tammikuu 09, 2025, 11:45:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Hombre

Puuaineksista tuo kitkeryys johtuu. Koivu nimenomaan ei ole savustukseen sopivaa, eikä havupuutkaan. Hedelmäpuut, leppä, tammi, vaahtera ovat enimmäkseen sopivia. Havupuista voi käyttää katajaa (sitäkään en ehkä laittaisi, kuin silloin tällöin väliin). Mutta jos savustetaan chiliä pelkästään, voi tehdä enemmän kokeiluja savuntuottajan suhteen. Savuchili kun on mauste, niin se ei ole aivan niin tarkka erilaisten makuvivahteiden suhteen.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

gurgo

Mites onko kukaan savustanut koristeomenapuulla chilejä tai jotain muuta? Vai onko joku syy miksi tällä ei voisi savustaa? Satuin juuri kaatamaan pihalta yhden koristeomenapuun ja nyt voisi tehdä muutaman vuoden savustus lastut/palat tuosta.

tonttu

Ehdottomasti pitää ainakin kokeilla :-) Veikkaisin, että tulee erittäin hyvä. Itte karsin vanhaa omenapuuta ja toimi erittäin hyvin possun ja kalan kanssa.

gurgo

Lainaus käyttäjältä: tonttu - kesäkuu 27, 2010, 14:23:19 ip
Ehdottomasti pitää ainakin kokeilla :-) Veikkaisin, että tulee erittäin hyvä. Itte karsin vanhaa omenapuuta ja toimi erittäin hyvin possun ja kalan kanssa.


Juu pitää kokeilla, eka vaikka pienempi määrä ettei pilaa isoa satsia. Ajattelin vaan että tuleeko koristepuusta kitkerämpää savua tjsp.

gurgo

Nyt on otettu talteen muutama metri koristeomenapuuta, jos sillä kokeilisi savustella chilejä ja jotain muutakin. Tuossa muutama viikko sitten karsittiin oksia puusta, jota epäilemme kirsikkapuuksi ja pitihän sitä käydä keräämässä nämäkin oksat talteen tulevia savustuksia varten. Onhan sitä kirsikkabriketeillä tullut savusteltua chilejä mutta, oksia karsiessa ei edes käynyt mielessä savustukset ja tuli vietyä oksat tontinnurkalle polttamista odottamaan.

Hombre

Minulla on seuraavaa savustusprojektia varten odottamassa Kriikunaa, omenapuuta, kirsikkapuuta ja tammeakin on vielä jäljellä. Hyvin toimii kaikki.
Muistaa vaan, ettei tee kiekkoja moottorisahalla...
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

gurgo

Lainaus käyttäjältä: Hombre - kesäkuu 27, 2010, 20:58:12 ip
Minulla on seuraavaa savustusprojektia varten odottamassa Kriikunaa, omenapuuta, kirsikkapuuta ja tammeakin on vielä jäljellä. Hyvin toimii kaikki.
Muistaa vaan, ettei tee kiekkoja moottorisahalla...


Pyh, noita käsin jaksa sahata ja teräketjuöljy tuo pikantin maun ;). Jotkut maustaa savustuskiekot whiskillä tai punaviinillä äijien äijä moottoriöljyllä sanon mä! Tammea ei ole tullut kokeiltua savustuksessa, joten pitääpäs ottaa sitäkin talteen tosta pinosta. Toisaalta kohta sitä olisi reilusti kun kaadetaan jossain vaiheessa koko puu.

Kaltsu

Eilen oli asiakas kaatanut pihaltaan omenapuun. Olin heti kärppänä tonkimassa puukasaa ja nappasin siitä reilun metrin kangen autonperään. :) Tarkoitus olisi siitä vuolla lastuja ja laittaa niitä folion sisään. Ajattelin käyttää siten kaikenlaiseen grillaukseen antamaan makua. Eikös tuo omenapuu toimi kuitenkin kohtuu hyvin aromin antajana?
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

tonttu

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - heinäkuu 07, 2010, 22:16:30 ip
Eilen oli asiakas kaatanut pihaltaan omenapuun. Olin heti kärppänä tonkimassa puukasaa ja nappasin siitä reilun metrin kangen autonperään. :) Tarkoitus olisi siitä vuolla lastuja ja laittaa niitä folion sisään. Ajattelin käyttää siten kaikenlaiseen grillaukseen antamaan makua. Eikös tuo omenapuu toimi kuitenkin kohtuu hyvin aromin antajana?


Toimii!

masaiman

Kaverin porukat piti aikoinaan vuoskaudet kalansavustamoa. Käyttivät moottorisahassa jolla tekivät savustuspurua, teräöljyn asemasta ruokaöljyä. Toimii tasan yhtä hyvin. Sahan tosin täytyy ymmärrettävästä syystä olla omistettu ko. toimenpiteelle eikä näinollen voi sisältää edes jäämiä teräöljystä...

masaiman

Onkos kellään kokemusta tollasesta rosterisesta kalansavustuspöntöstä chilin savustamisessa?
Tänään tuli Jannelta chilikaupasta paketti jossa mm. Bradleyn omena- ja mesquitekiekkoja.
Huvikseni kokeilin moottoripyörän huoltopukin ja nestekaasukeittimen avulla kuinka kauan saan yhdestä kiekosta savua. Tuloksena n. puolisen tuntia.
Laitoin pönttöön kokeeksi makkaran saadakseni jotain tuloksia. Kuori oli pirun kitkerää,mutta mangara itsessään hiton hyvää, joskin vain hieman lämmin, mikä tosin lienee chilin savustamisessa pelkästään etu...

Nyt seuraakin kysymys: kuinka kauan tuollaisella setupilla pitäisi Jalapenoja savustaa saadakseen maukasta jauhetta talveksi?

san2

Ei haulla ainakaan löytynyt mitään savustuspusseista, luulin että joku olisi joskus ihmetelly samaa. Miten nämä siis toimisivat chileille?

PP

Lainaus käyttäjältä: san2 - helmikuu 12, 2011, 11:32:14 ap
Ei haulla ainakaan löytynyt mitään savustuspusseista, luulin että joku olisi joskus ihmetelly samaa. Miten nämä siis toimisivat chileille?


Savustuspussit on tarkoitettu nopeaan lämminsavustukseen kalalle yms. mutta chilit vaatiin useamman tunnin savustusajan saadakseen riittävästi savun makua. Pussilla saa varmaan täytettyihin chileihin tms. kivan lisämaun mutta esim. savuchilijauheeseen ei riitä.

masaiman

Lainaus käyttäjältä: san2 - helmikuu 12, 2011, 11:32:14 ap
Ei haulla ainakaan löytynyt mitään savustuspusseista, luulin että joku olisi joskus ihmetelly samaa. Miten nämä siis toimisivat chileille?


ei toimi ollenkaan. Saat ehkä pikkuisen kitkeryyttä pintaan mutta varsinaisesta savustuksesta ei voida puhua. Ainakin tolla meikäläisen savustimella saa käryttää vuorokauden että saa kunnon maut. Jossain pussissa olis siinä vaiheessa jäljellä muutama pikimusta risu...

hessi

Koittakaa muistaa, että chilit kuuluu kylmäsavustaa !
pienellä savulla kylmässä ja pitkään !
Ei lämminsavulla saa kuin kitkerää kuivaa palanutta bodia !

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

chilihardhead.fi

Kyllä ne chilitkin voi lämminsavustaa ruuaksi, ja hyvää tulee. ;D
Säilytykseen kylmäsavu.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

hessi

no se onkin aivan eri asia :)
mutta ei ne kovin herkuiksi kyllä tule,
tai riippuu siitä savustus ajasta paljon :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

RySky

Sopiiko Bradleyn kiekot Savusampoon..? Pihalla ois kyllä omppua, kirsikkaa ja luumua, mutta ehtineekö kuivaa riittävän nopeasti..
#1592

masaiman

Mä ainakin sunnittelin ensi kesänä käyttää sampoa noiden kiekkojen kanssa, mut ajattelin että pitäisi varmaan pokata pellistä jonkinsortin lasta/kippo nostokahvalla siihen vastuksen päälle ettei tuhkautuvan kiekon palaset pääse sinne vastuksen alle. Täytyy testailla ettei käy liian kuumana. Rakentaa vaikka tarvittaessa jonkinlaisen tehonsäätimen eteen.

chilihardhead.fi

Sanoisin ettei kannata laittaa mitään ylimääräistä kippoa väliin, ainakin omassa alkuperäisessä sammossa kyteminen ei toimisi oikein silloin.
Helppohan se on kipata tuhkat ja jämät pois kiekkoa vaihtaessa, mutta alta voisi pellin riipaista pois ja laittaa sen jonkun vesitölkin päälle, jolloin kitkerämmät jämäsavut jäisi pois, kun loppu kiekko tipahtaisi tölkkiin.

Toimiikos Bradleyssä tavalliset puukiekot?
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin