tammikuu 08, 2025, 04:59:24 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Savustus -topic

Aloittaja bassino, heinäkuu 25, 2005, 23:10:07 ip

« edellinen - seuraava »

bassino

Jallusadon edelleen kypsyessä jatketaan lihansavustuslinjalla. Tällä kertaa pönttöön päätyi reilu kiloinen, marinoitu hirvenpaisti. Marinointiin käytin seuraavanlaista lientä (mitat noin arvoja).

- 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 0,5 dl punaviinietikkaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 tl sokeria
- 1 tl mustapippuria
- savuchilirouhetta
- provencen yrttejä
- muutama rikottu katajanmarja

Savustusuunissa poltto-/aromiaineena käytin kuivaa ja tuoretta leppää, sekä hiukan mongolian vaahteraa. Lihan kypsentämisessä tavoittelin paahtopaistityyppistä kypsyysastetta. Savustusaika oli n. 2.5 tuntia, lämpötilan keikkuessa arviolta 100 asteen kieppeillä. Paistomittarin osoittaessa 62 astetta, otin lihan pois.

Lopputulokseen eivat sitten hymiöt riitäkään. Sen verran mainiota tavaraa oli metsän kuningas tällä tavoin valmistettuna. Suolauksen ja reilun vetäytymisen jälkeen paisti oli kauttaaltaan mehukas rosee. Tuoksu oli jokseenkin täydellinen savun, yrttien ja mehevän lihan yhdistelmä. Maku oli juuri sitä, mitä tuoksu antoi odottaa... aivan loistava!

Savustuspönttö ansaitsee kyllä hehkutuksen taas. Niin puhdas ja pehmeä, vailla minkäänlaista kitkeryyttä on savunaromi tuolla kaksikammioisella systeemillä savustettaessa. Ja lopuksi vielä, jallusatoa odotellessa Voilà  :)
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

svalli

Kome paisti! Ihan tuli nälkä kuvaa katsellessa. :D
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Muistin etta lupasin laittaa nakyviin sen marinadireseptin. En kuitenkaan ole loytanyt sita enaa keittokirjojeni valista. Se oli kopio jostain savustus keittokirjan sivusta.

Nimen kuitenkin muistin ja kun etsin netista, loytyi ihan sama ohje:
Magnificent marinade
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

bassino

Vaikuttaa oikein hyvältä, joten täytyy ehdottomasti kokeilla tuota. Viime viikonloppu menikin taas savustelujen säestämänä. Pari hirvipaistia laitoin edelliseen tapaan. Viimeaikaiset aurinkoiset päivät ovat saaneet vipinää myös jallupuskiin, joten eiköhän tässä pian päästä taas tositoimiin  :D
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

vjm

Itselläni on Opan valmistama sähkösavustin, jolla savustuu lohet, lihat sekä tietysti chilit. Helppo savustaa esim. rivarin pihalla, kun ei sinne muuten saa avotulia tehdä. Itse käytän savun muodostukseen  leppä/omenapuu haketta. Eräs kaveri käyttää samaisessa laitteessa leppä kalikoita ( kestävät pitempään ja savua tulee kauemmin).  :)

Jassu

Lainaus käyttäjältä: "vjm"Itselläni on Opan valmistama sähkösavustin,

Mistäs moisia saa ja mitä suunnilleen maksaa ?
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

Nuthead

Tais olla 90€ pintaan!
-pähkinäpää-

Jore

Grillikausi on taas alkanut, joten uusia keksintöjä ja vanhoja hyväksi todettuja voi tänne vissiin ilmoitella :)

Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.

http://www.freewebs.com/jore/grillaus.htm
Jalapeno = Pelaan jo

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "Jore"Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.

Kurkkua ei olekaan vielä tullut mieleen savustaa...  :roll:
Solanaceae et vitae

Jore

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"
Lainaus käyttäjältä: "Jore"Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.

Kurkkua ei olekaan vielä tullut mieleen savustaa...  :roll:


Ja heitä samantien pois mielestä, ei ollu mitään herkkua,  :? tai sitten en osannut...
Jalapeno = Pelaan jo

bassino

Lainaus käyttäjältä: "Jore"Grillikausi on taas alkanut, joten uusia keksintöjä ja vanhoja hyväksi todettuja voi tänne vissiin ilmoitella :)

Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.

http://www.freewebs.com/jore/grillaus.htm


Savustusprosessi onkin todellinen Tee-Se-Itse -miehen unelmakohde. Niin paljon osatekijöitä jotka vaikuttavat lopputulokseen.

Meikäläinen on täysin myyty eri lihojen savustukseen, chilejä toki unohtamatta. Lihapuolella kokeiltu on mm. possu, hirvi, hevonen ja lammas, joista erityisesti kaksi viimeksimainittua olivat jotain sanoinkuvaamattoman hyvää. Lampaan kohdalla kokeilin ensimmäistä kertaa palvaustyypistä menetelmää. Siinä viulu + muut roippeet olivat ensin noin viikon verran 8% peittosuolauksessa. Sen jälkeen pitkä savustus miedolla lämmöllä. Jouduin tosin keskeyttämään savustuksen kiireiden vuoksi ja jälkikypsentämään uunissa, mutta sepä ei menoa haitannut. Lopputulos punertavaa ja maukasta palvilihaa parhaimmillaan.

Tämän kesän projekteihin kuuluu ainakin isomman pönttöosan rakentaminen, sekä toisena projektina vanhan kylmäsavustusuunin kunnostaminen. Lihojen suhteen must juttu on kokeilla poroa. Chilipuolella odotellaan Rocotojen kypsymistä ja pakkasesta löytyy myös savustuspöntön täytettä.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Janne

Hevonen on kyllä ihan mahdottoman hyvää, file on niin pehmeätä että pärjää vaikka pelkillä ikenillä. Harmi vaan kun ei oikein tahdo löytää mistään.
Lähikaupassa oli muutama viikko sitten jotkut erikoisherkkupäivät ja pakasteessa oli kengurun filettä ja sekin oli todella namia, kannattaa ehdottomasti napata kyytiin jos vastaan pomppii. Mureaa eikä edes pahan hintaista, taisi olla 15e/kilo.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

bassino

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Hevonen on kyllä ihan mahdottoman hyvää, file on niin pehmeätä että pärjää vaikka pelkillä ikenillä. Harmi vaan kun ei oikein tahdo löytää mistään.


On todellakin hyvää. Tuossa vähän jutta hevosenlihasta ja siihen Suomessa liittyvästä problematiikasta.

Kengurua täytyy kokeilla ehdottomasti jos kohdalle sattuu.[/quote]
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Slapa

Ainakin Tampereen kauppahallissa on aina ollut hevosen paistia kun on käyty.

-Sami

Jore

Savustin jäniksenlihaa pieninä suikaleina.
Jonkun aikaa annoin ensin lillua maidossa että pupun ominaismaku hieman pehmenee ja seuraavaksi tovin chili marinaadissa...
AI HERKKU kun oli hyvää
Jalapeno = Pelaan jo

Fatalii

The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Toivo

Onko väliä että savustaako ekaks ja sitten kuivakkaa vai ekaks kuivattaa ja sitten savustaa?

svalli

Mina olen savustanut ensiksi ja sitten kuivattanut. Jos kaytat sahkokuivuria, kuivaa ulkona, autotallissa tai jossain ulkorakennuksessa, silla savunhaju asuintiloissa on liian voimakas.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Espelt

Mitenköhän paljon tarvitaan chiliä jotta saisi vaikka tuollaisen tavallisen kokoisen lasisen maustepurkillisen savuchilijauhetta? Edes suuntaa antavia veikkauksia.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän paljon tarvitaan chiliä jotta saisi vaikka tuollaisen tavallisen kokoisen lasisen maustepurkillisen savuchilijauhetta? Edes suuntaa antavia veikkauksia.

Suht valistunut arvaus voisi olla että jos normaalissa savustuspöntössä teet niin esim. habaneroja sen verran kuin saat yhteen kerrokseen pakattua.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi