tammikuu 10, 2025, 15:52:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Alavilla mailla hallanvaara

Aloittaja x46900, kesäkuu 04, 2013, 19:22:22 ip

« edellinen - seuraava »

x46900

Tervehdys,

Alussa oli omakotitalo, jonka ympärillä sijaitsee jonkun kymmenen vuotta vanha puutarha. Ennen kuin ostimme kyseisen kiinteistön kodiksemme pankinrahoilla, oli puutarha ollut muutaman vuoden melko heikolla hoidolla. Vaikka käynnissä on jo viides kesä tässä puutarhassa, niin silti tärkein työkalu taitaa tänäkin vuonna olla raivaussaha. No, jonkin verran olemme saaneet pihaa raivattua ja joitain uusiakin kasveja kasvamaan - tämän kesän tulokkaina chilit.

Helmi-maaliskuun vaihteessa fataliilta saapui kirjeessä siemeniä, joista itämään päätyi Lemon drop, Datil, Aji finlandia, Aji blando sekä Hot banana. Siemenet itivät ja jossain vaiheessa keväällä olohuoneen ikkunoiden edessä kasvoi kolme tainta / laji. Kun ikkunalauta alkoi käydä ahtaaksi, karsin taimet kahteen/laji jakamalla ylimääräiset ystäville.

Toukokuun alussa rakentelin viisi altakasteluämpäriä, joihin jokaiseen päätyi yksi taimi / laji kasvamaan ja muutaman viikon ulkona oloon totuttelun jälkeen ämpäreihin istutetut taimet muutti pysyvästi pihalle - missä ne nyt siis on ja voivat hyvin. Viidestä jäljelle jääneestä taimenesta Datil, Aji finlandia, Aji blando ja Lemon drop muuttivat mullasta teeseitse ebb&flow -järjestelmään, jossa ne on nyt kolmatta viikkoa, pihalla ja hengissä. Samaan aikaan toukokuun puolessa välissä viimeinen taimista (Hot banana) päätyi salaatti/yrttimaan laitaan, kun en muutakaan paikkaa sille keksinyt.

Yllä lyhyesti kuvaus (lähinnä itselle muistiin ensi vuotta varten) miten tähän tilanteeseen on päädytty. Kasvattelulle on oikeastaan kaksi syytä: itse tekeminen ja syöminen. Olen hulluna chiliin, olen jo vuosia käyttänyt sitä mausteena oikeastaan kaikessa ja ihan yhtä paljon pidän itse tekemisestä.

Vaikka en olekaan maanviljelijä, en edes oikea kotipuutarhuri niin kulkekoon tämä päiväkirja nimellä:"Alavilla mailla hallanvaara",  joka on jo 1930-luvulta lähtien radiossa kuultu varoitus, joka kylmää varsinkin maanviljelijää - vielä tänäkin päivänä.

Mitään aktiivista kasvatuskertomusta on turha odottaa - ajatukseni (ainakin tällä hetkellä) on tallentaa tämän kevään/kesän/syksyn tapahtumia sen verran muistiin, että ensi vuonna osaan välttää pahimmat virheet.

Kiitos!

x46900


x46900


x46900


x46900


x46900


x46900

Omat chilit hylätty oman onnensa nojaan, Tampereella suoritettu 'pyhiinvaellus' Chilitarvikkeeseen.
Satunnaisten ohikulkijoiden kasvot pikselöity yksityisyyden suojaamiseksi.



Kiitos jäätelömaistiaisista!


x46900



Reilu kaksi viikkoa tuli vietettyä Suomea ristiinrastiin kierrellen, kotiin paluu tapahtui eilen.
Chilit niinkuin kaikki muukin puutarhassa olivat kasvaneet, jokunen hedelmäkin jo kypsymässä!

Ikävänpänä havaintona löytyi tuollaisia punaisia hirviöitä kahdesta eri kasvista, mitähän mahtavat olla?

Sumuttelin kasveja illan viiletessä "Amerikkalaisella ötökkäöljyllä", resepti ohessa:

Amerikkalainen ötökkäöljy
1 rkl astianpesuainetta
2,5 dl ruokaöljyä
Sekoita ainekset keskenään.

Sekoita 1-2,5 teelusikallista ötökkäöljyä 2,5 desilitraan vettä ja sumuta kirvojen kiusaamille kasveille. Käytä varoen kesäkurpitsalle sekä kukka- ja punakaalille. Torjunta-aine sopii myös perhos- ja pistiäistoukkien sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten torjuntaan.

Resepti Martoilta.

x46900


x46900

heinäkuu 06, 2013, 19:11:28 ip #9 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2013, 20:50:02 ip käyttäjältä x46900
Varmaan jokaisella 'chilipäällä' on oma suosikki kastikkeensa, joku tykkää etikkaisesta  - joku toinen makeammasta...
Melko iso osa varmaan myös kokkailee erilaisia chililiemiä.

Tämän kastikkeen syntytarina on seuraava:
Vaikka pienessä kylässä asustelenkin, niin silti täältä löytyy kolme ihan oikeaa ruokakauppaa.
Yhdestä niistä tarttui kauppareissulla matkaan Fatalii Gourmet Naga Morich -chilejä, toisesta paprikoita ja kirsikkatomaatteja.
Kotona katselin mitä kaapeista löytyi ja yhdistin kaiken kattilassa seuraavalla tavalla (aika tavallinen paholaisenhillo -tyyppinen resepti):



Lopputulosta tuli juuri maistettua grillatun kanan ja halloumi -juuston kanssa: kelpaa, tarkempi makuanalyysi vaatii vielä lisämaistelua, ei paras, mutta ei huonoinkaan mitä vuosien varrella on syntynyt. Makeus ja tulisuus aika lailla kohdallaan, vähän ehkä syvyyttä makuun vielä kaipaisi, mitä jos savustaisi paprikat ennenkuin tekee niistä kastikkeen? laitetaan harkintaan, ehkä seuraavalla kerralla.

Tänne sopii lisätä todetusti hyvien hillojen, marmeladien, kastikkeiden ja niin edelleen ohjeita.

SK

Nuo punaiset ötökät näyttää hyrräpunkeille. Ovat ilmeisesti syömässä siitepölyä, kun olet niitä noin monta kuvaan saanut.
Ei hätää ne on hyödyllisiä, eikä vahingoita kasveja.

x46900

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 07, 2013, 07:24:48 ap
Nuo punaiset ötökät näyttää hyrräpunkeille. Ovat ilmeisesti syömässä siitepölyä, kun olet niitä noin monta kuvaan saanut.
Ei hätää ne on hyödyllisiä, eikä vahingoita kasveja.


Kiitos, aina oppii uutta.

Ja kun nyt uudesta alettiin puhumaan, niin mennäänpä ajatuksissa suoraan seuraavaan kasvatuskauteen. Joitain siemeniä on jo ensi kesää varten varattuna, eli kesällä '14 on suunnitelmissa kasvatella:

Rocoto (C. Pubescens)
Aji Amarillo (C. Baccatum)
Ylläolevat siemenet on peräisin nimimerkki Caide:lta - niiden alkuperästä voi lukea hänen blogistaan:http://www.chilipaprikat.blogspot.fi/2013/06/postia-perusta.html - KIITOS!

Sen lisäksi viime viikolla otin talteen ja kuivumaan kaupasta tuoreina ostetuista Capsicum chinense var. 'Fatalii Gourmet Naga Morich' -chileistä siemeniä.

Eli kolme lajia valittuna kaudelle 2014.

Caide

Kai sait ne Charapitan siemenet myös? Vai unohdinko ne laittaa kuoreen?

x46900

nooo, kuoressa oli kaksi pussia Aji Amarillon siemeniä, mutta ei yhtään Charapitan siementä... Mutta ei mun elämä siitä piloille mennyt, päinvastoin - melko tuskaisen työpäivän jälkeen kirjeen löytäminen muun postin seasta oli päivän paras hetki, eikä se, ettei sisällä ollutkaan Charapitan siemeniä yhtään sitä hetkeä huonontanut, mutta kyllähän ne edelleenkin kiinnostaa.

x46900

heinäkuu 16, 2013, 19:09:01 ip #14 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 16, 2013, 19:10:33 ip käyttäjältä x46900
Jaahas - olin pari päivää töiden takia reissussa, jona aikana postilaatikkoon oli tipahtanut siemenkirje. Kirjeestä paljastui pussillinen Aji Charapita:n siemeniä. Kiitokset Caidelle!

Toivottavasti lopputuloksena syksyllä '14 on jotain tällaista:


Keskustelua juuri näistä siemenistä löytyy: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=13876.0

x46900



Eilen töiden jälkeen katselin yrttilaatikkoa ja totesin, että kruunutilli on parhaimmillaan. Sisälle päästyäni huomasin paikallislehdestä, että K-kauppias myy avomaankurkkuja 1€/kilo, joten pakkohan se oli alkaa säilömään. Piparjuuren kaivelin omasta pihasta, nagaa oli jäänyt jääkaappiin edellä esitetyn hilloprojektin jäljiltä. No, joo 4 kiloa tuli ihan perinteistä maustekurkkua, ainoastaan yhteen purkeistä laitoin nagaa, saas nähdä mitä siitä tulee - raportoin lisää kunhan purkki avataan.

Tänään vaimo keitteli vadelmahilloa, osasta tehtiin meillä jo perinteistä chilivadelmahilloa, joka on aivan järjettömän hyvä yhdistelmä, suosittelen kaikkia kokeilemaan.

x46900

Perjantain kunniaksi kaupasta tuoretta chiliä eli laatikko Capsicum chinense var. 'Fatalii Gourmet Rocato':ja.

Makua kuvailin toisaalla täällä foorumilla:"Ensimmäinen syöty ja miten sitä nyt amatööri kuvailisi kokemaansa: Tuntuma suussa on varsin ruokaisa, puraistessa lohkeaa niinkuin paprika, mehukas, kevyt, raikas. Polte tulee ensin kielelle ja kielen kärkeen, ihan aavistuksen poskienkin puolelle. Polte jatkuu pitkään hedelmän maun jo kadottua suusta, varsinkin kielen kärjessä ja huulilla.".

Siemeniä meni heti kuivaukseen ja ensi kesänä tätä kasvatetaan.

x46900


x46900

Jatketaan kauden ´14 pohdintaa. Melko paljon on tullut lueskeltua foorumin kasvatuspäiväkirjoja ja olen huomannut, että niin taidokkaita kasvattajia kuin kiintoisa lajikkeitakin on aikamoinen määrä. Olen jo joitain siemeniä varannut ensi kautta silmällä pitäen, mutta ei niistä nyt vielä kovin suurta lajien kirjoa tähän pihaan saa. En tosin kyllä haaveilekaan mistään kymmenien lajien kirjosta - minulle sopiva kasvi määrä lienee jossain 20 kasvin kohdalla, josta voinee johtaa lajien määräksi noin kymmenen (kaksi kasvi per laji).

C. annuum:eista tällä hetkellä kiinostaisi kasvattaa:
Early jalapeno: http://www.chilepepperinstitute.org/cart/product/61/early_jalapeno/
Poblano: http://www.chilepepperinstitute.org/cart/product/133/poblano/
Pimient de Espellette: http://www.chilepepperinstitute.org/cart/product/76/pimient_de_espellette/

Pohdinta jatkuu, tämän kauden satoisin yksilö kuvassa alla:

Jani M

Piment d´Espeletteä harkitsisin kahdesti. Oli sellainen makuelämys, että meni koko kasvi biojätteeseen ennen kuin ulos asti edes pääsi. Mutta Jalapeñossa ja Poblanossa ei mene kyllä kauheasti huti, ne on sellaisia kestosuosikkeja kyllä.