tammikuu 10, 2025, 23:15:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilejä jo sisälle?!

Aloittaja Sihijuoma666, elokuu 24, 2014, 16:55:43 ip

« edellinen - seuraava »

Sihijuoma666

Joko kausi alkaa olla niin lopussa että osa kasveista pitäisi päästää sisälle?  :o Ainakin joidenkin päivitykset alkavat vihjailla sellaisesta. Vai onko jotkut tietyt lajikkeet mitkä pitäisi tuoda sisälle kypsyttelemään loppusadon? Joko aika taas loppuu!?

Chilijamppa

elokuu 24, 2014, 17:07:17 ip #1 Viimeisin muokkaus: elokuu 24, 2014, 17:09:04 ip käyttäjältä Chilijamppa
Eihän chileillä luulisi olevan vielä mitään hätää, kun lämpötila vaan pysyy plussan puolella..sitten kun aika tulee, niin itse meinasin kerätä jäljellä olevat raakileet pois ja kypsyttää ne sisällä sitten.

Wolfman

Alkaa olla jo aika harkita. +5 astetta vuorokauden minimilämpötilana voi pitää rajana, joillain lajikkeilla +10 astetta (tuo +5 voi olla jo turhan kylmää). Kasvu hidastuu merkittävästi lämpötilan laskiessa ja kasvi alkaa siirtyä lepotilaan.

Kasvihuone auttaa tuossa jonkinverran koska siellä pysyy lämpötila yleensä jonkinverran korkeampana vaikka ei olisikaan lämmitystä.

Jani M

Kyllä nuo viime vuonna kypsyi ihan hyvin nollakeleille asti. Eri asia tietty, jos kasvin meinaa talvettaa.

Kerttu Gonzales

Täälläkin, Helsingissä, mietin joka päivä joko kaivan viljelypalstalta ylös talvehtimisyritykseen valitut ja tuon ne sisälle.
Ainakin vielä voivat siellä paljon paremmin kuin parvekkeella olevat.
Riskillä mennään, tomaattien kanssa sama.

PP

Lainaus käyttäjältä: Kerttu Gonzales - elokuu 27, 2014, 20:59:15 ip
Täälläkin, Helsingissä, mietin joka päivä joko kaivan viljelypalstalta ylös talvehtimisyritykseen valitut ja tuon ne sisälle.
Ainakin vielä voivat siellä paljon paremmin kuin parvekkeella olevat.
Riskillä mennään, tomaattien kanssa sama.


Vielä ei ole riskiä muusta kuin sadon kypsymisen hidastumista. Sitten kun ennustetaan 5 asteen yölämpöjä, voi huonolla tuurilla tulla herkimmille noutaja, jos maanpinnalla meneekin nollaan.

niko.m

Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - elokuu 24, 2014, 17:07:17 ip
Eihän chileillä luulisi olevan vielä mitään hätää, kun lämpötila vaan pysyy plussan puolella..sitten kun aika tulee, niin itse meinasin kerätä jäljellä olevat raakileet pois ja kypsyttää ne sisällä sitten.

Siis kypsyykö raakileet sisällä samalla tavalla kuin banaanit? Eli nostaa vain pöydälle? Vai pitääkö olla kiinni kasvissa?

SK

Alkaahan tämä olla ajankohtaista, joten kerron teille omat näkemykseni.

Chilen kypsyttely sisällä onnistuu, kun tuo koko puskan sisään. Jos puska on niin suuri, ettei halua tai pysty sitä tuomaan, niin voi leikata oksia podeineen maljakoon kypsymään.
Irralliset podit saa kypsymaan melko nopeasti huoneenlämmössä, mutta viileämässä hitaammin.
Itse suosin viieleässä kypsytystä, koska eivät pilaannu niin nopeasti ja vielä joukukuussakin voi ottaa kellarista tuoreita podeja.

Jos meinaa kasvin talvettaa ilman tapiksi leikkaamista kannattaa välttää suurta olosuhde muutosta. Eli jos tuot kasvin viileästä ja kosteasta kasvarista lämpimään ja kuivaan sisäilmaan on tiedossa lehtien pudottelua.

Itse toin enimmäiset jo sisään, koska kosteus ja sitä seuraava home riski on niin suuri kasvarissa. (Talvehtimaan tuli Tovarii ja Gala.)

MiM

elokuu 28, 2014, 09:47:47 ap #8 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2014, 09:49:51 ap käyttäjältä MiM
Kiitos noista ajatuksista Weed. Aiheutti muutaman lisäkysymyksen.

Kannattaako siis ottaa raakoja sisälle kylmäkellariin (+5 astetta), jos haluaa mahdollisimman pitkälle talveen käyttää tuoreena, vai kannattaako mieluummin ottaa ne vasta kypsinä? Vai onko tuo +5 jo liian kylmä kypsyttämiselle? Miten säilytätte tuoreet podit kylmässä (mahdollisimman ilmavasti/paperipussissa/???)?

Ei siitä, minulla on enemmänkin nyt ongelmana, että haluaisin kypsiä juuri nyt, sen verran pieniä raakileita ja kukkiakin noissa puskissa roikkuu edelleen (paitsi lemon-droppia on runsaasti kypsänä). Ajattelinkin hankkia lisävalon ja jatkaa kypsyttämistä sisällä eteläikkunassa, mahdollisimman pitkälle syksyä.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Chilivaari

Nämä on vaikeita aikoja chilinkasvattajalle. Pitää tehdä vaikeita päätöksiä.
Useinkaan sisällä lämmössä ei ole riittävästi valoisaa tilaa, karsintaa on tehtävä.
Minä olen pitänyt chilejä ulkona tai parvekkeella aivan pakkasten tuloon asti ja saanut sieltä vähitellen kypsää. http://chilivaari.blogspot.fi/2012/10/ensimmaiset-pakkasyot.html
http://chilivaari.blogspot.fi/2011/11/pakkasyon-jalkeen.html

Kerätyt raakileet kypsyvät lämpimässä, mutta vain täysikasvuiset. Pienet keskenkasvuiset jäävät pieniksi ja usein haaleiksi väriltään. Maku myös heikkenee sisällä kypsytetyillä, jos kypsytysaika on pitkä. Kannattaa siis kerätä vain aivan kohta kypsyviä.

Hyväksi tavaksi on osoittautunut myös oksien leikkuu maljakkoon. Täysikasvuiset kypsyvät jopa yhdessä yössä päästyään lämpimään. Kukat ja pienet raakileet kannattaa leikata pois, ei niistä enää mitään tule.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg53964#msg53964


Kerttu Gonzales

Eräs vanhempi mies kertoi äitinsä keränneen tomaattien raakileet vielä juuri ennen pakkasia ja käärineensä ne sanomalehtiin. Olivat säilöneet ne sängyn alle Ja syöneet tuoreita tomaatteja siten vielä joulunakin. Toimisikohan tämä chileilläkin.

rami12

Auttaako lasitettu parveke mitään siihen että aivan ensimmäiset yöpakkaset eivät tuhoaisi chilejä tarkoitan esim jos lämpötilä on jotakin -1-2 astetta pakkasenpuolella jne eikä vielä ole kunnon/ jatkuvia pakkasia...

PP

Lainaus käyttäjältä: rami12 - syyskuu 16, 2014, 01:30:52 ap
Auttaako lasitettu parveke mitään siihen että aivan ensimmäiset yöpakkaset eivät tuhoaisi chilejä tarkoitan esim jos lämpötilä on jotakin -1-2 astetta pakkasenpuolella jne eikä vielä ole kunnon/ jatkuvia pakkasia...


Auttaa ja vielä enemmän, jos lämmität parveketta edes vähän avaamalle ovea tai ikkunaa tai käyttämällä pientä lämmitintä.

MiM

Kävi turhan lähellä jo, kun aamulla mittari näytti +3 (etelärannikolla). Toivottavasti eivät ottaneet tuosta vielä nokkiinsa. Nyt ennusteissa suurta hajontaa yölämpötilojen suhteen, eli lienee aika nostaa chilit sisälle.

Aamulla myrkytin kämpän, jotta siellä olisi edes hiukan vähemmän hedelmäkärpäsiä ja muita öttiäisiä vastassa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Quini

Komppan MiM:iä - mittari oli yöllä 4:ssä eli sisään vaan. Nyt juuri kävin ulkona niin oli alle 10 ja tuntui että viilenee yötä myöten. Nostelin omat kasvarin lämmityksen alle. Ja tämä siis Espoonlahden rannalla.

Jame

Lainaus käyttäjältä: Quini - syyskuu 16, 2014, 22:22:54 ip
Komppan MiM:iä - mittari oli yöllä 4:ssä eli sisään vaan. Nyt juuri kävin ulkona niin oli alle 10 ja tuntui että viilenee yötä myöten. Nostelin omat kasvarin lämmityksen alle. Ja tämä siis Espoonlahden rannalla.


Neljää näyttää mittari tälläkin hetkellä täällä keskemmällä Espoota. Muutaman kasvin otin jo viikonloppuna sisään, pääosa on vielä ulkona. Chinenset ainakin vaatinevat loppukypsytyksen sisällä, tusina-annuumeilla ei niin väliä.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Jame - syyskuu 17, 2014, 07:18:24 ap
Chinenset ainakin vaatinevat loppukypsytyksen sisällä, tusina-annuumeilla ei niin väliä.


Näyttää nuo havannapaprikat kypsyvän vielä ulkona. Parvekkeen minimi viime yönä +4.8 ja keräsin kypsiä tänäkin aamuna talteen. Eiköhän tuo pian tuonne nuupahda kuitenkin, eli kyllä ne aika on nostella sisälle, jos meinaa kasvit elossa pitää vielä pidempäänkin kuin muutamia päiviä.

Max_7Pot

Alkuviikosta luvataan kylmempää ilmaa ja kovaa tuulta jolloin ulkona olevat chilit kärsisivät pahoja vaurioita. Tämän vuoksi kannoinkin 8 rocotoa avokuistilta lämmittämättömään yläkertaan ikunoiden eteen. 9 litran amppeleissa pubet kasvoivat kesän ja nyt kypsyttelevät podeja sisällä.

MiM

Tuollainen chiliviidakko tuli olohuoneen "ikkunanlaudalle" Tuolla päivänvaloputkella ajattelin yrittää pitää niitä elossa talven yli. Toivottavasti valoa riittää. Nyt saavat vielä kivasti iltpäiväaurinkoa ikkunasta.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

chipe

Nyt alkaa nuo alkuviikon ennusteet näyttämään todella viheliäisiltä. Näyttäisi siltä että luvassa on yksi tai kaksi pakkasen puolelle painuvaa yötä ja sen jälkeen taas inhimillisempää.

Onkos hyviä kikkakolmosia joilla voisi parantaa pienien peltochilien selviytymismahdollisuuksia pahimman yli, kun varsinaisia lämmitysmahdollisuuksia ei ole? Joku harso päällä voisi ehkä hiukka auttaa ettei tuuli niin puraisisi?

Pellossa kasvaa parisataa kesäkuussa suorakylvettyä Fire/Orange Flamea, joista ensimmäinen on nyt saanut aikaan yhden sentin mittaisen podinalun ja isolla joukolla on kukinta käynnissä :D. Ei noista nyt mitään varsinaista satoa ollut tarkoituskaan saada mutta olis vaan kiva nähdä mihin asti sitä voi päästä (ensi vuoden vakavampia kokeiluja varten) ja harmittaa jos tuo tyssää johonkin yksittäiseen yöhön jonka jälkeen olisivat taas pärjänneetkin ehkä pidemmän aikaa.