tammikuu 05, 2025, 00:20:02 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Miquel kokkaa kalaa!

Aloittaja Miquel, kesäkuu 09, 2013, 21:05:48 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

Lainaus käyttäjältä: Althalus - maaliskuu 30, 2014, 13:50:32 ip
Pikkupäissään yön pimeydessä mökillä on tullut syötyä myös överisavustettuja ahvenia nahkoineen, mutta en sanoisi ahvenen nahan olevan ihan parhaasta päästä syömistarkoituksessa  :)

;D Jep, silmän kun nappaa lohiketosta suuhun niin voi seuraavaksi poimia kanssasyöjien silmät pöydältä  ;)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Paistelin kokeeksi tänään kylmäsavulohen nahkaa. Tuli ensimmäisen sekunnin aikana, kun nahan laitoin pannulle mieleeni nämä kaupoissa myytävät "Bacon Press" -raudat, sillä nahka veti kippuraan. Sain toki muovivispilän kanssa painittua nahan takaisin pannua vasten ja paistumaan kauttaaltaan rapeaksi mutta moisen raudan avulla nahasta tulisi täysin suora taikka esimerkiksi poimutettu ilman isompia kiukutteluja.

Maku mustapippurilla ja suolalla maustettuna oli tosiaan herkullinen ja mikseipä tuosta syntyisi hyvä alusta jollekkin pikkusuolaiselle alkupalakäytössä? Yhtäkaikki, nahan poisheittäminen on tällaisesta fileestä järkyttävää haaskausta kun siitä syntyy noin hyvää naposteltavaa. 

Koekeittiöön menee jatkotutkimuksiin!  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Kippuraan meneminen voi johtua siitä, että nahka on tuore vielä......Jotenkin se ei vaan tunnu olevan oikea syy kylmäsavustetun kanssa.
Omani pysyvät suorana, lihapuoli pannua päin ensin.

Miquel

Lihapuolelta itsekin aloitin ja pannu oli kuuma kun nahan sinne laitoin... Jospa siinä syy sitten, mene ja tiedä. Kuitenkin lopputuloksen rapeuden kannalta olisi suotavaa että pysyisi suorana.  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

longi

Moi

Lueskelin koko ketjus läpi ja hyvältä näyttää sun koekeittiös. Jatka samaan tyylin niin minäkin teen. Itte tykkään savustella kaloja/lihoja/lintuja myös. Tossa kylmäsavussa vaan itte menen seuraavasti fileet n10% suolaliemeen vuorokaudeksi sitten kuivaus silleen että filetin hamaralla nahasta "hoyläämällä" pyrstöä kohti lähtee tosi paljon nestettä. Lihapuolella tuhti kerros talouspaperia ja painelemalla. Sitten pönttöön, mulla samanlaisia savuttimia, kun sulla eli toi spiraali + sähköinen on käytössä myös (halpa vastus muistaakseni mustang) löyty tarjoustalosta. Toi on siis tarkoitetteu niille leppä kiekoille (ei toimi niitten kanssa). Noh pikkasen tuotekehitystä siihen tein. Seinämältään ohuesta teräsputkesta D125 pätkä leikeltynä silleen sopivasti, että asettuu vastuksen päälle melko tiiviisti. Putki täyteen normi savustus purua/haketta ja vastus tulille. Mulla putken pituus on noin 180mm se tekee käryä n 8 tuntia polttoaineena omenapuu siis mulla. Niitä sitten latailen tarpeen mukaan. Omat joulukirret on kylmäsavussa 7 vrk, tutuille "asiakkaille" pidän senverran kun tahtovat yleensä 3-5 vrk. Joo on kokeiltu norjan lohellakin, mutta kotimainen kirjolohi on parempaa. Lämmöt ei nouse pöntössä koskaan yli 5 asteen. Joskus on ollu alle 0 ei haittaa kala on senverran suolanen ettei jäädy.

Eräs joka opetti mulle tämän tavan kutsuu tätä "inkkariksi" kuulemma intiaanit on tehnyt tämäntapaista. Mene ja tiedä hyvää on. Kokeilkaa joskus pitää fisuja pitempään savussa.

Hauen kylmäsavuhan on kuuminta hottia nyt ihan jossain rengasliike ravintoloissakin. Haaki pitää vaan pakastaa ensin, että kuolee lapamato yms. ja haagertti kuivahkona kalana ei tartte kun sen 10 timmaa savua.

Toi inkkari on sitten semmosta lankkua, että kun ottaa fileen pyrstöstä nipistysotteella kiinni se pysyy suorana:) ei ole silti ollenkaan kuivan oloista leivän päällä. Siitä saa myös leikattua terävällä juustohöylällä siivuja. Ja ai miten hyvän maun antaa lohisoppaan kun niistä ruodoista (siis niistä ruodoista jotka jäi silloin viikko sitten tähteeksi kun fileoi noi fisut ja laittoi pakkaseen odotteleen) keittelee liemen ja loppu tuotteeseen laittaa tota inkkaria samaan aikaan sen koskenlaskijan kanssa:)

-longi-

Miquel

Kiitos! Tuohompa ei paljoakaan jäänyt lisättävää. Oma suolankäytön tarkoitus on mahdollisimman nopea ja tehokas nesteenpoisto ja haukeen kommentti, huomioithan aina suomustaa tuollaisen kalan. :) Suomu on huomaamaton fileessä, näkymätön leikatessa, sulautuu kalan joukkoon tarjoillessa mutta sitten äärimmäisen ikävä suussa, varsinkin jos meneillään on vaikkapa hääjuhlat. ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

longi

Moro

Joo olen itse kylmäsavustellut vain nahattomia/ruodottomia haukifileitä. Noissa vaan se, että ei voi roikottaa täytyy olla siis ritilän päällä.

-longi-

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 13, 2014, 15:23:52 ip
Historiankirjoihin merkattakoon että tällä päivämäärällä Miquel kokkaili itsellensä vakituisen työn Etumieheltä! :)


Onnittelut! Tuntuuko, että nyt löytyi työ, missä harrastus ja työ lyövät kättä?

Miquel

elokuu 13, 2014, 15:39:48 ip #68 Viimeisin muokkaus: elokuu 20, 2014, 00:24:13 ap käyttäjältä Miquel
Sikäli ei koska harrastuksia on niin monia?  ;D Toivonmukaan ainakin reilusti mielenkiintoa ja harrastuneisuutta vien firmaan mennessäni.

Ainiin ja kiitos! :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jiipee75

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 13, 2014, 15:23:52 ip
Historiankirjoihin merkattakoon että tällä päivämäärällä Miquel kokkaili itsellensä vakituisen työn Etumieheltä! :)
http://www.etumies.fi/



...Kojulla tavataan! ;)

Kuuluuko työhön tuotesuunnittelua? Sulta kun noita ideoita löytyy.:D

Onnittelut.

wille

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Huru-ukko

Pitänee syksyllä muikunpyyntiin menessä tulla kojulle tervehtimään  ;)......
Vaikka työsi taitaa olla tuotantopuolella :).
Onnea sauhutteluun !.

Miquel

elokuu 15, 2014, 12:41:54 ip #72 Viimeisin muokkaus: elokuu 20, 2014, 00:25:13 ap käyttäjältä Miquel
Kojulla tavataan! Pyrkimys on opiskella kaikki jotta voisin joskus tarpeen tullen tehdä mitä tahansa, mutta pääpaino ainakin alkuun myynnissä.  ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

longi

No kappas.

En ollut huomannutkaan Miquelin kommentiia tosta työn saannista. Onnea siitä. Näinä aikoina sitä lukee lehdessä vähän väliä, että alko YT:t siellä ja täällä. Täähän on positiivista uutista.

-longi-

NPhoBiaz

Meni minultakin ohi, onnea Miqu! Jyväskylän lahja maailmalle kalakokkailun saralla. ;)

Myllykoskimansion

Nämä Miquelin kokkaukset on kyllä silkkaa kultaa. Ehtiikö mies lisäilemään uusia respoja?  8)

Miquel

No kiitosta.  :) Viimeaikoina olen hurmioitunut niin pahasti bbq:n pariin että en ole "perus savustelujen" lisäksi muuta saanut kalan kanssa aikaan. Vedän mietintämyssyn päähäni mistä raapia kasaan reseptin verran.  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jomppe

Päteviä ohjeita, kiitos! Yksi kysymys vain, mikä on tuon sokerin tarkoitus suolaamisvaiheessa? Ekassa postauksessa suolaukseen tulee ruokalusikallinen sokeria? Nyt lyö loukkoa. :o

Huru-ukko

Makuasia; itse käytän sokeria graavatuissa kaloissa ei makua antamaan, vaan se estää suolan kalan lihaa kuivattavan vaikutuksen, ns. tönkköytymisen.
Graavattu ja kylmäsavustettu kalan liha on kimmoisaa ja tuoreen kalan lihan tapaista.

Suola/sokeri noin suurinpiirtein ruokalusikallinen/kahvilusikallinen.

Miquel

Kiitos Huru. Nykyisin olen vaihtanut ruskeisiin sokereihin, koskaa myös tuo mainittu maku. :) ainakaan graavatulla kalalla tuntuva imelyys ei omasta mielestä missään tapauksessa ainakaan huononna makuelämystä.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0