tammikuu 10, 2025, 12:37:33 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2016

Aloittaja jewe, marraskuu 07, 2015, 17:57:37 ip

« edellinen - seuraava »

jewe


Chiclayo c.chinense
Kuuluu taas näihin chileihin jotka nimetty perulaisen kaupungin mukaan. Kasvi tuuhea noin 160cm ja pienehköt oranssit podit. Makuakin löytyy kunnes kova polte iskee yhtäkkiä, taitaa sopia minulle lähinnä jauheeksi. Nätti pienehkö kasvi kaikinpuolin.


Fatalii Orange c.chinense
Oranssi variaatio fataliista ja tätä lajiketta yritin jo kolme vuotta sitten ilman tulosta. Tyypillinen voimakas chinensen aromi ja fataliin maku, mutta tiukka polte iske lähes heti ja salamannopeasti. En tajua miksi taas kasvattelen näitä supertulisia ihan liikaa, mutta jatkossa tähän tulee muutos.


Rehevää on edelleen ja kasvihuoneen harjalla on kohtauspaikka. Toisesta päädystä tulee viiniköynnös, sivulta kurkku ja monet chilit lyövät kättä tuolla.

jewe


Bahama Mamasta rupeaa nyt podeja löytymään kun väri rupeaa vaihtumaan. Kasvi on Monster NFT:ssä ja varmaankin tuuhein chili mitä olen koskaan kasvattanut, satoakin näyttäisi tulevan ihan mukavasti tuolta pöheiköstä.


Podien muoto ja värikin rupeaa olemaan sitä mitä olen tuosta Scotch Bonnet variaatiosta odottanut eli tuollainen kartio muoto ja voimakas keltainen väri.

Blogin puolella yhteenvetoa miten tuo iso DIY vesiviljelylaitos on tänä kesänä toiminut, taisi olla aika onnistunut ratkaisu kaikin puolin.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/07/monster-nft-kasvihuoneen-jattilainen.html

jewe


Satokausi on nyt hyvässä vauhdissa ja chiliä kypsyy jo enemmän kuin jaksaisi kerätä ja jalostaa. Kuivuri on nyt ladattu savustetuilla Bahama Mamoilla ja Aji Cristaleilla ja seuraavat chilit odottaa vuoroa. Syksyllä tullee tarjolle mainioita savujauheita joihin käytetty omenaa, leppää ja päärynäpuuta.
Satolaskuri kertoo nyt lukemia vajaat 5 kg, ironista kyllä että noista rocotoja vain 200 grammaa kun yleensä ollut toistapäin.


Vezanka ja Leek tekeen kivasti satoa tuorekäyttöön talonvieruskaapeissa. Vezanka ollut pettymys ja podit nahistuu todella nopeasti kypsymisen jälkeen eli pitää olla tarkkana ja kerätä ajoissa. poltetta on mutta maku vähän tunkkainen kuten monilla annuumeilla, nätisti korkkautuu. Leek on taattua tavaraa grilliin.


Trepadeira do Werner c.baccatum tunkee jo kaapista ulos, yhtään marjaa en ole maistanut ja satoa tulee ihan mukavasti ahtaudessakin. Autopot/kookos kombinaatio toimii mainiosti ja kasvit kookoksessa 170-180 senttisiä ja Lemon Drop jo kolmemetrinen kasvihuoneessa eli ei ne jää enää kauas NFT:stä. Atamin kookoksessa kasvaa parhaiten ja jonkinverran jäljessä Bauhausin ja Clas Olssonin tuotteet jotka ilmeisesti samaa tavaraa. Jatkossa amppeirocotojen kasvatus siirtyy todennäköisesti kokonaan Atamin kookokseen jota sponssasi tänä vuonna VP-Lux. http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=48/546


Aji Amarillot, monet Jalapenot ja mm. Aji Cristal kasvavat sekamelskassa kasvihuoneessa, mutta onneksi podeista noi tunnistaa.


chilifellow

Vesikielellä ootan savustettuja jauheita. Lähetin frendille Koreaan yhen pussin. Tykkäs kovasti. Saahan niitä syksymmällä?

Voisin jo varata rocotosavustettua ja chinensiä? 😋  Nam.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

jewe

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - heinäkuu 29, 2016, 18:40:01 ip
Vesikielellä ootan savustettuja jauheita. Lähetin frendille Koreaan yhen pussin. Tykkäs kovasti. Saahan niitä syksymmällä?

Voisin jo varata rocotosavustettua ja chinensiä? 😋  Nam.


Joo katotaan mitä tulee. Kyllä se vaan niin on että oikotietä onneen ei ole ja parhaat jauheet tulee savun kautta, siksi suurin osa jauheista tehdään savuun tänä vuonna, tavallisia kun riittää sadoiksi vuosiksi.
Rocotot on vähän kysymysmerkki ja ihan mukavasti tulossa, mutta koska ehtii kypsymään. Menee aika myöhäiseen tänä vuonna ja lämmintä syksyä kaivataan taas tänä vuonna.

jewe


Rocotojen satokausi rupeaa näyttämään jo pikkaisen paremmalta ja savustimen kautta mennyt noin kilon verran tavaraa. Ensimmäiset kolme Marlenen podiakin kypsyi mikä on varsin positiivista kun kasvi oli aika surkea ja vaatimaton vielä maaliskuussa.


Kartion mallisen Bahama Maman saa kätevästi perattua kun leikkaa hatun pois niin siemenkota lähtee helposti ulos, näin saa täyttä tavaraa jatkojalostukseen.


Tämän kauden ykköschilin paikkaa pitää nyt Sugar Rush niin kasvin koon, maun, kuin myös sadotuksen suhteen. Kasvi on erittäin iso ja levittäytyy kasvihuoneen katossa jo usean neliömetrin alalle. Podejakin rupeaa löytymään mukavasti kun ne kypsyy tuolla vihermassojen keskellä.


"Keltaista nektaria" tämän kesän ykköstuote, no joo ehkä grillatut rocotot kuitenkin mutta tahna on täyttä tavaraa ja erinomaista mm. paahtoleivän päällä, helppo ja nopea vielä valmistaa ainakin jos vertaa salsoihin. Noin 400gr chiliä menee runsaan parin desin purkkiin joten puskista pitää löytyä tavaraa jos tuota herkkua haluaa säilöön enemmänkin talven varalle.

Blogissa juttua vesiviljelylaite Wilmasta ja sen chileistä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/08/wilma-small-wide-8-elokuussa.html



jusssi

Onko tuo Sugar rush paste täyttä tavaraa, eli pelkkää chiliä vai tuleeko siihen muutakin? Onko resepti netissä?

jewe

Lainaus käyttäjältä: jusssi - elokuu 13, 2016, 10:20:22 ap
Onko tuo Sugar rush paste täyttä tavaraa, eli pelkkää chiliä vai tuleeko siihen muutakin? Onko resepti netissä?


Täyttä tavaraa ja pieni tilkka öljyä mukaan, perataan, keitetään kuoret irti ja tehosekoittimella muusiksi. Ei ole edes kovin tulista Sugar Rushilla

Perulaiset tekee Aji Amarillo tahnan juuri näin ja linkissä resepti. Kokeilin ensin Sugar Rushilla kun Amarillot oli vielä raakoja. Ensi viikolla tehdään pastea sitten oikealla lajikkeella.
http://perudelights.com/how-to-make-aji-amarillo-paste/

jewe


Scotch Bonnet MoA:a ja jännästi vasemmalla olevat tummemmat podit kasvista joka kasvanut turpeessa, vaaleammat taas vesiviljelyssä. En ole vastaaviin värieroihin ennen törmännyt.


Varsin lämmin viikko saanut aikaan sen että rocotot "yli"kypsyneet jo mukavasti kasvihuoneessa. 2,7 kg sadonkorjuuta ja muutama podi värittynyt kasvimaallakin josta muuten ei paljon mitään tule. Tästä sadonkorjuusta puolet menee savurocototahnaan ja toinen puoli rocotoketsuppiin. Satolaskurin mukaan runsaat 17 kg olisi plakkarissa.


Santa Natalia tekee tänäkin vuonna mukavankokoista mollukkaa vaikka viimevuotisista jäädään kun silloin tuli yli 100 grammaisiakin.

jewe

Suunnitelmat ovat muuttuneet loppukauden osalta ja chilikausi olisi tarkoitus päättää Euro-Serren kasvihuoneessa ennätysaikaisin eli syyskuun loppuun mennessä, kautta olisi sitten kuukauden verran jäljellä. Rocotohuoneessa jatketaan varmaan vielä lokakuun toiselle viikolle mutta ei pitempään. Lähes kaikki resot ovat jo saaneet kokeeksi VP-Luxilta saamaani Blossom Builder Liquid -lisäravinnetta. Onko tuosta sitten jotain hyötyä esim. kypsymisen suhteen kun raakileita puskissa on vielä vaikka kuinka paljon.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/363

Ensimmäinen kasvi Hainan Yellow Lantern joka olikin Hainan Red Lantern menikin jo kompostiin ja satoa tuli runsaat pari kiloa joka oli ihan kohtuullinen määrä koska kasvi oli pohjoisseinustalla eikä saanut valoa enää kuin aikaisin aamulla.


Vihermassasta ei sen sijaan ole pulaa ja työtä tuossa riittää ennen kuin kaikki on siivottu pois. Talvikausi alkanee muutama viikko tyhjennyksen jälkeen tai sitten marraskuun lopulla.

jewe


Riesen Gelb C.pubescens, vihdoin ja viimein ensimmäiset Riesenit kypsyvät ja meni syyskuulle asti. Itse kasvi on kamalassa kunnossa, ensin iski kirvat alkukesällä ja sitten vihannesyökkösen toukat jotka myös nyt kurissa, kovin montaa podia eivät ole tuhonneet.


Orange Rocoto c.pubescens, sisällä ja ulkona, ykkössuosikki vuodesta toiseen jossa potkua riittää ja nyt rupeaa podit joukolla kypsymään. Ihan surkeaksi ei rocotokautta enää voi sanoa ja keväällä kuvittelin saavani vain muutaman kilon satoa mutta vähän paremmin nyt kuitenkin menee. Satolaskuri näyttää kohta 25 kg joista rocotoja kerätty runsaat neljä kiloa ja suurin osa vielä kypsymässä. 

jewe


CGN20801 c.chinense Ainoastaan ruskea väri täsmää siemenkauppiaan kuvaan verrattuna. Muoto on jotain muuta kuten myös koko joka on paljon suurempi eli ilmeisesti taas kerran epäkuranttia Semillasin chinenseä. :(


Lemon Drop c.baccatum Monta vuotta meni välissä ilman lemon droppia ja eipähän tarvii taas vähään aikaan kasvattaa kun isosta kasvista tulee kilokaupalla satoa. Podit kypsyy nyt tosi nopeasti ja noin kerran viikossa kun kypsät kerää niin taas on kohta kasvi täynnä keltaista droppia. Noin 5 kiloa tulee nyt viikossa kerättyä chiliä ja enempää ei vaan jaksa. Chiclayo ja Condors Peak meni jo kompostiin ja niistä oli taannoin juttua blogin puolella.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/09/chiclayo-ja-condors-peak.html

jewe


Talon seinänvieruskaapit ovat vielä lähes korkkaamatta, täynnä chiliä ja nyt tulevat sitten kylmät yöt, saas nähä kuinka käy. Satoa kerätty oikeastaan vain oikeanpuoleisesta kaapista Leekkiä ja Vezankaa. Kaapit olisi kyllä muutenkin tarkoitus tyhjentää seuraavan parin viikon aikana ja aika paljon taitaa jäädä kypsymättä.


PI355814 c.baccatum ja Doux tres Long des Langdes c.annuum isoja 20 senttisiä podeja puskissa runsaasti


Bahama Maman varataimi kaapissa ja ylhäällä heinäkuussa hedelmöittyneet isot podit ja alhaalla alkukesän pienet nappulat, näin se menee kun lämpöä ei ollut tarjolla kesäkuun alkupuolella. Jokin aika sitten ihmettelin että samassa lajikkeessa tulee eri sävyisiä podeja eri kasvualustassa, mutta taitaakin johtua lämpötiloista. Tässä kasvissa alemmat podit enemmän oranssin värisiä kuin isommat podit metrin ylempänä.

jewe

syyskuu 18, 2016, 21:47:05 ip #114 Viimeisin muokkaus: syyskuu 18, 2016, 21:51:17 ip käyttäjältä jewe

Naga Morich ja Harold St.Barts c.chinense, monta vuotta menikin ilman näitä klassikkochinensejä ja lähes koko vaatimaton sato meni pakkaseen tulevien vuosien varalle. Jälleen kerran pitää kysyä itseltäni mitä järkeä tässä touhussa on kun satolaskuri näyttää nyt 36,7 kg, paljon vähempikin riittäisi ja jos noi olisi edes rocotoja niin käyttöä olisi ihan toisella tapaa kuin chinenseillä joita sadosta tällä hetkellä valtaosa. Lupaan että ensi vuonna en kasvata yhtään chinenseä.

Euro-Serren kasvihuoneen tyhjennys on alkanut ja kompostiin mennyt jo pienemmät ja heikoimmin sadonneet kasvit. Vielä jatketaan Monster NFT:n ja Wilman kasvien kanssa joissa satoa on ihan kohtalaisesti vielä jäljellä. Lisäksi kasvihuoneessa on vielä Sugar Rush, Lemon Drop ja Inca Hot. Katsotaan nyt meneekö huone tyhjäksi parin viikon aikana. 8)
PS. tuo HSB:n aitous vähän askarruttaa.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 18, 2016, 21:47:05 ip
PS. tuo HSB:n aitous vähän askarruttaa.


Jep, ei ole muodoltaan Haroldin näköinen. Onko maku kuitenkin sitä mitä pitääkin?

jewe

Lainaus käyttäjältä: Hubert - syyskuu 18, 2016, 21:56:31 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 18, 2016, 21:47:05 ip
PS. tuo HSB:n aitous vähän askarruttaa.


Jep, ei ole muodoltaan Haroldin näköinen. Onko maku kuitenkin sitä mitä pitääkin?


Kyllä siinä mielestäni Haroldia maussa on. Epäilen että olisi voinut risteytyä vaikka Nagan kanssa, tosin siemenet eivät olleet omia joten en tiedä olosuhteita joissa siemenet joskus kerätty

jewe

Blogin puolella paljon kuvia kerätyistä chileistä ja lajikkeista ja asiaa sitäkin vähemmän.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/09/chilitarhurin-sadonkorjuu.html


Puolisen vuotta sitten en olisi uskonut että voisin vielä olla tyytyväinen tämän kauden rocotoihin, mutta pakko olla kun puskat on vielä pullollaan podeja vaikka tuolta on jo kilokaupalla kerätty. Yleensä tässä tilanteessa ollaan oltu pari kuukautta aikaisemmin, mutta kyllä nuo hyvin tuolla kypsyy kun rocotokausi saa jatkua vielä ainakin pitkälle lokakuuhun. Kesä oli varsin hyvä kasvihuoneessa ja tietyt kokeilut ravinneliemien suhteen ei ainakaan menneet pieleen joten lopputulos on sittenkin aika hyvä.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 21, 2016, 20:38:22 ip
Puolisen vuotta sitten en olisi uskonut että voisin vielä olla tyytyväinen tämän kauden rocotoihin, mutta pakko olla kun puskat on vielä pullollaan podeja vaikka tuolta on jo kilokaupalla kerätty. Yleensä tässä tilanteessa ollaan oltu pari kuukautta aikaisemmin, mutta kyllä nuo hyvin tuolla kypsyy kun rocotokausi saa jatkua vielä ainakin pitkälle lokakuuhun.


Tuo oli aika lailla arvattavissa. Ehtiihän ne sinun optimioloissa vaikak keväällä tulee viivettä. :D Täällä tuo aikataulu on aika lailla normaali, mitä nyt ehkä Montufaria saa kuukautta muita aiemmin.

jewe


Nagan varataimi oli ns "unohtunut" taimi NFT:hen ja lopulta  n.180 senttinen kasvi kasvoi Riesen Gelbin sisään kun kasvi jäi nojaamaan Rieseniin ja kokonaan siirtämättä väljempään paikkaan. Kovin suurta kasvualustaa NFT -kasvi ei vaadi ja naga jäi pieneen kivivillakuutioon joka oli muovialustassa ja sieltä se pursui ulos, juuristokin oli varsin olematon.

Euro-Serren kasvihuone on nyt lähes tyhjennetty chileistä ja tämän vuoksi viikon aikana satoa kertyi lähes 15 kilon edestä, raakileitakin tuli nyt säästettyä parisen kiloa jotka laskuissa mukana ja joita yritän vielä kypsyttää. Muuten podeja meni jo aikatavalla kompostiin asti. Kypsiä rocotoja irtosi viikolla lähes 6,5 kilon edestä joka erityisesti lämmittää mieltä. Ensi viikolla olisi tarkoitus saada kaikki muut chilit pois paitsi rocotot jotka jatkaa amppeleissa toisessa kasvihuoneessa. Runsaat 55 kiloa on nyt taulussa ja kymmentä kiloa enempää ei enää varmaan tule eli hyvä niin kun ei enää aika ja mielenkiintokaan tahdo riittää.