tammikuu 24, 2025, 22:01:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mihin chili EI sovi?

Aloittaja Tupakka, maaliskuu 17, 2006, 17:30:42 ip

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Kaikkea sitä täällä foorumilla näkeekin. Siis kaikennäköisiä chiliruokia yms.

No tuntuu, että täällä ilmoitellaan vain sellaisista maittavista chililisäyksistä.

Kertookaapas kokemuksia tai muuten vaan sellaisia ruokia mihin chili ei sovi tai ei ainakaan paranna erityisesti makua.

(Varmaankaan kukaan ei vastaa...  :wink: )

EDIT: En yritä siis masentaa(kuka nyt masentuisi) vaan saada aikaiseksi pientä tiedotetta, jotta ei tulisi kokeiltua. Vaikkakin makunsa kullakin.
Joo.

Jupe56

Itseäni ei ainakaan chilipotlella höystetty lätty&mansikkahillo maasta irti. Voishan sitä tietty koittaa jollain normaalilla jauheella vielä uusiksi :lol:
Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

JyriT

Tabasco ei sovi vispattuun marjapuuroon, testattu on.
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Aji Inferno

Chili ei, ensialkuun, tottumattomalle sovi välttämättä moneenkaan ruokaan. Toisaalta, pidemmälle ehtineillä chilipäillä on vaikeuksia keksiä ruokalajia mihin chili *ei* toisi lisäsäväystään... Itse ajattelin pitkään että "maksalaatikko + chili = kehno idea". Mutta enpä usko että sekään on totta. Chili on lopulta makunautintojen voimistaja, ei latistaja.

Molemmat ovat tavallaan oikeassa. Chiliin tottumattomille ensikokemukset voivat olla ikäviä - "suu palaa", ja ruoka unohtuu. Mutta yllättävän pian, harjoituksen myötä, tilanne kääntyy täysin toisin päin. Chili vain voimistaa ruoan luontaista makua.

Sikäli en tällä hetkellä tiedä ruokalajia johon chili ei toisi jotain parannusta. Tietysti voimme ottaa vaikka jonkin ranskalaisen keittiön ruokalajin, jossa chilillä ei ole perinteisesti mitään osaa. Toisaalta, kaikki tuntemamme aasialaisen keittiön ruoka nojaa paljolti chiliin, joka on tuotu Etelä-Amerikasta, kasvin alkuperäisalueilta, satoja vuosia sitten.

Yritin todellakin miettiä ruokalajeja tai -aineita, joihin chili ei sovi. En vain keksi niitä. Ja Jokainenhan voi kokeilla asiaa Tabasco-pullolla...

:)

Naxatax


Fonz

Lainaus käyttäjältä: "Naxatax"Syntymäpäiväkakkuun.  :D

No varmasti sopii. Viime viikolla syötiin syntymäpäivänä sellainen suklaa-chili-kakku, ettei sitä ihan heti unohda. Kannattaa siis kokeilla ;)

Os2

Itse pidin suuresti tuosta chipotlella terästetystä mansikkahillosta lätyillä. Jauhetta käyttäessä kannattaa sekoittaa hillo valmiiksi maustumaan päivä ennen käyttöä. Syksyn edetessä varmaan erillaiset hillot joihin valmistusvaiheessa lisää chiliä tulevat testatuiksi myös  :) Ei kyllä äkkiseltään tule mieleen mitään minkä kanssa chili ei voisi olla hyvää  :P
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

JartsaP

Kahvin tai teen kanssa, mutta lähinnä siksi koska se (juoma siis) tuntuu pahuksen kuumalta suussa chilin syönnin jälkeen.

Ei se varmaan myöskään esim. savusilakoihin sovi, tai vadelmarahkaan, mutta eipä ole tullut kokeiltua. Meillä tehdään välillä tietoisesti "chilivapaita" ruokia, vaihtelun vuoksi siis.

Os2

Tee/mustaherukkamehu terästettynä ripauksella baccajauhetta on parhaita flunssalääkkeitä mitä tiedän  :)
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Pertsa

Lainaus käyttäjältä: "Os2"Tee/mustaherukkamehu terästettynä ripauksella baccajauhetta on parhaita flunssalääkkeitä mitä tiedän  :)


sitruunamehua, vettä, sambaloelekia, hiukan hunajaa ja tuoretta inkivääriä. jos ei sillä paikat aukene niin sitten otetaan kovemmat keinot käyttöön: tuoretta habaneroa samban tilalle niin johan joutuu flunssa pakokauhun valtaan. vielä kun keitellessä uskaltaa nuuhkia höyryjä niin avot!!
nimim. kokemusta on!
Meillä määrää Nainen!

Arcane

Lainaus käyttäjältä: "Os2"Tee/mustaherukkamehu terästettynä ripauksella baccajauhetta on parhaita flunssalääkkeitä mitä tiedän  :)


Paraikaa on mulla testailussa mustaherukkamehu terästettynä punaherukka-habanerohillolla, hunajalla maustettuna. Eiköhän tämä flunssalääkkeestä käy. Ja lääkitystä jatketaan, kunnes tulee loppu joko lääkkeelle, vaivalle tai potilaalle  :wink:

svalli

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Kahvin tai teen kanssa, mutta lähinnä siksi koska se (juoma siis) tuntuu pahuksen kuumalta suussa chilin syönnin jälkeen.

Jauhoin tarkoituksella kahvipavut chilien jauhamisen jälkeen pesemättä myllyä välillä. Tykkään jäähdytellä kahvia kupissa ja chilin aihettama lämpö jo hieman jäähtyneessä kahvissa oli mukavan tuntuista.

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Ei se varmaan myöskään esim. savusilakoihin sovi, tai vadelmarahkaan, mutta eipä ole tullut kokeiltua.

Mun lemppari kalamauste on nykyään Lemon Drop jauhe. Savusilakoita en ole pitkään aikaan maistellut, mutta savustetulle Rainbow Troutille (kirjolohi?) se sopi.
Suklaavaahdon kanssa on tullut syötyä mietoja chinensejä, ehkä ne sopisi myös vadelmarahkaan.

Chilit ovat sen verran monipuolisia, että taitaa kaikkiin ruokiin löytyä jokin sopiva chili.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

bassino

Lainaus käyttäjältä: "JyriT"Tabasco ei sovi vispattuun marjapuuroon, testattu on.


Voin kuvitella, tosin se että Tabasco ei sovi, ei tarkoita että jokin chili ei sopisi  :D

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Ei se varmaan myöskään esim. savusilakoihin sovi, tai vadelmarahkaan, mutta eipä ole tullut kokeiltua. Meillä tehdään välillä tietoisesti "chilivapaita" ruokia, vaihtelun vuoksi siis.


Happamat maitotuotteet voisivat tosiaan olla myös sellaisia, johon ei ensimäisenä tulisi kokeiltua. Esim. chiliviili ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta, mutta hauskalta kylläkin  :lol:
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Rainbow Troutille (kirjolohi?)

Jep, rainbow trout = sateenkaarirautu = kirjolohi. Juu, kyllä minäkin chilillä lastattuja kalaruokia olen tehnyt, mutta jotenkin entisenä raumalaisena en osaa kuvitella savusilakkaan mitään mausteita tai lisukkeita. Ne kuuluu syödä torilla suoraan semmoisenaan, ja päälle pystökaffet.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"
Suklaavaahdon kanssa on tullut syötyä mietoja chinensejä, ehkä ne sopisi myös vadelmarahkaan.

No tämä taas oli tosi mielenkiintoinen ja kutkuttava ajatus. Kasvatan vasta ensimmäistä kertaa miedoksi väitettyä chinenseä ('Aji Dulce'), tai siis ensimmäinen kerta kun sain semmoisia itämään, oli mulla jo viime vuonna jotain miedon chinensen siemeniä muistaakseni, eivät vain tainneet itää. No nämä dulcet kasvaa pöhöttävät komeasti, ehkä pääsen vielä kokeilemaan niitä jälkiruokiinkin.

svalli

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"entisenä raumalaisena en osaa kuvitella savusilakkaan mitään mausteita tai lisukkeita. Ne kuuluu syödä torilla suoraan semmoisenaan, ja päälle pystökaffet.

Voi kun saiskin aitoja böcklinkejä. Entisenä Vaasalaisena söisin niitä mieluusti ilman chiliäkin. Parhaita ne on vielä lämpöisinä suoraan savustuspöntöstä.

Toivottavasti Aji Dulcesi tuottavat hyvän sadon. Suosittelen chilihillon tekemistä tai rommiin säilöntää. Mieto chinensejauhe, jossa on tulisuutta antamassa Rocotilloa, on mun lemppari pizzan päälle ripoteltava tällä hetkellä
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Gekko

Chili ei sovi siihen jogurttiin, jota käytetään lievittämään liiallisen kapsaisiiniannoksen aiheuttamaa poltetta suussa.  :P
Solanaceae et vitae

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Fonz"
Lainaus käyttäjältä: "Naxatax"Syntymäpäiväkakkuun.  :D

No varmasti sopii. Viime viikolla syötiin syntymäpäivänä sellainen suklaa-chili-kakku, ettei sitä ihan heti unohda. Kannattaa siis kokeilla ;)


Naxa meinasi varmaan kakunvalmistajan lisäksi myös vieraita. Tuskin kaikki ne synttärivieraat jotka kakkua tulevat syömään ovat chilipäitä.
Joo.

Fonz

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Naxa meinasi varmaan kakunvalmistajan lisäksi myös vieraita. Tuskin kaikki ne synttärivieraat jotka kakkua tulevat syömään ovat chilipäitä.

No ei sitä chiliä paljoa tarvitse olla. Ja vieraat nimenomaan eivät olleet kovin kokeneita chilin suhteen. Oli heillekin kuulemma mielenkiintoinen kokemus, kun jokaiseen ruokalajiin oli kakkua myöden sovitettu chiliä. Valitettavasti loppui vaan omat varastot ruokaa laittaessa kesken, niin piti jatkaa kaupan mauttomilla (ei siis miedommilla) korvikkeilla. Hommasta katosi hieman se pointti, mutta kuitenkin.

Eiköhän se yliannostelu ole se varmin keino saada ne "aloittelijat" tuomitsemaan chili maun pilaajana.

Sauli Särkkä

Kaurapuuro ja chili - luulin, että voisin vuosien tauon jälkeen kyetä syömään puuroa, jos sen maustaisi oikein. No ei. Aivan rektumistahan se lopputulos oli.

Vinkkinä kaikille, jotka käsittelevät raakaa chiliä: käyttäkää hanskoja, jos meinaatte kaivella nenää, hieraista silmiänne tai (lähinnä miehet) käydä pienemmällä asialla vesiklosetissa. Ei meinaan ollu yhtään kiva sännätä munasillaan kiljuen pesuhuoneesta keittiöön, napata pari purkkia jugurttia mukaan ja palata kylvettämään terhoja ja oksaa maitotuotteessa.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Pertsa

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Kaurapuuro ja chili - luulin, että voisin vuosien tauon jälkeen kyetä syömään puuroa, jos sen maustaisi oikein. No ei. Aivan rektumistahan se lopputulos oli.

Vinkkinä kaikille, jotka käsittelevät raakaa chiliä: käyttäkää hanskoja, jos meinaatte kaivella nenää, hieraista silmiänne tai (lähinnä miehet) käydä pienemmällä asialla vesiklosetissa. Ei meinaan ollu yhtään kiva sännätä munasillaan kiljuen pesuhuoneesta keittiöön, napata pari purkkia jugurttia mukaan ja palata kylvettämään terhoja ja oksaa maitotuotteessa.


-Sale


hanskat kannattaa muistaa erityisesti silloin jos on mielessä lähempi tuttavuus vastakkaisen sukupuolen kanssa, kerran olen tuossa asiassa mokannut ja sen sadattelun ja kehumisen(hienompi nimitys huutamiselle ja haukkumiselle)jälkeen opin kerrasta. nyt tuo silloinen tyttöystäväni, nyttemmin rakas vaimoni pitää kyllä huolta että ne hanskat varmasti on kädessä...
Meillä määrää Nainen!