heinäkuu 05, 2024, 02:40:46 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Nyt sain viimeinkin kasvarin tyhjennettyä. Tai ainakin kerättyä sieltä hedelmät pois, sillä jonkin verran kasveja sinne vielä jäi joiden pelastamiseksi ei enää taida olla mitään tehtävissä.

Poblanot jäivät pääosin raaoiksi.

Muutama sentään ehti kypsäksi asti. Nuo vaativat uskomattoman pitkän kasvukauden!

Santakat keräsin viileäkaappiin.

Noista pitäisi tehdä joulukoristeita, kunhan ehdin. Suosittu kuivatustapahan on laittaa ne roikkumaan tuollaisina klustereina->


Szegedi80 ei ehtinyt kunnolla kypsäksi asti.

Hedelmistäkin odotin suurempia, mutta aina ei voi voittaa. En vielä ehtinyt maistamaan, mutta tästä odottelin paprikan korvaajaa.

<offari-muuta kasvarin satoa>
Rosmariinit ovat edelleen vihreitä, vaikka toissa yönä kasvarissa oli -9ºC. Kasvarin ulkopuolella oli -9.3ºC, joten ei tuo paljoa eristä kun lämmityksenkin olen sieltä jo pois ottanut.

Nuo sinisissä purkeissa olevat rosmariinit otan ullakolle talvehtimaan (sen verran v-mäisiä olivat itämään...), mutta onkohan ~15ºC niille tarpeeksi viileä paikka? No, katsotaan millainen sulkasato odottaa...

Periaatteessahan nuo saattaisivat talvehtia ulkonakin, mutta sen lähisukulaista eli laventelia yritin aiemmin talvettaa ja ensimmäisen talven se selvisikin elossa, mutta toisena talvena lunta oli liian vähän ja se kuoli pystyyn.
</offari-muuta kasvarin satoa>

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 03.11.2008"Tälle sisällerahtaus olikin loistavasti ajoitettu, sillä lunta tuli ihan reippaasti ja lauantaiaamuna kasvari oli jo 10cm lumikerroksen peittämä. Kuvankin siitä nappasin, mutta se on vielä muistikortilla.

Tuo ehti jo unohtuakin, joten laitetaan sitten nyt. Siis kuva kasvarista marraskuun ensimmäisen päivän aamuna.

Vaikka nyttemmin tuo lumi onkin jo sulanut pois (ja uusi kerroskin on jo tullut), niin voin todeta lokakuun olevan täällä keski-Suomessa viimeinen kasvihuonekasvatuskuukausi.

Hombre

Mun rosmariini on talvensa viettänyt lamppujen alla pannuhuoneessa chilien kanssa sulassa sovussa. Joten ei rosmariini ole mitenkään nuuka talvehtimisen suhteen.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Mun rosmariini on talvensa viettänyt lamppujen alla pannuhuoneessa chilien kanssa sulassa sovussa. Joten ei rosmariini ole mitenkään nuuka talvehtimisen suhteen.

Hyvä tietää! Wikipedia nimittäin väitti sen tarvitsevan talvehtimisessa noin 10 asteen lämmön. Tuo helpottaa aika paljon, kun se ei kerran tarvitse minkäänlaisia erikoisjärjestelyjä.

NaokiSoma

Sisällä alkaa olla monenlaisia kypsyjiä. Chile de Seda, kuten muutkin pubet, näyttävät jo kypsymisen merkkejä.


Medusalle (vasen) ja Japanese Ornamental Hot Pepper Redille (oikea) tein (puoliksi vahingossa :roll:) valoefektiä.
 
Kolmas koristechileistä, eli Hanamatsuri jäi tuollaiseksi vähässä valossa otetuksi rumilukseksi.


Koristechilien kasvuajat eivät kauheasti poikkea muista annuumeista. Kylvöstä kypsään hedelmään meni seuraavat ajat->
Hanamatsuri: 124vrk
Japanese Ornamental Hot Pepper Red: 115vrk
Medusa: 122vrk.
Ovat kuitenkin sijainneet itäikkunalla ilman lisävalaistusta, joten erilaisessa paikassa olleisiin tuossa kasvuvauhdissa voi olla suurikin ero. Ainoa, johon voi aivan 1:1 verrata on Goshiki Tougarashi, jolla kesti samassa paikassa kasvaen kylvöstä kypsään hedelmään 105vrk. Ja toisaalta tuokaan ei ole reilu vertailu, sillä kyseinen kasvi kasvoi alkukesästä, jolloin päivä oli paaaljon pidempi.

Niin ja Aji Amarillon hedelmiä kypsyy lisää tasaiseen tahtiin.

Kasvin sisälle tuodessani ehdin jo kuivaamaan ensimmäisen satsin ja tuo muuten maistuu kuivattuna jopa paremmalle kuin tuoreena. Tiedä sitten miksi...

NaokiSoma

Habanero White, c.chinense
Maku
Tulisuus: 8 (0-10)
Happamuus: 8 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Maistuu sitruunaiselle, ei yhtä tulinen kuin normaali habanero.
Tuoksu
Voimakkuus: 3 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Makea chinensen aromi tulee jälkikäteen. Sama tunne kestää noin 45 min hedelmän syömisen jälkeen.

Aji Indian Red, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 7 (0-10)
Happamuus: 7 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 8 (0-10)
Yleistä mausta: Selvä baccan aromi. Maku täysin sama kuin Aji Benitolla. Makeus vain kypsässä hedelmässä.
Tuoksu
Voimakkuus: 3 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Tuore baccan tuoksu.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 13.11.2008"Chupetinha piristyi sisälle tuonnista ja viikossa kaikki loput raakileet näyttivät kypsyneen.

Kyllä se lämpö on tärkeää kypsymisessä. Tosin kai noista loisteputkistakin jotakin hyötyä on tainnut siihen olla.

Ja ei se oranssi väri ollut vielä ihan lopullinen, vaan hedelmät tummuivat vielä ihan punaiseksi asti.


Red Savina kärsi melkoisesti kasvarissa viileistä keleistä ja monet oksat kuolivatkin pois, mutta se sai samoin loput hedelmänsä kypsäksi sisälletuonnin jälkeen.


Cumari on todella kaunis kasvi, vaikkakin noin kulinaristiselta merkitykseltään melko vaatimaton.

Hedelmien koko on 2~5mm ja siemenet ovat isoja. Siispä se vaatii melkoisesti työtä, jos noita ruuanlaittoon käyttää. Itse olen tosin tomaattikeiton sekaan niitä silpunnut ja hyvää on tullut, maku nimittäin on erinomainen. Olenkin siis tässä kesän mittaan tuon oksia venytellyt/taivutellut sellaiseen bonsaita suosivaan muotoon. Unelmana olisi myöhemmin fukinagashi-tyylin (吹流し) taideteoksen luonti, vaikka ei nyt tästä kasvista niin kuitenkin joskus tulevaisuudessa. Vaikken tuosta bonsaita pitkinä talven ilmoina tekisikään, niin kyllä se täytynee silti siirtää vähän pienempään astiaan, sillä tuolla kasvilla sadon määrä ei ole merkitsevä ominaisuus. Pienihän on kaunista. ;)

NaokiSoma

Goats Weed on kokenut todellisen lehtien tiputtelun. Tuossa kuva kuukauden takaa, kasvin sisälle raahauksen aikoihin (jota en silloin jaksannut latailla imageshakkiin sen hitaan toiminnan vuoksi)->

ja tässä sama laatikko kolmen viikon sisällä olon jälkeen (180º käännettynä)->

Lehtien määrää ei oikeastaan voi verrata, sillä niitä ei enää jälkimmäisessä tilanteessa ole. :wink: Se siis tarkoittaa sitä, että 100% lehdistä päätti siirtyä lämmittämään kompostia. Mutta positiivista on se, että kaksi hedelmää (niistä neljästä, jotka eivät tippuneet...) on kypsymään päin! :D

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 19.11.2008"Sisällä alkaa olla monenlaisia kypsyjiä. Chile de Seda, kuten muutkin pubet, näyttävät jo kypsymisen merkkejä.

Kun hedelmien värinvaihto alkoi, niin se eteneekin sitten vauhdilla!

Pääsee ensimmäisiä maistelemaan viikonlopun aikana.

NaokiSoma

Ullakolla tilanne on hivenen kaoottinen, kun kasvit vievät siltä hirveästi tilaa ja lisäksi vielä viettävät syksyä pudotellen aina vain lisää lehtiä.

Jotain pitäisi tehdä, sillä huoneessa on ihan mahdotonta liikkua... Viikonloppuna meillä oli yövieraita ja kuinka ollakaan makuupussit olivat tuolla ihan perällä...

Olenkin siis pikkuhiljaa yrittänyt laittaa hedelmiään kypsyttäneitä kasveja talviteloille, mutta hedelmiä vain tulee paljon enemmän kuin mitä saan tuoreena käytettyä... Aji Benito oli seuraavana giljotiinin edessä ja varmaankin sitten tämä viikko syödää leivän päällisinä Benito-silppua.

Toinen noista kuvista oli ennen sadonkorjuuta ja toinen jälkeen. Saa heittää arvauksia siitä kumpi kuva on kampi. :wink: Sisätiloihin tuonti muuten melko tehokkaasti sai kasvin tiputtamaan kaikki lehtensä. Kasvi oli hivenen tragikoomisen näköinen pelkkien hedelmien kanssa. :roll:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 08.10.2008"Ja sisällä Cobinco viihtyy ihan mukavasti ikkunalaudalla.

Ensimmäiseen muutamaan viikkoon ei kasvua juurikaan ollut näkyvissä, mutta nyt sitten jo jonkin verran enemmän. Taisi olla uuteen purkkiin siirrossa ja hivenen myöhemmin sisälle tuonnissa jonkin verran sulattelemista. Nyt kuitenkin kasvu on päässyt ihan iloiseen vauhtiin. :)

Cobinchon siirsin ikkunalaudalta hyllylle noin kuukausi sitten ja se on kyllä tykästynyt keinovaloon huomattavasti enemmän kuin ikkunasta tulleeseen.

Taitaa vain olla kaikkein huonoin mahdollinen vuodenaika kasvun aloitukselle... Tosin sama kai tuo sisällä kasvaessa on. Saksillahan sen saa pidettyä sopivan kokoisena.

NaokiSoma

キムチトウガラシ(甘), c.annuum
Maku
Tulisuus: 2 (0-10)
Happamuus: 6 (0-10)
Kitkeryys: 9 (0-10)
Makeus: 3 (0-10)
Herkullisuus: 2 (0-10)
Yleistä mausta: Kuori on liian paksu ja tuntuu epämielyttävältä hampaissa. En suosittele.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Saman tyyppinen tuoksu kuin Cherquilla. Ei mitenkään erikoinen.

Bishops Cap Red, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 1 (0-10)
Happamuus: 1 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 10 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Mehukas, makeampi kuin punainen paprika. Raaka hedelmä maistuu ihan sipulille/jäävuorisalaatille. Kypsissä hedelmissä on tietty marmeladin maku. Erinomainen korvaaja makeille paprikoille.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Erittäin huokutteleva tuoksu.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Bishops Cap Red, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 1 (0-10)
Makeus: 10 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)

Piispan hattuja sitten ilmeisesti on hyvinkin erilaisia. Oliko tämä Japanissa kasvateltua?
Parvekkeella kasvatettujen tulisuudesta antaisin vähintään 5. Laitoin äsken niitä 4 kpl karjalan paistiin muhimaan ja liemi melkein polttaa suuta.  :wink:
Yleensä käytämme niitä uunissa paistaen jollakin sopivalla täytteellä. Silloinkin poltetta on tuntuvasti, oikeastaan miellyttävän makunautinnon ylärajoilla.
Makeutta en ole aistinut noin paljoa, mutta on sitä.
Herkullisuudesta olen samaa mieltä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Bishops Cap Red, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 1 (0-10)
Makeus: 10 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)

Piispan hattuja sitten ilmeisesti on hyvinkin erilaisia. Oliko tämä Japanissa kasvateltua?
Parvekkeella kasvatettujen tulisuudesta antaisin vähintään 5. Laitoin äsken niitä 4 kpl karjalan paistiin muhimaan ja liemi melkein polttaa suuta.  :wink:
Yleensä käytämme niitä uunissa paistaen jollakin sopivalla täytteellä. Silloinkin poltetta on tuntuvasti, oikeastaan miellyttävän makunautinnon ylärajoilla.
Makeutta en ole aistinut noin paljoa, mutta on sitä.
Herkullisuudesta olen samaa mieltä.

Nämä olivat juuri niitä Japanissa kasvatettuja. Itse söin pari ensimmäistä, mutta loput annoin kyllä lapsille. Itse kasvattelin viime vuonna PI 441551:stä ja nämä olivat kyllä sekä paljon miedompia että makeampia vaikkakin maku oli samanlainen. Ehkäpä lämpimämmän ilmaston tekosia?!? Todennäköisesti kuitenkin hivenen eri variaatio samasta lajikkeesta, joka on vain sattunut kehittymään miedompaan suuntaan.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 21.11.2008"Kun hedelmien värinvaihto alkoi, niin se eteneekin sitten vauhdilla!

Jälleen viikko vierähti ja lehtiä on Chile de Sedassakin jäljellä aina vain vähemmän...


Starfishin leikkelin alas vaikka uusia hedelmän alkuja näytti olevan tulossa. Kasvi ei vain mahdu tuonne ullakolle nykyisessä koossaan.

On muuten erikoinen tuo jälkimmäisen kuvan hedelmä. Sen koko oli kolminkertainen muihin kyseisen kasvin hedelmiin verrattuna ja muotokin oli aika omalaatuinen.

Samoin Lemon Drop tuli saksituksi. Tosin eipä tuossa enää kovin montaa lehteä ollutkaan jäljellä...

Kasveissa on todella paljon eroavaisuuksia olosuhteiden muutoksille. Osa kasveista pudotti kaikki lehtensä parissa päivässä sisään tuonnin jälkeen ja osa on jatkanut menoaan kuin ei mitään erikoista olisi tapahtunut.

wille

Kasveissa on tosiaan eroja. Mulla limon kaljuuntui melko raskaasti, mutta viereisessä ruukussa majaileva pubescens pudotti ehkä kaksi tai kolme suurempaa lehteään. Chinense on kai muutenkin kaikinpuolin herkempi muutoksille jos muuttujana on valo, lämpö tai ilmankosteus...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "wille"Kasveissa on tosiaan eroja. Mulla limon kaljuuntui melko raskaasti, mutta viereisessä ruukussa majaileva pubescens pudotti ehkä kaksi tai kolme suurempaa lehteään. Chinense on kai muutenkin kaikinpuolin herkempi muutoksille jos muuttujana on valo, lämpö tai ilmankosteus...

Itse taas olen huomannut, että chinenset sietävät lämpötilanvaihteluja paljon paremmin kuin baccat tai pubet. Enemmänkin tuntuu, että chinenseni menivät "horrokseen" ja lopettivat tyystin kasvamisen, mutta eivät kyllä vanhat lehdetkään alkaneet tippumaan.

NaokiSoma

Sigaretta di Bergamo, c.annuum
Maku
Tulisuus: 2 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 9 (0-10)
Herkullisuus: 7 (0-10)
Yleistä mausta: Ihanan makea. Sama maku kuin Beaver Damilla, mutta ohumpi kuori.
Tuoksu
Voimakkuus: 0 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: -

Aji Little Finger, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 1 (0-10)
Happamuus: 8 (0-10)
Kitkeryys: 2 (0-10)
Makeus: 4 (0-10)
Herkullisuus: 6 (0-10)
Yleistä mausta: Mukava mieto baccan maku ja rapea kuori.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Raa'an hedelmän aromi huomattavasti miedompi kuin kypsän. Tämä lajike kannattaa poimia vasta kypsänä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 03.11.2008"Manzano Yellow myös kukkii.

Tuon hedelmien kypsymistä odotan mielenkiinnolla, sillä viime syksynä saamissani siemenissä oli nootti, että saattavat olla sekaantuneet ja voivat olla mahdollisesti myös punaisen Rocoton siemeniä. No, ovat nuo hedelmät ainakin täysin eri näköisiä kuin Rocotoni.

Enää ei jännitä, sillä tuo ei ole Yellow Manzano.

Tosin kyseessä ei ole myöskään sama Rocoto Red, jota minulla on kasvamassa, sillä hedelmät ovat täysin erilasen näköisiä.

Mutta erilaisia rocoto lajejahan on kymmeniä, joten kyseessä on siis jokin muu punainen pubescens.

Ja kun me aikuiset nautiskelemme rocotoista, niin täytyyhän sitä olla lapsillekin herkkua. Onneksi NuMex Suave Red sai aikaiseksi kohtuullisen sadon, jotta nautittavaa riittää siitäkin varmaankin jouluun saakka. Sopiva annos nimittäin lapsille on yksi hedelmä tasan jaettuna.

NaokiSoma

Bubban leikkasin alas.

Tuohon olin todella tyytyväinen tänä vuonna! Taisi olla sekä sadollisesti, että maullisesti paras bacca. :D Ei siis ihme, että se sai lisäaikaa elämälleen talvehtimisen muodossa.

Toisaalta Aji Mirasol oli sitten sadollisesti huonoimpia (sai aikaiseksi molemmat 2 hedelmää :roll:), mutta tuntuu, että se saattaisi olla hyvä lajike ja siispä ajattelin talvettaa senkin.

Sen leikkelyn kanssa ei sitten kauaa mennytkään, kun se ei ollut suostunut kasvamaan yhtään elokuun jälkeen... Mahtaneekohan kasvaa ensi keväänäkään. :?

NaokiSoma

Jamaican Hot (Chocolate), c.chinense
Maku
Tulisuus: 8 (0-10)
Happamuus: 4 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 6 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Pehmeä kuori tuntui miellyttävältä suussa. Erittäin herkullinen! Yllättävän mieto karibialaiseksi chinenseksi. Erittäin suositeltava lajike!
Tuoksu
Voimakkuus: 4 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Erittäin vahva hedelmäinen chinensen tuoksu ja maku.



Red Tooth, c.annuum
Maku
Tulisuus: 4 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 6 (0-10)
Herkullisuus: 5 (0-10)
Yleistä mausta: Kova kuori tarttuu hampaisiin. Tuoreena syötynä kitkeryys oli vallitsevin piirre. Taitaa olla parhaimmillaan kuivattuna.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Ei erityistä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 24.10.2008"Ensimmäiset Aji Amarillot ovat vihdoin kokonaan kypsiä.

Suurimmat ovat parikymmensenttisiä. Kypsymiseen meni 85 päivää kukinnasta... Lämpimämmässä ja aurinkoisemmassa säässä tilanne olisi saattanut olla aivan toinen. Ensimmäisten maisteluiden perusteella täytyy sanoa, että maku on todella erikoinen. Siis positiivisesti erikoinen. 8)

Aji Amarilloja olen kokeillut laittaa monellakin tapaa: tuoreena leivän päälle, pilkottuna wokin sekaan ja täytettynä uuniin. Tuosta täytyy kuitenkin sanoa, että se on parhaimmillaan kuivattuna! Se saa ikäänkuin tumman, mokkamaisen, maun.

Taisin aiemmin kirjoittaa pisimpien hedelmien olevan parikymmensenttisiä, mutta nyt mittanauhan kanssa tarkistaessani pisin olivat jopa 22,5cm. Ihan mukavan kokoisia siis! :D Ullakolla nuo kuitenkin kypsyvät todella paljon hitaammin kuin ulkona ja vieläkin yli puolet hedelmistä on vihreinä roikkumassa puskissa.