tammikuu 10, 2025, 11:55:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n neljäs

Aloittaja PP, tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Informatiivinen video jälleen. Mikä noilla rocotoilla amppeleissa on kasvualustana, turvemulta-perliittikö? Ja jos, niin missä suhteessa? Laitoitko yhtään kookoskuituamppelia? Jos niin onko mitään eroa multaan. Yrittelin lukea päivistäsi alkupuolelta mutta kun en päässyt ihan varmuuteen, niin kysytään.

Mikäs rocotoissa (tietysti lajikkeilla on eroa) kokemuksesi mukaan kypsymisaika, täyskokoisesta (tai tarttuneesta kukasta) värinsä oikeaksi vaihtaneeksi? Kun te rocotomestarit aina surette jo etukäteen ettei taida ehtiä, vaikka puskat notkuu jo podeja?
Minulta ne eivät onnistu tänäkään vuonna paljon kunnon maistiaisia enempää.

PP

Siellä on molempia. Muistaakseni neljässä amppelissa on kookoskuitu-perliittiä (n. 70/30) ja lopuissa tuvemulta-perliittiä (suunnilleen sama 70/30). Isoa eroa kasvussa ei ole, mutta pitää vielä tarkistaa, mikä rehu on missäkin. Alustan päällä on kaikissa ruukusoraa, enkä tietenkään ole merkinnyt tietoa ulkopuolelle.

Rocotojen kypsymisaika tarttuneesta kukasta on minimissään kaksi kuukautta PI 585273:lle, jota nopeampaa rocotoa ei taida olla olemassa. Muut on hieman tai paljon hitaampia olosuhteista riippuen. En ole merkinnyt aikoja ylös, mutta väittäisin ettei esim. jättikokoiset Manzano Rojot kypsy syksyllä alle kolmessa kuukaudessa. Jewe ja muut saa tarkentaa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 28, 2013, 12:03:57 ipRocotojen kypsymisaika tarttuneesta kukasta on minimissään kaksi kuukautta PI 585273:lle, jota nopeampaa rocotoa ei taida olla olemassa.

Taitaa olla.
Fataliin ylläri, tunnistamaton "numeropube", tuon PI:n oloinen on kypsynyt kuudessa viikossa ikkunalaudalla. Siitä on muistiinpanot.
Mutta muuten pubeilla ei taida olla kiinteitä kypsymisaikoja. Hiukan alle kahdessa kuukaudessa kypsyvät pienet ja lämpimässä, samat lajikkeet isona ulkona vaativat kolme kuukautta, eikä sekään syksyllä riitä, ellei tuo lopuksi lämpimään.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 28, 2013, 13:31:16 ip
Taitaa olla.
Fataliin ylläri, tunnistamaton "numeropube", tuon PI:n oloinen on kypsynyt kuudessa viikossa ikkunalaudalla. Siitä on muistiinpanot.
Mutta muuten pubeilla ei taida olla kiinteitä kypsymisaikoja. Hiukan alle kahdessa kuukaudessa kypsyvät pienet ja lämpimässä, samat lajikkeet isona ulkona vaativat kolme kuukautta, eikä sekään syksyllä riitä, ellei tuo lopuksi lämpimään.


Hyvä tietää. Ei kai kiinteitä kypsymisaikoja ole milälän chilillä vaan podien koko ja lämpötila on tärkeimmät määräävät tekijät. Kypsymisestä ja kasvusta kyselyt on täällä hyvin yleisiä, ja niihin on välillä vaikea vastata, kun asiat pitäisi esittää selkeästi (aloittelijoille, ei toki tässä tapauksessa), mutta ne on kaikkea muuta kuin selkeitä ja suoraviivaisia.

jewe

Sen voin ainakin vahvistaa että tuo sun suosikkinumeropube on kyllä ollut nopein pube kypsymään kaikista lajikkeista joita olen kasvatellut. Kypsymisaikoja en ole laskenut mutta alkukeväällä tuli ensimmäiset punaisiksi. Edelleen myös hämmästyttää tuo nopea ylikypsymisaika joka taitaa olla nyt jo alle viikon luokkaa. Alkukesällä oli kiva kun noita sai nopesti korjuukypsiksi mutta nyt on jo välillä ongelmallista kun niitä kypsyy joukolla parissa amppelissa.

Meni kyllä tämän kauden jälkeen suosikkipubelistoille joissa on jo mm. Turbo Pube ja Orange Rocoto ja Manzano Rojo ja...

PP

Huomasin pari päivää sitten persiljassa mustia kirvoja, joita näkee joka kesä pihalla puissa ja etenkin ohdakkeissa. Tänään löysin samoja terassin tomaatista, mikä pisti epäilemään, kiinnostaako chilitkin niitä. Onko kokemuksia?

Jame

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 28, 2013, 16:55:02 ip
Huomasin pari päivää sitten persiljassa mustia kirvoja, joita näkee joka kesä pihalla puissa ja etenkin ohdakkeissa. Tänään löysin samoja terassin tomaatista, mikä pisti epäilemään, kiinnostaako chilitkin niitä. Onko kokemuksia?


Medusan valkoista podia vasten erottui selvästi mustia kirvoja. Niitä oli muutamassa podissa kussassakin ehkä parikymmentä, muissa ei näkynyt. Saivat viilentävän suihkun sumutinpullosta Spruzitilla maustettuna.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 28, 2013, 09:45:03 ap
Mikä noilla rocotoilla amppeleissa on kasvualustana, turvemulta-perliittikö? Ja jos, niin missä suhteessa? Laitoitko yhtään kookoskuituamppelia? Jos niin onko mitään eroa multaan. Yrittelin lukea päivistäsi alkupuolelta mutta kun en päässyt ihan varmuuteen, niin kysytään.


Tarkistin tämän. Ainoat, joita voi vertailla on PI 585273:t, joita on yksi molemmissa alustoissa. Ne on terassilla vierekkäin eikä kasvussa tai sadossa ole havaittavaa eroa. Amppelitomaateista suurin on kookoskuidussa, mutta se on ollut ulkona pitempään kuin multayksilöt eikä ole vertailukelpoinen.

PP

Lähinnä omiksi muistiinpanoiksi pari kuvaa muutaman päivän takaa.


Ensimmäiset kypsät DRH-7400 jallut, 283 g. Vihreä lähti mukaan vahingossa.


Sekalaisia baccatumeja 284 g. Kypsyminen alkaa olla vauhdissa, ja ensi viikon kelit lupaa hyvää.


Suurin olla jalluista ja muutama muu päätyi oikeaan käsittelyyn. Cheddaria sisään, kuollutta eläintä päälle ja hiiligrilliin. Ei ollut pahaa.

PP

Pitäisi ehtiä kuvata ja tehdä taas kaikenlaista, mutta heitän nyt muutaman väliotoksen.


Campanepusikossa näkyy väriä.


Muutama PI 585273. Saattaa olla tulossa enemmän kuin viime vuonna.


Peru Cuscoakin roikkuu hyvät määrät.


Black Cherry luulee olevan riipputomaatti ja teki kaksi tuollaista jättiterttua.

PP

elokuu 06, 2013, 23:26:31 ip #210 Viimeisin muokkaus: elokuu 06, 2013, 23:44:23 ip käyttäjältä PP
Seuraa lähinnä negatiivisia toteamuksia ja kuvia lehdistä. :)


Tämä paraatipaikalla kasvava Bonda kuuluu positiiviselle puolelle. Yksikään chinense ei ole kasvanut mulla tähän tahtiin, ja vaikka osasyynä on NFT, voi väittää, että Bluesmanin Bondalla on melkoiset kasvugeenit.


Ei satogeeneissäkään ole valittamista. Koko yläosa näyttää tuolta, ja jos aikaa tai esikasvatustilaa olisi enemmän, sadon voisi mitata kiloissa. Nyt ilmestyvät podinalut alkaa olla turhan rajamailla.

Karsin tänään baccatumeista melkoisen läjän vihermassaa katon rajasta. Jatkuvasti märkään kattoon kiinni kasvavat oksat ei tee satoa, ja pimentää turhaan kasvaria. Kuvista näkee, että karsinta ei riitä alkuunkaan, ja kasvukin vain kiihtyy siitä.


Tämä puoli on kohtuullinen, koska Aji Fantasy ja DRH-7400 on matakasvuisempia eikä tuki yläosaa. Guyanalainen ja Aji Cristal päädyssä sen sijaan kasvaa rajatta.


Tässä on edessä Aji Bananaa ja takana Campanea, molempia liikaa. Banana ei ole tehdyt ilmeisesti kuin yhden (!) podin, ja nyt kun se viimein kukkii uudestaan, annan edes yrittää.




Nämä kaksi kuva on toisesta Manzano Rojosta. Se ei ehtinyt tehdä kuin muutaman podinalun ennen neem-tappioita, ja podittaa kunnolla vasta nyt. Täytyy napsia kukat pois sitä mukaa, kun niitä tulee, koska vähintään 3 kk kypsyvää lajiketta on turha sadottaa vaikka kesää onkin vielä pitkästi. Isoimmat podinalut jätän kokeeksi kasvamaan, jos vaikka ehtisivät jotenkuten.


Turbo Pube jatkaa vaan vaikka liki täysikokoisia podeja on jo kymmeniä ja pienemmät mukaanlukien podeja varmasti yli sata.


Monenlaisia pölyttäjiä pörrää enemmän kuin alku- ja keskikesällä.


Onko tämä pahislude? Luteita näkyy täällä suht harvoin eikä varsinkaan näin esillä parvekkeen kaiteella.

Ainiin, muistakaa ravintolapäivä. Tarjiolla on mm. suunnilleen tämän kuuluisan ohjeen mukaista kylmäsavupororocotojuustopiirakkaa.

bluesman

 Luteesi on suht vaaraton marjalude. Ei peltoluteeseen verrattava laisinkaan.
Tuosta Bondasta senverran että itäminen ja sirkkalehtivaihe oli kaikilla Bondataimilla todella vaikeaa. Alkuvaiheen ekat kymmenen senttiä kun oli ohitettu niin johan alkoi kasvu. Tällä hetkellä pisin oksa huitelee jossan neljän tai 4,5m paikkeilla. Satoakin on jonkinverran tullut.
Campane kypsyy sulla aikaisin. Muistan 2010 saaneeni ekat kypsät vasta syyskuussa.

Whili

"Onko tämä pahislude?"

Kyllähän nuokin tuhoja tekevät ja jättävät jälkeensä TODELLA PAHAN LÖYHKÄN !!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marjalude

PP

Vanha kaappi, uusia virityksiä. Rakennettiin muutama viikko sitten tuommonen puhelinkoppi, että kaappia voi pitää keskellä pihaa. Savu ei tule sisään eikä tarvi pelätä, että systeemi syttyy tuleen terassilla. Tällä hetkellä savussa on naudan ulkofilettä ja kohta menee kirjolohta seuraksi.


Pihan komistus.


Tuplapurkkikolvisysteemi. Molemmat ajastettuna saa tuplasti aikaa (n. 6 tuntia) tai molemmat yhtä aikaa päällä todella paksun savun.

Pirunpalko

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 03, 2013, 22:26:53 ip

Suurin olla jalluista ja muutama muu päätyi oikeaan käsittelyyn. Cheddaria sisään, kuollutta eläintä päälle ja hiiligrilliin. Ei ollut pahaa.


Johan herahti vesi kielelle tästä satokuvasta! Ei varmaan pahaa joo  :D

PP

Näkisin, että nyt tulee asiaa vaikka kysymys ei ole chilistä. Tunnetusti liha, ja varsinkin nauta, tuhoaa ilmaston, luonnon sekä terveyden ja on kallista. Suola on mausteista pahin.

Otin juuri savustimesta melkein kolme vrk siellä viettänyttä naudan filettä. Todellinen savustusaika ei ollut noin pitkä, mutta makua on tarpeeksi, koska poltin 3 litraa leppähaketta ja suunnilleen saman verran omenaa. Osa, keskimäärin ehkä 20% jää tosin palamatta purkkisysteemillä.



Lihojen raakapaino ennen suolausta oli 1500 g ja savustettuna painoivat 1330 g. Suolauksen (osa kylläisenä liuoksena neulalla lihan sisään, osa rakeina pintaan) jälkeen arvioin painoa olleen 1600 g. Jääkaappisavustus kuivaa yllättävän tehokkaasti ja tuotteen lihapitoituus onkin pitkästi yli 100%. Savun vaikutus etenee lihassa hitaasti, joten keskusta on vielä suolalihaa, mutta muutaman vakuumipäivän jälkeen "kypsyys" etenee lähelle keskustaa.

Tuota, samoin kuin kylmäsavukalaa, saa sunnuntaina leipien sisään. Jos kiinnostusta ilmenee, eli paikalle on tulossa chilipäitä, ajattelin turmella DRH-jalluja ja Aji Fantasyja cheddarilla ja pekonilla. Molemmat vaikuttaa olevan tänä vuonna sen verran jäykkiä, etttä ihmisille pitää kaupata Campanea samalla käsittelyllä.

Pirunpalko

Näyttääpä tämäkin herkulliselta! Mainoksen uhrina alkoi heti sunnuntai kiinnostamaan :) Mitä luulet, onko mitään maistettavaa jäljellä, jos paikalle pääsee vasta klo 17 aikoihin?

Rähinä-Reetta

Hyvän näköinen koppi, meidän pitäisi myös värkätä joku vastaava suoja. Lihatkin näyttää hyvältä. :)

PP

Lainaus käyttäjältä: Pirunpalko - elokuu 13, 2013, 05:39:43 ap
Näyttääpä tämäkin herkulliselta! Mainoksen uhrina alkoi heti sunnuntai kiinnostamaan :) Mitä luulet, onko mitään maistettavaa jäljellä, jos paikalle pääsee vasta klo 17 aikoihin?


On varmasti. Ei ehkä kaikkea, mutta osaa tarjottavista voi järjestää päivän aikana tarpeen tullen lisää.

PP

elokuu 14, 2013, 12:07:03 ip #219 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2013, 14:44:24 ip käyttäjältä PP
Olen pitkin kesää katsellut, että multakasvit ei rocotoja ja ylivuotisia lukuunottamatta kasva ja tuota satoa normaalisti, ja nyt se on pakko uskoa oikeasti. Ainoa likikään normaali multachili on Lemon Drop, joka on Tammisillan taimi, ja muut on huonoja tai käsittämättömän surkeita. Kesä on ollut säiden puolesta hyvä, ja kun vesiviljelyssä ei ole kasvuongelmia, jotain käsittämätöntä täytyy olla pielessä mullassa.

Ongelma koskee myös Autopotteja, joissa on kookos-perliitti seosta. Syy ei kuitenkaan voi olla lannoituksessa eikä kasvualustassa, koska kolme ylivuotista chiliä kasvaa ja satoaa keskimäärin paljon paremmin kuin tämän vuoden kasvatit. Outoutta lisää vielä se, että rocotot on isompia kuin ikinä, ja ne, jotka ei kärsineet neemistä, tuottaa myös hyvän sadon.

Minun taimia meni keväällä muutamalla kasvattajalle, ja olisi mielenkiintoista tietää, onko ne kasvaneet kuten pitäisi, ja miten suhteessa muihin chileihin.

Edit: Sain ensimmäisen vahvistuksen, että minulta tulleet chilit ei ole kasvaneet hyvin. Muita chilejä ei ole, mutta viime vuonna oli kasvaneet ja tuottaneet paljon paremmin.