tammikuu 08, 2025, 21:38:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kotimakkara

Aloittaja arse, tammikuu 28, 2008, 19:05:04 ip

« edellinen - seuraava »

Riiviö

Kyllä makkaratalkoot on parasta mitä voi tehdä housut jalassa ;D
  Siis juuri tuo iso taikina josta maustellaan ja höystellään kolme-neljä erää erilaisia makkaroita on tosi hyvä setti, ja kun kaikki maistaa neljää makkaraa niin päivän lihantarve tulee kyllä tyydytettyä...
  Meillä tehtiin myös ryynimakkaraa viimeksi, keitin kokonaisia ohraryynejä al dente-kypsäksi ja sekaan vaan. Suolan määrä on hyvä laskea kiloa kohti, jotta saa sopivan suolaisia makkaroita...
  Raakaa sipulia ei kannata laittaa pakastettaviin vain höyryttämällä esikypsennettyihin makkaroihin, aiheuttaa kitkerän maun...
   
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Tepi

tänään sitten oli suuri päivä  :P...eli makkarantekoa osa 1. Tällä hetkellä olo on täysi mutta onnellinen.

Tarkempaa reportaasi löytyy täältä:
http://paahtaja.vuodatus.net/
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Hapa_Nero

No nyt kun silejä saa noukkia puskista lähes päivittäin, niin kovasti ovat alkaneet omat chorizot kiinnostamaan. Kun ei kokemusta ole, niin eipä ole koneitakaan ja niistä pitäisi varmaan aloittaa.

Mitäpä ovat makkaramestarit mieltä, mahtaisikohan tällaisella http://www.hometek.fi/index.php?id=tuotteet&product_act=show_product&product_id=899 myllyllä päästä mukavasti alkuun?

Tepi

Lainaus käyttäjältä: Hapa_Nero - heinäkuu 28, 2010, 19:06:04 ip
No nyt kun silejä saa noukkia puskista lähes päivittäin, niin kovasti ovat alkaneet omat chorizot kiinnostamaan. Kun ei kokemusta ole, niin eipä ole koneitakaan ja niistä pitäisi varmaan aloittaa.

Mitäpä ovat makkaramestarit mieltä, mahtaisikohan tällaisella http://www.hometek.fi/index.php?id=tuotteet&product_act=show_product&product_id=899 myllyllä päästä mukavasti alkuun?

Kyllä lähtee...jos koneessa on makkarasuppilo ja syöttökaukalo niin onnistuu.

Vinkki...kun jauhat lihaa niin liha kannattaa suikaloida- ei paloitella. Pitkillä suikaleilla ei lihamyllyn suuttimia saa tukittua, paloilla saa kun ne huonolla tuurilla jäävät pyörimään terän eteen ja lopulta tukkivat koko vekottimen.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Hapa_Nero

Kiitti vinkistä Tepi.
Onkin vissiinkin "etelä-suomalainen" firma tuo Hometek ja ei toimita postiennakolla.
No, kaupankäynnissä valtion rajojen yli voi tapahtua monenlaisia viivytyksiä jotka voivat johtua monesta muustakin tekijästä kuin yksin tavaran toimittajasta.
Paikallinen halpakuoppa myy tuota samaa myllyä 30€ arvokkaammalla hintalapulla, mutta hinnan maksettuaan saa poistua myymälästä mylly kainalossa.

Huomenna yritän ostaa myllyn ja Mossen  :D

PP

Olisikohan Lidlin lihamyllystä mihinkään?

http://www.lidl.fi/cps/rde/xchg/SID-3D427E9C-BED3B2A7/lidl_fi/hs.xsl/index_9511.htm

Hinta ei ainakaan ole paha ja luulisi ettei nuo Lidlin kamat ole ihan roskaa, ettei tule liikaa palautuksia, kun takuu on pitkä.

zerker

hmm pitää joskus kyllä itekki kokeilla rohkeesti makkaran tekoa. eikä tuo niin vaikeeltakaan nyt kuulostas olevan (  jos vaik innostus maanantaina hankkimaan tuon myllyn) ja olishan tossa taas pieni haaste tiedossa  :o

linker



Nostanpa tämän ketjun "ylös" nyt kun illat pimenevät, kasvari on tyhjenemässä, sato pian kuivattu, ja uutta kautta odotellessa löysin vaimon kenwoodista lihamyllyn ja makkarasuppilonkin.

Ennen kun jätän lihamestarille suolitilauksen pitäisi löytää Laukkamakkaran valmistusohjetta.
Olen  kahlannut metritolkulla kirjallisuutta, googlannut, kysynyt martoilta ja vaikka mistä, mutta varsinaista valmistusohjetta tuolle länsisuomalaiselle perinnemakkaralle en ole löytänyt. Perunamakkaraksikin sitä kutsutaan.

Sattuisiko foorumin makkaramestareilla olla reseptiä ja muuta osviittaa Laukkamakkaran valmistukseen?

laukalla ei tässä tapauksessa ole mitään tekemistä kynsilaukan kanssa, vaan nimi tulee ruotsinkielestä: suolavedestä, jossa makkaraa säilytettiin raakana.

Tomppa

kyllähän jotain vinkkejä toki löytyy mutta ei varsinaista ohjetta....vinkkejä..

voisiko noista soveltaa jotenkin? 

olisi kyllä kivaa koittaa itse tehdä makkaraa...  ikinä en ole koittanut minäkään...

juustoa koitin tehdä ja se onnistui...  fetaa...


Tepi

linker...jos en väärin muista niin yhdestä omistamastani, ennen sotia julkaistusta keittokirjasta löytyy Laukkamakkaran ohje. Voin postata sen kunhan reissusta viikon päästä kotiudun.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

linker

Kiitokset jo etukäteen!

Kebabmaniac

Tässä jo ennen tätä vertailuksi Kansan kotiruoka ja kotitalous (Otava 1910)-kirjasta ohje perunamakkaralle. Vuoden -69 "Kotiruoka"-kirjasta tätä ei esmes löytynyt vaikka siinäkin melkein aloitetaan reseptit teroittamalla teurastusveitsi...

Perunamakkara

6 ltr perunoita
1 kg vasikan tahi naudanlihaa
1 kg sianlihaa (huonompia paloja kuten vatsalihat jms.)
1 sipuli
suolaa
hienonn. valkopippuria

Kuoritut perunat, liha ja sipuli hakataan hienoksi, suolaa ja vähän valkopippuria sekoitetaan joukkoon. Seos pannaan löyhästi paksuihin suoliin, makkarat ladotaan puuastiaan ja karkeita suoloja pannaan runsaasti kerroksien väliin. Ne säilyvät pitemmän aikaa kylmässä paikassa... varottava jäätymistä.

Ennen keittämistä liotetaan liika suola pois. Makkarat pistellään ja keitetään paljossa vedessä n. 1/2 h, sen jälkeen ne paistetaan joko uunissa tahi paistinpannussa

linker

syyskuu 28, 2010, 20:00:31 ip #52 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2011, 12:06:51 ip käyttäjältä linker
Lainaus käyttäjältä: KebabManiac - syyskuu 25, 2010, 20:47:00 ip
Tässä jo ennen tätä vertailuksi Kansan kotiruoka ja kotitalous (Otava 1910)-kirjasta ohje perunamakkaralle. Vuoden -69 "Kotiruoka"-kirjasta tätä ei esmes löytynyt vaikka siinäkin melkein aloitetaan reseptit teroittamalla teurastusveitsi...


Kiitos reseptistä!

Kävin tänään äitiäni tervehtimässä, ja tuli puheeksi makkaran: laukkamakkaran resepti.
Hän haki hyllystään minulle lainaksi Kotiruoka- kirjan painoksen vuodelta 1957, jonka oli saanut sedältään joululahjaksi vuonna 1957:




Kirjassa on mielenkiintosia makkarareseptejä, mm. metwursti, ja tuo kaipaamani perunamakkara:







Huomio kiinnittyi metwurstin ohjeessa esiintyvään salpietariin. Onko sellaista joka ruuanlaittoon soveltuu
jossakin saatavana? Onko se jotenkin erityistä salpietaria, vai ovatko ne kaikki samaa tavaraa?
Varsinainen PekkaPuskan painajainen tuo keittokirja... kolesteroolia riittää  ;D

...taidan elvyttää vanhan keittokirjankeräilyharrastukseni, ja mennä kirja-ruoka-keräilymessuille Turkuun ensi viikonloppuna




___

chilihardhead.fi

syyskuu 28, 2010, 20:04:14 ip #53 Viimeisin muokkaus: syyskuu 28, 2010, 20:08:03 ip käyttäjältä chilihardhead.fi
Salpietaria saa apteekista. Käytetään kinkun suolauksessakin?
Vanhat keittokirja on kyllä tutkimisen arvoisia.
Säilytys ja ruokatarvikkeiden mahdollisimman täydellinen käyttö on unohdettu lähes kokonaan. Turhaa hommaa tehdään myös paljon  nykyään.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Janne

Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - syyskuu 28, 2010, 20:04:14 ip
Salpietaria saa apteekista. Käytetään kinkun suolauksessakin?

Salpietarit ja nitraattisuolat ovat ruuanlaitossa sellaisenaan todella hazardia kamaa, kantsii olla sit tarkkana.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Tulee mieleen se, miten kiinalaiset usein toteavat monien perinteisten ruokiensa (mm. koira...) olevan puhtaasti "pula-ajan keittiötä". Nälänhädässä kun syödään mitä vain. Sama pätee varmasti suomalaisiinkin perinneruokiin. Niitä aineksia käytettiin mitä oli saatavilla ja mihin porukalla oli varaa. Terveellisyys tai maukkauskin olivat toissijaisia.

Sikäli enemmän kuin vanhojen reseptien sellaisenaan kokeileminen, kiinnostaisikin niiden soveltaminen nykyajan mausteilla ja valmistustekniikoilla - vaikkapa nagakotimagaraksi. ;)  :P

linker

syyskuu 28, 2010, 20:55:55 ip #56 Viimeisin muokkaus: syyskuu 29, 2010, 12:56:46 ip käyttäjältä linker
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2010, 20:46:08 ipvaikkapa nagakotimagaraksi. ;)  :P


Osuit ytimeen  ;)
Naga-Laukkamakkara, tai -meetwursti on tavoitteena  :o

-täydennän tuota edellistä viestiäni huomenna resepteillä-



editin - edit:  reseptit lisätty




.

chilihardhead.fi

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2010, 20:46:08 ip
Tulee mieleen se, miten kiinalaiset usein toteavat monien perinteisten ruokiensa (mm. koira...) olevan puhtaasti "pula-ajan keittiötä". Nälänhädässä kun syödään mitä vain. Sama pätee varmasti suomalaisiinkin perinneruokiin. Niitä aineksia käytettiin mitä oli saatavilla ja mihin porukalla oli varaa. Terveellisyys tai maukkauskin olivat toissijaisia.

Sikäli enemmän kuin vanhojen reseptien sellaisenaan kokeileminen, kiinnostaisikin niiden soveltaminen nykyajan mausteilla ja valmistustekniikoilla - vaikkapa nagakotimagaraksi. ;)  :P

Kaikki ei varmaan tosiaan nyky suuhun maistu, ja parempia sekä terveellisempiä vaihtoehtoja löytyy.
Tosin nykyään monet maukkaat palat elukoista jää harvojen herkuiksi, kun niitä ei osata eikä ehditä käyttää. Saatavuuskin alkaa olemaan heikko, mutta ei jaksa ymmärtää miksi jauhetaan lihat vaikkei niissä ole mitään sitkeää. Itse käytän hätäpäissäni possun suikaleita laatikoissa ja monessa muussakin, ne kun maistuu paremmalle ja on helpompia levitellä tasaisesti koko ruokaan.
Yksi nykyajan inhokki on särki, josta saa helpolla maukkaan laatikon(hämäläinen kalakukko) kestää n. 4h valmistua, mutta voi laittaa vaikka edellisenä iltana. Toimii myös kylmänä ja maustettuna versiona, ongelmana on usein oikeiden läskisiivujen löytäminen päälle, Helpompaa on onkia ne särjet.
Jottei menis ihan ohi niin siitä lootasta voi tehdä vaikka naga-särki-possu makkaraa.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Kebabmaniac

LainausKirjassa on mielenkiintosia makkarareseptejä, mm. metwursti, ja tuo kaipaamani perunamakkara.

Skannaan makkaraohjeet huomenna pdf-muotoon jahka pääsen(!) työkoneelleni, ja laitan johonkin nettiin halukkaiden luettavaksi.
Vai onko liikaa spammattu, jos laitan jiipeggi-linkityksenä suoraan tänne?


No ei mun mielestä ainakaan...

Lainaus...taidan elvyttää vanhan keittokirjankeräilyharrastukseni, ja mennä kirja-ruoka-keräilymessuille Turkuun ensi viikonloppuna


Hienoa ! Et kyllä ole yksin... Minusta nuo wanhanajan reseptit oli alkuun ihan itkettäviä sanotaanko suurpiirteisyydessään, niinkuin edeltä näkyy. Nykyään taas tuntuu että omaa aloitekykyä ei reseptin mukaan tarvita ollenkaan. Lähestyn iän myötä ensimmäistä koulukuntaa, aina joskus luulee tietävänsä mitä tekee ja toistamalla oppii... Hiton hieno kansi kirjassa muuten !

linker



Lisäsin tuohon aiempaan viestiin reseptit.

Tilasin tuon kirjan itsellenikin, edellisen painoksen.
Tuolta löytyy vaikka mitä:
http://www.antikka.net/



..