukaan oli -3,7 kiristynyt vielä aamulla.


Aji escabesche


Jamaican bell. Molemmissa oil podit menneet pehmeiksi, eli komposti tavaraa.


Surkeimman näköinen on kuitenkin viinirypäle. Eilen se oli vielä ihan vihreä ja popsittiin marjoja sieltä.
Satoa tuli kolmisenkymmentä pientä rypälettä. Sellasen voi bongata kuvastakin.

SK


Vielä viikoksi ois luvattu lämmintä, jonkä jälkeen tuuli kääntyisi taas pohjoisen kantille.
Niin tein sadonkorjuuta, jos se vaikka jouduttaisi loppujenkin kypsymistä.
Tähän menessä baccat olen syönyt tuoreena, mutta nyt vois oikean alakulman sugar rusheisa tehdäkin jotain.
Myös pari chinenseä tyhjensin kokonaan, niin raakojakin mukana. Ne ois tarkoitus viedä karsinan jälkeen töihin talvehtimaan.


Petenero C.chinense hyvä perus chinensen maku. Ei mitenkään makea, mutta raikas. Polte keskiluokaa, näitä voin minäkin viipaleina syödä.

Chilejä kerättynä 33 524g.