tammikuu 10, 2025, 20:01:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Montako rillausminuuttia on tullut kesäkaudella 2013?

Aloittaja Ryhis, kesäkuu 02, 2013, 13:57:46 ip

« edellinen - seuraava »

PP

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - kesäkuu 06, 2013, 13:11:19 ip
Yksi hajuhaitta noissa hiiligrilleissä kyllä helposti on varsinkin sytytysvaiheessa, osa sytytysnesteistä haisee palaessaan hel#&%in pahalle ja hajua riittää aika pitkään syttymisen jälkeenkin ??? Hajuttomin tulos taitaa olla kun samasta pullosta kaadetaan hiilien päälle ja laseihin ::) Eli ilmeisesti joku/jotkut noista denaturointiaineista haisee palaessaan....


Juodaanko teillä tärpättiä? :) Sytytysnesteet on hiilivetyjä, ei alkoholeja, eikä niitä ole denaturoitu vaan ihan itsessään haisevat.

Jani M

Hiiligrilli tulee yleensä sytyteltyä puulla. Hidasta se kyllä on, mutta eipäs haise.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: PP - kesäkuu 06, 2013, 14:30:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Wolfman - kesäkuu 06, 2013, 13:11:19 ip
Yksi hajuhaitta noissa hiiligrilleissä kyllä helposti on varsinkin sytytysvaiheessa, osa sytytysnesteistä haisee palaessaan hel#&%in pahalle ja hajua riittää aika pitkään syttymisen jälkeenkin ??? Hajuttomin tulos taitaa olla kun samasta pullosta kaadetaan hiilien päälle ja laseihin ::) Eli ilmeisesti joku/jotkut noista denaturointiaineista haisee palaessaan....


Juodaanko teillä tärpättiä? :) Sytytysnesteet on hiilivetyjä, ei alkoholeja, eikä niitä ole denaturoitu vaan ihan itsessään haisevat.


Nuo käytetyt sytytysnesteet monesti ovat vähän mitä sattuu. Usein näkyy käytettävän Sinol, Marinol yms. eli melkein mitä vaan mikä palaa, harvoin olen nähnyt käytössä pulloa jossa lukee "sytytysneste" (kaupassa kyllä näkynyt). Vähimmillä hajuhaitoilla taitaa palaa puhdas etyylialkoholi  ;) Metanolikin haisee kai palaessaan vähän.

Noli Me Tangere

Hiiligrilli syttyy takuuvarmasti ns. chileläisellä tavalla ilman mitään sytytysnesteitä:

Bruce Willis

On sitä kyllä tullut rillattua mutta paras tapa kypsentää ruoka ulkona avotulella on MUURIKKA! PERKELE!
ja valurautaa tapani mukaan,(muuta en käytä ruoanlaitossa!)  omistan myös semmoisen 85 sentttiä halkaisijaltaan olevan muurikan mutta se on alumiinia jotenka sillä ei tee mitään..ostin hätätapauksia varten, kerralla sille saa laittaa noin 6 kiloa tavaraa  ;D

muurikka on loistava sijoitus kotiin,mökille,kerrostaloon tai vaikka savimajaan sekä  sillan alle! Ruoka kypsyy nopeasti ja pysyy kuumana pitkään sekä on aivan erimakuista kuin perinteisesti pannulla/uunissa tehty mättö
kuvassa on tulossa perinteinen muurikkawokki riisillä+mitä sattui muuta kaapista löytymään..


Huru-ukko

Reppuhommissa tuo pallogrilli oli ihan ehdoton. Se oli halpa jo silloinkin....
Yleensä oltiin aina kesä samalla paikkakunnalla ja grilliä käytettiin ahkerasti. Yleensä se jätettiin sinne jonnekin varastoon seuraavalle ryhmälle seuraavana kesänä.
Joka kerta kun sillä oli grilattu, siinä oli vasta sitten sellainen hyvä lämpö. Aina oli liian kova kiire flinttas steakin ja kaljan kanssa  ::).
Töissä tehtiin siihen 316L materiaalista 150/200 kartiosta hiilien sytytin. Pienempään päähän kartiosta 10 cm jalat ja ritilä alapäähän, tarpeeksi tiivis jotta hiilet pysyi sisällä. Ja putkenpätkä kylkeen kahvaksi, koska vekotin lämpeni kuumaksi. Kartio täyteen hiiliä, ja alle mytätty sanomalehden sivu tai kaksi. Hiilet hehkui viimeistään kun toista sokkaa avattiin.....

JN

Tänä vuonna en ole rillannut vielä kertaakaan. Normaalisti tähän ajankohtaan mennessä olen jo rillannut kiintiön melkein täyteen. Joten maltilla tähän kauteen lähdetty.

Siika

Jos savustus lasketaan rillaukseksi niin pirun monta yötä sitä on tullu tehtyä,juuri toin yöllä savustetut siiat myyntiin ja väsy painaa päälle,toki huomenna sian palasia myös rilliin häätyypi laittaa tuota siikaa kukhaan jaksa ikusesti syä ;D ;D ;D ;D ;D
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Sir Badger - kesäkuu 05, 2013, 16:08:20 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 05, 2013, 15:43:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - kesäkuu 05, 2013, 10:25:21 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 04, 2013, 23:22:46 ip
tänään suoritin tehoina 4, seksikkäällä tynnyrigrillillä, ja vaatteeni olivat lisäksi aivan läpimärät. ainoastaan kalsongeissa oli pieni kuiva kohta jäljellä.


"Ainoastaan kalsareiden reiät oli kuivia!"

Olet asian ytimessä. Grillauksen edetessä osa vaatteista melkein kuivui, siihen malliin savusin. Voiko sitten jo sanoa että myös savustin?


Et. Se on vesihöyryä, joten höyrystit. Se onkin varsin terveellinen tapa kypsentää, joten voit olla ylpeä itsestäsi.

Ai helkutti! hyvä huomio, kyllähän mäkin ton oikeastaan tiedän, mutta  ::)
Viikonloppuna pitää kyllä vähän ehtiä rillaamaan, vaikka töiden kanssa pitääkin aika kiirettä  ;)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Minbaari

Eilen tuli testattua tuota savustamista kaasulla. Folioon luumupuusta hakattua pilkettä, folio liekin päälle ja puolikkaaseen olut-tölkkiin vettä tuomaan kosteutta. Savuamisen pikku hiljaa alettua, heitin 8h uunissa olleet ribsit grilliin ja savustelin hyvän tovin. Kyllähän tuosta makua tuli lisää ja täytyy kokeilla uudestaan joskus paremmalla ajalla.
#816

akselsson1

Ikävästi ollut kiirettä päivisin töiden kanssa enkä ehtinyt rillaamaan, enkä ehdi huomennakaan, jollei sitten rillaa aamupalaksi, hmmmm... Se vois toimia  ;) "grillattua Ajia aamupalaksi" osuvaa ohjetta kellään?  :o
Yks kuva kuitenkin rillistä jolla viimeksi puuhailtiin, tässä on omistajan mukaan "hel*etisti säätömahdollisuuksia"

Todella hyvät magarat tuossa kyllä tuli, ja riittävästi karsg- kärsim- karotee- kalj- öö, hyvää makua.
Pyöräilin kotiin kun olin höyrystänyt itseni.
;)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - kesäkuu 07, 2013, 23:19:56 ip
Eilen tuli testattua tuota savustamista kaasulla. Folioon luumupuusta hakattua pilkettä, folio liekin päälle ja puolikkaaseen olut-tölkkiin vettä tuomaan kosteutta. Savuamisen pikku hiljaa alettua, heitin 8h uunissa olleet ribsit grilliin ja savustelin hyvän tovin. Kyllähän tuosta makua tuli lisää ja täytyy kokeilla uudestaan joskus paremmalla ajalla.


Toimiko toi olut tölkki ettei päässyt kuivahtamaan? Paistoaika kuulostaa äkkiseltään melko hurjalta. :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Miquel - kesäkuu 09, 2013, 11:14:14 ap
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - kesäkuu 07, 2013, 23:19:56 ip
Eilen tuli testattua tuota savustamista kaasulla. Folioon luumupuusta hakattua pilkettä, folio liekin päälle ja puolikkaaseen olut-tölkkiin vettä tuomaan kosteutta. Savuamisen pikku hiljaa alettua, heitin 8h uunissa olleet ribsit grilliin ja savustelin hyvän tovin. Kyllähän tuosta makua tuli lisää ja täytyy kokeilla uudestaan joskus paremmalla ajalla.


Toimiko toi olut tölkki ettei päässyt kuivahtamaan? Paistoaika kuulostaa äkkiseltään melko hurjalta. :D

No ribsit oli jo uunista ottaessa sellaisia, että luu irtosi lihasta itsekseen ja riittävä neste paistamisen aikana oli huolehtinut etteivät ne kuivia olleet. Tuo savustus ei paljoakaan enää vaikuttanut lihan kuivuuteen/kosteuteen. Lähinnä pintaan muodostui sellainen tummempi savunmakuinen kerros. Mutta täytyy tosiaan joskus kokeilla paremmin oikein ajan kanssa tuota..
#816

Miquel

Itellä heilahtaa tänään grilliin perus menyy, itselle ja hallitukselle grillissä paistettua jauhelihapihviä ja kylkeen pakastevihannes/hernemaissipaprika/papu hässäkkä joka marinadien kanssa valmistuu muurikassa.
Talkoolaisille illasta vielä grillihampurilaiset tavan rouhesämpylästä ja porsaalihapihvistä. Pihvit on maustettu itse sotkien sekaan cocacolaa. Jännä nähä miten onnistuu ja maittaa, koskaan ei ole tullut kokeiltua?

Yleensähän se on niin että jos se tulee grillistä se on hyvää?  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko


Tämän ääressä niitä kaslereita ja kanankoipia karsinoidaan. Kaksi vuotta kesti tuon kiveyksen suunnittelu ja toteutus tuohon eteen.
Kyhäelmässä on 500 halkaisijaltaan oleva happisputkesta tehty savustus pöntto, sekä vielä savustus uuni sitä suurta varten.... Tai silakoille...

bobster

Oliskohan ollu 15min. Kun eilen tuli itse marinoitua kassleria rillattua. Pääsi nasu maukkaasti päätepysäkille.
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

akselsson1

Tuli tuossa silputtua sorvissa kohtuullinen pölkky tammea, laitoin lastut (+purut) kassiin jos jotakuta kiinnostaa näissä piireissä sitä käyttää?
Mitä eri puulajeja tuohon savuntekoon yleensäkään kantsii käyttää, ja mikä sopii mille, kokemuksia?  ???
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Miquel

Olen kiinnostunut, inttervebissä tammea kalan kanssa joku kuvaili sanoin "loistava makuelämys"

Taitaa savustukseen lehtipuut olla ylipäätään ainoita soveliaita, pihkapuulla lopputulos on uskoakseni jotain melko kitkerää? Mene ja tiedä, itse en ole koskaan edes kokeillut. Toisaalta yleistä pihkaisen puun käyttöä on katajanoksan lisäys lastujen sekaan makua antamaan.
Käytetyin ja yleisin ns. peruspuu on leppä, syyksi sen suosioon epäilen runsasta saatavuutta sekä suht mukiinmenevää/mietoa makua. Olen kuullut käytettävän myös erilaisia hedelmäpuita kuten omenaa ja kirsikkaa sekä myös tarinoita viinissä liotetusta tammesta/kirsikkapuusta... Tässäkin asiassa tapoja on toki niin montaa kuin tekijääkin; esimerkiksi toiset poistavat ehdottomasti puusta kuoren ja toiset eivät?  :)

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 25, 2013, 00:40:19 ap
Mitä eri puulajeja tuohon savuntekoon yleensäkään kantsii käyttää, ja mikä sopii mille, kokemuksia?  ???

Leppä, pihlaja, hedelmäpuut, sorvattu tammi taikka marketin valmispuru joka ilmoittaa olevansa lehtipuusta valmistettua. Ainakin leppä on varmin ja käy kaikkeen savustukseen.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 25, 2013, 00:40:19 ap
Tuli tuossa silputtua sorvissa kohtuullinen pölkky tammea, laitoin lastut (+purut) kassiin jos jotakuta kiinnostaa näissä piireissä sitä käyttää?
Mitä eri puulajeja tuohon savuntekoon yleensäkään kantsii käyttää, ja mikä sopii mille, kokemuksia?  ???


Leppää olen pääasiassa käyttänyt, omenapuuta jos sitä on ollut saatavilla. Kalaa on tullut savustettua, muusta ei niinkään kokemuksia.

Huru-ukko

kesäkuu 25, 2013, 09:14:18 ap #59 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 25, 2013, 09:48:59 ap käyttäjältä Huru-ukko
Leppää olen itsekkin käyttänyt. Tuo katajan käyttö antaa mielestäni kalalle vanhan kalan maun; makuasia.
Omena puuta kokeilin, ihan hyvää tulee. Hedelmäpuisen käytöstä olen lukenut positiivisia kokemuksia.
Kalan savustuksessa pajunsukuisia on täälläpäin sanottu huonoiksi.
Chilien savustukseen noiden sopiviidesta en kovin hyvin tiedä. Netissä on joka tapauksessa myynnissä monenoistakin savustukseen tarkoitettua puurouhetta tai brikettejä.

Täällä brikettejä