tammikuu 08, 2025, 04:56:54 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Savustus -topic

Aloittaja bassino, heinäkuu 25, 2005, 23:10:07 ip

« edellinen - seuraava »

Sahkolaite

Tein tuossa työpaikalla savustuslaatikon rosterista, 40 leveä 20korkea 20syvä. Ajattelin siinä nestekaasun voimalla savustaa chilejä loppukesästä ja nyt noita aspasseja. Nestekaasuun päädyin koska en jaksa sähköllä säätää, vaikka olishan esim. tuo kahvinkeittimen vastus oikein hyvä. Lämpämittari vain sisään ja lämmittää kaasulla pohjaa, pienellä liekillä niin ei ole vaaraa että lämpötila yllättäen nousisi ja kärtsäisi chilejä. Pistän kuvia kun joskus ensi viikolla kokeilen..
Puutarhurin multaiset kädet.

bassino

Lainaus käyttäjältä: "Routasydän"...pienellä liekillä niin ei ole vaaraa että lämpötila yllättäen nousisi ja kärtsäisi chilejä...


Savustuslaatikoissa on vain se ongelmana, että ne vaativat joka tapauksessa melkolailla lämpöä että purut/lastut ylipäätään kytevät ja muodostavat savua. Puu alkaa kyteä n. 250 asteessa kun optimi savustuslämpötila olisi n. parisataa astetta alempana.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Fatalii

Tuoreet - valmis savuchili määrä on lajikkeesta kiinni ja siitä laittaako mukaan siemenet yms, mutta tässä yksi esimerkki:
Hedelmälihan paksuudella on merkittävä osa asiaan, muutama esimerkki:

Dutch-Habanero F1
Pienessä kasvissa:


Kerätty sato, yli 300 marjaa:


Savustettuna ja kuivattuna koko satsi, pieneksi käy jo nyt...
(A4 paperin päällä, varret poistettuna)


Sitten sama määrä vielä jauhettuna, kovin pieneksi meni... mahtuu pieneen purkilliseen, tälläisen hinnoittelu sitten onkin jo kinkkisempi juttu kun mukaan laskee vielä kaiken kasvatukseen kuluneen ajan ja vaivan...



Vielä esimerkki Lemon Dropista:
Tuore marja:


Sama kuivattuna:


Yksi marja jauhettuna ja täysi purkillinen Lemon Droppia... menee jo "jokunen" marja.


Tässä hiukan isompi purkki täynnä Lemon Drop jauhetta, lopputulokseen meni reilusti päälle puolitoista sataa marjaa:


Jälkimmäinen esimerkki ei ole edes savustettua mutta mitenkä muut chilipäät itse hinnoittelisivat vastaavan aikaansaannoksen?

Sen verran laatutavaraa tulee kyllä että ylimääräisistäkään ei helpolla raaski luopua :D
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Sahkolaite

Eihän tuolla rikastumaan pääsisi, jollein sitten olisi hehtaarikaupalla mistä kuvattaa. Yksityisen/kotikasvattajan hinnat ovat poikkeuksetta korkealla kaupoissa kun katselee, ainakin ylellisyystuotteilla :D

Jos oman plantaasin omistaisi, voisi hintaa alkaa periä, työn määrään nähden, jostain 100€/kilo. Pienellä kasvarilla en varmaan edes alkaisi myymään.

Kiitos kuitenkin Fatalii että niitä myyt  :D

Ja tuosta nestekaasusta vielä se, liekin koosta; ei se ole kuin hellanlevyn veroinen se pienikin liekki. Uskoisin että suoraan pohjaan kohdistettuna se nostaa lämpötilan (kun kosaania käyttää) purujen kohdalla hetkessä 250-asteeseen.
Puutarhurin multaiset kädet.

bassino

Lainaus käyttäjältä: "Routasydän"...nostaa lämpötilan (kun kosaania käyttää) purujen kohdalla hetkessä 250-asteeseen.


Tätä juuri tarkoitinkin, eli lämpötila savustuslaatikossa nousee helposti yli ihannelämpötilan. Savustuksessa kun on ensiarvoisen tärkeää olla kypsentämättä, saati sitten kärventämättä chilejä (nimim. ekan satsin puoliksi kärventänyt). Jos tuolla systeemillä saat lämpötilan pysymään vaikka nyt edes 60-70 asteessa niin lopputulos on varmasti mainio. Chilin savustuksessa pätee muuhunkin savustukseen yleisesti liitettävä nyrkkisääntö: mitä alhaisempi lämpö, sitä parempi lopputulos.

Kannattaa ihmeessä kokeilla erilaisia systeemeitä ja virityksiä. Parina pääperiaatteina kun pitää mielessä alhaisen lämpötilan ja tehokkaan ilman-/savunkierron niin hyvää tulee väkisinkin. Esimerkkinä simppelistä ja luultavasti chilinsavustuksessakin ihan toimivasta systeemistä voisi olla seuraava vanha kalansavustuskeino. Eli nuotio, jossa poltetaan harmaaleppää (kituliekillä) ja hieman sen yläpuolella puulaatikko, jonka läpi savu kulkeutuu savustaen samalla laatikon sisälle ripustetut chilit.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Espelt

Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen.  :shock:
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen.  :shock:


Vaikka en savustanut itse koskaan olekaan, niin mielestäni tuo kuulostaa aikalailla ihanteelliselta. Chilit savustuisivat eivätkä kypsyisi ollenkaan.
Vai onko niiden tarkoitus muka kypsyä?
Joo.

Touho-serkku

Yksi hyvä konsti jonka isä kuuli kalansavustajalta:
Otetaan vanha sähkö uuni joka on heittänyt jo tekarit nurkkaan.
Alas peltikoteloon tuli, oli se sitten koksia, brikettiä tai kaasua tai käpyjä tai muuta pienellä liekillä palavaa.
Savumuhat uunin alaosaan.
Tarvittaessa väliin pelti joka kerää savustuksessa irtoavat liemet.
Yläosassa 3-4 ritiläväliä savustus tavaraa.

Halpa ja nopea "tekoinen" savupönttö jonka voi naamioida helposti vaikka sähköuuniksi.
Kas, jäi mainitsematta että palamisten savukaasut tietenkin on syytä johtaa takakautta pois palotilasta.
Itse uunin tuuletushan toimii sen normaalin takareiän kautta joka työntyy ulos levyjen takaa...

bassino

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"Chilit savustuisivat eivätkä kypsyisi ollenkaan.
Vai onko niiden tarkoitus muka kypsyä?


Tuossa ylempänähän se tuli jo todettuakin, eli ei ole tarkoitus kypsyä.

Kyllähän tuo chilien savustuksessa varmasti toimii. Lämpö ei ainakaan muodostu ongelmaksi. Kannattaa kokeilla. Ilmankierto on tärkeää erityisesti jos pyrkii kuivattamaan chilejä samalla. Samoin jos käyttää aromiainetta polttoaineena. Palavasta puusta muodostuva tuore savu on huomattavasti pehmeämpää ja puhtaampaa, kuin esim. kytevistä lastuista tuleva.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Jassu

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen.  :shock:


Jos käytössä ei ole mitään jääkaappia niin luuletko että chilin savustaminen onnistuisi jossain laatikossa vai nouseeko lämpötila liikaa?

Voisihan tuollaisen tilata ja vanhempien takapihalla pistää chilejä käryämään.
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

Espelt

Silloin kun mulla oli tuo systeemi, niin sen mukana tuli vanerinen koottava laatikko. kalanfileet laitettiin koukkuihin riippumaan. Luultavasti mikä tahansa savua sisällä pitävä laatikko kelpaa. Jos en nyt ihan väärin muista niin laatikon sisälämpötila oli noin 20°c ulkolämpötilaa korkeampi.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Kakq

Lainaus käyttäjältä: "Jassu"
Jos käytössä ei ole mitään jääkaappia niin luuletko että chilin savustaminen onnistuisi jossain laatikossa vai nouseeko lämpötila liikaa?

Voisihan tuollaisen tilata ja vanhempien takapihalla pistää chilejä käryämään.


Pari viikkoa sitten tuli pitkähkön harkinnan jälkeen tilattua tuollainen Savusampo, ja nyt on kaksi testisavustusta tehty kaupan paprikoilla ja viime vuotisilla pakastetuilla Starfisheillä. Laatikon tein itse ohuesta vanerista ja se ei todellakaan rehentele koollaan (pituus/leveys/korkeus: noin 40/20/30cm). Laatikon noin puoliväliin ruuvasin kiinni metallista tehdyn telineen Sammolle ja sen ylä- ja alapuolelle irrottettavat ritilät savustettavalle tavaralle. Lämmöt alemmalla ritilällä ovat muutaman tunnin savustuksen jälkeen pysyneet reilussa 30 asteessa ja ylemmällä noin 10 astetta korkeammalla, ulkoilman lämpötilasta riippuen. Chilit siis eivät pääse kypsymään kunhan ei laita vastuksen yläpuolelle mitään, sillä siinä saa sadon käristettyä varmasti.

Ensimmäinen ihmetys noin viiden tunnin savustamisen jälkeen oli, että chilit näyttivät lähes yhtä tuoreilta kuin ennen savustamista tahmaista pintaa lukuunottamatta. Vasta hiukan kuivuttuaan ne alkoivat tummua sen näköisiksi, että ovat olleet muuallakin kuin pakastelokerossa tai kaupan vihanneslaarissa. Alemmalla ritilällä olleet eivät saaneet aivan yhtä syvää rusketusta kuin ylemmän ritilän chilit, mutta savun maku kyllä niihinkin tarttui. Kuvia savustuksesta saattaa tulla joskus, kunhan pääsen tämän kesän satoa jossain vaiheessa käryttämään.

Espelt

Miltäs nuo koe-erät sitten maistuu?. Onko niissä voimakas, hyvä savun maku?
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Kakq

Kyllähän ne savulta kovasti maistuvat, ja savuisuuden alta nousee miedompana myös chilien oma aromi läpi. Maku on lähes sama kuin savukalalla, mutta kalan tilalla maistuu paprika... Pitää kyllä kokeilla vielä, miten pidemmät savustusajat vaikuttavat makuun ja miten tuo toimii jauheena, jota en ole vielä ehtinyt tekemään. Kuinka pitkiä aikoja muut ovat pitäneet chilejä savustimessa ja millaisia havaintoja tehneet?

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Kakq"Pitää kyllä kokeilla vielä, miten pidemmät savustusajat vaikuttavat makuun ja miten tuo toimii jauheena, jota en ole vielä ehtinyt tekemään. Kuinka pitkiä aikoja muut ovat pitäneet chilejä savustimessa ja millaisia havaintoja tehneet?


Kuvauksesi perusteella olettaisin, että noista tulee mitä mainiointa jauhetta. Liika savuisuus voi tuoda kitkerää makua ja ainakin minun mielestäni savuchilit ovat parhaimmillaan kun ne ovat vielä aika lailla alkuperäisen värisiä tai ehkä vähän vaan tummuneita. Jos kuivaat kuivurilla, se kannattaa tehdä ulkona tai jossain vajassa tms., sillä asuinhuoneissa se kuivuvista chileistä lähtevä savun haju on vähän liian voimakas.

Itse olen savustanut 6 tuntia sähkösavustuspöntöllä jossa on vesiastia vastuksen ja chilien välissä. Tällä värkillä lämpö nousee helposti 100°C tienoille, mutta olen suorittanut savustuksen viileinä päivinä, jolloin lämpötilan saa pidettyä 60°C hujakoilla. Ainakin maistiaisia saaneet ovat kehuneet tekemäni jauheen olleen hyvää.

Tommonen kylmäsavustusvastus pitänee kyllä hommata, sillä vanha puhkiruostunut savustuspönttö meni kuukausi sitten metallin kierrätykseen.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Kakq

Nyt on ensimmäiset chilit omasta sadosta sammolla savustettu. Alkutilanne, ritilällä jalapenoja ja muuta habsu, sammossa tuolla hetkellä leppää, myöhemmin oli myös katajaa:


Tuon sammon alla on toinenkin ritilä, jonka tein siinä pelossa, että lämmöt nousee ylemmällä ritilällä liiaksi. Se kuitenkin osoittautui aika turhaksi, sillä savua ei kulkeudu alas nimeksikään ja siinä olevat chilit saavat vain miedon savunaromin. Olenkin aikeissa siirtää sammon telineen keskiosasta laatikon pohjalle ja tehdä alhaalla olleelle ritilälle pidikkeet ylemmäksi siten, että kummatkin ritilät olisivat sammon yläpuolella.

Lämpötila ylemmän ritilän kohdalla:


Kansi on sen verran väljä, että savu pääsee vaihtumaan hiljalleen, vaikka ei kuvasta ilmenekään.

Ja siinä kameran näkemä lopputulos 11h savustuksen jälkeen:


Kuivauksen jälkeen ne tulevat näyttämään suurinpiirtein tällaisilta (kuvassa aikaisemmin savustamaani kaupan paprikaa):

JohnnyBlade

Ei kyllä maksa vaivaa alkaa jostain vanhasta hellasta koittaa viritellä. Ostin Savenmaalta muistaaksi 140 valmiin sähkösavustin about jääkaapin kokonen laitos säädettävä vastus ja lämpötilan saa helposti pysymään siellä missä haluaa.

Ainoastaan petiä johon purut/briketit on tarkoitettu piti laskea lähemmäs vastusta että saa savua aikaiseksi ja tiivistää kaappia hieman. Tulee aivan huippu kalaa ja lihaa kun lämpötila pysyy juuri siellä missä on tarkoitus.

Ryhis

^ Tämä on kyllä foorumin virallinen ennätys. NELJÄLLÄ PISTEELLÄ KAKSI KAHDEN VIRKKEEN LAUSETTA!

G-SUS FAKIN KRAIST..
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Oisko linkkiä tuohon savenmaan savustimeen? Ja minkä kokoisen jääkaapin kokoinen tuo savustin on?

Mä ajattelin kokeilla tehdä todellisen DIY savustimen tuosta toisesta pallogrillistä, joustavasta pakoputkesta, ilmastointiputkesta ja dieselin hehkutulpasta. Ihan vaan kokeilumielessä.