Aloittelija kyselee chilin talvettamisesta

Aloittaja annesurfs, elokuu 19, 2006, 19:16:58 ip

« edellinen - seuraava »

anttimikael

lokakuu 19, 2024, 16:40:50 ip #440 Viimeisin muokkaus: lokakuu 19, 2024, 18:28:12 ip käyttäjältä anttimikael Syy: Tarkennus
Osaisikohan viisaammat neuvoa kun tuossa lasitetulla parvekkeella jossa valoa riittää edelleen, hedelmää tekee De Cayenne eli annuum-lajike.

Tarkoituksena oli alunperin koittaa leikata tapiksi ja talvettaa mutta tosiaan oma parveke on siitä kiitollinen että aukeaa etelä-länsi suuntaan ja aurinko paistaa käytännössä läpi vuoden niin suoraan ja esteettömästi kun vaan voi. Oon pitänyt terassilämmitintä tarvittaessa päällä ettei lämpötila laskisi liian alas öisin mutta todennäköisesti jossain välissä tulee raja vastaan sekä valon että lämmön kanssa. Kasvi ei ole siis tiputtanut yhtään lehteä vielä ja voi todella loistavasti muutenkin!

Ensimmäiset raakileet tulivat heinäkuun alussa. Kysymys kuuluukin että jos kelien tarpeeksi viiletessä ja valon määrän vähentyessä ottaisin kasvin sisälle/telttaan kunnon kasvatusvalon alle niin kuinka pitkään olisi mahdollista saada satoa vielä? Eli onko näissä joku about maksimiaika kun jaksavat tehdä hedelmää?

edit. Olen tähän päivään mennessä kerännyt 95 kpl chilejä kyseisestä kasvista, tämän vuoksi asiaa mietin että jaksaakohan jatkaa sisätiloissa miten pitkään

akselsson1

Jos valoa ja ravinteita riittää niin se voi pukata pitkäänkin lisää sisällä. Jotkut aloittaa vanhan sadon perään heti uutta jos olosuhteet on otolliset.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Tervo

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - marraskuu 05, 2024, 08:25:08 apJos valoa ja ravinteita riittää niin se voi pukata pitkäänkin lisää sisällä. Jotkut aloittaa vanhan sadon perään heti uutta jos olosuhteet on otolliset.

Uutta kukkaa minulla pukkaa toi punainen habanero, mutta alas toi varmaan pitää leikata. En noin isona viitsisi talvettaa, varsinkin kun siinä noita kirvoja näkyy pesivän.

akselsson1

Ötökät ovat tosiaankin viheliäisiä ja sillon voi olla helpompaa kasvattaa uusi tai vetää vanha ihan pieneksi jotta invaasio on helpompi torjua lopullisesti :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

sorrii

Lainaus käyttäjältä: anttimikael - lokakuu 19, 2024, 16:40:50 ipOsaisikohan viisaammat neuvoa kun tuossa lasitetulla parvekkeella jossa valoa riittää edelleen, hedelmää tekee De Cayenne eli annuum-lajike.

Tarkoituksena oli alunperin koittaa leikata tapiksi ja talvettaa mutta tosiaan oma parveke on siitä kiitollinen että aukeaa etelä-länsi suuntaan ja aurinko paistaa käytännössä läpi vuoden niin suoraan ja esteettömästi kun vaan voi. Oon pitänyt terassilämmitintä tarvittaessa päällä ettei lämpötila laskisi liian alas öisin mutta todennäköisesti jossain välissä tulee raja vastaan sekä valon että lämmön kanssa. Kasvi ei ole siis tiputtanut yhtään lehteä vielä ja voi todella loistavasti muutenkin!

Ensimmäiset raakileet tulivat heinäkuun alussa. Kysymys kuuluukin että jos kelien tarpeeksi viiletessä ja valon määrän vähentyessä ottaisin kasvin sisälle/telttaan kunnon kasvatusvalon alle niin kuinka pitkään olisi mahdollista saada satoa vielä? Eli onko näissä joku about maksimiaika kun jaksavat tehdä hedelmää?

edit. Olen tähän päivään mennessä kerännyt 95 kpl chilejä kyseisestä kasvista, tämän vuoksi asiaa mietin että jaksaakohan jatkaa sisätiloissa miten pitkään

Mulla on kokemus yhdeltä talvelta kun annoin parin Ajin olla parvekkeella loppuun asti kokeeksi. Olivat molemmat ebbissä. Syksyllä kun ilmat kylmeni, pidin parvekkeen ovea asuntoon raollaan ~5cm. Se ei asuntoa jäähdyttänyt juurikaan.
Kun lähdin joulunviettoon toiseen kaupunkiin, jäivät edelleen sinne. Palatessa oli pakkasta ulkona ~20 astetta; laseissa 3-4cm kerros jäätä; ebbien resossa vedenpinta jäässä. Kasvit ihan terveen näköisiä ...  8)

Ongelma tuossa vaan oli, että ainakkin nuo Ajit: Lemondrop ja Aji Cristal maistuivat jokseenkin paskalle: kitkeriä kuivakoita pötkylöitä vailla mitään makeutta tai hyvää makua; ei oiekin edes poltetta. Pelkkää kitkerää.

Vähässä valossa ja lämmössä siis noiden hedelmillä ei ollut mitään käyttöä vaikka niitä tuli hyvinkin kylmällä vielä.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

sika1

Ei voi sanoa että kaikilla chileillä talvetus olisi turhaa. Mulla ollut Tabasco C fructescens ja vasta toisena kesänä alkoi tuottaa kunnolla satoa. Lisäksi ollut Duke Pequin C Fructescens ja paras sato alkoi tulla vasta kolmantena kesänä eli 3 vuoden ikäisenä. Molemmat lajit tuotti ensimmäisenä kesänä todella pienen sadon toisena ja kolmantena sitten kunnollisen. Osa Fructeista on selkeästi hitaampia kuin anuumit samaan aikaan kylvetyt siemenet samoissa olosuhteissa ekat kukatkin tuli about 1-2 kuukautta myöhemmin kuin anuumeilla. Tyyliin kasvu aika siemenestä kukkaan vei kuukauden pariu kauemmin jo alkuvaiheessa. Fructescensit selkeämmin muutenkin pitkä ikäisiä tai monivuotisia kuin annuumit ja tästä johtuen myös usein hitaampia kasvamaan ja kunnon satotason saavuttaminen voi viedä 2 vuotta jopa 3 vuotta

sika1

Myös yksi esimerkki kasvista joka on usein lähes pakko talvettaa kunnon sadon saamiseksi Caspium Annuum Var clarbisculum eli Tepin. Eli tämä Jalostamaton Villi anuum. Voi elää jopa 15 vuotiaaksi ja usein sadon saaminen vaaatii ainakin 2 jopa 3 vuoden iän että kunnolla alkaa tuottaa. Fructescensit myös on chileinä villimpiä kuin anuumit ja niillä tosiaan samaa piirrettä että ovat hitaampia. Tottuneet kasvi lajina että elävät ainakin 2-5 vuotta yhden kesän sijasta.