tammikuu 10, 2025, 15:48:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


HotVelo - 2015

Aloittaja HotVelo, marraskuu 17, 2014, 20:12:15 ip

« edellinen - seuraava »

HotVelo

Edellinen kirjaus on kolmen kuukauden takaa, joten ehkä jonkun sorttisen kauden yhteenvedon edes teen.

Kasvihuoneen chilisato jäi paitsi pieneksi niin myös heikkolaatuiseksi. Syyn otan täysin omaan piikkiini. Reagoin kirvainvaasioon vasta siinä vaiheessa, kun torjuntatoimet olivat jo hyödyttömiä. Ellei nyt sitten liekinheittimellä olisi polttanut koko kasvustoa poroksi. Jossain vaiheessa syyskuun alussa kyllästyin katselemaan kirvojen saastuttamia kasvustoja ja leikkelin niitä lehdettömiksi, kannoin osan suoraan pihalle ja osan pistin suoraan kompostoriin satoineen päivineen.

Opetus: Kun sitä neem-öljyä kerran on ostettuna, niin sitä kannattaisi myös käyttää kirvainvaasion ennaltaehkäisyyn eikä jättää kaappiin lojumaan.

Sinällään en tuosta sadon pieneksi jäämisestä ollut vallan musertunut. Viime vuotista satoa on vieläkin pakastin puolillaan, jospa niitä nyt talven aikaan saisin käytettyä enemmälti pois.

Mutta vaikka kasvihuoneen chilisato jäi pieneksi, niin samaa ei voi sanoa pubesadosta. Elokuun lämpöjakso innoitti pubet tuottamaan satoa, ja kun sain kasvihuoneen edellisistä asukeista tyhjäksi, siirsin pubet talkoilla kasvariin ennen lokakuun puolivälin kipakoita yöpakkasia.



Kasvihuonekausi jatkuu siis pubejen osalta niin kauan, kuin kasvihuoneen lämpimänä pitäminen on edes jossain määrin järkevää. Jos reilun viikon päästä ulkolämpötilat tipahtavat pysyvästi pakkasen puolelle, on kausi varmaan sitten siinä.

Kasvihuone sai jo viikonloppuna talvipeiton päällensä.


HotVelo

No niin. Nyt se on vihdoin ohi. Kausi 2015.

Kasvihuoneen alasajo tapahtui viimein tänään, ilmat näyttävät vihdoin kylmenevän siihen malliin, että luomukypsyttely sai loppua. Mutta kyllä se ehkä kannatti, kun katsoo, minkä verran kypsymistä oli vielä joulukuun puolella ollut.



Lämmityskustannukset menevät tietysti harrastuksen riemun piikkiin, sadon kilohintaa ei kannata laskeksia.

Koko loppusato on sitten tässä.



Kypsät ja kypsymisen aloittaneet lähtivät prosessoitaviksi Korpilahdella, täysin raa'at jäivät kypsymään viileään huoneenlämpöön farmille. Näyttää siltä, että saattaa olla chilinperkuuta tiedossa vielä joulunpyhille.

Uusi kausi on myös aluillaan. Kauden idea on tiivistäminen. Vähemmän lajikkeita, valikoiduista lajikkeista useampia kasveja. Tuo jälkimmäinen periaate pätee ainakin pubescens lajikkeisiin, jotka näyttävät palkitsevan kärsivällisen kasvattajan. Ylettömästä chinense ja baccatum lajikekirjosta on tarkoitukseni myös keskittyä vain olennaiseen.

Mutta kaudesta 2016 tulee sitten ihan oman tarinansa, 2015 oli tässä.