heinäkuu 05, 2024, 02:09:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Nyt ovat nuo waxit sen verran saaneet jo väriä pintaansa, että toinen säilökeannos pitäisi valmistaa. Tätä kertaa varten ostin Meiran mausteseos pussin ja sitten vuoden lopussa pääsee vertaamaan sitä omiin hunajasekoituksiini.

Hungarian Hot Wax:


Hungarian Yellow Wax:


Ja lisäksi punaisissa Fataleissa on reilusti kypsiä hedelmiä odottamassa noutajaa.

Pienempi Fatalii:


Isompi Fatalii:


Eiköhän noista saa tehtyä pari purkillista lisää talven synkimpiä hetkiä varten.

<off-topic>
Taisi joku kysäistä jossakin muussa ketjussa, onko muita kasveja kasvamassa kuin chilejä. Tuossa on ainoa itselläni kasvava huonekasvi.

Kyseessähän on Hoya Bella eli Pikkuposliinikukka. Tuoksu on kukkiessaan aivan valloittava!
</off-topic>

NaokiSoma

Tuli sitten tehtyä seuraava erä etikkasäilökettä. Siihen laitoin mukaan Hungarian Hot Waxia, Hungarian Yellow Waxia ja viileäkaapissa odotelleet minikokoiset Jalapeno Earlyt.


Chinenseistä joukkoon pienin Orange Habanerot, Habanero Manzanot, Red Savinat ja osan tuosta Fataliista.

On muuten melkoinen ero normaalilla ja minikokoisella Habanero Manzanolla...

Melko useassa Orange Habanerossa oli muuten tuollaista samanlaista "sisällekasvua", kun Ju Ba-cho Tian Jiaossa aiemmin.

Kaupasta ostetuissa paprikoissahan noita on kohtuullisen usein, mutta chileissä ole harvemmin nähnyt. Mistäköhän noita tulee?

Chinenset olivat sen verran pieniä, että niille riitti halkaisu ja valmista mausteseospussia käyttäessäni liemikin oli nopea tehdä, joten ei tuohon mennyt kuin puolisentoista tuntia yhteensä. :)

Ja lopputulos:

Vertailua edelliseen erään tullee sitten tammikuulla (maltankohan odottaa sinne asti...).

NaokiSoma

Ensimmäiset Aji Amarillot ovat vihdoin kokonaan kypsiä.

Suurimmat ovat parikymmensenttisiä. Kypsymiseen meni 85 päivää kukinnasta... Lämpimämmässä ja aurinkoisemmassa säässä tilanne olisi saattanut olla aivan toinen. Ensimmäisten maisteluiden perusteella täytyy sanoa, että maku on todella erikoinen. Siis positiivisesti erikoinen. 8)

Aji Cristalit alkaa olla syötynä.

Puskassa on enää kymmenisen hedelmää ja veikkaan että ne täytynee sitten syödä ennen punertumista. Sen verran hitaasti nuo enää väriään vaihtavat.

Serrano Monte d'Oro ei vain malta lopettaa kukkimistaan...

Yllättävän hyvin kestää kylmää!

<offari -tomaatista>
Tämän vuoden tomaattisato on tässä:

Täytyisi vaan uskoa, että tomaatti on lämmintä vaativa kasvi. Viime vuonna sain amppelitomaatistani kilon verran syötävää ja nyt siis on tuloksena alle 10g. :roll: Vieläköhän kannattaa yrittää ensi kesänä...

Tuo kuva on kolmen viikon takaa, jolloin pakkasin muovipressukasvarin varastoon piiloon. Olen siitä asti odotellut tuon ainokaisen hedelmän kypsymistä, mutta se on edelleen keittiön pöydällä täysin saman näköisenä. Täytyisiköhän sille antaa vähän enemmän valohoitoa?!?
</offari -tomaatista>

NaokiSoma

Kannoin viikonloppuna lisää kasveja sisälle kasvarista. Nyt alkaa suurin osa baccoista olla jo sisällä. Kasvarissa on niistä enää:
- Aji Norteno, joka kasvaa seinää vasten eikä sitä voi liikuttaa... :roll: Sen kanssa pitäisi kehitellä joku patentti siirtoa varten.
- Aji Amarillo, jossa on hivenen samaa vikaa. Näyttää kuitenkin kypsyvän ihan OK kasvarissakin.
- Aji Cristal, jonka istutan vielä pikkupurkkiin ennen siirtoa.
- Aji Cristal x Ranforest, joka on liian mieto omaan makuuni.
- Aji Rojo, jonka neljästä altakastelulaatikossa kasvavasta säästän ehkä korkeintaan yhden ja senkin pikkuiseksi leikaten.

Mutta muuten toin sisälle seuraavia:
Starfish:

Ensimmäinen hedelmäkin ehti samalla kypsäksi (74pv kukinnasta) ja se jatkaa iloisesti kukintaansa.

PI 441583:

Sillä alkaa olla kolmasosa hedelmistä kypsiä.

Tabasco:

Sisälle sen toin pääasiassa siksi, ettei se ole näyttänyt minkäänlaisia kypsymisen merkkejä vaikka viileistä lämmöistä ei mitenkään kärsikään.

Naga Morich:

Noita minihedelmiä on kerättynä viimeisen parin viikonaikana toistasataa ja maku on sama kuin NuMex Suave Redissä. :cry: Maistuvat kuitenkin lapsille.

wille

Täysin ovat samannäköisiä kun minunkin nagat. Yksi omistani yllätti kyllä maistettaessa. Makua ei ollut ollenkaan, mutta poltetta aivan hel*etisti!  :shock:

Ensi kaudella sitten toivotaan parempia säitä nagojen kasvatteluun.  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "wille"Täysin ovat samannäköisiä kun minunkin nagat. Yksi omistani yllätti kyllä maistettaessa. Makua ei ollut ollenkaan, mutta poltetta aivan hel*etisti!  :shock:

Ensi kaudella sitten toivotaan parempia säitä nagojen kasvatteluun.  :wink:

Sikäli tuo kuitenkin yllätti positiivisesti, että se tuotti hedelmiä. :) Viime kesänä kyseinen kasvi ei suositunut pukkaamaan ainoatakaan, keskittyen vain pituuskasvuun..

NaokiSoma

7podeja kypsyy kasvarissa pikkuhiljaa. Kunhan noita on kypsänä vähän isompi määrä, niin laitan niitä sitten kuivuriin.


Santaka ei enää juurikaan ole muuttumassa suuntaan taikka toiseen. Hedelmien kypsymistä odotellessa...


Frutejen tilanne on hivenen kaksijakoinen. Tabascon siis vein sisälle, kun ei minkäänlaista kypsymisen merkkiä ollut, mutta sekä Donni Sali (Guam Boonie):

että Okinawa Bird Pepper:

ovat ensimmäisiä marjojaan kypsäksi saaneet.

Donni Salilla meni 89 päivää kukinnasta ja Okinawa Bird Pepperillä "vain" 78 päivää. Vastaavat lukemat siemenien itämisestä olivat 253 ja 237 vuorokautta. Hidasta puuhaa. :roll:

Emilio

Kysymys: Miten teet tuota säilökettä, eli reseptiä kaipaisin. Ja kuinka kauan säilyvät tuolla tavoin säilöttynä. :roll:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Emilio"Kysymys: Miten teet tuota säilökettä, eli reseptiä kaipaisin. Ja kuinka kauan säilyvät tuolla tavoin säilöttynä. :roll:

Liemi on sama kuin tuolla. Taikka sitten nyt tuon viimeisimmän tein Meiran säilökemausteseoksella.

Maustumiseen menee pari kuukautta viileässä, jonka jälkeen minulla ei ainakaan purkki ole kestänyt paria viikkoa pidempään ennen tyhjentymistään. Ainakin siis sen ajan pysyy oikeinkin hyvänä. ;)

NaokiSoma

Jouduin tekemään viileäkaapin tyhjennyksen (kun ei enää porkkanat ja perunat mahtuneet sisään...:roll:) ja yritin käyttää noita isokokoisimpia hedelmiä pois. Osa oli ollut siellä viileässä jo reilut kolmisen viikoa, mutta eivät olleet menneet miksikään. Säilyvyys kerätyillä chileillä on viileässä kyllä tosi hyvä! :)

Täytettyjä chilejä siis tein taas. Tällä kertaa lajikkeina olivat Beaver Dam, Poblano, Ju Ba-chao Tian Jiao, Aji Amarillo, Hungarian Hot Wax sekä lapsille paprikoita.


Edelleen paras chili tuohon tarkoitukseen on Beaver Dam. Aji Amarillon maku oli parempi, mutta sen hedelmälihan ollessa ohuempi se pääsee kuivahtamaan tuossa käytössä. Kenties pitäisi kokeilla tehdä yksi erä pelkästään baccoista ja ottaa ne pois uunista aiemmin. No, kokeilemalla oppii. Tällä kertaa käytin täytteeseen kuohukermaa edelliskertaisen ruokakerman sijaan ja (tottakai) maku oli parempi; mitä enemmän seassa on rasvaa ja suolaa, sitä addiktoivampaa ruoka on.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kai me saamme kotimaisella kielellä tänne myös arvioinnit? Makuarviointia on muuten melko vähän näillä sivuilla. Makuasiahan se on, mutta olisi kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia samoista chileistä, joita itsekin käyttää. Ja tietenkin löytääkseen uusia kiinnostavia lajikkeita.

Täytynee kai näitä arvioita kirjoitella tännekin sitä mukaa kun aikaa liikenee.

Tässä ensimmäisiä arvioita->
Pelita, c.annuum
Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 3 (0-10)
Yleistä mausta: Maistuu hyvin paljon vihreälle pavulle, joita löytyy vihannessekoitus pakastepusseista.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Ei erityistä ominaistuoksua.


太長とうがらし, c.annuum
Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 2 (0-10)
Makeus: 9 (0-10)
Herkullisuus: 8 (0-10)
Yleistä mausta: Mehukas, saman tyyppinen kuin Beaver Dam.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Tuore, hedelmäinen.

NaokiSoma

Taitaa joutua huomenna siirtämään kasvarista sisään kaikki ne kasvit, jotka aioin yrittää talvettaa.

Muut saavat sitten jäädä kasvariin. Nyt on sen verran chiliylitarjontaa viileäkaapissa, että kaipa nuo ihan hyvin tulevat toimeen tuolla viileässä/kylmässä kasvarissakin.

Ehdin jo keräämään pois suurimman osan 7podeista.

Laitoin nuo kuivuriin, sillä uskon niiden olevan parhaimmillaan kuivattuna. Tai siis ainakaan tuoreena en keksi keinoa niiden käyttöön. Tai siis kyllähän varmasti käyttötarkoituksia löytyy, mutta ei varmaankaan kannata esimerkiksi alkaa niitä muilla maistattamaan. Taitaa vaikkapa naapurin tappo (vai olisikohan se murha kun kerran olen jo tässä sitä spekuloinut?) syöttämällä hänelle tuota myrkkyä olla lain mukaan tuomittavaa...
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 06.10.2008"Keräilin viikonloppuna taas kypsiä 7podeja ja en sitten tiedä onko minulla vain perverssi mielikuvitus, mutta minusta yksi noista hedelmistä näytti aivan takapuolelta... :roll:

Vaimon mielestä tuo näytti paksuposkisilta kasvoilta, joten taidan olla siis yksin mielikuvitukseni kanssa. :oops: Muuten tuon hedelmän ulkonäkö on kuin ilmetty Scorpion, jonka häntä on kasvanut sisäänpäin. Taitavat olla hyvinkin läheisiä sukulaisia sekä ulkonäön, että tulisuuden suhteen. Tuo 7pod on ihan oikeasti ainoa chili, jota pelkään: se ei polta vaan puuduttaa. Nagaakin on kuitenkin tullut käytettyä ruuanlaitossa sen verran, että sen käyttöön tiettyihin ruokiin on tottunut ja sopivat annostuksetkin olen oppinut osin kantapään kautta kylläkin.

Ei tuo Perverssi 7pod™ ollutkaan ihmeyksilö, vaan kyllä nuo kaikki hedelmät ovat nähtävästi samanlaisia.

Ei voi mitään, mutta kyllä nuo hedelmät vain tuppaavat hymyilyttämään ulkonäöllään. Nautittuna tuskin hymyilyttävät...

Disclaimer:
The name and appearance of Perverssi 7pod is almost a registered trademark invented by NaokiSoma. Thus I may commence legal proceedings for trademark infringement to prevent unauthorized use of this trademark.

EDIT: typo

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Tässä ensimmäisiä arvioita->
Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 3 (0-10)

Selkeän arvosteluasteikon ovat japanilaiset kehittäneet. Siinä joutuu tosiaan miettimään suutuntemuksiaan.  :wink:
Noista mietityttää erityisesti happamuus. Miten sitä esiintyy chileissä? Missä sitä on, missä ei? Suomalaiselle happamuus on melkeinpä makeuden vastapari, mutta itämaiset kansat taas tuntevat jopa hapanimelän, jossa noita on molempia runsaasti.
Hieno homma on myös, että tuoksulle on oma arviointi. Tuoksu on tärkeä osa nautintoa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Tässä ensimmäisiä arvioita->
Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 3 (0-10)

Selkeän arvosteluasteikon ovat japanilaiset kehittäneet. Siinä joutuu tosiaan miettimään suutuntemuksiaan.  :wink:
Noista mietityttää erityisesti happamuus. Miten sitä esiintyy chileissä? Missä sitä on, missä ei? Suomalaiselle happamuus on melkeinpä makeuden vastapari, mutta itämaiset kansat taas tuntevat jopa hapanimelän, jossa noita on molempia runsaasti.
Hieno homma on myös, että tuoksulle on oma arviointi. Tuoksu on tärkeä osa nautintoa.

Mielestäni esimerkiksi kypsä Lemon Drop on sekä erittäin hapan, että myöskin jossakin määrin makea. Kyllä sen happamuuden löytää ihan selkeästi, kunhan vain tarkkaan maistelee. Vastaavasti raaka LD on taasen sekä hapan että kitkerä; ei lainkaan makeutta mukana.

NaokiSoma

Perjantai-illaksi luvattiin melkoisesti lunta, joten kävin silloin jo iltapäivällä ruokatauolla kantamassa tärkeimmät kasvit kasvarista sisälle.

Aji Norteno oli sellainen köynnös, että sille piti keksiä jonkinlainen patentti...


Chile de Seda ei ole kylmästä säikähtänyt vaan kukkii edelleen.

Mutta veikkaan, että nuo kukat lähtevät samalla kun lehdetkin sisälle tuotaessa...

Manzano Yellow myös kukkii.

Tuon hedelmien kypsymistä odotan mielenkiinnolla, sillä viime syksynä saamissani siemenissä oli nootti, että saattavat olla sekaantuneet ja voivat olla mahdollisesti myös punaisen Rocoton siemeniä. No, ovat nuo hedelmät ainakin täysin eri näköisiä kuin Rocotoni.

Rocoto Red:


Aji Amarillosta en yksin saanut otettua koko kasvin kuvaa.

Sen hedelmät olivat niin painavia, ettei edes Aji Nortenolle tekemäni patentti onnistunut. Joten siirsin sen sisälle nojaamaan ullakon nurkkaan hivenen naruakin apuna käyttäen...

Ja 7podinkin toin sisään:


Tälle sisällerahtaus olikin loistavasti ajoitettu, sillä lunta tuli ihan reippaasti ja lauantaiaamuna kasvari oli jo 10cm lumikerroksen peittämä. Kuvankin siitä nappasin, mutta se on vielä muistikortilla.

EDIT: tässä tämä kuva


Lauantaina leikkelin annuumeita kasvarissa (jonne oli muuten aika hankala päästä, kun kasvarin ovan liukukisko oli jäätynyt kiinni :roll: ) ja suurin osa sieltä on nyt kerättynä. Saapa nähdä miten pärjäilevät siellä... Ainakin katolla oleva lumi eristää jonkin verran, vaikka siitä enimmät otin alas.

Niin, oven liukukiskon sain toimimaan sulattelemalla sitä hetken, mutta suurempi ongelma tuli siinä kun touhusin sisällä reilun tunnin ja yritin lähteä sietä sitten takaisin ulos. Kisko oli jäätynyt uudestaan, eikä sitä sisältäpäin voinut sulatella. :oops: Muutaman minuutin yritin avata ovea, mutta sitten piti soittaa vaimo apuun... Onneksi oli kännykkä taskussa.

Tapiksi leikattuja kasvejakin kasvarissa vielä on, mutta niille ei taida olla mikään kiire sisälle. Pitäisi vain ehtiä jossakin välissä siirtämään ne pienempiin astioihin.

NaokiSoma

Poblanot eivät kylmästä juurikaan piitanneet vaikka kasvarissa vielä ovat, mutta eivät kyllä näytä kypsyvänkään...


Ja samoin kasvarissa olevat Takanotsumet kukkivat.

Yhden kasvin niistä pelastin sisälle toista viikkoa sitten, mutta se koki sokin ja pudotti kaikki lehtensä. Taidan kuitenkin antaa sen kasvattaa talven aikana jonkin verran itseään takaisin toiveena saada edes muutama maistiainen. Harmittaa kasvattaa kasvia miltei puoli vuotta saamatta minkäänlaista palkintoa työstään...

Chupetinha piristyi sisälle tuonnista ja viikossa kaikki loput raakileet näyttivät kypsyneen.

Kyllä se lämpö on tärkeää kypsymisessä. Tosin kai noista loisteputkistakin jotakin hyötyä on tainnut siihen olla.

NaokiSoma

Tuossa ennen reissuun lähtöä olleessa hässäkässä en ehtinyt kuin pätkimään kasveja tapeiksi. Nyt sitten siirtelin niitä pienempiin (3dl-5dl) purkkeihin. Ainakin tilaa säästyy, sillä nyt ne toivonmukaan eivät kasva talven aikaina turhan isoiksi.

Aji Cristal oli kasvatellut yllättävänkin paljon oksia ihan varren alaosasta, joten niitä sitten leikkelin vain varren kanssa saman mittaiseksi.

Vaikka juuria lähti pois noin 3/4, niin sen verran terhakan näköinen kasvi tuo on, etten usko sen juurikaan ottavan tuosta nokkiinsa.

Tässä sitten hyvänä esimerkkinä altakastelulaatikossa kasvaneen Aji Rojon juuria:

Laatikon pohjalla oleva vesisäiliö pitää mullan tasaisen kosteana, jolloin juurien kasvu pinnassakin on paljon runsaampaa kuin normaaliruukuissa kasvavilla. Mitenkähän sopeutuu uuteen elinympäristöönsä?!? Vesijuuret (joita oli noin puolet koko juurien määrästä) leikkelin kuitenkin kokonaan pois. Eikä niitä vesitilan kannen läpi olisi kuitenkaan saanut kunnossa irti otettua.

Tuon 2006 kasvamaan laitetun Orange Habaneron leikkelin todella pieneen purkkiin (3dl). Ennen 8 litraisessa astiassa kasvaneelle kasville sokki on varmasti melkoinen ja itsekin uskon sen hengissäpysymisen todennäköisyyden olevan ehkä 20% luokkaa. Sikäli sen kuolema ei harmittaisi, että se oli muutenkin matkalla jo kompostiin, mutta päätin suoda sille vielä yhden lisävuoden, jos vain tuosta kärsimyksestä selviytyy...

Tuosta näytti jääneen ottamatta leikkelyn jälkeinen kuva, mutta kun kahdeksan litraisen juuret leikellään 3dl purkkiin sopivaksi, niin sehän tarkoittaa että noin 96% juurista saa lähteä... Tuohon kuvaan olin jo noin puolet juurista repinyt irti, kun en koko juuripaakkua viitsinyt selvitellä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Aji Cristal oli kasvatellut yllättävänkin paljon oksia ihan varren alaosasta, joten niitä sitten leikkelin vain varren kanssa saman mittaiseksi.
Vaikka juuria lähti pois noin 3/4, niin sen verran terhakan näköinen kasvi tuo on, etten usko sen juurikaan ottavan tuosta nokkiinsa.

Samanlaisen operaation tein kuukausi sitten ja seurauksena oli runsas uusi kukinta sisällä ikkunalaudalla. Ensimmäiset pienet chilinalut eivät ole vieläkään päättäneet, aloittaako kasvamisen vai kuihtuako pois. Veikkaan jälkimmäistä, kun tuota aurinkoakaan ei ole luvassa.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Chupetinha piristyi sisälle tuonnista ja viikossa kaikki loput raakileet näyttivät kypsyneen.

Millainen tuo on maultaan? Netissä on ristiriitaista tietoa poltteen määrästä.

NaokiSoma

Lämmön vaikutus näyttää olevan todella suuri verrattuna valon määrään. Tuo Habanero Manzano on kypsyttänyt jo puolet jäljellä olevasta sadostaan reilussa viikossa itäikkunalla, johon suora aurinko ei koko päivänä paista.

Kyseisen kasvin kuitenkin tyhjensin kypsistä hedelmistä sen sisälle tuodessani.

Mukavana vertailuna muuten tuossa on Habanero Manzanon hedelmät vasemmalla ja Habanero Orangen oikealla.

Näyttäisi tuo ensimmäinen sietäneen Suomen kesää paljon paremmin, sillä "normaalikokoisia" on huomattavasti enemmän joukossa.

Ja jottei totuus pääsisi unohtumaan, niin tässä on näitä tämän vuoden Naga Moricheja...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Chupetinha piristyi sisälle tuonnista ja viikossa kaikki loput raakileet näyttivät kypsyneen.

Millainen tuo on maultaan? Netissä on ristiriitaista tietoa poltteen määrästä.

Makea chinenesen maku, tulisuus luokkaa 5-6/10. Sopivaa leivän päälle silputtuna, mutta miinuksena se että siemenet ovat ikävän isokokoisia ja silputessa kyllä poistettava (tuntuvat muuten hampaissa). Kun hedelmät eivät ole kovin isoja, niin yhtä leipää varten ei kyllä viitsi alkaa sähläämään vaan kannattaa silputa isompi erä kerralla ja säilyttää rasiassa viileäkaapissa.