tammikuu 09, 2025, 22:24:33 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MiM kaudet 2(,5), 3 ja 4

Aloittaja MiM, tammikuu 11, 2014, 18:11:22 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

kesäkuu 21, 2015, 22:15:23 ip #80 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 21, 2015, 22:17:14 ip käyttäjältä MiM
Mukavan aurinkoinen ja lämmin päivä takana. Tuon harsoseinämän poistin juhannusaattona ja nyt Blumatit kastelee chilejä. Chilit näyttäisi tykkäävän auringosta ja lämmöstä, uutta kasvua on ihan reippaasti ja lähes kaikissa vähintään kukkia. Ensimmäiset Aji Cristal taitaa kohta kypsyäkin. Ainoastaan Rocotoissa (Montufar) ei ole mitään merkkejäkään kukkimisesta. Parissa kukassa bongasin ripsiäisiä, mutta ei niitä näytä kovin suureksi riesaksi asti olevan.



Chinensesitä Brasileiro Marimbondossa on kylmyydestä huolimatta jo puolukoita isompia raakileita
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Jaahas! Kotona mökiltä eilen tarkastamassa tilanteen. Blumatit ovat ilmeisesti ylikastelleet, sillä seurauksella, että vaimo eilen huomasi (25l) tankin olevan tyhjä. Hän sitten meni täyttämään tankkia, tarkistamatta ensin chilien tilanteen. Kun tankkiin tuli vettä, kuivuneet blumatit ilmeisesti alkoi valuttamaan sitä suoraan... Tänään saavuin sitten itse paikalle, ja totesin tankin olevan jälleen tyhjä eli siellä on valunut vettä multien läpi ihan kiitettävästi.

No, toivottavasti chilit ei ota kovin pahasti siitä nokkiinsa. Ja toivottavasti saan ne nyt säädettyä kuntoon, niin että lopettavat moisen valuttamisen.

Positiivisella puolella, nyt Montufareissakin on ainakin kukan alkuja, saisikohan niistä kypsiä jouluksi?  ::)   
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Reilun viikon ollut poissa, ja kovin hitaasti tilanne kehittyy...

Aukeaisiko huomenna ensimmäinen Montufarin kukka. Tältä se on jo pari päivää näyttänyt. Varsi on sen verran hento, että ihme jos tuohon jotain tarttuu.


Aji Cristal nyt onneksi kypsyttelee jo jonkinlaisen sadon


"Penan epäpuhtaasta (SKK2)" Scoth Bonnettista taitaa myös tulla kivasti maistiaisa, vaikka pieniä. Aikaisemmin kirjoitin väärin, että tämä olisi Marimbondo. Niissä ja muissa Chineissä yksittäisiä pieniä raakileita. Kukan alkuja jossain runsaastikin


Yleiskuvasta näkee, että kasvua edellisestä on tuskin havaittavissa. Jonkin verran huolestuttaa tuo "likaisen vihreä" väri, Nagassa ja muutamissa muissa. Pitäisiköhän lannoittaa enemmän, vai valittavatko vain kylmyyttä ja mahdollisesti liikakastelua. Tuon aikaisemman Blumat-härdellin jälkeen on sekä kosteus, attä ravinnetasapaino olleet hiukan hakusessa.


Jos vain olisi nyt kesäkuu...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

PP

Lainaus käyttäjältä: MiM - heinäkuu 12, 2015, 23:21:49 ip
Reilun viikon ollut poissa, ja kovin hitaasti tilanne kehittyy...

Aukeaisiko huomenna ensimmäinen Montufarin kukka. Tältä se on jo pari päivää näyttänyt. Varsi on sen verran hento, että ihme jos tuohon jotain tarttuu.


Hyvinkin tarttuu, koska tuollaisia ne on aina aluksi. Varsi vankistuu äkkiä, jos ja kun podi alkaa kasvaa.


LainausJos vain olisi nyt kesäkuu...


Rocotoja nämäkään säät ei onneksi haittaa ja saattaa jopa hyödyttää verrattuna kuumaan heinäkuuhun.

MiM

No nyt kukkii Rokoto. Jos nyt laskee kaksi kuukautta eteenpäin ollaan jo syyskuun puolessa välissä. Etelärannikolla, joten ei kovin suurta hallanvaaraa vielä, mutta Ei kyllä kovin lupaavalta näytä. Hyvä puoli heikossa kasvussa on että ainakin osan voi syksyllä mahduttaa sisälle kypsyttelemään...

Tulipa tänään ostettua Hollantilainen chilimix, kun omissa puskissa on pelkkää raakiletta ja jotain tuoretta pitää saada. Lemon Dropit on pitänyt minut tähän asti chiliostoksilta antamalla jatkuvalla syötöllä yksittäisiä armonmarjoja, mutta nyt niissäkin pelkkää vihreää. Madamme Janettesta eka sentti ei maistunut yhtään miltään, mutta tulihan siitä sentään jonkinlainen chinensen maku ja polte kun lähemmäs tyveä leikkasi. Tykkäisin varmaan kovasti, jos en olisi maistanut parempaa...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Paluu mökiltä, ja blumatit ovat ilmeisesti hoitaneet hommansa ihan kiitettävästi. Tankissakin oli vielä joku litra jäljellä, eikä levää kuin nimellisesti.

Scotch Bonnet yllätti muutamalla pienellä kypsällä marjalla. Pettymykseksi maisteluun päättyneessä ei kuitenkaan ollut kovin paljon makua. Kehittyykö tuo vielä värin muutettua, vai onko vain kylmän kesän syytä?


Montufareissa on reilusti kukkia, ja ovat kasvaneet hieman pituuttakin. Kukat ovat kuitenkin kaikki tällaisia kummallisia sulkeutuneita. Onko normaalia? Näyttäis siellä jokunen podinalkukin olevan...


Ilman muuta tämän kesän menestyjä ja ilonaihe on kuitenkin Aji Cristal. Podeja tulossa oikein reippaasti ja oli siellä jo yksi kypsäkin. Siinä toki oli halkeama, jonka ympärillä hiukaan mätää ja homettakin ja vielä ripsiäisiä sisällä, mutta suurin osa podista oli kuitenkin syömäkelpoinen ja oikein maukas. Erinomainen chili on tämä.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Ilmeisesti nuo montufain kukkien kellomaisuus oli iltaväsymystä, vaikka ei kovin myöhään ollutkaan. Nyt aamulla löytyi tällaisia. On kyllä järkyn ruma kukka, hienosta väristä huolimatta.


Joko minulla oli nenä ihan tukossa ja suu palosuojattu eilen tai sitten bonnetille on tullut enemmän makua yön yli jääkaapissa. Todennäköisimmin pääsin vasta nyt maukkaisiin viipaleisiin :)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

karvainen

Lainaus käyttäjältä: MiM - elokuu 01, 2015, 21:55:04 ip


Ilman muuta tämän kesän menestyjä ja ilonaihe on kuitenkin Aji Cristal. Podeja tulossa oikein reippaasti ja oli siellä jo yksi kypsäkin. Siinä toki oli halkeama, jonka ympärillä hiukaan mätää ja homettakin ja vielä ripsiäisiä sisällä, mutta suurin osa podista oli kuitenkin syömäkelpoinen ja oikein maukas. Erinomainen chili on tämä.


Näyttipäs Aij Cristal herkulliselta.

MiM

Ensimmäinen kokemus Brasileiro Marimbondosta jäi varsinaiseksi pettymykseksi. Toki oli sellainen pieni, kylmässä kasvanut eikä siinä ollut siemeniä ollenkaan, mutta samankokoisissa Scotch Bonnetteissa on kyllä huomattavasti enemmän makua ja tuoksua.

Toivottavasti oli vain vielä hiukan raaka. Oli kyllä mielestäni puskassa punainen, mutta oli se vielä hiukan oranssiin vivahtava, kun oikein tarkkaan katsoo.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Apua, apua, Nagat kypsyy  ;D

Puolukankokoisia, mutta maku on kohdallaan, joskin mieto. Tulisuuttakin löytyy, vaikkei läheskään supertulista

Nyt voin pröystäillä syöneeni kokonaisen Nagan  8) ;)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Nyt näyttää vahvasti siltä, että kylmän alkukesän vastoinkäymisten aiheuttama itku olisi lämpimän elo-syyskuun ansiosta muuttumassa leveähköksi hymyksi. Satoa on tulossa yhteensä paljon enemmän kuin pystyn käyttämään. Toki ei ihan kaikkia lajeja yhtä paljon, mutta maistiaisia pitäisi kuitenkin lähes kaikista tulla.

Satokoneen paikka on siirtymässä Montufareille


Joskin, sekä Lemon Droppi, että Omnicolor ovat myös innostuneet



Aji Cristalista syöty kypsää jo jonkin aikaa


Scotch Bonntissa ja Brasileira Marimbondoissa molemmissa pieniä kypsiä, mutta myös isompaa tulossa



Myös Fataliissa muutama kunnollinen marja kasvamassa/kypsymässä


Aji Finlandiasta on jo syöty jonkin verran. Nämä ovat tosin pienehköjä


Cheiro Roxassa ei juurikan marjoja, kun joutui alkukesällä leikkaamaan tapiksi, mutta on se vain kaunis  :-*


Nyt kunhan pystyn pitämään nämä hengissä marjojen kypsymiseen asti... Haasteita tulee varmasti, kuten miten käy ripsiäisten kanssa, kun tulee sisälle siirron aika. Ulkona eivät ole aiheuttanet paljoakaan haittaa.

Vähiten näyttäisi tulevan ääripään chileistä. Tulinen Naga, sekä tulettomat Tobago Sweet ja Pink Habanero antavat vain pieniä makupaloja.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Kaksivuotias, viime kesänä mahoksi jäänyt ja melko lailla kääpiönä kasvanut Trinidad Scorpion yllätti ja on salaa tehnyt podeja. Onkohan tämä joku kelta/oranssi variantti, vai voiko vielä vaihtaa punaiselle?

Tuo takimmainen alkaa jo olla häijyn näköinen.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

syyskuu 19, 2015, 17:56:09 ip #92 Viimeisin muokkaus: syyskuu 19, 2015, 17:57:43 ip käyttäjältä MiM
Näyttäisi scorpioni jäävän kirkkaan oranssiksi, mikä yllätti siemenien lahjoittajan, jonka mielestä tämän pitäisi kypsyä punaiseksi. Liekö joku F1 hybridi vai tekeekö kylmä kypsymiselle kepposet? Makua ja tulisuutta on kuitenkin ihan riittävästi. Oli ihan sopiva maistiainen, tuo poisleikattu osa. Polttaa vieläkin suussa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

NPhoBiaz

On tuossa oranssissa jonkin verran punakkuutta, jos kuva ei valehtele valotukseltaan tms. Yksi selitys voi olla se, että jos podi on kypsynyt varjossa suojassa valolta, se on voinut jäädä vaaleaksi. Auringonvalon määrä vaikuttaa podien väriin. Omista oransseista minipaprikoistani osa on jäänyt aivan keltaisiksi, ja jotkut ovat jopa auringon puolelta oransseja, ja varjon puolelta keltaisia.

MiM

syyskuu 22, 2015, 20:47:16 ip #94 Viimeisin muokkaus: syyskuu 22, 2015, 21:05:09 ip käyttäjältä MiM
Fatalii myös vaihtamassa väriä. Ja vieressä oikeankokoinen Marimobondo tekee saman. Näyttäisi keltainen olevan syksyn suosikkiväri, eli kovasti keltaisen kautta nyt värinvaihdossa mennään (Fatalii toki jäänee keltaiseksi). Ja ulkona siis edelleen. Lämpöä tasaisesti 15 asteen hujakoilla. Öisin hiukan alle, päivisin yli.
.

Ensimmäiset pieneksi jääneet Brasileiro Marimobondot ovat muuten olleet melkoisia pettymyksiä. Tulisuutta ihan mukavasti, mutta ei tuoksuo, eikä makua. Toivottavasti maku on kookkaammassa parempi.

Olen muuten tähän asti leikannut Aji Cristaleia suoraan leivän päälle tai ruokiin, ohuina viipaleina, ja pitänyt sen melko tulisena. Nyt halkaisin yhden ja poistin siitä siemenet kiinnikkeineen ja laitoin Goudapalasten alle pannulle makkaran viereen. Olipas mietoa ??? Mutta myös hyvää. Aivan turhaan olen siis pelännyt Cristalien käyttöä täytettyinä. Pitäisihän jo tässä vaiheessa tietää missä päin chilejä se tulisuus piilee  ::)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

syyskuu 26, 2015, 22:27:10 ip #95 Viimeisin muokkaus: syyskuu 26, 2015, 23:50:36 ip käyttäjältä MiM
Nyt on sitten siirretty virallisesti syksyyn ja chilit pääsivät Spruzit käsittelyn kautta sisään. Ensi viikolle on jo luvattu lähelle nollaa meneviä öitä, enkä turhaan viitsi niitten kanssa urheilla. Toivottavasti ikkunaviidakossa kypsyy - Rocoto Montufar, Lemon Drop, Brasileira Marimobondo, Fatalii, Omnicolor - noista on vielä satotoiveita. Muita on enää maistiaisia tulossa, jos sitäkään. Sinänsä ihan mukavasti tuottaneesta Aji Cristalista otin loput pois, ja leikkasin tapiksi, kun sen lehdissä oli selkeitä ripsiäisen merkkejä. Ulos jäi yksi parvekelaatikko, jossa lähinnä Aji Fantasyssa melko paljon marjoja, ja Cheiro Roxassa myös useita, mutta pieniä. En oikein tiedä mitä sen kanssa pitäisi tehdä.


Ulkona kypsyneitä, päivän sato (kello 12 alkaen):
Fatalii, Scotch Bonnett, Aji Cristal, Rocoto Montufar, Brasileira Marimobondo, Lemon Drop, Naga Morich (puolukankokoisia) ja Pink Habanero. Fatalii on muuten varsin maukas, ja siitä on vielä useampi kypsymässä 8).

Kamera vääristää muuten jännästi Fataliin värin. Luonnossa se on selkeästi lähempänä Lemon Dropia, kuin habaneroja.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

syyskuu 27, 2015, 09:21:33 ap #96 Viimeisin muokkaus: syyskuu 27, 2015, 09:23:29 ap käyttäjältä MiM
Yöllä käytiin sitten alle viidessä asteessa, eli taisi ajoitus mennä varsin nappiin. Olisiko ollut tänä syksynä yksi tai kaksi kylmiä öitä, ennen tätä? Sellaisia joina yölämpö täällä etelärannikollakin käväisi viidessä tai alle.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Jame

Espoossa oli mittarin muistiin jäänyt lukema 2,5 astetta. Tänään täytyy siirtää loppusato sisään kypsymään.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

MiM

Olisikohan tässä sisäpuutarha komemimmillaan? Viime viikolla otettu kuva ennen kuin poimin kaikki kypsät Montufarit ja osan Fataliista.


Muita en ole viitsinyt punnita, mutta näihin vaaka jo reagoi


Kokeilin grillissä savustamista mahdollisimman pienellä lämmöllä. Nuo kalan grillaamisessa käyttökelpoisiksi osoittautuneet "savupanokset" oli tässä hommassa turhia. Parhaiten savusti jos heitti märkiä lastuja suoraan hiilien päälle.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Talven ötökkätaistelu alkaa sitten punkeista.  >:( Brasileiro Marimbondojen latvat ihan täynnä valkoisia pulskia palleroita. Lisähupia aiheuttaa viime yönä oikein pahaksi äitinyt alaselän kipu,  joka tehokkaasti estää edes ajattelemasta ruukkujen siirtoja.

Sain kuitenkin pahimmin saastuneet oksat leikattua pois ja kun Brasileirojen maku ei ihan ole vastannut odotuksia, niin joutunevat nyt kohta kokonaan pihalle -ei jatkoon kategoriaan.  Loput chilit pitänee viedä kylppäriin ruiskutettavaksi sitten kun selkä on taas toimintakunossa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-