tammikuu 10, 2025, 18:53:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Funden chili

Aloittaja Fundeeraaja, maaliskuu 02, 2015, 18:13:13 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Annoin aikoinaan, kun chilejä edellisen kerran kasvattelin, veljen labukalle puolikkaan Birds eye babyn. Sitä irvisterlyn ja yskähtelyn määrää kun alkoi lämpö.
Olisi mokoma vielä syönyt lisää.

Samasta koirasta myös huvittavat muistot kun veljen tytär, tuolloin parivuotias, antoi mustikan kerrallaan. Koira avaa suun ja tyttö tunkee käden kitusiin kyynärpäätä myöten(kirjaimellisesti) tipauttaen marjan suoraan kurkun perälle. Näyttelylinjan labbis, eli kokoa löytyi ja jahtikäytössä toiminut. Teki hyvin uraa kaislikkoon, kuin panssarivaunu. Myöhemmin jouduttiin jättämään nivenvaivojen vuoksi vähemmälle käytölle ja voi herran jestas mikä "itku" kun ei pääse jahtiin.. Noutajat on kyllå letkeitä, perhekoiria parhaasta päästä.

Myös labbiksen omistaneena(ikävä vaivaa paikotellen, parempaa koiraa saa kaim hakea), alkaa ihan koirakuume nostamaan päätään. Vaan ei tässä vaiheessa. Myöhemmin, myöhemmin..

Fundeeraaja

 ;D ;D ;D

Kyllä nämä noutajat kaikki ovat uskomattomia otuksia. Meillä oli aikoinaan himassa 16 elänyt narttulabbis. Nyt mulla on kaksi kultsityttöä ja edellinen uros kuoli 3 vuotta sitten 14,5 v iässä. Oli elämäni koira hän. Lisäksi mulla on hyvin harvinainen gordonin noutaja uros.joka on risteytetty gordonin seteristä ja novajascotian noutajasta. Viisas otus ja varsinainen persoona.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Paikallinen suippopaprika tykkää olostaan ja kasvaa melkoista kyytiä. Kohta odottelen ekoja nupunalkuja, suurin on sen oloinen jotta kohta lykkää. Pitänee myös levitellä hieman leväämmälle. Ruukun vaihdan kun ovat saaneet lisää kokoa reilummin. Ei mene turhaan aika juurten kasvatukseen.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Sisuuntuneena siitä kun keppipistokkaat viininköynnöksestä menivät peffalleen niin nyt pistin siemenestä muskatia kasvamaan. Saas nähdä kuin äijän nyt käy.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Chilit tykkäävät kun pahin helle häipyi. Tuo yksi habanero ei tiedä mitä väriä kannattaa, on käynyt kaikki punaisen ja keltaisen väliltä läpi. Paprikantaimet kasvavat kiitettävää vauhtia. Kirsikkatomaatin pistokkaat odottavat vedessä juurien kasvua ja viinirypäleiden siemenet itämistä.Pitää yrittää malttaa itsensä kanssa ettei käy hakemassa vielä inkivääriä itämään. Alkaa huolettaa tämä touhu. No, ensiviikoksi luvassa taas hellettä +27.



Kuten puskan läpi näkyy, kelit ovat mainiot täällä.



iida kyttää silmä kovana chilejä sillä silmällä. Mokoma oppinut syömään pudonneet viikunat ja kirsikkatomaatit. Pitää tehokkaasti omasta ruokahuollosta kiinni ja näemmä maustamisestakin.



Tämmöisiäkin meillä kasvaa





Jospas saisi ensiviikolla parempia kuvia kun saan broidin vanhan kameran tänne.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Mirka

Meillä noutajat vie marjat ja omenat pensaista ja puista, chilit sentään saavat vielä olla rauhassa  ;D Pikkasen kateeksi käy kelit siellä, täällä kun kasvukausi on aika tehokkasti jo tullut päätökseensä  :)

Fundeeraaja

Joo, meillä jatkuu syksy lämpöisenä vielä jonkin aikaa. Loppuviikolle ja ensiviikon alkuun luvattu jopa +30. Saan takaisin sen mikä meni keväällä myöhäiseksi jyrsijöiden ja auringon polttamien takia.
Suippopaprikat kasvavat ja ekassa olin bongaavinani ekan nupun. Saas nähdä oliko nuppu. Tosin nuo näkyivät saaneen erään hurtan hampaista pientä rouhintaa osakseen. Oli nypätty lehti poskeen välipalksi. Syyllinen kyllä paljstui kun hieman kyseli kuka se oli.

Tuo yksi ruskea Nagahybridi on sitten varsin tehokas. Joutuu oikeasti opiskeleman sen annostelua. Tein meinaan eilen tuorejuustoa n. 0,5 kg johon lykkäsin pienen palon lähes kokonaan. Juusto on hyvää ja todella maukasta. Vaan meinaa hiki tulla kun sitä syö. Ei ennen ole mikään haba tai skottihattu saanut samaa efektiä aikaiseksi. Alkaa muut tuntumaan varsin paprikamaisilta tulisuuden suhteen.  :D Vatsa kiittelee.

Eilen tein taas viikunahilloa johon lykkäsin n. 3 kg viikunoita,n. 2-3 dl sokeria, sitruunaa, punkkua ja timjamia sekä Aji Cristalin palon. Tuli vielä parempaa kuin viimeksi.
Seuraavaksi odotan kun omput kypsyvät. Sitten ompuista hilloa kera chilin ja yrttien.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Nyt on trooppista keliä. Ilmankosteus hirmuinen ja lämpötilat huitelevat +30 huitteissa. Mikään ei kuivu, edes chilit. Toisaaltaan satoa alkaa tulla taas mukavasti. Berbere on tuottoisa ja tekee mukavasti uuttakin. Samoin Aji Cristal. Vaikka sen pituuskasvu ei ole huimaa niin palkoa on hirmuinen määrä oksilla tulossa. Habanerot ja nagahybridit kypsyttelevät kiitettävään tahtiin palkojaan ja näilläkin tuntuu olevan nuppuja tulossa todella runsaasti, kuten myös uutta kasvustoa.
Kirsikatomaattien pistokkaat tekevät komeita juuria ja pääsevät vikonloppuna multaan. Eka viinirypäleen siemen on itänyt, oletettavasti se eikä rikkaruoho.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Kirsikkatomaattipistokkaat voivat hyvin ja juuret kasvavat nätisti. Ylläri oli tännän kun huomasin nuo raakileet ja uudet nuput. Hei mähän saan syksyksi satoa vielä.  ;D


Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Sadonkorjuuta vaihteeksi. Oli jokunen sadepäivä ja ei jurikaan tullut puskissa koluttua, mitä tuorechilin ja parikin suoraan puskasta hain.
Berbere on todella satoisa, toinen kerta jo kun tämän satsin noukin ja vielä puskee.
Tuo ruskeavihertävä on joku naga hybridi. Veikkaus ekalle. Mikään haba eikä oikein nagagaan ole ollut noin häijy. Polte tulee heti eikä hetken päästä. Kuivana vielä kiukkuisempi, vaan maku on hyvä. Mikä lie alkujaan ollut. :D
Aji Cristal alkaa kanssa kypsytellä podejaan, vaan saa odotella loppuviikkoon niitä.



Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

En tiedä mikä tuo vihertävänruskea on. Maistoin yhtä hyvin helmeilevää yksilöä. Polte tuli heti ja vei saman tien tunnon kurkusta. Hemmetillinen hikka ja hillitön hiki. Ei aikoinaan naga mulle tätä saanut aikaan. HUH! Oli muuten eka kerta kun pidin hanskoja kädessä kun noita haloin ja laitoin kuivumaan.  :o ;D ;D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

OrpoPiru666

Saattaa olla Trinidad Scorpion Green. Jää kypsänäkin vihreäksi ja on supertulinen, mutta maukas chili.

Fundeeraaja

Hieman tuota epäilin kun sitä jannulla oli. Hauska chili ja tuntuu riittoisalta.  :D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

PP

Lainaus käyttäjältä: OrpoPiru666 - syyskuu 26, 2015, 14:01:49 ip
Saattaa olla Trinidad Scorpion Green. Jää kypsänäkin vihreäksi ja on supertulinen, mutta maukas chili.


Jos noin on, sillä nimellä kulkee kaksi eri ääripään lajiketta. Fataliilla on Trinidad Scorpion Green, joka on hyvin mieto, juuri tuon värinen, mutta hieman eri muotoinen. Oman kasvin podit ei ole noin uurteisia ja ne on erittäin teräväpäisiä.

Fundeeraaja

Syksyn tuntua on täälläkin ilmassa. Yöllä tuo riivatun bura, kylmä pohjoistuli pudotti lämmön +13 ja päivällä kiikun +18, tosin aurinko paistaa. Jännä tuo bura kun se tulee suoraan alpeilta niin jäähdyttää kelin vikkelään. Ja osaa olla kova, viimetalvena lykki täälläkin 55m/s. Oli paikat lujilla silloin. Vaan kyllä on luvassa vielä mukavaa +23 keliä parin viikon ajan. Joten ei hätiä mitiä.
Chinenset kaikki kypsyttelevät kiitettävästi podejaan. Samoin Aji Cristal, siinä näkyy jo ensimäiset syksyn kellastamat lehdet, eikä juurikaan uusia nuppuja kuten chinenseissä. Berbet bodittavat mukavasti ja jokunen kukkakin on vielä.
Tänään siirsin suippopaprikat isompiin ruukkuihin ja osan partsilta pihalle kasvamaan. On hyvä lämmin mesta niille. Pari jätin partsille jotta voipi seurata paremmin missä mennään. Komeasti tekevät nuppuja ja loppuviikosta odotan ekojen avautuvan. Saapi talvelle näillä näkymin omat paprikat.
Kirsikkatomaatin pistokkaat pääsivät myös ruukkuihin. Niissä on mukavan kokoiset raakileet jo odottamassa kypsymistä. Katsotaan saanko vietyä talven hengissä.
Kovasti kumottaa inkiväärin istutus jo nyt, vaan koitan taistella vastaan. Voipi muuten tulla turhan ahdasta torppaan.
Muutenkin pää kuhisee suunnitelmia ja viritelmiä ensikaudella.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

karvainen

Mukava lukea suomeksi, muualla kuin suomessa kasvattelua.
Olisi täälläkin noin lämmin vielä :D

Fundeeraaja

Kun siellä vedetään vällyä niskaan ja raaputellaan autonklaseja niin täällä on menossa chilien ja paprikoiden uintiharjoitukset. Suippopaprikat tekevät nuppuja, vaan kun kelit meni sumuisiksi ja sateisiksi, niin kaikki pysähtyi siihen. Chileissä on kohtuupaljon podeja odottamassa kypsymistä. Parhaillaan tulee vettä paikallisittan lähes tihkulla joka meinaa todellista kaatosadetta Suomessa. Onneksi asun sen verran ylhäällä ja mäen rinteellä ettei nuo tulvat koettele kuten Ranskassa. Täällä tuo vuori on kuin tahkojuustoa ja maahan ei lätäköitä synny. kaikki hulahtaa maahan. Kole neljä viikkoa luulisin satiokautta vielä riittävän ennen kuin hilaa noita sisälle. Jonkun hilaan kompostiin. Saas nähdä kuis äijän käy.
Kuvaa en viitsi ottaa kun on sen verran  pilvinen keli etä ollaan pilven sisällä täällä ylhäällä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Suippopaprikat avasivat ekat nuput, viimein. Kohtalaisenmukavaa keliä luvattu +19-20 ja yölläkin +15<16, joten toivossa on hyvä elää jotta saa lisää satoa noista. Chinseissä on runsaasti kukkia ja podeja odottamassa kypsymistä.

Tänään kuivattelin sitten uunissa kun kelit meni sen verran kosteiksi ettei auringossa onnistu. Bernere ja punainen haba meni sellaisenaan lasipurkkiin ja survon tarvittaessa. Trininadin pistin sauvasoseuttajalla rouheeksi. Vaikka oli muovilla tiivistetty lasipurkki jossa sen jauhoin, oli keittiössä kohtuullinen tuoksu ja pölly. Sai kakoa hetken oikein kunnolla. Vaan muuten tuoksu oli huumaavan hyvä.

Berbere on vallan loistavan makuinen, tein pulled porkia ja sille oman bbq-kastikkeen. Lykkäsin  tuota siihen sekä Aji Cristalia sekä Trinindad scorpionia. Savua sain reilulla lorauksella mallasviskiä. Tähtianista ja hieman tomaattia mukaan, voi veljet.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Onhan ollut mielenkiintoinen kausi. Se että ekan kerran täällä Kroatiassa kasvattelen ei ole ongelma, vaan varsin poikkeukselliset kelit paikkallisesti ottaen. Talvi oli yllättävän kylmä ja kevät myös, poikkeuksellisen. Kesä taas kuumin tällävuosituhannella. Nyt syksy on ollut poikkeuksellisen märkä ja pimeä. Parhaana vuorokautena viikko sitten tuli reilut 100 mm vettä. Viimeyönäkin satoi kaatamalla ja tuolla idässä joet tulvivat. Kasvata tässä sitten avotaivaan alla chilejä. Ensin vilttiä, sitten aurinkovoidetta ja nyt uikkarit ja snorkkeli noille. Tosin siirsin eilen ne sateensuojaan etteivät ihan lahoa. Lämpöä piisaa, vaan kun ollaan jatkuvasti pilvensisällä, jää tuo valo melkoisen vajaaksi. Suippopaprikat yrittävät kukkia sateesta huolimatta. Samoin Trininad scorpion green.

Vielä pitää meikäläisen pitää varansa eikä hötkyillä. Tuolla siemenet odottavat kylvöä ensi kaudelle ja inkivääri saa hmeikäläisen haluamaan istutustöihin. Ei vielä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Talvi tulee tänne myös väistämättä. Vaikka nyt on ollut päivällä +16-18 niin yöt menee kylmiksi ja pelkään hallaa joska ollaan oltu jo lähellä +2. Otin suippopaprikat, yhden AC:n ja pienemmän chinset sisälle. Isommat pääsee ensiviikolla kun saan partsirempan alta pois ja voin sitten fiksailla mestoja uusiksi. Berbereistä meinasin parit yrittää talvehtimistä. Samoin Aji Cristalleista muutaman kynin matalaksi, niissä on kivasti tuoretta alkua alhaalla. Samoin parit pistokkaat otin. Alkukuusta pitää mennä ostamaan inkivääriä ja laittaa juurtumaan.

Satoa on tullut kiitettävästi ja jonkin verran vielä odottaa kypsymistä. Mitään en ole laskenut tai punninnut. Vaan kyllä mieli mettä keittää tästä kaudesta. Talveksi ja keväälle on kovia suunnitelmia miten saisi idätykset ja taimetukset hoidettua nätisti, ilman hillittömiä kustannuksia. Hieman lisävaloa ja peilejä hyödyntäen luonnonvaloa lisää. Se mikä on hyvä on lämmitys joka hoituu takka/kamiinasydeemillä, ilma ei mene kuivaksi ja ehkäpä pääsen ilman punkki tai ripsiäisongelmia. Alkukesän pientä kirvainvaasiota lukuunottamatta kausi meni ilman ötököitä. Tämän soisi jatkuvan. Onneksi bridi toi mäntysuopaa putelin, saapi suihkutella. Spriitä löytyy täältä kyllä ja vaikka minkä makuista.

Mietinnässä vieläkin vesiviljely. Vaan lämpö ja liika kuumeneminen vedellä on todellinen ongelma. En saa säiliöitä mihinkään sellaiseen paikkaan varjoon joka suojaisi tuolta kiusalta. Samoin parvekelasitus tekee sen etten viitsi ja oikein voi kovin räikeitä virityksiä tehdä jotka paistaisi pihalle ja naapureille. Pitää siirtää toimintoja laajasti puutarhan puolelle. Tosin sinne taitaa tulla viiniköynnöksiä keväällä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/