tammikuu 09, 2025, 19:40:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reetan 2016/ kausiviljelyä kasvihuoneessa

Aloittaja Rähinä-Reetta, tammikuu 03, 2016, 12:48:01 ip

« edellinen - seuraava »

Rähinä-Reetta

26.7. Pari kuvaa eilisillalta puskalandiasta.

Chilit2016M3 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2016M4 by chilejä ja muuta, on Flickr
Black Nagatkin näyttää jo paremmilta, luulen että biologinen torjunta auttoi niitä erityisesti.

Chilit2016M2 by chilejä ja muuta, on Flickr
Brassi ei petä. Brasileira Marimbondo.

Chilit2016M5 by chilejä ja muuta, on Flickr
Chiclayo.

Chilit2016M6 by chilejä ja muuta, on Flickr
Omnicolor löhöilee pöydänreunalla. Vieressä oikealla Jalapeño Jalafuego joka sai grillattuna aikaan jonkinasteisen positiivisen reaktion.

tuorejuustotäytteiset jalapenot by chilejä ja muuta, on Flickr
Tuorejuustotäytteiset Jalapeñot odottelee grillaamistaan. Tällä kertaa jätettiin pekonikääre pois.


Chilijamppa

Ei ole ainakaan sadon riittävyydestä tänä vuonna sinulla juuri ongelmia kuvien perusteella. Tämä vuosi vaikuttaa muutenkin aika hyvältä satonäkymien suhteen itse kullakin. :thumbup:

Rähinä-Reetta

Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - heinäkuu 26, 2016, 13:39:37 ip
Ei ole ainakaan sadon riittävyydestä tänä vuonna sinulla juuri ongelmia kuvien perusteella. Tämä vuosi vaikuttaa muutenkin aika hyvältä satonäkymien suhteen itse kullakin. :thumbup:


Hyvältä näyttää kasvit sielläkin, toivotaan kypsyttelyilmoja!  :) :thumbup:

Rähinä-Reetta

elokuu 01, 2016, 10:27:01 ap #123 Viimeisin muokkaus: elokuu 01, 2016, 10:30:30 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
1.8. Bishop's Crownia nykäisin puskasta samalla kun kastelin. Meinasivat alkaa kurttuilemaan jo. Piti sunnuntaina katsella enemmänkin kypsiä pois, mutta väsymys vei voiton. Pikkuriiviö pitää huolen siitä ettei ihan laakereillaan pääse lepäilemään.

Dalipoju by chilejä ja muuta, on Flickr
Ruokittu vahingossa puolenyön jälkeen?

-- Satoa kerätty 1.419 kg

Rähinä-Reetta

10.8. Tänään nypin viimeiset tomatillot pois ränsistyneistä puskistaan ja heitin koko rojun ulos kasvihuoneesta saadakseni takarivin hiukan kärsineille taaveille enemmän tilaa ja ilmavuutta.

Chilit2016N6 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2016N3 by chilejä ja muuta, on Flickr
Kashmiri Mirchin rusehtavaa väriä.

Chilit2016N1 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2016N9b by chilejä ja muuta, on Flickr
Habanero Brown Large vasta alkaa hiljalleen kypsytellä ensimmäisiään.

Chilit2016N9a by chilejä ja muuta, on Flickr
Habanero Orange

Chilit2016N9 by chilejä ja muuta, on Flickr
Habanero Peruvian White

Chilit2016N7 by chilejä ja muuta, on Flickr
Habanero Hot Lemon.

Chilit2016N2 by chilejä ja muuta, on Flickr
Bido Tacanan pulskia podeja.

Chilit2016N4 by chilejä ja muuta, on Flickr
Madame Jeanette.

**

Dali with flowers by chilejä ja muuta, on Flickr
Utelias pikku riiviö, joka meinasi tänään mussuttaa Omnicolorit. Arvostaa mm. saskatooneja ja karviaisia.

Helzy

Onpas herkullisia kuvia kypsyvästä sadosta! Ja söpö pikkuriiviö. :) Meillä myös pienet koirat ovat tykänneet karviaisista. Nyt kun ei pensasta uudessa talossa ole, täytyy varmaan korjata tilanne, että lähivuosina taas olisi karviaisia tarjota. Sinun kasvatuksesi ovat kyllä kaunista katseltavaa, kerrassaan!
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Rähinä-Reetta

11.8. Katselin viikon sääennustetta tässä koulujen alkamisen kunniaksi ja siitä tuli mieleen, olisikohan taas aika ruveta harkitsemaan chilien latvomista sadon kypsymistä avittamaan, vähän siltä näyttää...

Rähinä-Reetta

15.8. Akuutimpia kypsiä pois. Olen myös latvonut chilit nyt ja podit ovat päässeet paremmin esiin, melkein voisin vannoa että ovat heti saaneet lisää väriä, mene ja tiedä. Osa kerätyistä meni kuivuriin ja osa vakuumipakattuina pakkaseen. Mummo vihjasi, että tomaattia saisi käydä kasvihuoneesta oikein kantamalla, joten salsankeittelyä olisi mahdutettava tämän viikon ohjelmaan. Olisihan tuota tekemistä vaikka ja mitä. Omenaakin tulee paljon tänä syksynä. Meidän puut eivät ole vielä isojakaan, mutta saa kyllä olla helisemässä jo niidenkin kanssa.

Satoa2016d by chilejä ja muuta, on Flickr
Cayennea, Bishop's Crownia, Jalapeño Jalafuegoa, El Oro de Ecuadoria (joka jostain syystä halkeilee + saa ruskeita pyöreitä täpliä itseensä herkästi, missä lie vika), Biker Bill's Jalapeñoa, Omnicoloria, NuMex Piñataa ja muutama Kashmiri Mirch.

-- satoa kerätty tähän mennessä: 4.662 kg

**

keisarinviitta by chilejä ja muuta, on Flickr
Hiippailin tänään kännykkäkamerani kanssa tällaisen perässä ja sain jopa kuvankin. Keisarinviitta. Uusi tuttavuus minulle. :)

Rähinä-Reetta

elokuu 19, 2016, 20:28:04 ip #128 Viimeisin muokkaus: elokuu 19, 2016, 21:03:26 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
19.8. Mummon upeista tomaateista tuli kalttaamisen jälkeen kuutisen litraa "hakkelusta". HBL -salsan merkeissä meni tämän perjantain aamupäivä ja kellarin hyllyyn roudattavaksi kokkaantui 10 purkkia punaista herkkua.

Salsa2016 by chilejä ja muuta, on Flickr

Salsakokkailut siis ovat alkaneet!  :D

**
Nakkasin muutaman halkileikkaamani Goat's Weedin (Eli Black Cobran? Onko ne nyt sama asia vaiko ei, en tiedä.) pizzan päälle ennen paistamista. Jösses sentään mikä tulisuus juustonkin kanssa syötynä, ihan silkkaa tuskaa. Mies ei uskonut, vaikka nähtensä kaivoin loput pois, uskoi vasta kun maistoi itse... :fire:  ;D Kasvihuoneen kattoon asti kasvanut karvakummajainen tekee suht ärpäkkää hedelmää.

-- Satoa kerätty 4.912 kg

kasvattaja

Lainaus käyttäjältä: Rähinä-Reetta - elokuu 19, 2016, 20:28:04 ip
19.8. Mummon upeista tomaateista tuli kalttaamisen jälkeen kuutisen litraa "hakkelusta". HBL -salsan merkeissä meni tämän perjantain aamupäivä ja kellarin hyllyyn roudattavaksi kokkaantui 10 purkkia punaista herkkua.

Salsa2016 by chilejä ja muuta, on Flickr

Salsakokkailut siis ovat alkaneet!  :D

**
Nakkasin muutaman halkileikkaamani Goat's Weedin (Eli Black Cobran? Onko ne nyt sama asia vaiko ei, en tiedä.) pizzan päälle ennen paistamista. Jösses sentään mikä tulisuus juustonkin kanssa syötynä, ihan silkkaa tuskaa. Mies ei uskonut, vaikka nähtensä kaivoin loput pois, uskoi vasta kun maistoi itse... :fire:  ;D Kasvihuoneen kattoon asti kasvanut karvakummajainen tekee suht ärpäkkää hedelmää.

-- Satoa kerätty 4.912 kg


En löytänyt pikaisella foorumin haulla käyttämäsi salsa ohjetta. Olisiko mahdollista saa se tänne muidenkin käyttöön? Oma lehmä ojassa, kuin mietin mitä soossia teen Pubeista. "Hessin soossit" -on varteen otettava vaihtoehto, mutta toki muutin reseptin on varmasti kokeilemisen arvoisia :)

Löysin kontti kirppikseltä vanhahkon painekattilan kuudella eurolla, sillä kelpaa steriloida purkit pitempi aikaiseen säilytykseen. Veikkaan, etteivät säily vuodenvaihteeseen asti mutta kumminkin  ::) :fire:
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

Rähinä-Reetta

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - elokuu 19, 2016, 21:24:37 ip

En löytänyt pikaisella foorumin haulla käyttämäsi salsa ohjetta. Olisiko mahdollista saa se tänne muidenkin käyttöön? Oma lehmä ojassa, kuin mietin mitä soossia teen Pubeista. "Hessin soossit" -on varteen otettava vaihtoehto, mutta toki muutin reseptin on varmasti kokeilemisen arvoisia :)

Löysin kontti kirppikseltä vanhahkon painekattilan kuudella eurolla, sillä kelpaa steriloida purkit pitempi aikaiseen säilytykseen. Veikkaan, etteivät säily vuodenvaihteeseen asti mutta kumminkin  ::) :fire:


Tähän punaiseen salsaani tulee:

2 litraa tuoretta tomaattia kaltattuna ja murskattuna
n. 7 kpl Habanero Brown Largea (eli suht töpäkästi  :D )
4.8 dl hienonnettua sipulia
8 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1.2 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 rkl suolaa
1.8 dl siideriviinietikkaa
0.6 dl tuoreena puristettua lime-mehua

Kaikki ainekset laitetaan ohjeen mukaan isoon kattilaan, mutta itse olen lisännyt korianterin ja lime-mehun vasta keittämisen lopussa. Kuumennetaan keskilämpötilalla kiehuvaksi, haudutellaan n. 10 minuuttia tai jos on tarpeen saada nestettä pois, olen haudutellut kauemminkin. Lopussa olen lisännyt siis tuon lime-mehun ja korianterin ja antanut vielä kiehahtaa. Säilötään heti kuumana puhtaisiin steriloituihin tölkkeihin. Umpioinnissa olen käyttänyt marttojen ohjetta. Umpiointikattilassa (tavallinen 10l kattila) on pohjalla metalliritiläkkö, jotta purkkien pohjat ovat hieman irti kattilan pohjasta. Ohjeen ainemäärät ovat hiukan oudot, koska ovat käännetty amerikkalaisen ohjeen cup-määristä deseihin. Habaneron määrä on minulla hiukan vaihdellut, mutta olen lopuksi testannut pH:n että se on turvallinen, ja tuolla ohjeella pH on ollut 3.5:n luokkaa eli pitäisi olla suht hyvällä hollilla. :)

Kymmeneen isoon tölkkiin salsaa tein ohjeen kolminkertaisena.

Rähinä-Reetta

21.8. Aamuvisiitti chilihuoneella nuoremman apulaispuutarhurin kanssa.

Chilit2016M7 by chilejä ja muuta, on Flickr

Satoa2016e by chilejä ja muuta, on Flickr

Perunakellarin pikkuhuone. Miehen isoisä rakensi kookkaan maakellarin silloisen muurarin kanssa, molemmat olivat viinaanmeneviä miehiä ja töiden välissä välillä otettiin kuppia ja ammuskeltiin tarkkuutta. Komea kellari kumminkin kehkeytyi, tosin vaaterisuoria linjoja ei ole ihan joka seinällä noudatettu syystä tai toisesta ja mm. hyllykön rakentaminen oli miehen mukaan suht hämmentävä projekti. Pakollinen rommipullo kuuluu perinteeseen.

**
Elokuu2016 by chilejä ja muuta, on Flickr
Elokuun usvaa.

Rähinä-Reetta

elokuu 24, 2016, 16:13:43 ip #132 Viimeisin muokkaus: elokuu 25, 2016, 11:49:53 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
24.8. Kylmäsavustus käyntiin.

Satoa2016 by chilejä ja muuta, on Flickr
Keräsin HBL:t, Habanero Gambia Oranget, sekä nagat. Vielä jäi joitakin raakileita puskiinkin. Habanerot menevät kylmäsavustukseen ja sitten kuivatukseen. Nagat varmaankin pakastimeen, osa ehkä suoraan kuivuriin. Pitäisi alkaa korjaamaan satoa talteen ihan urakalla, kun vaan kerkiäisi.

Sienimetsäänkään en ole vielä aiemmin kerennyt, mutta tänään ulkoilutettiin riiviöstä enimmät riiviöinnit pois metsässä ja kerättiin samalla kastikesienet. Miehellä kun sattui olemaan hirven sisäfileet jääkaapissa, kokkaillaan ne pois sienikastikkeen kanssa.

sienessä2016 by chilejä ja muuta, on Flickr

-- Chilisatoa kerätty tähän mennessä 7.988 kg


25.8. Keräsin hiukan chilejä maistiaisiksi ystävälle.

satoa2016f by chilejä ja muuta, on Flickr
Omnicoloria, Fataliita, Habanero Hot Lemonia, Chiclayoa, Brasileira Marimbondoa ja Bonda Ma Jacquesia.

-- Chilisatoa kerätty 9.187 kg

Rähinä-Reetta

6.9. Sadonkorjuu-yritystä...

Satoa2016g by chilejä ja muuta, on Flickr

Keräsin Habanero Peruvian Whitet, puskalla oli jotain ongelmaa joten se läksi samantien ulos kokonaan ja sain vähän lisää tilaa Habanero Hot Lemonille. Keräsin myös liki kaikki Cayennet, Black Cobrat ja Brasileira Marimbondot.

-- kaikenkaikkiaan satoa kerätty nyt 14.014 kg

Ja homma on vasta alulla. Mies keitteli runsaasta omenasadosta chiliomenahilloa, johon valikoitui kourallinen Brasileira Marimbondoa. Mikä ei siis paljoa auttanut sadonkorjuullisesti. Paljoa ei auttanut sekään, että koitin itse tänään tehdä keltaista mango-salsaa Brasileira Marimbondosta ja Habanero Peruvian Whitesta. Satuin näet taas ohimennen ottamaan mangot paikallisesta S-ryhmän kaupasta ja sain heittää puolet roskiin kelvottomina leikattuani ne auki. Rääpittyäni kasaan mangoa (puoliraakaa) mitä nyt sain, tuloksena oli häthätää kaksi purkkia keltaista salsaa. Siitä happamoiduttuani itsekin en sitten sen enempää jaksanut ja varmaan puolet noista kerätyistä on vielä käsittelemättä. Varsinkin noita pikkuisia Habaneroja on tosi hauska silpiä siemenettömiksi - kokovartalopuudutus. Lopusta kasvihuoneesta puhumattakaan.
Huomenna ajattelin painua miehen kanssa sieneen tuulettumaan.

Rähinä-Reetta

syyskuu 07, 2016, 11:19:20 ap #134 Viimeisin muokkaus: syyskuu 08, 2016, 07:22:13 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
7.9. Syksyn väriä.

Chilit2016O2 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2016O3 by chilejä ja muuta, on Flickr

**
Kasvihuoneessa majailee myös lauma chiliruokittuja etanoita - kts. cruisailujäljet kennolevyissä. Selvästikään niiden poisnakkelu ei ole juuri auttanut vähentämään populaatiota. Varsinkin Madame Jeaneten ja Habanero Orangen podien huomaan paljolti rei'ille syödyiksi.

Huru-ukko


Rähinä-Reetta

9.9. Chilien keruuta.

Chilit2016O5 by chilejä ja muuta, on Flickr
Chilejä postin kuljetettavaksi ystäville.

Chilit2016O4 by chilejä ja muuta, on Flickr
El Oro de Ecuador ja Chiclayo.

Tämä on toinen kerta kun kokeilin kasvattaa El Oroa, ja siinä on taas tuota kuvassakin näkyvää ruskealaikkuisuutta suurimmassa osassa podeja, tulee jo ihan raakilevaiheessakin. En edes punninnut noita, silppuan kuivuriin tai pakkaseen minkä saan. Taitaa olla viimeinen kerta kun sen kanssa jaksan pelailla, ihan kiva kasvi muuten olisi kyllä. Ehkä se ei pidä kasvihuoneilmastosta.

Chiclayoa maistelin samalla kun keräsin sen tyhjäksi ja koitin miettiä onko se hyvä chili vai ei. Tulisuutta on, varsinkin jos maistelee koko chilin, kärjen leppoisuus saattaa hämätä. Rapea. Alussa tulee terävä ja vähän saippuainen maku josta en niin kovin pidä ja sitten tuleekin polte joka peittää alleen kaiken muun mahdollisen. Laitoin kylmäsavuun ja siitä kuivatukseen.

-- satoa kerätty tähän mennessä 16.845 kg

Rähinä-Reetta

13.9. Keltaisen salsan päivä.

Chilit2016O6 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2016O7 by chilejä ja muuta, on Flickr

Lidlin mainioista neljästä mangosta kokkaantui salsa, jossa tällä kertaa Brasileira Marimbondon seurana muutama Fataliin podi.

Kausi jo sen verran pitkällä että unohdin kastelun jo toistamiseen, ja varsinkin Pimenta Moranga riiputteli lehtiään. Kuivuri pitäisi tyhjentää. Pitäisi tehdä hapanchiliä ja kokeilla salsa verdeä ensimmäistä kertaa. Tomatillot jouduin laittamaan kesällä pakastimeen odottamaan, toivottavasti se ei haittaa kovin lopputulosta.

Innostuin tilaamaan muutamia siemeniä jo ensikautta varten Fataliin shopista. Pakko varmaan yrittää vähän vähentää (ainahan sitä yrittää), eikä kaiken varmaan tarvitsisi olla aina niin kivuliaan tulista sorttia. Jatkoon selviävät tietysti Brasileira Marimbondo, ehkä Fataliikin, NuMex Piñata ja Jalapeño Jalafuego. Alma Paprika olisi kiva taas ottaa kasvatukseen. Tomatillo on vielä testaamatta salsa-aineksena, mikäli on hyvä niin sitten varmaan sitäkin, mutta kylvän vähän myöhemmin.

Rähinä-Reetta

14.9. Vihreän salsan päivä.

Chilit2016O8 by chilejä ja muuta, on Flickr

No siinä nyt on ne kauan haikailemani salsa verdet. Sain kerättyä vähän reilun 2 kiloa tomatilloa, kun olivat vielä sopivan vihreitä ja niistä tuli vähän yli viisi purkkia salsaa (6dl/ purkki). Vihreään salsaan keräsin kaikki jalapeñon tapaiset mitä löysin vihreinä, niistä koostui sekoitus Jalapeño Jalafuegoa, NuMex Piñataa ja Biker Bill's Jalapeñoa. Jalafuegosta ja NuMexista sain mukaan enemmän haluamaani tulisuutta. Käytin reseptiä Ball'in sivuilta.
Ei pahaa missään nimessä, ehkä kaipaa hiukan maustumista, maistoin kun salsa oli vielä hiukan lämmintä. Kuitenkin tomatillot maistuivat yllättävän vähän millekään, lopputulos muistuttaa paljolti jotain mausteisen kurkkusalaatin tapaista. Monessa reseptissä tomatillot ym ainekset paahdetaan, ehkä nyt ymmärrän miksi. Ja keittäminen toki pehmentää maut, tuoreeltaan tehty salsa verde maistuu taatusti raikkaammalta.

-- satoa kerätty tähän mennessä 18.045 kg

Rähinä-Reetta

16.9. Yrittää tyhjentää kasvihuonetta -päivä.

Chilit2016O9 by chilejä ja muuta, on Flickr

-- satoa kerätty tähän mennessä 24.266 kiloa

Onpahan tässä huvikseen satoa punnitessa ja määriä ylös kirjaillessa ainakin selvinnyt millainen määrä chiliä on liikaa. Yli 20 kiloa alkaa olla liikaa minulle. Melkein kaikki chinenset on nyt kannettu pihalle, vielä jäi satoa notkollaan olevat Fatalii ja Bido Tacana sekä Pimenta Moranga. Plus sitten muut, baccatumit ja annuumit joista on tarkoitus laittaa ainakin hapanchili tulemaan. Habanero Hot Orangen viskasin eksitukseen kaikkine podeineen -- se kypsyi jotenkin epätasaisesti: suurin osa podeista oli melkein valkoisia tai valkoisen ja keltaisen kirjavia ja suht mauttomia myöskin. Mikä lie sekasikiö vai oliko jotain ongelmaa, en tiedä. Tämän päivän keruusta pakkasin muovikassiin pois annettaviksi erän maistiasia pahaa-aavistamattomalle nuorelleparille, joka innostui purkillisesta keltaista salsaa.

Ensi kautta on mietittävä vähän enemmän.

Etanoiden raadin tämän kauden suosikit olivat kaikki jalapeñot, Habanero Orange, Madame Jeanette ja Black Naga.