tammikuu 25, 2025, 06:56:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kouluruoka

Aloittaja Bruce Willis, tammikuu 16, 2013, 15:24:19 ip

« edellinen - seuraava »

Bruce Willis

Itse asiassa en yleensä ymmärrä ihmisiä jotka menevät johonkin mäkkiin vetämään sen 5-7€ hampurilaisen kun samalla rahalla saa jopa tuoretta kalaa ja lihaa tiskiltä josta voi sitten tehdä vaikka mitä! (JOS osaa,tai edes viitsisi yrittää! tämä on toki se kynnys mihin moni kaatuu)
Ja rahat menevät hyvässä lykyssä kotimaahan!

Tuosta kouluruoan hinnasta on ollut paljon puhetta ja muutamissa kouluissa pääkaupunkiseudulla koululta menee jopa 1.8 euroa oppilasta kohti, vantaan kupeessa olevat ylä-asteet käyttävät noin 1€ oppilasta kohti
Keskisuomessa hinta on tuon räyhiksen mainitsema mutta eroja tuntuu olevan paljon
eli jos annos on tuon hintainen niin ei sillä kovin kummia kyllä loihdita vaikka tukusta nyt tavaraa tilattaisiinkin rekkalastillinen.
Ja mikäli olen tulkinnut minulle kerrottua informaatiota  oikein niin mikäli oppilaat arvostaisivat ruokaansa enemmän ja sitä ei menisi niin paljon pois,voisi listoilla olla jotain parempaakin joskus mutta...

En ole käynyt itse mitään suurtalouskokkikoulua mutta uskallan melkeimpä väittää että mikäli annosta kohti olisi käytettävissä joka koulussa edes puolitoista euroa niin ruoan laatu paranisi huomattavasti!
Ja suurin muutos kouluruokaan saadaankin sillä että ne kyöpelivuoren huo..tarkoitan että keittäjät tekisivät ruokaa hieman antaumuksella sekä käyttäisi siihen enemmän aikaa.

Olen kerran vieraillut Lahdessa sijaitsevassa ammattikorkeakoulun keittiössä ja voin todeta että vermeet oli viimeisen päälle ja tilaakin tuntui olevan jotenka ei voida syyttää ainakaan keittiön varustelutasoa,harmi vain kun laitteita ei osata/viitsitä käyttää niinkuin ne on suuniteltu

Mutta ehkäpä täytyy kiteyttää se tärkein pointti nyt sitten..   JOS oppilaat vaatisivat kunnon ruokaa niin sitä kyllä olisi,nythän on niin että pataan lyödään kolmea halvinta vihannesta tai juuresta jotka sitten porataan soseeksi ja syötetään sioill..tarkoitan oppilaille joille se on oikeastaan yksi vitun hailee saako ruokaa vaiko ei.

Ne nuoret jotka oikeasti osaavat ruokaa arvostaa ja vaativat siitä parempaa ovat harvemmassa kuin puut saharassa. Uskon enemmän joulupukkiin ja räyhäsetään kuin 12-17 vuotiaisiin natiaisiin jotka oikeasti tahtovat parempaa safkaa.
Siksi nykynuoret voivatkin niin saatanan huonosti kun syövät paskaa, olet mitä syöt vai miten se nyt oli.....

Miquel

Lainaus käyttäjältä: John McClane - tammikuu 16, 2013, 15:24:19 ip
Ja suurin muutos kouluruokaan saadaankin sillä että ne kyöpelivuoren huo..tarkoitan että keittäjät tekisivät ruokaa hieman antaumuksella sekä käyttäisi siihen enemmän aikaa.

Tästähän ei ole kauaa kun eräs keittäjätäti oli lehdellä, aiheena tämä että hän pysyi kekseliäisyydellään budetissa ja teki hyvää ruokaa josta koululaiset pitivät. Leipoi itse leipää jne.
Häneltä sittemmin kiellettiin moinen inspiraation käyttö perusteena muistaakseni joku muiden koulujen eri-arvoon asettaminen tai jotain.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 16, 2013, 17:30:49 ip
Lainaus käyttäjältä: John McClane - tammikuu 16, 2013, 15:24:19 ip
Ja suurin muutos kouluruokaan saadaankin sillä että ne kyöpelivuoren huo..tarkoitan että keittäjät tekisivät ruokaa hieman antaumuksella sekä käyttäisi siihen enemmän aikaa.

Tästähän ei ole kauaa kun eräs keittäjätäti oli lehdellä, aiheena tämä että hän pysyi kekseliäisyydellään budetissa ja teki hyvää ruokaa josta koululaiset pitivät. Leipoi itse leipää jne.
Häneltä sittemmin kiellettiin moinen inspiraation käyttö perusteena muistaakseni joku muiden koulujen eri-arvoon asettaminen tai jotain.
St


Totta, mutta palataan nyt aiheeseen. Joku voi perustaa kouluruoalle oman topicin. ;)

meikkupeikko

Muistan omasta ala-asteajastani todella hyvän kouluruoan. Päästiin joskus kuudennella luokalla mukaan tekemäänkin ruokaa, paistamaan pinaattilettuja tms. Koulun takapihalla on marjapuskia, viereisessä metsässä mustikoita ja sieniä ja pensasaitana marja-aroniaa. Joka syksy jokainen koululainen keräsi ämpärillisen marjoja keittiölle ja viitos-kuutoset kävivät opettajan kanssa sienessä. Marjoista keitettiin puuron kanssa syötävää marjakiisseliä ja sienet käytettiin sienikastikkeeseen.

Nykysin omat muksut käy samaa koulua ja olin todella tyytyväinen muutosta, koska luulin lasten saavan kunnon kouluruokaa. Olin väärässä. Nykyisin ruoka tuodaan keskuskeittiöstä ja vain lämmitetään koululla. Se on samaa mössöä kuin se, mikä menee vanhainkotiin, päiväkoteihin ja sairaalaan. Marjoja ei kuulemma enää kerätä, koska niille ei lämmityskeittiössä ole tarvetta. Sama keittäjä koululla on edelleen, toinen jäi eläkkeelle pari vuotta sitten eikä uutta palkattu, koska tuo yksikin keittäjä kyllä ehtii ruoan lämmittää ennen tarjoilua. Lasten mukaan ruoka on mautonta ja ylikypsää ja siksi harva syö kunnolla. Tiedän kyllä koulujen rahaongelmista ja säästöjen tarpeesta, mutta onko sen pakko tarkoittaa ala-arvoista ruokaa?

Ryhis

^ peruskoulujen yms. laitosten ruokahuoltoa keskuskeittiön avulla perustellaan hygienian ja paremman kontrollin takia*. Paikan päällä saatetaan ehkä tehdä jotain erikoisruokavalio-shittiä pakasteista.



* Tämä ei pidä paikkaansa millään tavalla, kuten kaikki järjellä ajattelevat tietävät. Homma on runnottu väkisin läpi eikä paluuta ole.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Nosiseptori

huhtikuu 03, 2013, 18:11:05 ip #5 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2013, 18:14:47 ip käyttäjältä Nosiseptori
Koulujen pakollinen kasvisruokapäiväkin on ihan ***** hieno idea!

Ei siinä, etteikö kasvisruoka voisi olla hyvää ja ravitsevaa, todisteena
siitä esimerkiksi hernekeitto.

Mutta mutta... jos olette nähneet ruokaloiden kasvisruokavaihtoehtoja niin saattanette ymmärtää
mistä puhutaan. On nimittäin sennäköisiä muhennoksia tarjolla, ettei tiedä monettako kertaa
kyseinen mussaka on jo mahalaukussa märehditty. Pelkkä visuaalinen ilme saa mahan kiertämään.
Tarjotkaa sitä nyt sitten jo muutenkin asennevammaisille, puberteetti-ikäisille nuorille, jotka ovat kypsyneet jo koulujen sekaruokiinkin. Jonkun mielestä voi olla ihan hyvä idea pakkosyöttää nuorille kasvisruokaa, jotta oppisivat elämään ekologisemmin, mutta realiteetti on se, että nuoret valitsevat ateriankorvikkeekseen mieluummin suklaapatukan ja energiajuoman.

Kyllä useimmat ihmiset syövät ruokaa, kun se on hyvää. Monet köyhät ihmiset maailmassa elävät pääasiassa kasvisruoalla, mutta lähinnä pakon sanelemana. He tietävät, että vuohi tai sika maistuu paremmalta. Heillä ei ole moisia raaka-aineita käytettävissään niin he tekevät kasvisruuastaan niin hyvää kuin mahdollista. He osaavat - täällä ei osata. Jos on pakko säästellä raaka-aineissa niin hyödyntäisivät ne edes hyvin. Onko se nyt sitten edullista, kun ruokaa joudutaan heittää menemään? Ja pellet eivät anna edes sikojen syödä tähteitä...

Helvetisti mietitään mikro- ja makroravinteita ja kuituja ja euroja, mutta mihin MAKU on kadonnut kriteerien listalta?!

Fredrik-flugarn

Ihan kuin kotona! jos vähän jaksaa ja vitsii saa halvatkin ainekset maistumaan hyvältä.
Syön kahdessa eri kouluissa (jossa luojan kiitos valmistuskeittiö jos ei rakennuksessa sit naapuritalossa. Arvaisin jotain 250-300 lounasannosta/keittiö päivässä). Aivan syötävä on, jopa herkullista välillä (siis aikuistenoikeasti)
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

meikkupeikko

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 03, 2013, 10:47:28 ap
^ peruskoulujen yms. laitosten ruokahuoltoa keskuskeittiön avulla perustellaan hygienian ja paremman kontrollin takia*. Paikan päällä saatetaan ehkä tehdä jotain erikoisruokavalio-shittiä pakasteista.



* Tämä ei pidä paikkaansa millään tavalla, kuten kaikki järjellä ajattelevat tietävät. Homma on runnottu väkisin läpi eikä paluuta ole.

Valitettavan totta. Varsinkin, kun ne epidemiat eivät suinkaan johdu yleensä keittiöhygieniasta, vaan saastuneista ruoka-aineista, kuten pakastevadelmista. Sitten syytetään keittiötä, joka ei ole mukama kuumentanut ruoka-ainetta tarpeeksi. Jos raaka-aineet olisivat puhtaita, niin eihän niitä tarttis muussata ylilämmittämisellä. Ne puhtaat raaka-aineet vaan maksais. Ja taas perustellaan, että säästöä tulee, kun raahataan jostain indokiinasta niitä pakastevadelmia eikä käytetä kotimaista.

Kasvisruoat ovat tosiaan ala-arvoisia, mutta niin ne tuntuvat olevan ihan ravintoloissakin. Mieheni on käynyt suurtalouskokkikoulun ja hän kertoi, ettei kasvisruoan tekoa juurikaan opeteta. En tiedä miten ravintolakokkipuolella menee. Se on oikeastaan todella sääli, koska suomalaisistakin kasviksista saa hyvää ja halpaa ruokaa, kunhan niitä ei keitetä muussiksi. Ala-asteella noi kasvisruokapäivät tunnutaan kuittaavan puuroilla ja sillä hernekeitolla, vaikkei se varmaankaan ollut alkuperäinen tarkoitus.

Noli Me Tangere

Opiskelen AMK:ssa kun töiltäni kerkeän ja kouluruokamme valmistaa Palmia. Neljä kertaa viidestä ruoka on oikeasti ihan hyvää, varsinkin n. 2,5€ hintaansa nähden. Käyttävät ajoittain melko paljon kotimaisia aineksiakin.

Vrt. Unicafe, Helsingin yliopisto. En ymmärrä miten ruoka voi olla mautonta ja pahaa samaan aikaan. Kasvisruoka on aivan onnetonta, ja sen ravintoarvot ovat kuulemma usein aivan mitä sattuu. Olin reilut puoli vuotta töissä Kaisa-taloa rakentamassa, ja kävin opiskelijakortilla syömässä Unicafessa. Duunarilta ei lähde nälkä millään niillä annoksilla. Ja kun vielä kokeilin kuukauden ajan kasvissyöntiä vedonlyönnin seurauksena (kun työkaveri väitti, että raksahommia ei jaksa pupunruoalla), oli edessä vain yksi ratkaisu. Omat eväät.

Sama hinta, samanlainen kohderyhmä. Hirveä laatuero.

Nosiseptori

Palmia tuntuu voittavan Sodexonkin 5-0.

Ryhis

Itse olin viimeksi ravintolassa töissä vuonna 2008, Amican lounasravintolassa. Jo silloin oli välillä sellainen tunne, että näillä näppäimillä joku keksii, että ihminen ei ole tarpeeksi hygieeninen "juttu" valmistamaan ruokaa toisille ihmisille.

Kokinhommat ovat jo, jos ei puhuta fine dining-sektorista, kustistuneet lähinnä kuorman vastaanottoon (ulkoistettua vastuuta), pakkasen ja kylmiöiden lämpötilojen tarkasteluun kahdesti työvuorossa (ulkoistettua vastuuta), ruokien lämpötilojen tarkasteluun (ulkoistettua vastuuta), sekä lämmittämään mahdollisimman taloudellinen määrä einespuuroa maksaville asiakkaille. Käsityöläisesti on tullut byrokraatin jatke, kun pölvästit jossain päämajassa rustaavat pientä pränttiä kuinka ravintolaa tulisi pyörittää siten, että kaikesta on mustaa valkoisella ja vastuukysymykset voidaan ulkoistaa.

Pakastimet ja jäähdytyskaapithan eivät tunnetusti hajoa jos niiden lämpötilat kirjataan kahdesti päivässä? Mielestäni semmoinen ihminen joka ei +35 asteisesta keittiöstä siirtyessään -20 asteiseen pakastimeen hoksaa, että em. kylmälaite on rikki, on väärällä alalla. Mittaukset paperille hoitavat tämänkin asian!

Pastan keitinveden lämpötilan mittaaminen, ettei kenelläkään vain mene masupakki sekaisin, on kanssa eri hieno juttu.

VMP ja isosti.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

meikkupeikko

AMK:ssa opiskelen minäkin ja meillä on ihan syötävää ruokaa, paitsi kasvisruoka. En edes tiedä mistä tulee, kun opiskelen pienessä sivuyksikössä keskellä metsää. Toki kanankoivet ovat aina niin ylikypsiä, että lihat tippuu tarjoiluastiaan, jos pelkästä luusta otat kiinni ja kananperäreikäpullat on melko yleinen ruoka. Keskuskampuksellakin kävin syömässä kerran, siellä ruoat tekee Amica. Ihan ok ruokaa, leivistä tykkäsin, kun oli varaa valita mieleisensä. Kallista se oli "meidän koulun" ruokiin verrattuna, koska meidän koululla saa kahvit kaupan päälle.

Oikeassa olet, Räyhis. Ihan ihmeellisiä säännöksiä löytyy keittiöpuolelta. Ennemmin tai myöhemmin joku suurempi keittiöalan firma keksii lämmitysrobotin, joka mittaa ruoan lämpötilankin ja sitten keittäjistä tulee vain robotinhoitajia. Odotan innolla, eiku...

Onko se toisaalta ihme, että suomalaiset eivät ravintolassakaan osaa vaatia hyvää ruokaa, jos kouluissa ruokana tarjotaan ylikypsää mössöä?

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: meikkupeikko - huhtikuu 04, 2013, 12:46:14 ip

Onko se toisaalta ihme, että suomalaiset eivät ravintolassakaan osaa vaatia hyvää ruokaa, jos kouluissa ruokana tarjotaan ylikypsää mössöä?


Tää on S-ryhmän salaliitto: totutetaan ihmiset niin huonolle sapuskalle, että Chico'sin ruoka tuntuu gourmet'lta. ;)

akselsson1

Meillä AMK:ssa amican "keittiö" johon ruoka tulee jostain muualta, ja on aivan p*skaa.
Jos ei ole pakko niin en siellä kyllä syö
Mm. chili con carne on siellä häpäisty ihan täysin, edellispäivänä sitä siellä söin, ja muistutti lähinnä ruskeaa kastiketta jossa lillui vähän lihaa ja papuja. Viimeksi kirjoitin napaukkaa palautetta aiheesta, ja vastaus oli mitä voitte varmaan kuvitella, ympäripyöreää höpötystä siitä kuten sen pitäisi olla kaikille maistuvaa. sekä eniten nauratti "ruoanteossa oli käytetty kaikkia mainitsemiasi ruoka-aineita". ohjeessani luki mm Useita eri lajikkeen tuoreita chilejä.... joko niitä oli kaikkia 1g/5000l, tai totuus: jotain aneemista santa marian "chilijauhetta" joka on varmaan tehty siitä kuuluisasta punaisesta chilistä...
Edes sentään salaatin laatu on syksystä kehittynyt nyt syötäväksi, mutta pääruuassa ei kyllä hyvin pyyhi.
Ja ruoka tosiaan maksaa opiskelijalle sen 2,60€, ei mikään halvin muttei (?) kalleinkaan
oon melkeen saanu lempinimen ruokakriitikko kavereiden kesken, mutta en ymmärrä oikeesti et miten porukka muka ihan tyytyväisenä puputtaa sitä joka päivä naamariinsa? Yläasteella kotsan tunnilla osattiin jo tehdä parempaa
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

nwldx

Kotsan tunnilla tehtiin välillä ihan maagisen hyvää sapuskaa! Peruskoulussa ruoka oli kyllä jotain ihan järkyttävää paskaa, jos nyt suoraan sanotaan. Ruoka tuli jostain keskuskeittiöstä ja liha oli läskistä ja jänteistä mössöä, josta ei päässyt läpi edes pihviveitsellä. Ja perunat! Ne oli jotain ihan käsittämätöntä. Miten onnistuu peruna olemaan samaan aikaan kuivaa, ihan vetistä ja sentin paksuisella kumisella kuorella? Harvoimpa sitä kouluruokaa tulikaan syötyä.
Nyt yliopistolla ruoka on ihan toisesta maailmasta. Tosin siihen käytetäänkin noin viisinkertainen summa per annos, mitä peruskoulun ruokaan. Kasvisruuista en osaa sanoa oikeen juuta enkä jaata, kun niitä tulee aika harvoin syötyä. Kasvisruokien valikoima on kasvanut huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Kampuksella on kolme ruokalaa, joissa kaikissa on vähintään yksi kasvisvaihtoehto, ehkä jopa kaksi.

meikkupeikko

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - huhtikuu 04, 2013, 15:52:54 ip
oon melkeen saanu lempinimen ruokakriitikko kavereiden kesken, mutta en ymmärrä oikeesti et miten porukka muka ihan tyytyväisenä puputtaa sitä joka päivä naamariinsa? Yläasteella kotsan tunnilla osattiin jo tehdä parempaa

Koska porukka on tottunut siihen. Sitä samaa skeidaa syötettiin ala-asteella ja yläasteella ja lukiossa/ammattikoulussa, niin kyllähän se jo AMK:ssa menee kakistelematta. Ja aika usein omalla koululla kuultu vertaus oli, että "kyllähän tää intin mettäsafkoihin verrattuna on hyvää". Totutetaan siis paskaan ruokaan pienestä pitäen.  >:(

Osa ongelmasta on kyllä mun mielestä vanhemmat. Nykyaikana osan kotonakaan ei tehdä itse ruokaa, vaan syödään roiskeläppiä ja eineslihapullia. Pakko myöntää, ettei munkaan lapsuudessa tehty kotona juurikaan ruokaa eikä mun nuoremmat sisarukset vieläkään kovin usein saa oman äitinsä tekemää ruokaa vaan enemmän sitä "meidän äitien tekemää". Ne ihan mielellään syö kouluruokaa, koska parempaan eivät ole tottuneet. Meidän muksut taas syö kotona itse tehtyä ruokaa ja valittavat kouluruoasta melkein joka päivä. Käyvät siis mun nuorimpien sisarusten kanssa samaa koulua.

Eilen keskustelin tästä kouluruoka-asiasta mun serkun kanssa, joka on kunnan valtuustossa. Päätettiin selvittää, olisiko mitenkään mahdollista parantaa tämän kunnan kouluruokaa. Nyt suuri osa ruoasta tuntuu menevän biojäteastiaan, koska jokaisen on pakko ottaa ruokaa, mutta syömään ei voi pakottaa. Jos se ruoka olisi parempaa, niin varmasti sitä jätettäkin tulisi vähemmän. Jos siis vähän enemmän satsaisi laatuun, niin säästäisi jätekuluissa. Katsotaan nyt, miten asia etenee.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - huhtikuu 04, 2013, 15:52:54 ip
Meillä AMK:ssa amican "keittiö" johon ruoka tulee jostain muualta, ja on aivan p*skaa.
Jos ei ole pakko niin en siellä kyllä syö
Mm. chili con carne on siellä häpäisty ihan täysin, edellispäivänä sitä siellä söin, ja muistutti lähinnä ruskeaa kastiketta jossa lillui vähän lihaa ja papuja. Viimeksi kirjoitin napaukkaa palautetta aiheesta, ja vastaus oli mitä voitte varmaan kuvitella, ympäripyöreää höpötystä siitä kuten sen pitäisi olla kaikille maistuvaa. sekä eniten nauratti "ruoanteossa oli käytetty kaikkia mainitsemiasi ruoka-aineita". ohjeessani luki mm Useita eri lajikkeen tuoreita chilejä.... joko niitä oli kaikkia 1g/5000l, tai totuus: jotain aneemista santa marian "chilijauhetta" joka on varmaan tehty siitä kuuluisasta punaisesta chilistä...
Edes sentään salaatin laatu on syksystä kehittynyt nyt syötäväksi, mutta pääruuassa ei kyllä hyvin pyyhi.
Ja ruoka tosiaan maksaa opiskelijalle sen 2,60€, ei mikään halvin muttei (?) kalleinkaan
oon melkeen saanu lempinimen ruokakriitikko kavereiden kesken, mutta en ymmärrä oikeesti et miten porukka muka ihan tyytyväisenä puputtaa sitä joka päivä naamariinsa? Yläasteella kotsan tunnilla osattiin jo tehdä parempaa


Vau. Ruokakriitikin arvonimi siitä, että pystyy osoittamaan 2,60€ maksavan annoksen eroavan jonkinlaisesta ideaalista. Itse käyttäisin termiä nirppanokka.

Täytyy lohduttatutua sillä, että jossain Mehikossa peruskoulussa tarjotaan kolmella pesolla mämmiä joka on tehty aivan päin helvettiä, siellä on varmaan joku José oppilaana, joka on käynyt joskus Ikeassa vetämässä härskejä lihapullia ja briljeeraa pohjoismaisen ruokakulttuurin tiedoillaan; "Tämä mämmi on aivan paskaa! Löysää...eikä edes tarjota tuokkosesta kerman kanssa! Aivan kammottavaa paskaa! Kolmella pesolla paskaa! Jopa Ikean vaniljakastike on parempaa kuin tämä outo vaalea liemi!!!"

Voin kertoa näin suurkeittiöpuolellakin työskennelleenä, että jossain Fazer-konsernin lounassylkylkylöissä tarjotut safkat eivät ihan oikeasti ole kovin kummallisia. Chili con carne/Meksikonpata/Italianpata yms. geneeriset herkut ovat 90% samaa tuotetta, ainoastaan sekaan heivattavat pakastevihannespussit erottavat ne toisistaan.

Totta kai ruoka on paskaa, kun chili con carnessa lasketaan lihaa 40g per syöjä. Sadan hengen pataan tulee maustemitalinen cayannepippuria, ja sekin on liikaa parille syöjälle. Chili toimii myös pöytämausteena, muistakaas se.

On pikkumaista ja naurettavaa kiusata kouluruokalan emäntiä saarnaamalla heille, että "oikeaan" chili con carneen tulee useita lajikkeita tuoreita chilejä. Vielä naurettavampaa on brassailla asialla.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Nosiseptori

Tuo 2,60e per annoshan on Kelan-alennuksen jälkeinen hinta. Onkos tuon alennuksen suuruus jotain pari euroa per annos? Annoksen oikea hinta on siis jossain 4-5 euron hujakoilla?

Ei tuohon hintaan mitään gurmeeta voi odottaa, mutta on se jännä miten kaksi kilpailijaa voi samanhintaisilla sapuskoilla päätyä melko erilaiseen lopputulokseen.

cuski

Hmm olin varmaan etuoikeutettu koko kouluajan, tosin 80-lukua, meillä oli oikeasti hyvät safkat (poislukien kinder perunat). Oli silloinkin tosin nirppiksiä joille mikään ei kelvannut. Valittamisen sijaan kannattaa ennemminkin kiittää ja kehua keittiöhenkilökuntaa, kokemuksieni mukaan parantaa annoskokoa ja saattaapi saada vielä lisämausteita. Itseasiassa pätee kaikkeen elämässä, ole hankala (tällä tarkoitan nipottamista tyhjästä) saat varmasti saman takaisin.

cuski

Huru-ukko

Hmmm... Mielenkiintoista keskustelua. Omat kouluruat oli sitä aikaa, kun joutui joka syksy viemään itsekerättyjä puolukoita kouluun. Taisi olla 2.5 litraa se määrä.
Ja mentiin 1960 luvun alusta eteenpäin. Ainoat ruat jotka ei oikein maistuneet, oli tilliliha ja kala-vii-lokki...
Molemmat osaksi sen kamalan kastikkeen takia, joka oli kuin erikeepperiä, mutta sitkeämpää ja harmaata .Koulun opettajana toimi eläkkeellä oleva kapiainen, joka oli 165 senttiä pitkä, ja kroppa kuin kehonrakentajan unelma.
Äänijänteet oli erinomaisessa kunnossa, sekä alaluokkalaisen heitossa omisti ainakin maakuntasarjan ennätyksen.
Keittäjä laittoi lautaselle sen mitä pyysi, ja se täytyi syödä. Vaikken niistä edellä mainituista ruuista pitänytkään, niin koulun jälkeen kotimatkaa oli 5 km käveltävänä tai kelien salliessa pyörällä kuljettavana, joten oli parempi syödä, kuin potea nälkää.
Leipänä näkkäri. Ruoka oli ilmainen.
Mutta se oli sitä aikaa......