Filagokin kasvattaa jotain, varoitus mukana isoja kuvia

Aloittaja Filago, syyskuu 28, 2007, 22:15:10 ip

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Jep. Mä en ole kasveihin niin perehtynyt, mutta eläinesimerkillä se menee jossain tapauksessa niin, että F1 jälkeläisiä tulee kyllä ja ne ovat isoja ja reippaita ja ja ja. Siis tyyliin hevosen ja aasin jälkeläiset muulit ovat hienoja juhtia, mutta jos haluaa uuden muulin pitää aloittaa taas hevosesta ja aasista...

Tässä tapauksessa siis tämä nyt kasvava kasvi on se muuli, joka on siis saatu aikaan, mutta voipi olla, että se ei enää pystykään lisääntymään, ts. hedelmiä ei tule tai niissä ei ole siemeniä tai siemenet eivät idä.

Eli kuten Chilivaari ehdotti, jos yksilöni on muuten maukas, ainoa varma keino on ottaa pistokkaita.

Niin kasveissa on se hyvä puoli, että tosiaankin voi ottaa pistokkaita. Muuleista se taitaa olla vähän hankalampaa  :lol:.

Filago

No niin, nyt on kaikenlaisia kuvia tuossa kasa.

Ensimmäisenä Rocopican terveiset Chilifellow'lle, nyt on täälläkin alkanut ilmaantua nupun alkuja, sinne ja tänne ja joka puolelle. Kuvaaminen vain oli hiukan vaikeaa, kun kasvi asuu nykyään pihalla ja heiluu tuulessa.


By filago at 2008-06-19

Sitten Willen päiväkirjassa olikin jo kuva karvaisesta Long Choco Habastani, ja hän epäili josko omansa olisi sittenkin Fresno. Aika lailla samaa näköä meikäläisen Fresnon ja hänen Long Suklaatin välillä onkin, laitetaanpa tähän tuore kuuluminen omastani. Tolppa kuvassa on tasan metrinen tukikeppi, josta tosin iso osa katoaa sankon uumeniin, eli kasvin eri suuntiin sojottavat haarat ovat n. 70 cm korkeudessa ja tulossa oleva sato on toinen, ekat syötiin pari viikkoa sitten täytettyinä, hyviä olivat.


By filago, at 2008-06-19

Sitten toinen pitkään pimennossa ollut kasvi: Aji Cristalini oli katkaisun uhan alla, teki yhden palon, sai kasvattaa sen kypsäksi, ja koki sitten typistyksen, sakset heiluivat niin että jäljelle jäi vain paljasta vartta hiukkasen. Mutta ei niin rohkeaa katkaisua, etteikö uutta versoisi. Ja jos Fresnon uudet raakileet maastoutuivatkin hyvin, Aji Cristalin onnistuvat huonommin herkullisen värinsä takia. Kasvi on ulkoillut ja kestänyt uusine lehtineen hyvin tuulta ja aurinkoa ihan takapihalla suojaamattomana, tosin aluksi totutellen, ja edelleen yöt keittiössä PI 260560 kaverina, joka muuten punastuttaa satoaan parin palon päivävauhtia, taidetaan saada vielä uudetkin sadot jos ei kesä liian äkkiä lopu.


By filago,  at 2008-06-19

Sitten muovin alla asuviin:

Toisaalla foorumia pohdittiin Red Savinan lehtiongelmia ja putoavia kukkia. Mulla alalehdet on järkyttäviä, keltaisia, ruskeita ja reikäisiä, (ulkoilu on kovaa), mutta nuput on alkaneet nyt pysyä. Suurin raakile on jo parisenttinen, josta en saanut kunnon kuvaa, mutta myös tuosta nuppujen keskeltä voi tarkka bongata yhden joka ei olekaan enää nuppu vaan exnuppu... Tässä harrastuksen vaiheessa se että puskassa on 5-> raakiletta lasketaan jo tajunnan räjäyttäväksi menestykseksi, kun ekaa kertaa kasvattamassa Chinensejä.


By filago at 2008-06-19

Myös Nagassa on alkanut lopultakin kukat pysyä ja muutama eka alku jo siellä täällä näkyykin. Jee. (Kuin myös Cumarissa, n 5 raakiletta siinäkin mutta pieniä). Kuva kuitenkin Nagasta, onhan se sentään Naga ;).


By filago at 2008-06-19

Rocotossa noita alkuja on myös siellä täällä, ja hauska ilmiö on minusta se, että raakileet tummuvat auringon valossa. Tulee jotenkin oliivit mieleen ;).


By filago, at 2008-06-19

Ja eiköhän tässä nyt jo liikaakin kuveja. Hanko hiljenee juhannuksen viettoon ja jatkaa kasvien äärellä meditoimista. Sikäli kuin kykenee, turistien vandalisoinnin ja möykän keskellä.

Filago, joka katseli kanssa tänään kaupoilla nättejä ruukkuja.. järki kuitenkin voitti.. olisvat olleet a kalliita koko kasviporukalle hankittuna b raskaita siirrellä
#163

chilifellow

:lol:

Kauniilta näyttää se Rocopica.

Kannoin omani 2 vkoa sitten takapihalle puolvarjoon. Jo rupes kasvamaan.  
Ties vaikka Hanko-Kerava yhteys toimii paremmin ulkosalla sisarusten välillä? Entäs tamperelainen, Xbow?

:roll:

- chilifellow -
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Xbow

Lainaus käyttäjältä: "chilifellow"
Ties vaikka Hanko-Kerava yhteys toimii paremmin ulkosalla sisarusten välillä? Entäs tamperelainen, Xbow?


Tässä arvuutellaan, että milloin ensimmäiset kukat lähtisivät chiliytymään. Tuplaharson alla majailee, eteläparvekkeella. Isohko kasvi. Jotain uusia kuvia löytyypi päiväkirjasta. Valitettavasti chilisuoja nyt estää saamasta kunnollista kuvaa koko kasvista. Ehkä joku 150cm mittaa kasvilla.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Filago

Poimin pari palkoa nyt raakana, kun ajattelin että se ehkä antais potkua uusien tekemiseen. Ja pitihän sitä maistaakin.


By filago, at 2008-06-30

Mausta voisi sanoa että Aji Cristal oli yllättävän mieto verrattuna aikaisempaan punaisena nautittuun, mutta todella hyvän makuista leivän päälle suikaloitavaksi. Ja kaunis palko, suorastaan vaati upottamaan hampaat ja rouskaisemaan.

Aji Benitoa en ole ennen maistanut minkään värisenä, ja jotenkin odotin, että se olisi miedohkoa (herneen makuista?) noinkin raakana. No olinpa väärässä, makua oli ihan hyvin, meni juustovoileivällä, muttei yhtään niin keposesti kuin Aji Cristal. Silti raikas maku.

Nuo Beniton palot eivät ole ihan Naokisoman kertoman 4x2 cm kokoisia, ainakin ekat n. kymmenkunta molemmissa puskissa on tuota kokoa eli noin 7x4 cm kuten kuvassa, jotkut pitempiäkin mutta sitten vastaavasti laihempia. Myöhemmät alut luultavasti jäävät pienemmiksi, eivät ole ainakaan tähän mennessä samaa tahtia turvonneet. Mutta iloisesti yllätyin siitä kuinka paljon syömistä noista tulee, tottakai yksi iso nyrkin täyttävä on mukavampi kuin kymmenen pientä oksilla.

Osittain tein tämän makutestin siksikin, että kun palot näyttävät kasvavan kokoa todella hyvin, ja olen poikkeuksellisesti antanut kastelulannoitetta ihan reippaasti, ts. melkein ohjeen mukaan, niin halusin tarkistaa, ettei makuun ole pesiytynyt nokkosmaista maanläheisyyttä. Mutta se pelko oli siis turha.

Filago, jolla on nyt lopulta Rainforest aloittanut hurjan kukinnan pihalla, muutaman raakileenkin jo bongasin.. *miettii jo täytteitä

ps. aloittelijana sitä on tyytyväinen jo siitä että pääsee maistelemaan eri lajikkeita, realistina ei odotakaan mahtisatoja ilman kasvaria ja vesiviljelytsydeemejä sun muita.. mutta tuohon Nutriforten lannoitteeseen olen nyt kuitenkin ollut tyytyväinen
#163

chilifellow

Joo, mäkin malttamattomana venaan niitä muutamaa hetelmää. Makunautintoa odotellaan baccoista, parista pubista ja chinensistä.

Eniten kuolaan Rocopican suuntaan, ja pelonsekaisena NagaMorria.  :twisted:

Mukavaa puhaa tää bonchailu. Iso käsi Fataliin Jukalle!  :D  

Ei se sadon määrä ole huikea, vaan plattujen kauneus.
Mites se menikään:"...anna kasvien kasvattaa sinua..."?  

- chilifellow -
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Nuo Beniton palot eivät ole ihan Naokisoman kertoman 4x2 cm kokoisia, ainakin ekat n. kymmenkunta molemmissa puskissa on tuota kokoa eli noin 7x4 cm kuten kuvassa, jotkut pitempiäkin mutta sitten vastaavasti laihempia. Myöhemmät alut luultavasti jäävät pienemmiksi, eivät ole ainakaan tähän mennessä samaa tahtia turvonneet. Mutta iloisesti yllätyin siitä kuinka paljon syömistä noista tulee, tottakai yksi iso nyrkin täyttävä on mukavampi kuin kymmenen pientä oksilla.

Tuntui tutulta, joten selasin päiväkirjaani taaksepäin ja sieltähän se löytyi...
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 16.11.2007"Nyt kiinnitin huomiota Aji Benitoni hassuun käyttäytymiseen.

Keväällä vielä sisällä kukkineet hedelmät olivat tyypillisen kartion mallisia. Ulkona kukkineista hedelmistä tuli pitkulaisia (kuten kuvassa kypsät), mutta nyt sisälle taas päästyään kaikista kukista tulee jälleen kartion mallisia hedelmiä :?. Mistä ihmeestä tässä oikein on kyse?!?

Eli itsellänikin on ollut noita pitkulaisia, joita ilmeisesti tullee reilussa valossa.

Filago

Hessi laittoi omaan päiväkirjaansa tummuneita palkoja, niin kävinpä minäkin kameran kanssa pihalla. Aika moni laji tuntuu reagoivan tuolla teoriassa suojassa eli Lidlin yksinkertaisen muovinkin alla aurinkoon, ja omaa luokkaansa on oikeasti paistettakin saanut Red Rocoto.


By filago, at 2008-07-03

Tuo suurin hedelmä on jo aika iso ja kädessä hätkähdyttävän painava, ja kasvanut kokoa jatkuvasti hurjasta luonnossa lähes mustasta väristään huolimatta. Yhteensä pikkuisessa puskassa on raakileita tällä hetkellä 6 kpl, ja kukkiminen jatkuu.

Kuten Hessilläkin, Lemon Dropit ovat innokkaita ruskistumaan. Hyvin huomaa että nyt on ollut pari pilvisempää päivää ja uusi kasvu vaaleampaa. Suurimmat palot kasvissa ovat kauttaaltaan ruskeita, eli seuraavaksi toivon mukaan alkavat kellastua?


By filago, at 2008-07-03

Myös toinen lopullisesti keltaista väriä kehittävä laji tummuu.. Cumari o passarinhon pienet palon alut tässä hiukan huonolaatuisessa kuvassa.


By filago at 2008-07-03

Ja kun Hessin ketjussa mainittiin, että tummuneet palot kasvavat yleensä maukkaiksi ja tulisiksi.. niin mitäs sanotte tästä ;). Myös Nagan aurinkoon kurkottelevat hedelmät osaavat tummumisen, lehtien alla suojassa sen sijaan vihertävät vain.


By filago at 2008-07-03

Ja vaikka teema olikin tänään hedelmien tummuminen, niin Chilifellow'lle päivitys myös, Rocopican nuput suurenavat hissuksiin.


By filago at 2008-07-03

Siinähän sitä tärkeimmät taas. Aji Benito osoitti kykenevänsä punastumaan irti leikattuna. Puskassa kaikki edelleen vihreitä.

Minulla alkanut kypsyä ajatus että ensi vuonna keskitytään kylvöksissä Annuumeista Fresnoon ja Baccoista isoja hedelmiä tekeviin. Onhan se ylellistä kun yhdestä hedelmästä saa viipaloitua koko leivänpäällisen. Vanhoista kasveista ainakin Chinenset saavat jatkaa talven yli, ja Rocopica.

Ja Yatsufusakin pitänee koetalvettaa, jos se olisi yhtä tasainen sadontuottaja ympäri vuoden ilman lisävaloa kuin vanhat sukupolvi n Annuumit, niin se saisi korvata ne.. maku on hyvä ja tulisuus sopiva. Ja kasvi kivan näköinen. Klusteroiminen jatkunut nyt pihallakin, nopea kierto, tää taitaa olla n. kolmas sato mikä kehittymässä samaan latvaan. Kokoahan se ei pääse kasvamaan ( korkeus alle 30 cm) kun koko ajan tekee hedelmää, mutta hyvä näin.


By filago, at 2008-07-03

Filago, jonka loma lähtenyt kivasti käyntiin tiluksien kiihkeää elämää seuratessa.. Ihmetyksen, ilon ja harmin aiheita piisaa: mm. leppäkertun toukkien väsymätön partiointi, kirvojen armeijat ja golden habaneron ruukussa asuvat äksyt keltaiset murkut, jotka eivät laske mustia murkkuja kirvoineen lähellekään kasviaan (omia kirvoja niillä ei tunnu olevan, vaikka jostain luin että olisivat hyvinkin kovia kirvafarmareita... no ainakin so far Golden Haba ainut koko pihalla, jossa ei ole muuta elämää kuin muutama keltiäinen ravaamassa jokaisella lehdellä)
#163

Filago

Aika massiivinen kaveri löytyi kirmailemasta pihalta tänään.


By filago at 2008-07-08

Pikaisella googlauksella määritimme sarvikuonokkaaksi, vaikeahkoa erehtyä kun oli tuo sarvi.. plus mieletön koko, harmillisesti ei tajuttu laittaa malliksi viereen tulitikkua (otus oli suunnilleen sen hypoteettisen tikun mittainen).

Filago, jolla on kohta edessä viikon reissu, ja kastelija chileille kerran reissun aikana.. toivottavasti riittää
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Filago, jolla on kohta edessä viikon reissu, ja kastelija chileille kerran reissun aikana.. toivottavasti riittää

Näillä keleillä ihan varmasti riittää... Itse en ole kastellut ainoatakaan kasvia kohta viikkoon, mutta onkohan tuo nyt ihmekään kun päivän ylimmät lämmöt ovat 8-12 asteen välillä. Tosin siellä etelärannikolla saattaa olla hivenen lämpimämpää ja kenties aurinkokin on näyttäytynyt.

NaokiSoma, joka on odotellut että saisi aloitettua maalausurakkaa... epätoivoisena mietin tuleekohan enää maalaussäitä tälle kesälle. Maalipurkin kyljessä lukee, että vuorokauden alimman lämpötilan pitäisi olla yli 5 astetta kosteuden alle 80%. Ensimmäinen ehto täyttyy nipinnapin (nytkin 6.9 astetta), mutta kosteusmittari on kyllä kokoajan tapissa. Ja kun aurinko ei paista, niin milloin tuo seinä edes pääsisi kuivumaan.

Filago

Chilit selvisivät hienosti viikon poissaolosta, mutta kastelija kävi kahdesti sisällä ja kerran ulkona.. en uskaltanut riskeerata tomaattien takia, että ei olisi ollenkaan käyty kun ei säistä tiennyt. Orkideat oli kasteltu turhankin tehokkaasti vaikka nimenomaan mainitsin että vain tomaatit ja chilejä jos ihan kuivia. Ja jotkut chilit uivat, tomaatit vähän kärsineet kuivuudesta, eli tasan ei mene kuivuuskeston lahjat..

Mutta silti tappioilta vältyttiin ja ekat kypsät Aji Benitot päästiin nautiskelemaan oikein korkittuneina.. ihme sinänsä, luulin että vaan jalapenot  tekee halkeamia sillai selkeesti ja paljon? No hyviä kuitenkin olivat, sitruunainen maku, sopi hyvin paellaan.

Kirvat olivat vallanneet aika pahasti kaikki risteytykseni, eli Lemon Drop X Red Uganda F1 molemmat yksilöt kukat täynnä kirvoja, ja DutchHabaF4 koko yläosa kauttaaltaan kirvamassan peitossa. Sisällä kun ei ole leppiksiä. Mutta silti en tajua miksi juuri nuo risteytykset niiiin makeita niille, vieressä aji benitot hädin tuskin koskettuina. Suihkuun vein sitten koko ikkunallisen, ei se tapa mutta vähentää.

Kuvia kunhan jaksan.. huomenna eka työpäivä loman jälkeen, argh,..

Filago, joka maisteli laivalla "chili-tomaatti-salsaa (huom. tulinen)", josta voisi sanoa, että chiliä oli ehkä uhrattu yksi podi litran annokseen.. tai sinnepäin.. tulista se ei ollut
#163

Herra 47

huomasin samaa korkkautumista red savinassa... Jotka oli kyllä sitten aika lailla tujua tavaraa...  :twisted:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

wille

Täälläkin bongattu korkkautumista Orange Habanerossa, joista ensimmäiset kypsyivät loistavassa pikkurillin pään koossa...  8)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "wille"... kypsyivät loistavassa pikkurillin pään koossa...  8)

Tuota tapahtuu näinä kylminä päivinä. Habaneroista keräsin kymmeniä kääpiöityneitä roskiin, kun maku ruoassa oli poikkeuksellisen karvas. Jopa uskollinen sadon tuottaja Inca Red Drop pienensi kokoa noin puoleen kesäkuussa, mutta se ei vaikuttanut makuun.

Rince

Minä luulin että vain Jalapeno korkkautuu, mutta nyt yksi minunkin Dutch/Espanola näyttää korkkautuvan. Tapahtuuko sitä siis monellakin/kaikilla lajikkeilla?

Filago

Lainaus käyttäjältä: "chilifellow"
Eniten kuolaan Rocopican suuntaan, ja pelonsekaisena NagaMorria.  :twisted:


- chilifellow -


No niitähän täälläkin nyt pääsee seuraamaan.

Jotkut noista nagoista tekee tommosta "skorpionihäntää", aika pelottavan näköistä.


By filago at 2008-07-23

Ja Rocopican tuoreet kuulumiset:


By filago, at 2008-07-23

Ei mahdu enää kerralla kuvaan niin, että erottaisi yksityiskohtia, jotenkin levinnyt vaakasuunnassa epämääräisinä huiskaleina. Siksi vain yksityiskohtakuva. Nätti silti, paljon kukkasia joka puolella. Toivottavasti kohta marjojakin.

Filago, joka teki tänään kastiketta neljällä eri lajikkeella makuna, toimi hyvin sekaisin miedot ja vahvemmat
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Aika massiivinen kaveri löytyi kirmailemasta pihalta tänään.
-------
Pikaisella googlauksella määritimme sarvikuonokkaaksi.

Kappas, samanlainen pyöriskeli eilen meidän pihalla. En ole ennen nähnyt, mutta hyönteistutkijat sanovat, että ne ovat lisääntymässä. Sopiihan noita. Pikkumiehelle (6v) oli elämys pidellä kädellään kuopivaa kuonokasta. Muistanee ikänsä. Hänen isänsä harrasti pienenä ötököitä ja suuri haave oli löytää joskus sarvikuonokas, sellainen kuin ötökkäkirjan kannessa oli. Haaveetkin voivat joskus toteutua.  :lol:

Lainaus käyttäjältä: "Filago"... Filago, joka teki tänään kastiketta neljällä eri lajikkeella makuna, toimi hyvin sekaisin miedot ja vahvemmat

Eikös ole mainio ominaisuus? Chilit eivät välttämättä peitä alleen muita makuja.

Filago

Rocopican marjat on alkaneet muistuttaa elävästi tummanvihreitä puolukoita ;). Kuinkahan valtavia niistä tuleekaan?

Ja voi ilon päivää, Fatalii, joka taannoin aloitti viimeinkin kukinnan, on aloittamassa ainaskin yhtä palkoa. Se olikin viimeinen Chinenseistä raakilevaiheeseen, kun Long Choco Haba ehti sittenkin ensin ja jopa usealla alulla. ( Muita jo sadonneita tai raakilevaiheessa olevia Chinensejähän mulla oli viä Golden Haba, White Bullet Haba, Red Savina, Naga M., Cumari o Passarinho ja Numex Suave Orange.)

Eli nyt on saatu kaikista itäneistä vähintään raakileet työn alle, kyllä tämä tästä. Seuraavaksi pitää sitten tilastoida koska on kaikkia maistettu kypsinä. Se voikin viedä vielä vähän aikaa.

Filago, joka on vienyt viime aikoina työpaikalle maisteltavaksi mm. Aji Benitoja ja Short Yellow Tabascoja. Hyvin käyvät kaupaksi mikron vieressä suikaleina ruokiin, ja rohkeimmat napostelee sellaisenaan.
#163

chilifellow

Mulla rupes Rocopica availee kukkia vähän jo eilen ja Yellow Fataliikin puskee nuppua parastaikaa (1.x oli joulun aikaa, ja ne nuput putos pikkuhiljaa ennen vappua).

Idätin RainForestia, miltähän maistuu?

:roll:
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Filago

Tuskin niillä rocopica veljeksillä on kovinkaan kosmista yhteyttä ;). Täällä tippuu osa kukista ja aluista kuten kuvasta huomaa, mutta osa on jo ihan asiallisina pallukoina, kuten kuvasta myös näkyy :).


By filago, at 2008-07-31

Filago, joka ei sitten osannut ottaa Long Chocon hedelmän aluista tarkkaa kuvaa.. no onneks ne suurenee koko ajan ;)

ps. eikös tää PI441551 ole sekin vähän joulukellon muotoinen.. tästäkin pitäisi tulla kirkkaan punainen, odotan innolla


By filago, at 2008-07-31
#163