lokakuu 06, 2024, 05:28:56 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

masaiman

Osaakos joku suositella jotain ilmaista ja helppoa videonkäsittelyohjelmaa, muuta kuin Windows Movie Maker? Ominaisuuksia tarvitaan lähinnä klippien leikkely ja leikkeiden liittäminen yhteen sekä musiikin liittäminen, eli löytynee aika lailla kaikista ohjelmista?

Aji Inferno

joulukuu 29, 2012, 22:15:51 ip #901 Viimeisin muokkaus: joulukuu 30, 2012, 10:29:44 ap käyttäjältä Aji Inferno
Tulipa tässä äsken selvitettyä muuan mieltäni askarruttanut asia... Nimittäin se, onko yli gigan muistista näytönohjaimessa mitään hyötyä.

Testitapauksena tässä Skyrim, ehdottomasti yksi parhaista koskaan tehdyistä peleistä. Suoraan laatikosta otettuna se ei tarvitse tuollaista muistin määrää, vaikka nykymittareillakin kuuluu raskaamman sarjan 3D-peleihin. Ja onhan se nätti, pirun nätti, ilman mitään parannuksiakaan... Erityisen hienoa siinä on mielestäni realismi. Luonto näyttää luonnolta, ei efekteiltä. Sellaisenaan Skyrim on toiminut esim. omassa koneessani vallan mukavasti niin 1 gigan näyttömuistin omaavissa Radeon HD5770 kuin (selvästi vielä paremmin) Radeon HD5850 -näytönohjaimissani. 5770 oli kieltämättä jo vähän "rajalla" ihan perus-Skyrimissäkin, vaikka homman siedettävästi hoitikin hyvillä laatuasetuksilla. 5850:ssa olikin sitten selvästi enemmän munaa, ja kaikki näytti upealta maksimigrafiikoilla 1680x1050 -resoluutiolla.

Sitten sain päähäni asentaa peliin ns. hi-res tekstuuripaketit... Niin viralliset kuin epävirallisetkin. Ja kaikenlaisia, enimmäkseen todella upeita parannuksia esim. kaupunkien ulkonäköön. Ja niin edelleen. Äkkiä Skyrimin maailma oli vielä entistäkin upeampi ja todentuntuisempi - suorastaan henkeäsalpaavan kaunis. Mutta: se alkoi myös hetkittäin hiukan "tökkiä". Ei niin paljon, että peli olisi muuttunut pelikelvottomaksi, mutta kuitenkin havaittavasti ja paikoin ärsyttävästi. Epäilin, että näytönohjaimestani loppui tekstuurimuisti.

Uusi, mahdollisesti valmistusvikainen Radeon HD7870 -korttini on nyt antanut uutta valoa asiaan. Se ei ole suunnattomasti vanhempaa HD5850-korttiani nopeampi (vanhoissa peleissä se voi olla jopa hitaampi, kuten totesin Railroad Tycoon 3:ssa!), mutta siinä on tuplaten muistia - eli 2 gigaa. Ensimmäiset pelisessiot mm. Skyrimillä näyttivät näteiltä ja aiempaa sulavammilta. Varsinaisen "totuuden" kertoi kuitenkin GPU-Z testiohjelma. Se kun paljasti vahvasti "modaamani", laadukkaammilla tekstuureilla parantamani Skyrimin vievän 1920x1200-näytöllä hetkittäin jopa aika huikeat 1.7 gigatavua näyttömuistia! Eipä ihme, että 1 gigan muistiset näytönohjaimet alkoivat nykiä ja olla "tuli perseen alla" tällaisessa tilanteessa...

Heti tämän sanottuani on pakko myös todeta, ettei 2 gigan näyttömuisti ole automaattisesti minkäänlainen autuaaksi tekevä tekijä tietokoneessa! Hidas, halpa näytönohjain (lähes kaikista emolevyyn integroiduista puhumattakaan) ei pysty hyödyntämään tätä suurta tekstuurimuistia. Sama pätee itse tietokoneen laskentatehoon. Jos prosessori esim. on liian hidas laskemaan pelimaailman tapahtumia, on aivan sama miten paljon muistia näytönohjaimessa on. Tulos on joka tapauksessa hidas diashow.

AMD-puolella uskoisin 2 gigan muistin alkavan todella olla hyödyksi viimeistään jossain Radeon HD7850:n paikkeilla. Kenties jo vähän aikaisemminkin. Nvidia-puolella on sitten omat kujeensa. Intelillä ei ole tällä hetkellä tehokkaita näytönohjaimia, jotka hyötyisivät isosta muistista raskaissa peleissä.

Tein samalla muutamia suht' mielenkiintoisia havaintoja Skyrimin käyttäytymisestä tietokoneen prosessorin hyödyntämisessä. Skyrim on, toisin kuin monet muut suositut pelit, "säikeistetty" peli, eli se kykenee käyttämään hyväkseen nykyaikaisia moniydinprosessoreita. Se vain ei tunnu käyttävän niitä hirveän tehokkaasti.  Skyrim tuntuu käyttävän pääosin yhtä prosessoria/ydintä itse pelilogiikkaansa. Toinen ydin näyttää toimivan selvästi vähemmällä kuormalla (n. 50%) laskemassa kenties pelimaailman fysiikkaa yms. Kaksi prosessoriydintä tuntuu olevan Skyrimille tarpeeksi valtaosaan pelin tapahtumista. Mitä nopeampia nämä ovat, sen parempi. Sikäli peli luultavasti toimii hyvin tuplaydinprosessoreilla. Havaitsin Skyrimin kyllä skaalautuvan aina neljään ytimeen saakka. Asioita tapahtuu neljänkin prosessoriyksikön kesken, mutta niiden merkitys on sitten jo vähäisempi.

Eli: seuraavaksi kohti vampyyrien pesäsaarta ja lopullisia ratkaisuja... ;)

Aji Inferno

Näytönohjaimen vaihto vaatii, todella, toisinaan vähän enemmänkin työtä kuin vain ajuripäivityksen. Sitä ajattelee helposti, että esim. Nvidia- tai AMD-leireissä asiat toimivat aina jotakuinkin samalla tavalla "pääleirin" sisällä. Niin ei ole.

Jo näiden kahden, tällä hetkellä ainoiden tehonäytönohjainten valmistajan omissa mallistoissa on niin suuria teknisiä eroja, ettei kannata luottaa siihen, että esim. Nvidian tai AMD:n (ATI) uusi näytönohjain toimisi moitteettomasti jos pläjäytät sen vanhemman tilalle!

Todistin asian äskettäin hyvin konkreettisesti itse. Kun korvasin AMD Radeon 5850 näytönohjaimen uudemmalla 7870 -mallilla, ja päivitin varmuuden vuoksi ajurit AMD:n uusimpiin, tuloksena ei ollut täysin toimiva tietokone. Asia olisi ollut ennustettavissa, sillä AMD:n 7800-sukupolvi on teknisesti täysin erilainen verrattuna 5000- ja 6000-sarjaan. Olin vain liian laiska hoitamaan hommaa oikein.

Tuloksena oli sinänsä toimiva kone, mutta harmittavia "välkkymisiä" Skyrim ja Train Simulator 2013 -peleissä. Kun sitten lopulta järki voitti, ja netin vinkkien mukaan paitsi poistin kaikki vanhemmat ajuriohjelmistot, myös syväpuhdistin jäljetkin niistä koneessani, ongelmat olivat poissa. Tarinan opetus: jos ja kun päivität näytönohjaimesi, vaikka saman merkin ja arkkitehtuurin sisällä, puhdista kone ensin kokonaan. Etsi esim. Driversweeper -ohjelma (ilmainen). Poista ensin vanhat näyttisajurit. Sitten käynnistä tietokone F8-näppäimellä Windowsin "safe" -tilaan. Voi vaatia muutaman yrityksen: paina F8 -näppäintä koneen käynnistyessä ei koko ajan, vaan ehkä puolen sekunnin välein. Kun olet tässä Windowsin vähemmän tunnetussa suojatilassa, käynnistä esim. Driversweeper -ohjelma. Anna sen tuhota käyttämäsi näytönohjainarkkitehtuurin ajurit.

Sitten, uudelleenkäynnistyksen jälkeen, asenna uusimmat AMD:n tai Nvidian ajurit. Asioiden pitäisi olla nyt kunnossa.

Delic

Itse olen ollut pitkään Nvidian leirissä. Ongelmia ei ole ollut vaihdossa, mutta joo rautaa päivittäessä muistettava poistaa ajurit ja sitten kortin vaihto ja uudet ajurit tilalle.

ottulo

Mulla on ollut erikoinen ongelma SSD-levyn kanssa. Ostin netitse kesällä Corsair Force GT-levyn, ja lykkäsin sisälle Linuxin (Mint 13). Levy toimi alusta asti ilman mitään erikoisia säätöjä tai asetusten muutoksia ihan täydestä. Syksyllä laitoin toiselle asemalle windowsin, ja suht pian sen jälkeen ei tullut bootattua linuksia juuri koskaan. Pari kuukautta winukan asennuksesta koitin bootata linuksiin, mutta sepä ei onnistunut, vaan valitti jotain virhettä.  Kokeilin vaihtaa SATA-kaapelia ja sovitin sitä emolevyn eri portteihin, mutta se ei vaikuttanut mitään. Levyä ei pystynyt käyttämään edes linuksin live-CD:n kautta, vaikka kone sen tunnisti.

Pelkäsin pahinta, mutta kokeilin kuitenkin vielä läppärillä, johon siirsin SSD:n. Läppärillä levy löytyi ja sain selattua tiedostoja live-CD:llä. Siirsin muutamat tärkeät jutut ulkoiselle levylle talteen ja formatoin levyn, sitten vaihdoin sen takaisin pöytäkoneeseen linuksin uudelleenasennusta varten. Sepä ei onnistunutkaan, vaan asennus valitti I/O erroria. Kokeilin myös windowsin asentamista, mutta asennus ilmoitti samasta virheestä. Vaihdoin levyn taas läppäriin ja koitin laittaa linuksia, joka nyt ei valittanut tuota virhettä. Jotain muuta se kyllä herjasi, eikä asennus mennyt läpi. Levy oli jokusen viikon pöydällä, kun mietin mitä sillä tekisi.

Kun Linux Mint 14 julkaistiin, tein siitä USB-tikulle liveversion, josta onnistuin läppärillä asentamaan SSD:lle uuden käyttiksen. Virheitä ei tullut ja asennus tuntui menneen läpi kokonaisuudessaan, mutta boottaus uuteen käyttikseen ei onnistunut. Hetken mielijohteesta nappasin läppäristä virtajohdon + akun hetkeksi irti, laitoin takaisin kiinni, ja kas kummaa - linux aukesi hetkessä ilman ongelmia. Läppärissä levy on sen jälkeen toiminut, vaikka välillä bootti ei onnistu ilman tuota akun irroitusta. En tiedä onko levyssä jokin vika, vai onko pöytäkoneen emossa joku bugi. Pitäisi jaksaa avata kone ja laittaa SSD taas kiinni pöytäkoneeseen ja kokeilla boottaako nyt tuon toimivan linuksin sieltä, vai vieläkö pöytäkone syrjii levyä.

Jos jollakulla on tietoa mikä tuollaisen ongelman aiheuttaa, niin kiinnostaisi tietää. Kannattaisiko levy laittaa huoltoon mahdollisimman pian, kun takuutakin olisi vielä jäljellä, vai onko vika muualla?

Aji Inferno

Aika epäilyttävä tuo SSD kun kahdessa koneessa temppuilee... Ootko katsonut oisko valmistajalla uudempi firmware? Täysnollausta voisi myös kokeilla jos valmistajalla on siihen väline.

ottulo

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 06, 2013, 22:45:22 ip
Aika epäilyttävä tuo SSD kun kahdessa koneessa temppuilee... Ootko katsonut oisko valmistajalla uudempi firmware? Täysnollausta voisi myös kokeilla jos valmistajalla on siihen väline.


En löytänyt Corsairin sivuilta oikein mitään ohjeita, muuta kuin että voi kokeilla esim. HDtunella tai muilla vast. testityökaluilla. Kolmesta ilman rekisteröintiä saatavasta testisoftasta vain CrystalDiskMark suostui asentumaan. (Muut valittaa korruptoitunutta latausta.) Se vaan ei pysty tekemään testejä, koska ei osaa käyttää ext4-tiedostojärjestelmää. Mulla ei myöskään ole windowsista käytettävää osiointisoftaa, joten en saa formatoitua tuota ennen kuin boottaan koneen jälleen kerran.

Huono uutinen: pöytäkone ei suostu boottaamaan SSD:ltä edelleenkään, vaikka siellä on toimiva käyttis.
Hyvä uutinen: ko. kone löytää ja tunnistaa levyn oikein, ja myös windows löytää sen, vaikka ei osaakaan lukea sitä.
Toinen hyvä uutinen: SMART-tietojen mukaan levy on täysin terve ja kunnossa, samaa kertovat ohjelmat sekä windowsissa että linuksissa.

Taidan seuraavaksi boottia toisella levyllä olevaan linuksiin ja alustaa SSD:n, ja myöhemmin kokeilla josko saisin sen toimimaan windowsissa, tai vaihtoehtoisesti asennettua linuksin pöytäkoneella. Jos edelleen takkua niin laitan tukipyyntöä Corsairin suuntaan.

Vetsku

Lainaus käyttäjältä: ottulo - tammikuu 06, 2013, 17:28:46 ip
Mulla on ollut erikoinen ongelma SSD-levyn kanssa. Ostin netitse kesällä Corsair Force GT-levyn, ja lykkäsin sisälle Linuxin (Mint 13). Levy toimi alusta asti ilman mitään erikoisia säätöjä tai asetusten muutoksia ihan täydestä. Syksyllä laitoin toiselle asemalle windowsin, ja suht pian sen jälkeen ei tullut bootattua linuksia juuri koskaan. Pari kuukautta winukan asennuksesta koitin bootata linuksiin, mutta sepä ei onnistunut, vaan valitti jotain virhettä.  Kokeilin vaihtaa SATA-kaapelia ja sovitin sitä emolevyn eri portteihin, mutta se ei vaikuttanut mitään. Levyä ei pystynyt käyttämään edes linuksin live-CD:n kautta, vaikka kone sen tunnisti.



Tuon ei tarvitse edes olla mitenkään ssd-spesifinen ongelma. Onhan nuo asetukset voineet olla poskellaan tuon levyn kanalta tai jonkun muun järjestelmän kannalta kohtuullisen kriittisen asian kannalta, mutta ei niin pahasti ettei se olisi suostunut kuitenkin asentumaan. Ei olisi ensimmäinen kerta kun levynkäyttöjärjestelmät ja niiden apuohjelmat menevät ja korjaavat asetukset omin nokkineen kohdalleen tai järjestelmässä on melkein toimivat ajurit, jotka sitten päivitetään.

Voisi arvata ettei tainnut olla live-cd:ssä ajureita levylle tai levyohjaimelle. Itse vastaavan ei-ssd:n kanssa leikin viime vuoden lopulla ja piti bioksesta säätää kaikki levyasetukset niin legacy:lle, niin legacylle, ennekuin toimi edes jollain lailla, ettei aika hermo enää riittänyt vaan vaihdoin live-cd:n toiseen, kolmanteen ja taisi olla neljäs millä sain vihdoin levyn tyhjennettyä. Itse asiassa ei kaikki olleet cd:iltä vaan usb-tikkuja joukossa, mutta se on sivuseikka.

Ja kone näytti koko ajan tunnistavan levyt oikean kokoisina, ei vain sitten ladattava käyttis niitä kuitenkaan joko tunnistanut ollekaan tai eivät tunnistaneet oikein.






ottulo

Lainaus käyttäjältä: Vetsku - tammikuu 08, 2013, 00:07:17 ap
Voisi arvata ettei tainnut olla live-cd:ssä ajureita levylle tai levyohjaimelle.


Paitsi, että alun perin levy toimi aivan moitteetta samalta LiveCD:ltä, fyysisesti siis samalta levyltä. Käytin siis uudelleenasennukseen samaa levyä kuin ensiasennuksessa, mutta nyt valitti sitä I/O Erroria. En usko että liittyy asennuslevyyn, koska myös Windowsin asennus valitti samaa. Asennus suostui toimimaan vasta, kun linuksista tuli uusi versio ja koitin sitä asentaa, sekin onnistui vain kerran ja vain läppärillä - pöytäkoneessa ei levy suostu yhteistyöhön ollenkaan.

Laitoin tukeen viestiä tuosta eilen ja odottelen vastausta.

Herpiili

NVIDIAn uusimmat ajuripäivitykset tuntuu kusevan GT640M LE-kortin kanssa, eikä oo sentään rajoittunut ainoastaan tähän Fujitsuun. Kaikki 305.46 ajuripakettia tuoreemmat ajurit jumittavat grafiikkaytimen 400MHz taajuuteen eikä se laske siitä normaaliin 135MHz virransäästöön (läppäri lämpenee jatkuvasti) eikä myöskään nouse sitten normaaleihin taajuuksiin (LE-mallin 570MHz tai pienellä ylikellotuksella 640M-mallin 625MHz lukemiin) kuorman noustessa esim. pelikäytössä.

Useampaa eri ajuripakettia koitettu beta-ajureista virallisiin ja kaikissa sama juttu, windows updaten päivitysten automaattiasennus piti poistaa käytöstä jottei tuo lykkää uudempia ja huonommin toimivia ajureita läppärin sisälle. Muillakin läppärikäyttäjillä näyttää olevan sama ongelma, joten pitääpä vaan odottaa toimivaa ajuripakettia.

calm

Kotipalvelin tekisi vähän mieli päivittää. Entisessä on Celeron 220, eikä uuteenkaan kamalasti tehoa tarvisi, lähinnä kaksi ethernet-liitäntää ja vähäinen sähkönkulutus. Pienellä surffailulla löytyi Intel D2500CCE-lauta, jossa näyttäisi olevan aikalailla kaikki kohdallaan hintaan ~120 e kotiin kannettuna (nykyinen maksoi joskus 4 vuotta sitten ~65 e..). http://www.logicsupply.eu/motherboards/intel-atom/intel-d2500cce-canoe-creek-motherboard-bulk-packaging/

Olisiko arvon raadilla mielipiteitä millaisia vaihtoehtoja tuommoiseen voisi löytyä ja mistä päin maailmaa saa soveliaan mini-itx-kotelon virtalähteellä (ei tarvi olla design-kotelo, ei tule näkyville)? Käyttikseksi tulee CentOS.

Aji Inferno

Kenties jotakuta kiinnostavaa havaintoa otsikon asiasta, käyttäen GPU-Z testiohjelmaa mittarina. Tulokset olivat, ainakin osin, itselleni yllättäviä. Näyttääkin siltä, että näytönohjainpäivityksiin alkaa olla ihan todellinen syy.

Käytin kevyessä testissäni suurinta näytölleni mahdollista (1920x1200) resoluutiota, tai sitten pelin suurinta sallimaa. Pelien asetukset olivat parhaissa mahdollisissa pelattavaksi kokemissani. Tässä tuloksia:

SKYRIM: valinnaisilla hi-res tekstuuripaketeilla ja reippaalla muullakin modauksella näytönohjain käyttää 1.5..2 gigatavua muistia! Skyrim voi toimia ihan mukavasti kevyemmissäkin systeemeissä, etenkin ilman näitä erikseen asennettuja tekstuuripaketteja ja muita laajennuksia, mutta käytännössä tässä on peli, jonka kohdalla tehokkaaltakin näytönohjaimelta voi muisti loppua kesken, johtaen aika massiivisiin hidastelemisiin. Skyrim-fanille näytönohjaimessa pitääkin olla 1.5..2 gigaa muistia, mikäli pelin haluaa kokea täydessä loistossaan.

FAR CRY 3: tässä en puhuisi "täydestä loistosta", sillä en pidä tämän pelin suunnittelusta ja grafiikasta. Mutta: jos haluat tappaa kaikkea ja kaikkia kohtuunätissä ympäristössä, tämä vie ainakin 1.5 gigaa näyttömuistia - ilman edes parhaita mahdollisia asetuksia!

CIVILIZATION V: Edellisten kohdalla reippaat muistivaatimukset tavallaan osasi odottaa. Mutta tämäkin peli käyttää näytönohjainta odottamattoman paljon. Sain, erityisesti yrittämättäkään, näytönohjaimen muistikuormaksi 1.4 gigatavua. Jälleen kerran lukema, joka laittaa monet, periaatteessa tehokkaatkin, systeemit polvilleen ihan pelkästään muistin loppumisen vuoksi.

TRAIN SIMULATOR 2013: harvoille suunnattu, mainio simulaattori laittaa koneet koville. Tämä vaatii käytännössä noin 1 GB muistin näytönohjaimelta.

TROPICO 4: hieno maailmanrakennuspeli toimii hyvin noin 1 gigan näyttömuistilla.

FOOTBALL MANAGER 2013: ei koreile grafiikalla, eikä vaadi yli puolen gigan näyttömuistia.

RAILROAD TYCOON 3 (vuodelta 2003): ehkä kaikkien aikojen monimutkaisin, hurjin ja hienoin "maailmasimulaattori" oli aikaansa edellä 10 vuotta sitten niin paljon, että se pakottaa yhä nopeimmatkin nykytietokoneet paikoin polvilleen. Sen osin primitiiviset, osin yhä nätit grafiikat vaativat näytönohjaimilta noin 256 megaa muistia.

Eli: muutos on tapahtunut nopeasti. Vielä hetki sitten gigan näyttömuisti riitti käytännössä kaikkeen pelaamiseen. Enää näin ei ole. Investointi ainakin 1.5..2 gigan näyttömuistiin on jo kannattava, mikäli tavoitteena on Full-HD -tason pelaaminen hyvillä ellei parhailla laatuasetuksilla.

Asiassa on kuitenkin rajansa. Iso muisti vaatii nopean näytönohjaimen ollakseen hyödyllinen. Hidas näytönohjain isolla muistilla on yhtä tyhjän kanssa: olet vain maksanut täysin turhasta.

shp

Tulipa hommattua uutta rautaa E8500 tilalle, vaikken edes kait tarvii, tai jotain.

Intel Core i5 3570
Asus P8Z77-V LX2
8GB Kingston HyperX Predator

Jos noilla taas pari vuotta pärjäis. Vähän ehkä vesijäähyä ruuvais kiinni ja kutittelis hertsejä =)
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

Hapa_Nero

Taas tarvitsisin vinkkiä, hakusessa läppäri alle 1000€ ja mahdollisimman paljon vastinetta pitäisi rahalle saada.
Ehdotuksia?

Aji Inferno

tammikuu 14, 2013, 02:56:55 ap #914 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2013, 02:58:28 ap käyttäjältä Aji Inferno
Lainaus käyttäjältä: Hapa_Nero - tammikuu 14, 2013, 00:41:59 ap
Taas tarvitsisin vinkkiä, hakusessa läppäri alle 1000€ ja mahdollisimman paljon vastinetta pitäisi rahalle saada.
Ehdotuksia?


Ihan ehdoton kone tällä hetkellä on Asusin N56DP. Parempaa vastinetta rahalle on vaikea saada. Läppäriä myydään varsin monilla eri kokoonpanoilla, ja hintakin siten vaihtelee paljon, mutta mukana on aina AMD:n A-sarjan neliydinprosessori sekä läppäriluokassa melkoisen tehokas AMD/ATI 7000-sarjan näytönohjain + lajissaan huippuluokan näyttö. Tuolla tekee käytännössä aivan mitä tahansa mukavasti ja kohtuuhintaan. Toimii jopa pelikoneena.


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Hapa_Nero - tammikuu 14, 2013, 09:05:49 ap
Eli tällainenko se sitten voisi olla?
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/6631/djsgs/Asus-N56DP-15-6-FHD-A8-4500M-HD7730-4GB-500G-Windows-8


Tuohan se. Siitä on ainakin ulkomailla myynnissä vielä vähän ytympiäkin versioita, mutta kyllä tuokin ajaa varmasti asiansa - etenkin, kun siihen vielä tällää kunnon SSD-levyn jossain vaiheessa.

shp

Aika köyhästi muistia tossa, mutta eipä minulla toisaalta ole kokemusta W8 muistintarpeesta. Seiskalla vaan meinaa 4Gt joskus loppua kesken =)
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: shp - tammikuu 14, 2013, 13:57:46 ip
Aika köyhästi muistia tossa, mutta eipä minulla toisaalta ole kokemusta W8 muistintarpeesta. Seiskalla vaan meinaa 4Gt joskus loppua kesken =)


Kasi vie hiukan vähemmän. Muisti on nyt niin halpaa että heität tuohon vain modulin lisää, etkä juuri köyhdy. Suosittelen.

ottulo

http://www.kannettavatietokone.fi/Tuotteet/N56DP-S4012H%20%2B%20VOUCHER.html

Sama kone tuollakin. Ei ole kokemuksia ko. puljusta, mutta ainakin tossa saa valittua optiot mukaan. Ei tarvitse sit metsästellä niitä ties mistä. ;)