tammikuu 25, 2025, 07:21:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hotvelo - 2014

Aloittaja HotVelo, lokakuu 29, 2013, 22:42:08 ip

« edellinen - seuraava »

Miquel

Dremelillä voitaisiin yrittää, jos siihen löytäisi sellaisen millinvahvuisen viilan.  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

NPhoBiaz


HotVelo

Tässä olisi urakkatavoite tälle illalle.



Rocatoa, Habanero Brown Largea, vähän Aji Amarilloa ja Naga Morichia, Dulce Doloria ja Poblanoa. Hikiseksi homman tekee tuo nuo taka-alan 7Pot läjät. Ei kelvanneet kellekään vaikka huhuilin, joten perattavahan se on koko kasa.

HotVelo

Satokausi alkaa kääntyä lopuilleen, ulkokatoksessa olevia Manzano Orange pubeja lukuunottamatta varsinaiset satoavat chilit ovat kasvihuoneessa. Lopullisia ratkaisuja tosin tulee joka viikonloppu joillekin lajeille.

Viime viikon sisälämmössä viettänyt Aji Charapita oli alkanut kypsyttää pieniä marjojaan.



Annan marjojen olla pikkupensaassa vielä viikon, jotta jos niissä sattuu olemaan siemeniä, niin niiden luulisi olevan jo kypsiä.

Kasvihuone näytti tänäisen sadonkorjuun ja alasleikkuiden jälkeen tältä.



Vasemmalla sivustalla on vielä mm. Rocato,Datil, Peach Bhut Jolokia, pubet oksansa tomaateilta vapautuneiden kannatusnarujen varaan nostettuna sekä kaksi isossa ruukussa olevaa mansikkakokoelmaa odottamassa siirtoa talvehtimaan kasvimaalle.

Oikealla sivustalla on vielä jäljellä mm. Douglah, CO4321, Lemon Drop, Faria, viimeinen Bonda, Aji Amarillo ja Guajillot.

Tänäisessä sadonkorjuussa oli jälleen aika paljon sisäkypsytykseen tulleita podeja alasleikkuiden vuoksi. Lopulliseen satoon niitä tulee parin viikon kuluessa vielä paljon lisää, sillä nyt on ajatuksenani viettää vapaavuosi massiivisista talvetuksista. Ainoa talven yli elävä chili on oleva koristekasvina kasvava Bolivian Rainbow. Sen seurana on talvivalojen loisteessa ainakin marraskuulle asti vain pelargonioita.

HotVelo

Seuraa nopea katsaus tilanteeseen farmilla suht viileän viikon jälkeen.



Peach Bhut Jolokiaa on kypsynyt viikon aikana sen verran hyvin, että sunnuntaina saattaa tulla kiusaus laittaa puska nurin ja ottaa jäljellä olevat raakileet sisäkypsytykseen.



Rocaton tilanne on likimain sama kuin edellisen.



Large Brown Habaneron loppusato alkaa myös valmistua,



kuin myös Trinidad Douglah'n.



Montufarin ja Santa Natalian kypsyminen on hieman vauhdittunut kasvihuoneeseen siirron myötä.



Katossuojassa olevassa Manzano Orange parivaljakossa on ensimmäisiä kypsymisen elkeitä nähtävissä. Mutta kyllä nuo vielä viikon varmaan joutuvat sinnittelemään, että saan edes yhden luontaisesti kypsyneen hedelmän siementen talteenkorjausta varten.

Muutakin chilisatoa on sen verran vielä tulossa, että varmaankin joudun huhuilemaan josko ylimääräiset chilit kelpaavat kellenkään Jyvässeudulla. Sadonkäsittelyn osalta alan olla kurkkuani myöten täynnä perkaamista, eikä pakasteeseen enää oikein mahdu kuin niitä lajikkeita, joita varsin halua vielä talven keittelyiden varalle varastoida. Jauheitakaan en viitsisi loppuvuosikymmenen tarpeisiin jauhaa.


HotVelo

Kasvihuoneesta poistui tänään 7 chiliä kohti suurta kiertokulkua. Jäljelle jäi vielä 14, poislukien pubet niin kasvihuoneessa kuin suojakatoksessa.

Tässä on samassa yhteydessä tekemäni osittaisen, nopean sadonkorjuun tulos tulos. Otil kurillani oikeanpuoleiselle lautaselle muutamia edustavia otoksia Peach Bhut Jolokiasta sekä vertailukohtana pari Carolina Reaperiä.



Annoin nyt sitten vihdoin periksi satomäärien mittaustrendille.



Retropuntarin hantaaki asettui tasapainossa reiluun kolmeen kiloon. Se tarkkuus saa riittää.

Huru-ukko

Varsinaisesti tämä chileihin liity, kuin tuon puntarisi muodossa. Itsellänikin on samalainen.
Kuten myös eräällä kovalla kalamies Matilla.

Kun kerran kävin siellä kylässä, niin hän "tuunasi" mielestäni puntariaan, kiillottamisen lisäksi...... Ainakin minun mielestä  ???. Liukuholkki kädensijassa oli halkaistu alapuolelta.
Selityksenä; omani on sellainen, että kun siihen taakan ripustaa, ja lukee painon, niin sehän näkyy kämmenpuolella, ja sama käy vasenkätisillekkin.....Eli puntin puolella.
Matin puntarissa on kärkikolmio siellä koukun puolella, eli hiukan joutuu kurkottamaan oman käden yli kun painon katsoo  ;)....


HotVelo

Hantaakin liukuholkin puntin puolelta tuossa meidän puntarissa katsotaan paino. Siinä on pienen pieni, kovasti ajan hampaan kuluttama merkki sen osoittimena. Mitähän kaikkea lienee vaari tuolla punninnutkaan vajaat sata vuotta takaperin.

HotVelo

Nappasin eilisten jatkoksi vielä ...



...pienen erän 7Pot varianttia, Pink Habaneroa, Guajilloa ja Trinidad Doublahta.

Eilisten poistojen jälkeen pystyinkin tiivistämään kasvihuoneessa jäljelle jääneitä paremmin valojen piiriin. Syyslomalla on tarkoitus kasvari sitten tyhjentää ja pestä.

Näiden Manzano Orange mollukoiden kypsyminen on vaan tiukassa.



Viikkokastelua tehdessäni huomasin toisenkin värinvaihtoa aloittavan podin. Jos tulevan viikon pakkaset eivät niitä vie, niin hyvällä tuurilla ne kaksi ovat reilun viikon kuluttua jo liki kypsiä.


Whili

Otappa ainakin noista Pink Haboista siemeniä talteen. SKKII lähtee varmaankin huomenissa kohti Korpilahtea  :D

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Whili - lokakuu 05, 2014, 20:15:45 ip
Otappa ainakin noista Pink Haboista siemeniä talteen. SKKII lähtee varmaankin huomenissa kohti Korpilahtea  :D


Saatanpa noukkasta tuosta loppusadon pikkuerästäkin niitä talteen, mutta kuivana aiemmista pääsadon keruista on siementä jo reilusti.

HotVelo

Syysloma ja lopullinen sadonkorjuu. Kuivuri levittää chilien suloaromeja sisätiloissa ja kahvimyllystä välillä aina pöllähtää hengitystiehyitä kutkuttavaa pölyä ilmoille.

Viikon alkupäivät ovat menneet kylläkin perinteisemmissä maataistelutöissä, valkosipulien istutuksessa, porkkanasadon ja perunoiden nostossa. Nyt kun on pikkupakkasta ja maassa lumihärmää, voin vähitellen jo päästä kasvihuoneen tyhjennykseen.

Nappasin muutaman tilannekuvan kasvihuoneelta maanantain iltapäivältä, pientä kehitystä on senkin jälkeen tapahtunut, mutta aika hidasta se luonnonvalon vähäisyyden ja viileyden vuoksi on.



Trinidad Douglah'n viimeiset ovat liki kaikki vähintäänkin hyvässä kypsymisen alussa. Sisällä irtomarjoina sitten loput.



Pink Habaneroa riittää hamaan loppuun saakka. Ensi kaudella vähempikin kyllä riittää.



Rocotoja on sentään kypsynyt jo vähän enemmän kuin vain muutamia yksittäisiä, tässä toinen Montufar ja vasemmassa laidassa pilkottaa toinen Santa Natalia. Ulkokatoksessa olleen Manzano Orange kaksoset ehdin ennen viime yön pakkasta pilkkoa oksina kastelukannuissa kasvihuoneeseen hieman parempiin olosuhteisiin edes päiväksi pariksi. Eivät ehtineet poloiset saada ainuttakaan podia luontaisesti kypsäksi, yritystä kyllä oli, mutta aika loppui kesken.



Muutama kypsä Lemon Drop killuu oksilla, loput näistäkin sisäkypsytykseen irtonaisena.



Viimeinen Bonda, idätetty viime talven SKK II -kierroksen siemenistä, oli kesän vanhan pikkukasvihuoneen hämärässä ja vasta parempiin oloihin päästyään alkoi kypsyttää podejaan. Mielestäni niissä on selkeä sävyero - makuerosta on vaikea sanoa - Fataliin siemenistä kasvaneiden kahden muun Bondan tekemiin podeihin. Ottanen siemeniä eroon omalla merkinnällään varustettuna.

Nyt kun ilmat ovat kunnolla viilenneet, on suunnitelmissani kokeilla pienellä erällä jalapenoja ja guajilloja chipotle chilien tekoa vanhalla Harvian savustinpöntöllä. Pienellä valkealla ja raollaan olevalla kannella ajattelin pitää lämpötilan alle kypsymislämmön, ulkotöissä samaan aikaan ollen pitäisi olla aikaa käydä ruokkimassa pientä tulta riittävän tiuhaan. Saas nähdä, kerron myöhemmin kuinka on käynyt.





HotVelo

Varhemmin tänä aamuna pakkasta oli -8, kasvihuoneessa ovat vielä pubet, kaksi Guajilloa, Aji Amarillo ja pari paprikaa. Eilisiltana tuli lähtö chinenseille, marjat talteen ja kasvit mullat kasvimaalle ravisteltuina pakkaseen.



Kuvassa ylhäältä alas: Bonda, Faria, Trinidad Douglah.



Vasemmalta oikealle: Naga Morich, Datil.



Lopuksi viimeiset rippeet Pink Habanerosta ja 7Pot-variantista.

Eekäku...



Kesän hartaimmin (?) odotettu sato: Aji Charapitan aikaansaannokset. En ole vielä rohjennut jättipodeja aukaista, joten en tiedä liekö yhdessäkään siemeniä.

Huomenna maalta lähtiessä on kasvihuoneen oltava tyhjä, joten tälle päivälle on keräämistä vielä kotvan verran tiedossa.

HotVelo

Kysynpä tässä nopeasti, jos joku tietäväinen sattuisi tämän vaikka lukemaan.

Kasvihuoneen tyhjennyksessä jää erityisesti Manzano Orange pubea kypsymään irtopodeina. Kumpi olisi otollisempi olosuhde niiden kypsymiselle. Kerrostalon kuiva, tasalämpöinen ilma, vai farmilla hieman kosteampi, viikon mittaan 10-15 asteen lämpöön viilenevät sisäolosuhteet? Ohutkuoriset chinenset ja loput baccat lähtevät kyllä mukaan, mutta noiden pubejen kanssa olen vähän kahden vaiheilla.

Whili

Veikkaampa että lämpö kypsyttää paremmin.

HotVelo

Kasvihuone on nyt pimennetty ja aktiivinen kausi on siltä osin ohi.

Farmin saunaosastolle jäi tosin sisäoloihin vielä kypsyttämään muutamia pubeja podejaan. Amppeleissa on yksi Santa Natalia, yksi Red Peruvian, kaksi Montufaria ja isossa airpotissa toinen Manzano Orange. Toiveenani on saada vielä jonkin verran luontaisesti kypsyneitä marjoja jatkojalostukseen.

Korpilahdella ovat nyt edellisiä lukuunottamatta loput podit, osa kypsinä ja osa jälkikypsytyksessä. Kutakuinkin kaikki talouden tarjottimet ja muut laakeat astiat piti ottaa käyttöön, jotta kypsyvät saavat olla kohtuullisen ilmavasti. Idätykseen ja taimikasvatukseen varattu kaappikin on nyt ns. postproduktion käytössä.





HotVelo

Vähiin käy ennenkö loppuu.



Kuvassa on viikonlopun alasleikkausten sato. Jäljelle jäi vielä Rocoto Red Peruvian, joka vasta viikonloppuna alkoi näyttää kypsymisen merkkejä. Jos siinä on parikin riittävän kypsää podia viikon kuluttua, niin sitten lähtee viimeinenkin tämän kauden varsinaisista kasvatuksista suureen kiertokulkuun. Grillipaistoalustalla on pieni erä matalalämpösavustukseen menevää chiliä. Pidin pientä valkeata savustimessa parisen tuntia samalla kun siivosin kasvihuonetta. Lopputulos vaikutti varsin hyvältä - sekoitus omenapuusta ja katajasta kirveellä veisteltyä lastua oli antanut varsin mukavan aromin. Lämpötilakin oli pysynyt nyt siten hallinnassa, että chilit olivat savustuksen jälkeenkin vielä napakoita.

Illalla Etelä-Jyväskylään palattua oli päätöksenteon paikka. Kuivurissa oli vielä tasot täynnä puolikuivaa Douglahta ja Guajilloa. En halunnut jättää savuchilejä jääkaappiin lojumaan, joten perkasin jokaisesta sortista (pubet, Bonda, Amarillo) oman pellillisen täyteen savustamattomilla kypsillä saman lajikkeen chileillä. Pellit laitoin sitten juuri ja juuri lämpiävään uuniin (<50C) luukku auki ja tuuletin päällä. Käyköön se ainakin esikuivatuksesta jos tänä ehtoona saan kuivurin taas tyhjennettyä ja siihen seuraavan satsin ilmaa raikastamaan.

Lopun sadon käsittelyyn on syytäkin saada vauhtia, johan sitä viikon kuluttua on melkein tehtävä ensimmäisiä valintoja kauden 2015 suhteen.

Zen

Tuo Pink Habanero näyttää kyllä nauttineen elostaan. Hirvittävän tuuhea puska! Minkälaisessa multatilassa tuo on saanut kasvaa? :)

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Zen - marraskuu 01, 2014, 13:04:03 ip
Tuo Pink Habanero näyttää kyllä nauttineen elostaan. Hirvittävän tuuhea puska! Minkälaisessa multatilassa tuo on saanut kasvaa? :)


Se oli suurimmassa Ikean Nektarin altakasteluruukussa. Tilavuutta Ikea ei sille ilmoittanut enkä mitannut turvemullan määrää mitä siihen meni. Veikkaan että jossain 10-15l tienoilla multatilavuus lie oli. Ja hyvin oli Pink Haba tuo multatilan täyttänyt juuristollaan, multapaakkua sai repiä ihan tosissaan hajalle, kun sen kasvimaalle murensin.

Huomasin äsken Ikean poistaneen ainakin tällä erää Nektarin ruukut tuotevalikoimastaan. Harmi, sillä nuo isoimmat olivat hyviä paitsi chileille, niin myös munakoisoille ja tomaateille.

Zen

Eipä taida olla sitten ihmekään, että on päjännyt noin hyvin! Tästä taas voisi ottaa oppia ja laittaa ne chilit ihan oikeasti isoihin ruukkuihin, eikä kituuttaa niitä keskikokoisissa... Taitaa vaan tila loppua meikäläisellä heti parin kasvin jälkeen, kun sisätiloissa joutuu harrastusta pyörittämään. En tiedä kehtaisko kerrostalon pihalle käydä ensi kesänä istuttamassa pari puskaa naapuritaloyhtiön lasten kauhuksi  8)