tammikuu 10, 2025, 15:32:18 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Ekonyymin 2013

Aloittaja ekonyymi, kesäkuu 30, 2013, 22:14:37 ip

« edellinen - seuraava »

ekonyymi

Kypsyy kypsyy.

Tein yhden salsan keittelemällä, katselin eri ohjeita ja yhdistelin niitä ajatuksenvirran saattelemana. Hyvää tuli.

Sitä ennen tein yhden "raa'an" salsan, sinne pari Fresnon podia. En kiireessä maistanut, olivatkin lähes tulettomia vaikka kirkkaan punaisia. Hyvää settiä silti.

Teettekö paljon keittämättä salsaa, jääkö siinä tulelliset pod:n palaset "yllätyksiksi" ?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: ekonyymi - syyskuu 15, 2013, 22:04:08 ip

Teettekö paljon keittämättä salsaa, jääkö siinä tulelliset pod:n palaset "yllätyksiksi" ?


Ainakin itse teen. Yllätyksiä aina pitää olla.

ekonyymi

syyskuu 20, 2013, 22:50:16 ip #22 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2017, 23:03:31 ip käyttäjältä ekonyymi
Nuorilla on synttäribileet, kuulemma meksikolaisteema. Heitin idean, että tekisin mietoa, mediumia ja hottia salsaa. Se otettiin innolla vastaan.



Medium ja mieto oli tarkoitus tehdä omista chileistä. Medium tulikin, tällä tyylillä:

2 Tomaattia
1/2 prk Ananasmurskaa
2 Sipulia
1 Paprika (keltainen, tai ihan sama)
2 rkl Viinietikkaa (esim valkoviinietikkaa)
2 rkl Sitruunamehua
2 dl Hillosokeria
2 tl Suolaa
  chiliä maun ja kestokyvyn mukaan.

Ohje on koottu foorumilta löytyneistä vihjeistä sovitellen. Sipulit kuullotettu pienessä tilkassa öljyä, hetikohta viinietikka sekaan (aiemman raparperiohjeen innoittamana). Sitten kaikki muut aineet pieneksi ja sekaan. Keitellään n. 45min tai kunnes omaa sopivan koostumuksen. Mediumiin tuli 6 lemonia. HOT -versioon piti mennä ruinaamaan naapurilta vahvempia tapauksia, sainkin jotain villichilejä pieniä punaisia ja oransseja. Ei tullut tappo-tulista, mutta vähän vahvempaa kuitenkin. Mietoon oli tarkoitus laittaa yksi fresnon podi, mutta se osoittautui ihan paprikaksi. Nuoriso oli varannut kaupasta jotain "hollantilaista mietoa". Punainen pitkä suippo se oli, siinä oli sentään hieman capsikkaa.

Piti ihan pidellä itseään kiinni, ettei olisi syönyt mietoa versiota maissilastujen kera suoraan kattilasta kesken keittämisen.

Edit: 2017, imageshack kuvalinkit korvattu paremmilla

bluesman

 Melko makeaa mutta epäilemättä maistuvaa.
Hieno teemaidea. Nuoretkin oppivat uusia makuelämyksiä.

ekonyymi

Niin, makeaahan se on. Onkos hillosokeri tuossa osin myös säilöntätarkoituksessa? Osa sen vaikutuksesta ymmärtääkseni kiinteyttää salsan vetisyyttä. Ja kun nyt asiassa ollaan, niin onko näin, että myös etikka ja sitruuna auttaisivat säilymisesä, koska laskevat PH:ta ?

Nythän nämä syödään ehkä tänään pois, joten säilyminen ei ole ongelma. Mutta jos haluaisi tehdä satsin talvipakkasten varalle jääkaappiin ja laittaisi atamonia vähän sekaan, niin silloin voisi noita muita aineita säätä maun mukaan (tyyliin karvasta / makeaa).

PP

Lainaus käyttäjältä: ekonyymi - syyskuu 21, 2013, 10:39:40 ap
Niin, makeaahan se on. Onkos hillosokeri tuossa osin myös säilöntätarkoituksessa? Osa sen vaikutuksesta ymmärtääkseni kiinteyttää salsan vetisyyttä. Ja kun nyt asiassa ollaan, niin onko näin, että myös etikka ja sitruuna auttaisivat säilymisesä, koska laskevat PH:ta ?

Nythän nämä syödään ehkä tänään pois, joten säilyminen ei ole ongelma. Mutta jos haluaisi tehdä satsin talvipakkasten varalle jääkaappiin ja laittaisi atamonia vähän sekaan, niin silloin voisi noita muita aineita säätä maun mukaan (tyyliin karvasta / makeaa).


Nimenomaan pH on olennaista säilymisessä, ellei säilöntää tehdä umpioiden eli tuhoten kaikki bakteerit kuumuudella jo suljetussa astiassa. pH:n pitää olla alle 4,1 (muistaakseni), jotta bakteeritoiminta pysähtyy. Atamon taas on säilöntäaine, jonka vaikutus ei perustuu bentsoaattiin eikä pH:seen.

ekonyymi

syyskuu 23, 2013, 21:19:22 ip #26 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2017, 23:04:08 ip käyttäjältä ekonyymi
Eli vois valita noista jonkun, mut yks säilytyskeino riittäis. Tietysti olettaen että se on asianmukaisesti tehty. Maakellaria ei haaveista huolimatta saatu tontille mahtumaan, joten atamonilla mennään, pieniä tulisia purkkeja jääkaapin takaosaan.

Seuraava ihmetys. Lemon homehtuu pystyyn, useita oksia on mennyt tähän tilaan:



Oksa on jostain kohtaa ihan homeisen näköinen, sama leviää podeihinkin. Oksan loppuosa voi sen sijaan olla ihan terveen näköinen. Ruukussa on mullan pinnalla ollut myös pientä rihmaston näköistä. Pois olen tietysti leikellyt nämä huonot oksat sitä mukaa kun niitä havaitsee. Tämä kasvi nyt ei ainakaan sisään lähde jos ilma kylmenee, mutta podeja olen keräillyt rohkeesti, jos terveeltä näyttävät. Kasvari on ollut päiviä ovi kiinni ja ollut sisältä aika kostea useasti. Mutta Fresno vieressä ei ole samanlaista kokenut.

Onko tää joku "selvä tapaus", vai vaatisiko lisäselvittelyja mikä Lemonia vaivaa ?

Edit: 2017, imageshack kuvalinkit korvattu paremmilla

ekonyymi

syyskuu 25, 2013, 08:05:14 ap #27 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2017, 23:04:24 ip käyttäjältä ekonyymi
Kasvari jäässä!

Otin kuitenkin Fresnon jo eilen illalla sisään ja ostin sille ruusuja, kun on tehnyt niin urheasti podeja.  :)



Edit: 2017, imageshack kuvalinkit korvattu paremmilla