Filagokin kasvattaa jotain, varoitus mukana isoja kuvia

Aloittaja Filago, syyskuu 28, 2007, 22:15:10 ip

« edellinen - seuraava »

Filago

Lainaus käyttäjältä: "hessi"Naga?!?
onpas erikoisen näköinen?
haluaisi nähdä kuvaa muista bodeista, ovatko ne normi Nagan näköisiä?

Ei ollut minullakaan eka mauton, ja potkua riitti! :twisted:


Kipaisin tänä aamuna aamuaurinkoon ja otin kuvat toisena kypsymässä olevasta, ja numero kolmosesta.


By filago, at 2008-08-12

Ja


By filago, at 2008-08-12

Sisäosiltaan se eka Naga poikkesi useimmista muista kasvattamistani chileistä siten, että ne osat mihin siemenet kiinnittyvät, olivat paitsi leveät ja  täyttivät "koko palon", niin myöskin väriltään vahvan oranssit ( eri väri kuin kuoren lopullinen kiiltävä peruspunainen, aikaisemmin kuorikin oli sellainen oranssi ). Ja kun katsoi tarkasti, sisäosissa on vieri vieressä pienenpieniä läpinäkyvämpiä nesterakkuloita.

Ilmeisesti pieni (korkeus ehkä vähän yli 50 cm) hyvin vähän lannoitettu multakasvi tekee erilaisia palkoja kuin hyvinvoiva kasvihuonetapaus?? Vai olisiko siemeniäkin liikkeellä hiukan erilaisia myös?

Filago, jonka pitäisi saada Chilivaari kuvaamaan pihalleen, taas meni aikaa ja silti ei meinannu saada tarkkaa kuvaa millään
#163

Filago

Niin ja sitten Long Choco Habaakin. Tuli tuokin kasvi mieleen, kun aloin miettiä, että mistä tietää miltä minkäkin lajin kuuluisi näyttää. Kun aina on kuvia hedelmistä, harvemmin kasveista kun siemenkauppoja on tekemässä...

Hedelmät ovat suurentuneet hissuksiin, ja ihan noi odotettavissa olevilta näyttää. Ainakaan ei ole Fresno ;).


By filago,  at 2008-08-12

Kuitenkin kasvi itse on edelleen sitä mieltä, että Hangossa on kesälläkin villatakki tarpen. Edit: Willen viimeisimmässä postauksessa olikin linkki Fataliin kuvaan, jossa näkyy samantyyppistä karvaisuutta, eli ihan suotta olen ihmetellyt voiko Chinense olla karvainen.


By filago,  at 2008-08-12

Muutenkin yleisilme kasvilla on erikoinen, tuollaisia alaspäin suuntautuvia himmeitä lehtiä ei muilla ole. Edit: Ja semmoisiahan siellä Fataliin kuvassakin näkyi, iihan yhtä ohuita ja roikkuvia ja himmeän karvaisia. Olisi pitänyt osata etsiä paremmin, niin olisi tämäkin ihmettely jäänyt vähemmälle ;).

Filago
#163

Filago

Muuten menee hyvin, mutta tein juuri nk. virheen.

Eilen illalla mies oli maistanut pöydällä houkuttelevasti odottavaa Nagaa ja istui sohvalla jugurttia syöden kun tulin kotiin. Ei se kuulemma ollut kuin hiukkasen tulinen, muuten vaan hänen alkoi tehdä mieli jugurttia, jota menikin se vajaa litra mitä purkissa oli. No minäkin sitten maistoin, tosi varovasti, millisen riekaleen, ja olihan se tulista. Sellaisella tyylipuhtaalla suoraviivaisella tavalla. Mutta kun fiksusti en ottanut enempää niin selvisin hiellä ja hinkumisella. Tiedättehän, ääni menee hinkumiseksi kun kurkkua polttaa.. Tyytyväisenä jätin jatkamaan kuivumista.

No tänään sitten, katselin LemonDrop X RedUganda F1-puskia, joista toisessa jo useampi punainen, siinä baccamaisemmassa, habamaisemmassa ovat vielä vihreitä. Ja ajattelin, että eiköhän noistakin voisi ekan maistaa jo ennen vkl rientoja, että tietää vähän mitä niistä kannattaa tehdä.

Hedelmä oli hiukan korkkautunut kuumalla ikkunalla kypsyessään, tasaisen tumman "chilinpunainen", pituus alle 4 senttiä ja luumun muotoinen. Halkaisin, ja selvisi, että koosta huolimatta siemeniä ei ollut sisällä kuin kolme (3) kpl, ja niistäkin yksi tummasisuksinen eli luultavasti ei itävä, vain kaksi terveen näköistä. Siementen kiinnitysmateriaalia oli sen sijaan ihan runsaasti, ja se oli oranssia. Leikatessa huomasin, että erittäin mehukasta on, veitsi kastui samealla mehulla tippuvaksi.

LemonDroppia ( ainakin näitä omalta pihalta poimittuja) voin syödä reiluina suikaleina tuoreena juustoleivällä, ja Habaneroja pystyn samoin syömään maltillisina ohuina suikaleina paljaaltaan, vaikkakaan en yhtä ronskeja määriä, mutta kuitenkin. Ja siis ilman muita oireita kuin tulinen maku suussa ja energinen olo jälkeenpäin.

Joten blondina päättelin, että LemonDropin ja RedUganda Haban risteytys ei voi olla sen pahempi kuin kumpikaan vanhemmista, ja eka hedelmähän on muutenkin aina mieto, ja kun ei edes siemeniä ollut.. ja ja..

Leikkasin ensin pitkittäissuikaleen kohdasta, jossa ei ollut muuta kuin seinämää ilman siementen kiinnitysmateriaalia. Odotin haban hedelmäisyyttä, mutta ei. Ensin mitäänsanomaton neutraali maku, sitten karski polte. Juuri kun aloin miettiä, että kyllä mä tulisen kestän, mutta tämä murjoo makunystyrät äreällä maullaankin, löytyi maun pohjalta makeus ja aavistus jotain hedelmää. Jälkimaku siis korvasi sen alun metallisen karvauden, ja aloin harkita isompaa siivua ja riekaleiden kera.

Joten reippaasti suuhun se sektori, jossa paksut mehevät siementen kiinnityskohdat odottavat kirkkaan värisinä siemeniä, joita ei kasvanutkaan.

Pureskellessani alan tajuta, että lapset eivät aina muistuta vanhempiaan. Suu täyttyy mehevästä palasesta pursuavasta mehusta, ja neutraali maku alkaa vaihtua kivuksi. Metallista kipua, ja sylki alkaa valua kuin hanasta. Yli varttiin en tee muuta kuin kuolaan, ja kiroilisin, jos kuolaamiseltani kykenisin.. onneksi kipu vaihtuu tasaisemmaksi poltteeksi aika pian. Sitä hedelmänmakua en kyllä enää löydä huimauksen keskellä.

Nyt sitten mietin, että on se vaan hassua, että tuore mehukas chili voi olla niin paljon intensiivisempi kokemus kuin säilötty tai kuivattu. Teoriassahan kuivatussa on enemmän kapsaisiinia /g kuin tuoreessa, koska kuivauksen aikana haihtuu vesi pois. Ja miten ihmeessä risteytys voi olla niin ärjy, kun vanhemmat ovat sentään järkevää tasoa tuoreinakin?

Mutta sellaista siis täältä tänään. Pitää varmaan ottaa kohta toinen palanen ;). Harkkailla sitä viikonloppuna teurastettavaa seuraavaa Nagaa varten , joka vielä tummuu puskassa.

Mutta tolle kuolaukselle pitää kyllä tehdä jotain.. tosi epänaisellista kuin sylkee tulee enemmän kuin pystyy nielemään. Kellään vinkkejä millä sen vaihtais johonkin muuhun oireeseen?

Filago
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Mutta tolle kuolaukselle pitää kyllä tehdä jotain.. tosi epänaisellista kuin sylkee tulee enemmän kuin pystyy nielemään. Kellään vinkkejä millä sen vaihtais johonkin muuhun oireeseen?

No, en nyt kyllä tiedä onko todella äänekäs hikka yhtään parempi oire... Kymmenen minuutin hikkaamisen jälkeen kuitenkin pallea on jo aika kipeänä. Tosin eiköhän sekin ole harjoitusta lihaksille ja korvaa punttisalilla käynnin. :)

Niin, hikkaa olisi täällä tarjolla, mutta en kyllä tiedä miten sitä saisi sinuun tartutettua. :wink:

EDIT: sepustus jatkuu, kun näppihäiriön vuoksi postaus lähti vähän turhan aikaisin ->
Lainaus käyttäjältä: "Filago"Nyt sitten mietin, että on se vaan hassua, että tuore mehukas chili voi olla niin paljon intensiivisempi kokemus kuin säilötty tai kuivattu. Teoriassahan kuivatussa on enemmän kapsaisiinia /g kuin tuoreessa, koska kuivauksen aikana haihtuu vesi pois.

Tuo saattakin selittyä juuri sillä, että kun vesi on haihtunut pois niin kapsaisiini ei leviä samalla tavalla suuhun vaan matkaa puremisen jälkeen mahalaukkuun. Kuivatun hedelmän imeskely saattaisi aiheuttaa edes vähän samanlaisia tuntemuksia kuin tuore; en tosin ole kokeillut.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "Filago"Nyt sitten mietin, että on se vaan hassua, että tuore mehukas chili voi olla niin paljon intensiivisempi kokemus kuin säilötty tai kuivattu. Teoriassahan kuivatussa on enemmän kapsaisiinia /g kuin tuoreessa, koska kuivauksen aikana haihtuu vesi pois.

Tuo saattakin selittyä juuri sillä, että kun vesi on haihtunut pois niin kapsaisiini ei leviä samalla tavalla suuhun vaan matkaa puremisen jälkeen mahalaukkuun. Kuivatun hedelmän imeskely saattaisi aiheuttaa edes vähän samanlaisia tuntemuksia kuin tuore; en tosin ole kokeillut.


Näin mäkin sitä järkeilin. Kohta pääsee testaamaan toimiiko sama ilmiö Rocotoissa.  Silloin helmikuussa miitissä sai maistaa säilöttyä Rocotoa, ja se oli hitaasti syötävää meikäläisen kyvyillä, mutta hyvää, eikä iskenyt kuolaus...

Ja nyt, voi tätä ilon päivää, eka Rocoto ulkona pihalla on alkanut silmin nähden punastua. Puskaan on ilmaantunut myös pitkään aikaan eka uusi alku, tässä välissä kukat on tippuneet. Hiukan kokoeroa uudella hernettä pienemmällä ja näillä täysikokoisilla pienen kananmunan kokoisilla.

Ilmeisesti niillä on jokin sisäinen kello, sillä pari viikkoa muovipussissa viettänyt myrskyn pudottama vihreänä talteen otettu on samoin juuri tänään saanut oranssin suuntaista sävyä kylkeensä. Ehkä banaanikaverikin auttoi asiaa, samassa pussissa tosin kerkesi lukemattomat puskista tipahdelleet kirsikkatomaatit vaihtaa väriä ennen tätä, hiukan vauhdissa eroa.

Tomaattiofftopic: Kirsikkatomaattien osalta saa kyllä ihan pienetkin vihreät kovat alut punaisiksi pikavauhtia pussissa, mutta maku vastaa sen jälkeen kaupan tomaattia. Parempi silti kuin heitellä roskiin niitä mitä tuolta tipahtelee, kun yrittää kypsiä keräillä.

Mutta ihan innoissani tässä odottelen ekaa tuore Rocoto kokemustani. Onneksi nuo sentään ovat punaisia, ne keltaiset on kuulemma turhankin kovaa kamaa ;).

Filago, joka on niin iloinen että taas on kesä.. välillä oli epäilyttävästi syksyn näköistä ja oloista jo
#163

Filago

Eilen aloitin pätkimään ikkunachilejä tapeiksi. Muutamassa on vielä vihreitä, niin mietin vielä armahdanko hetkeksi. Nyt sitten kuivaillut kerättyä satoa. Suurin syy aikaiseen saksien heilutukseen oli paheneva kirvaongelma, suihkusta oli apua vain hetkeksi kerrallaan. Ulkona kirvat pysyneet kurissa paljon paremmin, kun siellä on jonkinlainen tasapaino petojen kanssa niillä. Vaikka siellä taas on puolestaan kovin kosteaa: taas sataa kaatamalla.

Päivän hyvä uutinen on se, että LemonDropXRedUnganda risteytys puskasta saadun ekan hedelmän siemen on itänyt. Olin vähän skeptinen, kun siemeniä oli hedelmässä vain pari, ja seuraavassakin avatussa vain harvoja. Mutta niin vaan se yksi ja ainut, jonka laitoin kivivillaan seuraksi Praetermissumille, ja parille muulle, iti aivan ensimmäisenä. Jeee. Tästä olisi siis tulossa F2 puska, jos kaikki menee hyvin, ja tässä vaiheessa voisi jo olettaa, että jatkossakin saadaan itäviä siemeniä.

Jos nyt noin kauheille chileille on mitään käyttöä kellään. *muistelee kuolaussessiotaan. Gofe, joka silloin Vaasassa maisteli Sourcea hyvällä halulla, testasi täällä nuita yhden tuoreen neljänneksen myös, ja teki saman kuolausreaktion kuin minä. Se oli paljon hauskempaa katsottavaa kuin koettavaa. Ja mainittakoon, että Gofe pyysi toivuttuaan mukaan kotiinsakin yhden korkkaamattoman palon, että saa jatkaa harjotuksia. Omituista ;). Kuivattuna toi ei ole mitenkään pahaa, ja loput meinasinkin suosilla kuivata.

Niin, kuten ylempää käy ilmi, Prae ei ole vielä itänyt, mutta eipä ole myöskään mennyt sen huonomman näköiseksi. Jatkan odottelua.

Tänä aamuna myös päätin, että se iäisyys sitten myrskyn pudottama Red Rocoto on niin punainen kuin mitä se pussissa kypsyy. Halkaisin, ja siemenet ovat aivan mustia, vain pari vaaleamman ruskeaa joukossa(raakoja siis?). Pitää nyt testata parilla, ovatko itämiskelpoisia, kun kerran ihan vihreänä joutuivat eroon muusta puskasta, mutta jos itävät, niin nekin pääsevät talteen siinä missä parin jo kypsänkin tuotokset.

Filago, joka ei saanut imageshackkiä taaskaan lataamaan kuvia
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Tänä aamuna myös päätin, että se iäisyys sitten myrskyn pudottama Red Rocoto on niin punainen kuin mitä se pussissa kypsyy. Halkaisin, ja siemenet ovat aivan mustia, vain pari vaaleamman ruskeaa joukossa(raakoja siis?). Pitää nyt testata parilla, ovatko itämiskelpoisia, kun kerran ihan vihreänä joutuivat eroon muusta puskasta, mutta jos itävät, niin nekin pääsevät talteen siinä missä parin jo kypsänkin tuotokset.

Tuo onkin tosi mielenkiintoinen koe! Itse olen miettinyt useampaan kertaan, että kypsyvätkö siemenet itäviksi, jos hedelmä on kerätty raakana ja nyt siihen sitten saa jonkinlaista osviittaa. Jännää! Tosin omilla pubeillani meni kuukaudenpäivät itämiseen, joten en odota hyviä/huonoja tuloksia tuosta saatavaksi ihan pian.
Lainaus käyttäjältä: "Filago"Filago, joka ei saanut imageshackkiä taaskaan lataamaan kuvia

Siellä on tosiaan ollut jotakin häikkää tällä viikolla. Viikonlopun miittikuvatkin sain sinne vasta eilen, kun maanantaina ja tiistaina tuli vain "your request has timed out" vastineita. Eilen sitten toimikin tosi hyvin. Malttia. ;)

Filago

Idätysraportti: Kivivillaan tasan kaksi viikkoa sitten laitettu Praetermissum on itänyt, tällä hetkellä näkyvissä reipas ja terhakka olkapää (tosin ohut, jos vertaa vieressä jo sirkkalehtiä suurentelevaan LDxRU F2 taimeen). Samoin Pimenta de Boden siemen, jota jo aloin uskoa itämättömäksi, on alkanut puskea juuren alkua. Aika kauan kestivät nuo molemmat. Mutta mikäs kiire meillä... Tärkeintä kuitenkin, että Prae iti, se on aina vähän riski laittaa itämään vain yksi siemen.

Filago, jonka tapeiksi leikkaamat ikkunachilit alkaneet kasvattaa uusia versoja, ne kerkeävät varmaan kivoiksi pikku puskiksi ennen talvea ja lampun alle siirtymistä.
#163

Filago

Syksy lähestyy täälläkin. Parina yönä mennyt lämpötila +5 asteen nurkille, ja siitä riemastuneena Long Choco Haba pudotti kaikki lehtensä ja suurimman osan etanoiden syömiä hedelmiään.. jäljelle jäänyt ranka on nyt sisällä, jos saisi vielä kiinni roikkuvat hedelmät kypsiksi ja itäviä siemeniä. ( Tosin en ole ollenkaan varma viitsinkö enää idättää lajia, joka ei saa yhtäkään hedelmää kypsäksi pihalla, jota etanat rakastavat, ja joka kitui keväällä sisällä ja pudotteli lehtiä sitä mukaa kuin kasvatti, ja nyt ulkonakin heti kun olosuhteet vähän huononevat...)

Muut chilit ovat kaikki aivan iskussa, mutta kun sattui sopivasti vapaita ja inspiraatiota, siirsin kaikki Chinenset sisään länsi-ikkunalle. Jeps, niiden alta joutui laittamaan tomaatit kompostiin, mutta tomaatit kypsyvät pöydälläkin, joten vahinko ei ollut suuren suuri. Rocotosta keräsin kypsät (kaikki 2 kpl), ja jäljelle jäänyt puska joutui saksien uhriksi.. pari raakiletta ja kukkia ja nuppuja jäi katsomaan mitenkä talvi sujuu ikkunalla. Sankochilit sen sijaan jäivät pihalle, ja toivon että syksystä tulee leuto. Nimittäin eka kourallinen Rainforesteja oli vasta nyt punastunut, ja tykkäsin mausta kovasti, olisi kiva jos loput n kpl saataisiin kypsiksi myös.

Myös Kaleidoskopeissa ekat punaiset, mutta niitä on syöty niin paljon vihreinä paprikan korvikkeina, että sitä ei voi syyttää myöhäiseksi. Ja puskasta saa loput pois syömäkelpoisina vihreinäkin. Valtavan kokoisiahan noi on chileiksi, 15 senttisiä jopa.


By filago, at 2008-09-16

Aji Cristal on sisällä ikkunalla punastunut sitä tahtia kuin on tullut kokattua, mutta ulkoa olen kerännyt raakana myös. Eikä vielä mitään merkkiä, että alkaisivat ulkona punastella. Onneksi nämäkin menevät mainiosti myös raakoina. Eivätkä maksa ihan niin paljoa kilohinnaltaan kuin kaupasta ostaen olisivat ;). Hyviltä maistuvat yhtä kaikki.


By filago,  at 2008-09-16

Nyt sitten sain katkaistua tapeiksi myös molemmat risteytysyksilöni, siis ne LemonDrop-RedUganda F1. Maut olivat kahdessa eri versiossa aivan erilaiset.

A-tyyppi oli karmivan metallisen äreä, omasta mielestäni kevyesti RedUgandaa tulisempi. Ja aiheutti kuolausta muissakin kuin itsessäni. Mutta jälkimaku ja fiilis näissä silti ok. Ja siemen iti, kasvattaa nyt ekoja oikeita lehtiäänkin (kutsun sitä nimellä F2 tyyppi A, yllätys ;)). Saa nähdä periytyykö tulisuus.

B-tyyppi taas: Raikas, hyvänmakuinen, ja tulisuus ei eroa LemonDropista mitenkään, ehkä jopa miedompi. Kerrassaan mainioita, mutta satoisuus jää Baccoista vaikka samassa pisteessä useampia kukkia/hedelmiä onkin. Hedelmissä siemeniä paremmin kuin tyyppi A:ssa, mutta en ole vielä koeidättänyt.

Kuvassa on ennen tapiksi katkaisua kerätyt viimeiset hedelmät. Se ryhmä jossa on mukana yksi raaka on tyyppi A, kasa ilman raakaa yksilöä on tyyppi B. Ja välissä RocotoRed valtava sato (syytetään myrskyä siitä ja nautitaan noista vähistä senkin edestä). Isoja nuo Rocotot silti ovat, pienen omenan kokoisia. Mutta vielä noista risteytyshedelmistä: ulkonäöstä ei mielestäni voisi mitenkään arvata kumpi on mieto ja herkullinen ja kumpaa haukkaamalla hammaspaikat höyrystyvät. Vai onko jollakulla joku hyvä nyrkkisääntö ulkonäön suhteen?


By filago,  at 2008-09-16

Tänään keräilin taas myös aika kasan LemonDroppeja, niitä on kuivattuina talvea varten jo mukavasti, ja lisää kypsyy hissuksiin koko ajan. Olen yrittänyt saada satoa talteen porrastetusti, ettei yhtäkkiä ole joka paikka täynnä kuivauspeltejä. Ehkä jotain pitää koettaa laittaa etikkaankin, varsinkin jos chinenset päättävät kypsyä ryminällä, niistä tullee varmaan hyvää hunaja-etikka-liemessä.

Filago, joka on viettänyt erinäisiä tunteja myös Oblivionin uumenissa
#163

Filago

Siirtelin ruukuissa olevat sisään kypsymään silloin..öö.. pari viikkoa sitten, ja kasvit tajusivat idean nopeasti.

Fatalii, joka oli viimeisemmästä päästä Long chocon kanssa mitä tuli kukkimiseen, on nyt saanut joukolla marjojaan kypsäksi. Ostin siemenet simppelisti nimellä Fatalii, mutta näitä on ilmeisesti olemassa eri värimuotoja. Nämä ovat kypsyneet kullankeltaisen ja vaalean oranssin väliin, Fatalii Yellow siis, vaiko Orange?


By filago, at 2008-10-11

Rocopican lukemattomat "kirsikat" ovat hissukseen alkaneet osoittaa sellaista sävyn muutosta vihreydessään, että ehkäpä ne joskus kypsyvätkin.


By filago at 2008-10-11

Nagat, joita minulla on kaksi kasviyksilöä, ovat sopeutuneet talven tuloon vähän huonosti. Pikkunaga sai runko-osansa ja osan oksista ruskettumaan ja pehmenemään, ilmeisesti ulkona oli liian kylmää ja märkää sille. Sisääntuominen sai vioituksen vain leviämään, mutta onneksi melkein koko sato kypsyi myös samantien. Ruskeissa oksissa nopeasti punaisia hedelmiä, jotka pari päivää sitten käytin säilykkeisiin. Viimeisten värinmuutos kun valmistuu, katkaisen kasvin 20 senttiseksi, sen tason alapuolella on vihreitä lehtiä, uutta kasvua ja jopa nuppuja.

Iso naga puolestaan kärsii kirvoista. Siinäkin on kypsyminen edennyt, mutta kasvissa on sen verran estetiikkaa jäljellä, että olen ajatellut, että poimin sitä mukaa kun tulee käytettyä tuoreena, ehkä kuivaan loput, jos kirvat pääsevät voitolle.


By filago, at 2008-10-11

Tämä kuva siis isommasta nagasta, joka sekään ei nyt mikään valtava ole, selvennykseksi. Monilla kun nagat ovat kattoon, tämä on ruukkuineenkin paljon alle metrin korkea.

Red Savinakin on sitten kypsyttänyt melkein järjestään.. kuvasta näkyy kuinka yksi vihreä vielä oksassa sinnittelee, sama tilanne muissakin oksissa, hassusti joku ihan vihreä punaisten keskellä.


By filago, at 2008-10-11

Otin aiheesta ensin sellaisen kuvan jossa yritin saada suurimman osan punaisten joukosta kuvaan näyttämään, että tulihan näitä kuitenkin ihan hyvin. Mutta jotenkin tykkään näistä rajatummista sittenkin enemmän, missä näkee yksittäiset marjat paremmin. Jotenka jatkossakin saatte katsella enimmäkseen oksatasolta otettuja kuvia.

Tässä sitten "väriarvoitus".


By filago, at 2008-10-11

Tämä samainen Golden Habanero teki talvella aivan samanlaisia kalpeita hedelmiä, ja arvelin, että valon vähyys esti kypsymästä kullankeltaisiksi. Maku oli kuitenkin vaaleudesta huomimatta ok, ja arvelin että kesällä saisin eri värisiä. Vielä mitä. Ekat kypsyivät ulkona Hangon auringossa, loput kypsyvät paraikaa sisällä ikkunalla, ja kuten kuvasta näkyy, aivan yhtä totaalisen kalpean keltaisia nämäkin. Kasvin sisarus on Kilossa, jossa kieltäytynyt toistaiseksi muuttamasta kukkia hedelmiksi, joten vertailukohtaa siihen, onko kyseessä yksittäinen "mutaatio" ei ole.

Filago, joka lopultakin tilasi uuden näytönohjaimen oblivionin peluuseen
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Fatalii, joka oli viimeisemmästä päästä Long chocon kanssa mitä tuli kukkimiseen, on nyt saanut joukolla marjojaan kypsäksi. Ostin siemenet simppelisti nimellä Fatalii, mutta näitä on ilmeisesti olemassa eri värimuotoja. Nämä ovat kypsyneet kullankeltaisen ja vaalean oranssin väliin, Fatalii Yellow siis, vaiko Orange?

Perus Fatalii on juuri tuollainen oranssi, ihan kuten perus-Habanerokin. Jos muun värisiä hedelmiä olisi tiedossa, niin silloin se näkyisi nimessä (Yellow Fatalii, Red Fatalii). Tuota voi siis kutsua ihan nimellä "Fatalii". Ovat muuten herkullisen näköisiä!

Filago

Rocopikkuisen marjat ovat nyt joukolla alkaneet muuttua punaisiksi. Reilun kourallisen noita kirsikoita tulen saamaan, nyt kypsinä n. 20, vihreinä vähän vähemmän. Ihan ok kompaktista puskasta. Suunnitelmissa kuivata siemenet ja laittaa ainakin jonkin verran ketjukirjeeseen. Eli jos kiinnostaa mukava kasvi ja taatusti tuoreet siemenet, kannattaa osallistua Kärsäbabarin siemenketjukirjeeseen ;).


By filago at 2008-10-31

Rainforesteista tein viime vkl uunissa täytettyjä makupaloja, sisään seosta jossa oli pekonia ja fetaa. Johti päätökseen laittaa Rainforestia kasvamaan ensi vuonnakin, kyllä ne sen verran käyttökelpoisia tuollaiseen ovat. Sanoisin, että parempia kuin jalapenotyyppiset jopa.

Filago, joka on tehnyt jo aika paljon etikkasäilökettä, mutta vielä vaan kasvarissakin kypsyy lemondroppeja ja rainforesteja
#163

Filago

Eilen illalla säätiedotus uhkaili yöpakkasta koko maahan niin kannoimme Liidelin muovin alta sangot sisälle. No nyt aamulla tiedän jo, että ei se täällä mennytkään vielä pakkasen puolelle, mutta kun tyhjennysvaiva oli nähty niin muovihäkkyrä tuli nyt korjattua talviteloille.

Keväällä epäilin, että "muovihuone" olisi ekan myrskyn jälkeen palasina tai naapurin puolella. Nyt tarkistellessa selvisi, että neljästä ympäristöön/maahan kiinnitysnarusta kolme oli kesän aikana katkennut, samoin kylkien vahvistusnauhoista yksi kulma oli revennyt jonkun myrskyn tempoessa kiinnityksiä. Silti olen iloisen yllättynyt. Ja pienellä korjaamisella saman muovin voi levittää ensi kesäksikin :).

Sankot ovat nyt pojan huoneessa, ja enköhän huonenna tyhjennä ja kompostoi Fresnon ja Aji Cristalin, niiden kun ei tarvitse olla kypsiä ollakseen syömäkelpoisia.

Ekat pari Rocopica-marjaakin on nyt avattu ja maistettu. Hyvänmakuista, ei minkäänlaista kitkeryyttä tai sivumakua, ja tulisuutta kuitenkin ihan tarpeellinen määrä meikäläisen käyttöön. Ja yllättävän mehukasta, jotenkin "epächilimäistä" hedelmänlihaa.

Filago, joka vei taas viime yöksi yövuoroon pojille pussillisen herkkuja, ja Red Savinat maistuivat jauhelihapastojen yms. eväiden mausteena. Muut tuovat vuorollaan pullaa tai keksipaketin, mutta kukaan ei vielä ole valittanut siitä että tuon "vain" tulisia tuoreita luonnontuotteita ;)
#163

chilifellow

Obrigado, por va vor!  8)

Hienoa Filago, näin sitä kierrätetään hyvää. Siiduja jakoon.

Ja hei! Muistetaan arvostaa näitä Etelä-Amerikan ihmeitä. Kiittäkäämme kotimaisia "velikultia" pioneerityöstä. :twisted:

Vastauksia:

Jep, siemenalkuperä on fatalii.net  
Siidujen väri oli tummanmusta (hyvin kuivia ja itämiskyky kohtalainen).

t. "Kylmästä kärsinyt, vilunen planttu, joka sai hyviä neuvoja Mr. F:ltä"  :P
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Filago

Tänään Lanceolatum itämään kivivillaan, ja hyvässä seurassa: punainen Locato vieruskaveriksi. Pieni musta ja iso musta.

Kunhan itävät laitan sit kuvia, en ennen.

Filago, jonka kämppä ei näemmä tyhjenekään kasveista vaikka sankokasvit ovatkin matkalla kompostiin..

ps. ja Chilifellow: mitenkäs kasvillesi kävi, elpyikö? Nuo rocopiccuisen siemenet on nyt julistettu kuiviksi ja matkustuskelpoisiksi, meinasin tosin laittaa tuohon samaan idätyssettiin mukaan niistäkin jonkun, että näkee mitenkä ovat lähteäkseen, niin tietää paremmin tarvitaanko yhteen onnistuneeseen yksi vai kymmenen
#163

Filago

Olkapää Lancessa näkyvillä.

Olin viime viikonloppuna Tallinnassa ja sattuneesta syystä reissu hiukan venähti. Tuli tutuksi vaikeissa lumiolosuhteissa ihmetöitä tekevät taksikuskit ja terminaalissa tunteja ( viivästys oli lopulta n. 8 tuntia) aivan rauhallisena pysynyt ihmisjoukko. Sekä lopulta laivan päästyä vaihtamaan asiakkaita, reippaina ja hymyilevinä ilmaista ruokaa tarjoilevat henkilökunnan jäsenet. Silti hiukan väsytti, kun keikkuminen lopulta hiljeni ja pääsi Helsingin kamaralle lumiseen aamuyöhön etsimään autoa kinoksista.

Mutta siksipä en nyt tiedä tarkkaa päivää, jossa mustasta alkanut tulla valkoista..perjantaina ei vielä näkynyt mitään kun vilkutin hyvästit idätyslaatikolle, tänään jo selvä kaari. Veikkaan lauantaita siis, eli silloin itämisen alkamiseen vain 15 vrk. Lanceolatumille se on kai naurettavan nopeaa? Naurettavan ohut ja pieni on kyllä itukin, mutta reippaan näköinen. Eihän sitä niin pienestä siemenestä voi millin paksuista puskeakaan... tuo on varmaankin puolet normaalista paksuudesta ja juuren osalta jo pulloharjavaiheessa.

Mikäli jotakuta kiinnostaa olosuhteet, niin ovat olleet akvaarion lampun päällä, jossa ajastus. ( = päivä 28-29, yö 20-21 astetta) Samaan syssyyn idätetyt Locato "Long Redit" ovat jo "isoja": ensimmäinen jo avannut sirkkalehtensä ja toinen kaarella jossa jo lehdet näkyvät, putkahtaa ulos siemenestä hetkenä minä hyvänsä. Toisen pidän itse, toinen menee kaverille. Limon ( Chinense) siemeniä ( kiitos NaokiSoma) laitoin vain yhden, vähän myöhemmin, ikäänkuin esittämään helpommin itävää ja sitähän se oli.. laitettu vasta n viikko sitten, ja juuri suoristaa sirkkalehtiään päästyään valon ääreen nyt hänkin.

Rocopicat, nekin myöhemmin laitettuja, useita, eivät näytä menevän huonoksi, mutta eivät kyllä esitä itämistäkään. En oikein tajua mikä niissä siemenissä voisi olla vikana. Kasvi tuli minulle sirkkataimena, joka oli idätetty Fataliin siemenistä, väri kuulemma musta/tummanruskea, eli pitäisi sen suhteen olla "puhdasrotuinen". Kasvi näyttää niin Rocopicalta kuin olla ja voi. Kukkimisvaiheessa ainut lähimaillakaan ollut sukulainen oli RedRocoto, ja sillä on vielä mustemmat siemenet. Marjat on kerätty varmasti kypsinä, tässä juuri uusimmat otin vasta kun jo hiukan kurtistumassa. Vaan: siemenet ovat ruskeita, eivät mustia. Ja nyt ollut useampi kappale jo yli viikon itämässä. Blondi on huono odottamaan...

Mutta koitan nyt olla iloinen syntymässä olevasta Lance-taimesta ja siitä että maa jalkojen alla ei keinu ;).

Filago
#163

wille

Onnittelut Lancesta! Mulla ollut ainakin melko nopeakasvuinen kaveri. Viikonloppuna sain emokasvista otetun juurrutustestin voittajapistokkaan multiin. Pari päivää mökötti, kunnes ryhdistäytyi. Mainio ja kaunis rönsyilevä chilipusikko!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

timppa

Itsellänikin lancet itivät hyvin nopeasti, noin parissa viikossa. Idätysboksissa oli muitakin villilajikkeita, ja nyt on kulunut kuukausi, eikä mikään muu ole vielä itänyt. Lancet ovat siis ilmeisen nopeita itämään.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

wille

Mulla kesti kyllä Lancellakin toi itäminen hyvän tovin. Lähemmäs kuukauden päivät, muistaakseni. Tosin, eipä tuo kuukausi taida vielä olla edes pitkä aika, kun villit lajit kyseessä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

MasaT

Ei ole omat locatot ja lanceolatumit vielä itäneet vaikka on samoista siemenistä. Taitaa olla vähän kasvattajastakin kiinni. :wink:
Hyvältä näyttää. :)