tammikuu 10, 2025, 11:28:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien kasvatusta kerrostalossa - kausi 2014

Aloittaja Jozpe, lokakuu 08, 2013, 19:30:12 ip

« edellinen - seuraava »

Jozpe


Vuoden ensimmäinen kunnon sadonkorjuu :) 77 g kokonaisuudessaan tähän mennessä.


Tässä testaillaan wanhan kansan kikkaa chilien kastelemiseksi matkan aikana.

Jokin astia chilipurkin viereen, astiaan ravinneliuos ja niiden välille kangasnaru. Täytyy seurata hörppiikö tuo liikaa liosta ja hukuttaako se juurensa.
Jos tämä toimii, voisi seuraavaaksi koittaa laittaa chilipurkkien keskelle 10 l sanko täyteen ravinneliuosta ja siitä kangasnarut purkkeihin. Köyhän miehen kastelujärjestelmä?  8)

Tuo hörppäsi kuivana puolet 0.5 l tuopista yön aikana ja aamusta liuoksen pinta ei ole enää laskenut.

Jozpe


Lomareissun aikana kasvusto pääsi hieman rönsyilemaan. Saksilla oli hommia :)


142 g satoa tähän mennessä


FG Jigsaw


Sugar Rush kasvattelee podiensa kokoa


Halkaistu Chihuacle Negro. Kolmesta podista tuli yli 40 siementä


FG Jigsawit ja Antillais Caribbeanit pääsivät kasvikuivuriin...


...ja lopputuloksena mietoa lasten chilijauhetta :D Oli nenän limakalvot kovilla tuossa morttelijauhatuksessa...

Jozpe

Terve vaan pitkästä aikaa. Säät alkaa viilenemään, niin kerkiää kökkiä sisälläkin päivittämässä kasvatuksia  8)


Sisäpuutarhan annuum ja bacca-osastolla alkaa näkymään väriä


Sadonkorjuuta! Nyt satoa yhteensä 255g, eli 1/3 koossa viime kauden satomäärästä. Onneks puskissa on vielä vaikka kuinka monta podia

joseplluissans

Mitä noista rhomboideumeista saa aikaan, kun ovat noin jättimäisiä?
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Jozpe

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - elokuu 14, 2014, 14:10:29 ip
Mitä noista rhomboideumeista saa aikaan, kun ovat noin jättimäisiä?


Hemmetin hyvää jauhetta 8) Tosin multatilan pitäisi olla todella paljon isompi, jotta pystyisi kasvattamaan semmoisen rhombon, mistä tulisi mainittavasti jauhetta säilöön.

Villejähän kasvatellaan osin sen takia, että pääsee pätemään kun saa ne kukkimaan ja jopa tekemään satoa  ;D

Feint

Rhombohan on herkullista tuoreena :D

Kukkien ja sadon saaminen on jo saavutus itsessään. Hieno chili joka tapauksessa.

joseplluissans

Joo, haastavuuden käsitinkin, hain tota kulinaristista puolta ;) Mua harmittaa mun Flexuosumin kuukahtaminen jo alkumetreillä. Onneks on vielä Tepin/Tikal ja Charapita. Hedelmää eivät vaan kanna varmaan vielä ekalla kaudella...
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Jozpe

Terve taas :)

Sadonkorjuujuhlat ovat kahden viikon päästä ja pääsato alkaa olemaan jo aika kypsä. Mitään ihmeellistä kuvattavaa kypsymisessä ei sinänsä ole, mutta ajattelin lopullisen sadonkorjuun dokumentoida teille kyllä.

Olen jo pitkään miettinyt bonchi Habanero Vietnamin elämäntarinan kirjoittamista ja tänään otin itseäni niskasta kiinni ja raapustin sellaisen tuonne blogini puolelle.

http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/2014/09/chilista-bonsai-habanero-vietnamin.html

Toivottavasti tuosta on jollekin apua :)

joseplluissans

Hmm, pitäisköhän joku noista mun tän vuoden lajeista kannibalisoida bonchiksi? Mulla ois unknown habanero, biquinho, trepadeira do Werner, pimenta da Neyde, Lebanese marbles, piri piri, starfish ja 7pot mitä vois käyttää. Ehdotuksia mikä ois otollisin lajike? Biquinho?
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Jozpe

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - syyskuu 08, 2014, 09:54:04 ap
Hmm, pitäisköhän joku noista mun tän vuoden lajeista kannibalisoida bonchiksi? Mulla ois unknown habanero, biquinho, trepadeira do Werner, pimenta da Neyde, Lebanese marbles, piri piri, starfish ja 7pot mitä vois käyttää. Ehdotuksia mikä ois otollisin lajike? Biquinho?


Kyllä meikäläinen chinenseitä ja villejä suosisin bonchi-lajikkeiksi. Muut tuppaavat kasvamaan enemmän hujopeiksi kuin pensasmaisiksi. Biquinhosta tulisi varmasti hieno jos se on kasvattanut komiat juuret :)

Itse meinasin seuraavaksi silpoa bonchiksi C. rhomboideumin. Ainakin se on haarautunut voimakkaasti heti mullan yläpuolella. Täytyy katsoa vielä juurakkoa, onko siitä bonchiaihioksi.

joseplluissans

Biquinho on ollu muutenkin todella pensasmainen, niinkuin nuo villit sekä aji gusanito. Biquinholla ois sopivan pienet hedelmätkin :)
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Jozpe

Sadonkorjuujuhlat tuli ja meni. Jäljelle jäi tuskallinen vessareissu  8)


Tarjolla oli mm. chilisuklaakakkua...


...ja kahta eri sorttia chilifudgeja


Satomäärä yhteensä 366 g tähän mennessä, puskissa on vieläkin raakileita jäljellä


Aji Gusanito ja C. lanceolatum päätyivät boncheiksi Habanero Vietnamin seuraan


Risteytynyt, tuntematon villichili ei tehnyt satoa, mutta kukki hulluna ja kasvoi isoksi. Heitän sen kuitenkin menemään...

joseplluissans

Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Jozpe

Tässähän tämä :) Tämä tehdään tosiaan kokonaan mikrossa.

2 kypsää chiliä muussattuna tai silputtuna (Lebanese Marbles, Aji Cristal tms..)
1-3 tl kuivattua chiliä (Biquinho, Naga Morich tai joku muu chinense)
387 g (tlk) kondensoitua maitoa (sokeroitu, täysirasvainen)
500 ml sokeria
100 g margariinia tai voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna (Pandan tumma suklaa)
5 ml vanilja-esanssia tai aromia

Annettuja aikoja ja aineksien suhteita tulee noudattaa tarkalleen, muuten jokin voi mennä pieleen.

Voitele mikron kestävä kulho margariinilla. Itse käytin suurta lasikulhoa, joka mahtui mikroon. Lisää kulhoon murskatut chilit, kondensoitu maito ja hieman pehmeä margariini. Lämmitä mikrossa täydellä teholla 2 min ja sekoita. Lämmitä mikrossa 4 min ja jos seos meinaa kiehua yli, sekoita sitä. Sekoita myös ajan päätyttyä.

Lämmitä 5 min ja muista sekoittaa aina kuin seos meinaa kiehua yli ja sekoita lopuksi. Seoksen pitäis nyt olla hieman paksumpaa ja ruskeampaa. Sekoita mukaan sulatettu suklaa ja lämmitä mikrossa vielä 2 min.

Sekoita mukaan vanilja-esanssi nopeasti ja kaada esimerkiksi lasiseen, leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja jäähdytä huoneen lämmössä yön yli. Nosta jäähtynyt ja kovettunut fudge-seos lasivuoasta leivinpaperin avulla ylös ja poista leivinpaperi. Leikkaa kuutioiksi.

Jozpe


Sain vihdoin itseäni niskasta kiinni ja askartelin siemenkokoelmalle kansion, johon ne on lajiteltu suvuittain ja lajeittain aakkosjärjestykseen.

Bonchit heräsivät henkiin:


Aji Gusanito


C. lanceolatum

Jozpe


Antillais Caribbean Habanero senkuin vain puskee lisää podia kokoajan


Aji Gusanito -bonchi alkoi vihertämään...


... kuten myös C. lanceolatum

Vielä on baccoista tulossa satoa ja vähän myös Early Jalapeñosta ja Chilhuacle Negrosta.

Katseet on kuitenkin jo tulevassa kasvatuskaudessa, sillä ensi kuussa pitäisi alkaa idättelemään villejä ja pubeja. Päivitän tänne vielä loppusadon kuvat ja sitten siirrytäänkin jo ensi kauden päiväkirjaan: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15561.0

San-M

Kuinka vanhoja chilit oli kun leikkasit bonchiksi?
Onko kasvanut turve/multa alustassa vai harrasteletko jotain vesiviljelyn lajia?
Komean näköisiä tumppeja! 

Jozpe

Lainaus käyttäjältä: San-M - lokakuu 11, 2014, 14:50:16 ip
Kuinka vanhoja chilit oli kun leikkasit bonchiksi?
Onko kasvanut turve/multa alustassa vai harrasteletko jotain vesiviljelyn lajia?
Komean näköisiä tumppeja!


Lance on idätetty viime vuoden marraskussa, kuten myös Aji Gusanito, eli about vuoden vanhojahan nuo  :)

Ne on kasvatettu noin litraisessa saviruukussa ihan perus turvemullassa, missä on perliittiä kuohkeuttamassa multaa. Valaistuksena 2x55W loisteputkivalaisin. Niitä on pätkitty aika rankalla kädellä, etteivät kasvaisi kiinni lamppuun, joten sekin on voinut kiihdyttää juurakon kasvamista.

Jozpe


Tässä kauden 2014 loppusato, eli 562 g tuli satoa tänä vuonna sisällä kasvattamalla.


Yleiskuvaa sisäpuutarhasta ennen suurimman osan alasleikkuuta


Päätin tehdä rhomboideumista bonchin ja sillähän oli ilahduttavan hyvät pääjuuret, joten sain sen kiven päälle :)


Tässä talvehtimaan jäävä bonchinelikko, eli vanhimmasta nuorimpaan: Habanero Vietnam, Aji Gusanito, C. lanceolatum, C. rhomboideum

Seuraavan kauden idätykset jatkuu ensi viikolla kauden 2015 päiväkirjassa, nähdään siellä ja kiva kun seurasitte :)

Zen

Lainaus käyttäjältä: Jozpe - lokakuu 27, 2014, 17:54:48 ip
Päätin tehdä rhomboideumista bonchin ja sillähän oli ilahduttavan hyvät pääjuuret, joten sain sen kiven päälle :)


Eikä, onpa hauskan näköinen!

Nuo muut bonchit ovat kasvaneet komeasti ja ilmeisesti vieläpä enemmän sivu- kuin pystysuunnassa (vai onko tässä ankaralla latvomisella osansa?) :) Tuo vanhin eli Habanero Vietnam on kyllä tosi tuuhea!