tammikuu 10, 2025, 19:49:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Täti-E 2013

Aloittaja Täti-E, joulukuu 17, 2012, 12:07:25 ip

« edellinen - seuraava »

bobster

Terve! Pari Canijoo kasvoi viime kesänä. Yhden tuoreena söin ja maulla ei hurrannut ja polte pistävä & iski heti. Pieni thai-tyyppinen lähinnä kuivattuna & jauhettuna menee. Tulisuus on 8. Itkin puoli tuntia, kuten myös pari kaveriani, joilla sitä maistatin.  :)
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Aji Inferno

Fatalii on oranssinkeltainen, vaikka sitä(kin) myös ainakin punaisena levitetään. Scorpionin nimihirviöstä en piittaisi, vaan katsoisin vain mitä siitä tulee.  8) Noiden "muodissa" olevien lajikkeiden iänikuinen riesa on se, että innokkaat harrastajat ja kauppiaat taikovat niiden ympärille aina tolkuttoman määrän eri variaatioita, jotka pahimmillaan ovat täyttä huijausta. Ensin se tapahtui Habanerolle (on vain yksi oikeasti aito, se klassinen oranssi). Sitten Nagalle. Nyt Scorpionille. Sitten taas... No, joo. ;)

Täti-E

Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 24, 2013, 17:44:19 ip
Kasvattamani Big Jamaican oli annuummainen.


Laitoitko kyseistä lajiketta siemenketjukirjeeseen? Eli onko mahdollisuus että on noita sinulta lähtöisin olevia annuum mallisia?
Vitsi, mä vähän toivoin että noi ois niitä chinesemallisia kun itsekkin sain sen selville että nuo annuumit on aika keskinkertaisia..

Lainaus käyttäjältä: bobster - maaliskuu 24, 2013, 18:46:44 ip
Terve! Pari Canijoo kasvoi viime kesänä. Yhden tuoreena söin ja maulla ei hurrannut ja polte pistävä & iski heti. Pieni thai-tyyppinen lähinnä kuivattuna & jauhettuna menee. Tulisuus on 8. Itkin puoli tuntia, kuten myös pari kaveriani, joilla sitä maistatin.  :)


Onko tietoa mistä päin kyseinen oisi kotoisin? Kiitos näistä tiedoista :)

Enään siis selvittämättä nämä:

- Chili Goronong yellow.. Mitä tuo lisä yellow tuossa tekee, kuinka eroaa normaalista?
- Fatalii - Fatalii Yellow onko eroa muuta kuin nimi? Jos niin mitä?
- Nappasin kuoresta Trinidad Scorpion Morouga Blend siemeniä. Mitä eroa niillä on jo aikaisemmin saamiini (Jaolsten) Moruga Scorpion- siemeniin? Onko kyseessä sama lajike? Ainakin Fataliin sivuilla on liitetty nämä yhteen..Moruga Scorpion (Trinidad Scorpion, Moruga)

Sen verran viisastuneena tällä erää että seuraavan kerran kun KK itselle napsahtaa käyn kuoren läpi "hippasen" huolellisemmin. Nyt ei tainu jäädä parista kymmenestä uutuudesta kuin n. puolet sellaisia joista voi sanoa olevansa innoissaan- huoh.

Täti-E

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 24, 2013, 19:18:51 ip
Fatalii on oranssinkeltainen, vaikka sitä(kin) myös ainakin punaisena levitetään.


Eli jos itsellä on siemeniä sekä mallia Fatalii ja Fatalii Yellow voin uskoa että kyseessä on sama lajike? Tai sitten laitan rinnan kasvamaan ensi kaudelle ja vertailen tuloksia  ;D

Mä en tykkää nimihirviöistä enkä yhtään enempää vaikeista latinankielisistä lajikenimistä. Siksi mä näitä tässä just selvittelen, etten jatka turhien nimien litaniaa eteenpäin .hehe..tai sitten rupean lisäilemaan itse nimiä nimien perään! ::)

Aji Inferno

Kokeile kumpaakin Fataliita. Totuus selviää!  ;D Mukaan ärjy chinense etenkin kuivattavaksi.

bobster

Alkuperästä en osaa sanoa. Rovot pistäisin sen puolesta, että joku on keksinyt thai-chilille myyvemmän nimen. Eiköhän tuon jäljet kaukoitään johda.
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Aji Inferno

Malesian Goronongista keltainen näyttäisi olevan se "oikea" tai yleinen väri. Punaistakin tolla nimellä kulkee, joten ovat vaan halunneet tehdä asian selväksi (kuten fatalii yellownkin kohdalla).

Täti-E

Kivaa.
Hyvä että jos on noin Fataliin ja Goronongin kohdalla - vähän niinkuin habaneroissakin on kiva aloittaa siitä "alkuperäisestä" ennen kuin kokeilee sen tuhatta eri variaatiota.
Oman kokemuksen mukaan chileissä se "perusmuoto" on lajikkeessa kuin lajikkeessa se kaikkein maukkain ja ominaisin.

Aji Inferno

Canijo on lähes varmasti meksikolainen annuum. Nimi meinaa "väkevää". Cayenne-tyyppiä, joskaan ei sama lajike kuin Cayenne. Tarkoitettu tulisuuden, ei niinkään maun tuottamiseen samaan tapaan kuin Thai-tyypin lähisukulaisensa aasialaisessa ruoanlaitossa.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Täti-E - maaliskuu 24, 2013, 19:49:17 ip
Kivaa.
Hyvä että jos on noin Fataliin ja Goronongin kohdalla - vähän niinkuin habaneroissakin on kiva aloittaa siitä "alkuperäisestä" ennen kuin kokeilee sen tuhatta eri variaatiota.
Oman kokemuksen mukaan chileissä se "perusmuoto" on lajikkeessa kuin lajikkeessa se kaikkein maukkain ja ominaisin.


Sama kokemus. :)

M;kko

Lainaus käyttäjältä: Täti-E - maaliskuu 24, 2013, 19:20:00 ip
Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 24, 2013, 17:44:19 ip
Kasvattamani Big Jamaican oli annuummainen.


Laitoitko kyseistä lajiketta siemenketjukirjeeseen? Eli onko mahdollisuus että on noita sinulta lähtöisin olevia annuum mallisia?



SKK II:een olen voinut laittaa vuoden 2011 paikkeilla, originaaliin SKK-ketjuun en ole osallistunut. Nimimerkki on kyllä ollut tapana laittaa siemenpussukkaan mukaan, jos olen siemeniä jakanut...

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Täti-E - maaliskuu 24, 2013, 12:27:52 ip
Cacho Negrosta on monenlaista tietoa liikenteessä. Kiinnostaisi tietää mikä on oikeaa.
- chinense vai annuumi?
- Siemenet tilasin Semillakselta ja siellä sanotaan lajikkeesta näin: This Capsicum chinense variety from Costa Rica bears up to 20cm long pods that are nearly black, when fully ripe. Pods are crunchy and have low heat. Accession CGN 21499
- Samalla sivulla on kuva kukasta (jota en lightboksista saa kopsattuu tähän) joka näyttää mielestäni Annuumin kukalle. Liilaa kukkasessa ei ole. http://www.semillas.de/cgi-bin/shop_en/shop.cgi?shop=&product=Peppers%20BC&cart_id=
- myös "chilemanin" sivuilla Accession CGN 21499 luokitellaan chinenseksi, vaikka sielläkin on kuva kasvista jonka lehdet ovat ihan kuin annuumilla.
- Semillaksen siemen on kasvanut minulla tälläiseksi:



Omiin silmiini tuo näyttää kyllä melko selvältä annuumilta kasvutavan, lehtien ja kukan perusteella. Ei olisi eka kerta kun geenipankin ja siemenmyyjän tiedot ovat väärässä.

Tanskan chiliharrastajatkin ovat näköjään sen annuumiksi luokitelleet.

Täti-E

Uusi päivä ja uudet kysymykset. Kyllä saikulla kelpaa tällästä arkistointia tehdä..

1. Aji Escabeche: Chiliwikissä ei tietoa, mutta googlaamalla selviää melkoisen nopeasti että kyseinen kasvi tunnetaan myös (kuinkas muutenkaan) nimellä Aji Amarillo. Joku joka Chiliwikissä jotain osaa tehdä, vois käydä korjaamassa tuon asian, että ihmiset löytää oikean lajikkeen pariin. Vai voisko?

2. Aji Santa Cruz: Oon vaiheillu nyt monta viikkoa sen asian suhteen onko mulle tullu väärä siemen, että olisikin chinense eikä bacca.
Vertailukuvia etsiessäni löytyi nämä.. kaksi kuvaa vasemmalta katsoen on netistä ja oikean puolimmainen on omani hetki sitten kuvattuna.


Nyt kun olen ihmetellyt kasvia aikani, voisi olla hyvinkin ylipuhuttavissa siihen että se todella olisi bacca..mutta on kyllä ainakin tässä vaiheessa vielä chinensemäisin bacca johon olen koskaan törmännyt!

Jatkan taas jokupäivä luettelointia ja tarkastelua.

Aji Inferno

Alin kuva näyttää kyllä melkoisesti chinensen alulta... Enpä noin ryppyisiä lehtiä ole tainnut baccoilla nähdä. Noh, katsotaan mitä siitä tulee. :)

Ajeista: niissä, kuten ylipäätään hyvin monissa eteläamerikkalaisissa chileissä, nimeämiskäytäntö on vähän omanlaisensa. Sanotaanko, paikallisten olosuhteiden muokkaama. Esim. perulaiset Ajit ovat paikallisen ruoanlaiton peruskamaa, ja niitä on muutamia päätyyppejä, joita sitten keitoksiin heitellään. Yksi tuollainen "päätyyppi" on "keltainen chili" eli Aji Amarillo. Hyvin samankaltainen on sen punaisempi tai punainen muoto "punainen chili" Aji Rojo. Sitten on keltainen, tulinen Aji Limon -tyyppi, jne. Noista löytyy Infernon sivuilta enemmän tietoa ja versioita. Olennaista noissa on se, ettei paikallisia ihmisiä kiinnosta tippaakaan lajikkeiden nimeäminen - ainoastaan arkinen käyttäminen. Niinpä periaatteessa joka kylässä on oma versionsa "punaisesta", "keltaisesta", "sitruunaisesta" ym. chilistä! Usein juuri noilla (tylsillä, mutta käytännöllisillä) nimillä...

Meidän kannaltamme kylän A Aji Amarillo voi kumminkin olla aika erilainen kuin kylän B Aji Amarillo - ja me nimeäisimmekin ne omiksi lajikkeikseen! Paikallisia Perussa ei sellainen kiinnosta. Joku sitten osoittaa hiukan mielikuvitusta ja nimeää kylän C Aji Amarillon Aji Escabecheksi, tai jopa joksikin vielä hienommaksi. :)  Heille se kaikki on vain arkista "perus-keltaista-chiliä" jne. Nuo kyläläiset nauraisivat makeasti meidän halullemme erotella ja nimetä tarkasti kaikki! ;)  Toki sielläkin tunnetaan erot noissa eri paikallisissa lajikkeissa, mutta sitten se menee näin: "Hernandezin kylän punainen chili on minusta parempaa kuin meidän kylämme punainen chili" - ja me revimme taas hiuksia päästämme, koska he puhuvat aina vain Aji Rojosta! Ulupicakin, muuten, tarkoittaa Boliviassa intiaaneille vain "metsächiliä", eli kaikkia villejä!

Olisi ollut fiksua merkitä myynnissä ja jakelussa olevista Ajeista aikoinaan muistiin niiden alkuperäiset keräyspaikat. Joistakin tuo tieto onkin, mutta ne ovat lähinnä PI-kooditettua kamaa. Eikä monia tuollaiset detaljit vain yksinkertaisesti kiinnosta. Minua kyllä kiinnostaa. :)  Näistä geneerisistä "Aji Amarilloista" sun muista täytyy vain hyväksyä se, että saman nimen alta löytyy vaikka mitä. Siinä on aika hyvä syy koettaa kasvattaa PI-luokiteltuja chilejä. Niistä kun voi parhaimmillaan saada selville jopa metrien tarkkuudella alkuperäisen kasvupaikan! :D

Täti-E

Hommat jäissä blogin ja foorumin osalta. Kauheata hötkyilyä omassa elämässä, kissa viimeisillään, keikkoja ja töitä.
Ajattelin kertoa että kasvaa-kasvaa ja päivitystä tulee sitten kun revin muutaman tunnin aikaa elämästä siihen hommaan.

Sen verran voi kertoa toki että Pepperoncini ja Aji Fantasy tekee hetelmää sekä myös tarlvettettu LemonDrop. Muitakin kasveja on kukassa mutta tulokset vielä vähän auki  :)

Täti-E

Jes-Jes-Jes!

Blogi päivitetty vihdoin! Muutama kuppi vielä kahvia ja saatan tempaista ihan parveketta jo siivoamaan.
Mites se ulos siirto nyt meni? Olikos se niin että vuorokauden alin lämpötila ei saanut mennä alle +5?

http://tantehabanero.wordpress.com/2013/04/29/kyllahan-nuo-kasvaa-ihan-ilman-hoitoakin/

Aji Inferno

Siinä viidessä asteessa se raja suunnilleen menee useimmilla lajikkeilla, juu.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Täti-E - huhtikuu 29, 2013, 09:54:23 ap
Jes-Jes-Jes!

Blogi päivitetty vihdoin! Muutama kuppi vielä kahvia ja saatan tempaista ihan parveketta jo siivoamaan.
Mites se ulos siirto nyt meni? Olikos se niin että vuorokauden alin lämpötila ei saanut mennä alle +5?

http://tantehabanero.wordpress.com/2013/04/29/kyllahan-nuo-kasvaa-ihan-ilman-hoitoakin/


Omien kokemusten mukaan pubescenseilla minimi menee jossain +2c tuntumassa, vaikkakin isommat pubet kestävät hetkellisesti jopa pientä pakkasta. Chinensien kohdalla itse laittaisin taimivaiheessa minimiksi jonkin +10c jottei kasvuvauhti hidastu mahdottomasti, kukinta-aikaan yölämpötila sais olla melkeinpä +20c tuntumassa jotta sadosta tulee nuppineulakokoa suurempaa. Muilla tuo +5c on sellanen ehdoton minimi, tosin saattavat noissakin yölämpötiloissa ottaa jo nokkiinsa ja kasvu hidastuu pidemmäksi aikaa.

Jossain muistan nähneeni optimaalisimman alimman lämpötilan olleen yöllä +14c, jolloin kasvu ei hidastu vielä kovin merkittävästi ja yleisin kontrolloiduissa kasvareissa käytettävä yölämpötila taitaa olla +18c.

Jos nyt ei kovin suurta kiirettä ole siirtämiseen, niin kannattaa omasta mielestäni vaikkapa halvan digimittarin avulla seurailla yölämpöjen minimiarvoja - toisen kerroksen parvekkeellakin kun tuntuu lämpötila öisin olevan pari astetta korkeampi kuin suoraan maantasossa. Hallaharsot toki ehdottamasti siirron yhteydessä taimien kärventymisen välttämiseksi muutaman viikon ajaksi ja jos yölämpötilat pysyvät pidemmänkin aikaa matalina niin harsoilla saa hieman taisteltua kylmyyttä vastaan.

Aji Inferno

Pubet, kuten kaikki karvaiset chilit, ovat erittäin herkkiä äkilliselle kylmyydelle...

PP

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 29, 2013, 19:32:07 ip
Pubet, kuten kaikki karvaiset chilit, ovat erittäin herkkiä äkilliselle kylmyydelle...


Ei ainakaan oman kokemuksen perusteella. Sisältä autotalliin siirretyt n. 3 kk ikäiset taimet oli viime vuonna ensimmäisen yön 0-1 asteessa, enkä huomannut mitään pysyvää ongelmaa tai kasvun hidastumista.