lokakuu 06, 2024, 06:23:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


dh:n chilikausi 2009.

Aloittaja dh, tammikuu 15, 2009, 16:45:26 ip

« edellinen - seuraava »

dh

Juu eiköhän ne tuosta.. varsinkin jos kyse oli oikeasti kuivuudesta. Jäin miettimään sitä, että näissä kahdessa oli jo ennen helteitä merkkejä (huomattavasti lievemmästä) kellastumisesta..

Luin tuota Sik:in ketjua lehtien kellastumisesta ja mietin, että voisiko kyseessä olla typen puute. En ole kuukauteen nyt antanut näille kahdelle kuin kerran 1ml/litra ja kerran 2ml/litra Biobizz growia. Lehtien keltaisuus kyllä näyttää etenevän aika satunnaisesti eikä alhaalta ylöspäin. Noh, nyt on hapettumassa tuolla 3ml grow / 3ml bloom / 3ml alc-a-amix eliksiiri näille Herra 47:aa matkien.

Punkit tekevät kai jotain tuon tyylistä myös, joissakin lehdissä näkyy sellaista likaista ryyhkää niinkun punkit aiheuttavat, mutta ei läheskään kaikissa. Suurennuslasia en omista.

Herra 47

myös liikakastelu ja typen (ravinteiden) puute kellastuttaa lehtiä...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

snu


Aikansa eläneet lehdet myös kellastuvat ihan omia aikojaan, eli siellä täällä oleva keltainen lehti on ihan normaalia poistumaa.
#419
Eksyminen on suotavaa.

dh

Podshotkuvia + jotain muutakin.



Kallista vittuilua, kun ensimmäiset tämän kauden kypsäksi värjäytyvät marjat ovat näitä rupsahtaneita kellertäviä Inca Red Dropin marjoja :(. Ei näitä viitsi syödä. Incassahan vajaa puolet marjoista meni tuollaisiksi ryppyisiksi ja pehmeiksi kuivumisen (tai jonkun muun ongelman) yhteydessä.



CGN 22871:ssa onneksi marjat näyttävät paremmalta lehtien vahingoista huolimatta.



Jalluissa on tulossa ihan ok kokoisia marjoja. 



Tämä pube kukkii komiasti vaikka muuten onkin aika huonovointisen näköinen. Varmaan kasteltu liikaa tai liian vähän. Ruukkukin aika pieni. Kukat näyttävät tippuvan pois.



Tämmöisiä otuksia on löytynyt puolisenkymmentä ruukkujen pohjista. Onkohan näistä pahemmin haittaa? Kasvarissa on maalattia, eli siellä riittää kyllä purtavaa öttiäisille voikukkien ym. muodossa chilien ohella.

tonttu

Eiköhän noi etanoita oo, ja on haittaa, tykkäävät syödä nääs... Mullakin oli juurakoiden seassa tommoisia parissa, kun oli väljästi mullat. Erikoista vielä, että olivat kiivenneet kasvarissa olevan pöydän päälle ja sieltä vasta niihin ruukkuihin.

Mutta mitä noille pitäs tehä? Mä nakkasin ne pari menemään.... poissa silmistä poissa mielestä, I quess..

dh

Joo siis etana se oli, sarvet ja kaikki. Yks oli Nagan lehdelläkin, jossa olikin pari reikää. Kait noita pitää alkaa listimään jos niitä enemmän alkaa ilmaantumaan.

Herra 47

kyllä nuo tuholaiset saa pahoja aikaan... syövät palan oksan alaosasta ja jouolee oksa tai pahimmillaan koko kasvi...  >:(

näillä keleillä oike tuomio on heittää kasvarista mahdollisimman aurinkoikselle pihalle...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

CyberDog

Mieluiten asvaltille vielä :P

Tuolla jossain ketjussa missä puhuttiin petopunkeista ja muista ötököistä tuholaistentorjunnassa oli linkki liikkeeseen mikä myi öttiäisiä etanoidenkin torjuntaan. Ne on aika viheliäsiä meinaan. Todella vaikea päästä eroon ja voivat runsastuessaan tehdä isonkin tuhon.

dh

Ja kyllähän ne etanat runsastuvat hyvinkin. Tänään kävin ruukun ja alusastioiden pohjat läpi ja heittelin yli viisikymmentä etanaa asfaltille.. Onneksi maalattiaisessa kasvihuoneessa on niin paljon muutakin vihreää elämää, että etanat eivät juurikaan ole innostuneet chileistä.. ainoastaan Naga Morich näyttää maistuvan, muissa ei ole yhtään reikää.


Pienempi naga on aika reikäinen.

Keväällä hyvältä idealta tuntunut halpistelttakasvari alkaa näin jälkeenpäin tuntua aika huonolta ratkaisulta. Ongelmana on, että tuon teltan kanssa ei oikein voi hallita ja säädellä kasvien olosuhteita mitenkään. Lämpötilat vaihtelevat miten sattuu liian kylmästä liian kuumaan, ite kasvari on herkkä ottamaan tuuleen, eikä kasveja pääse edes kunnolla tutkailemaan jos kasveja on hiemankaan enempää. Siirto-operaatiot ovat kans hieman hankalia hyllyjä varten olevien tukirautojen vuoksi.. meinaavat katkoa oksia ja repiä lehtiä. Hyllyt itsessään ovat turhia koska kovemmalla tuulella chilit tippuvat niiltä. Maalattian vuoksi vielä kaikki öttiäiset pääsevät helposti sisään.. toisaalta kasvarissa kasvava ruoho ja auringonkukat toimivat hyvänä uhrirehuna syöpäläisille.

Epämääräisen kellastumisen syyn etsintä jatkuu.. kävin ostamassa Prismasta 7,5eur maksaneen maaperän pH-mittauspaketin. Testasin maaperän eniten oirelevasta kasvista, josta lehdet olivat nimenomaan kellastuneet niin, että lehtiruodit pysyivät aluksi vihreänä. Noh, ilmeisesti pH:sta ei ollut kyse, koska testi antoi arvoksi ihan ok pH 6.0. Testi oli ihan näppärä ja sillä pitäisi pystyä mittaamaan 30 kertaa.



Kellastumisen syy voi olla yksinkertaisesti kuivuus. Ylikastelun pelossa olen antanut kasvien nuupahtaa aina ennen uudelleen kastelua, ja toisin kuin esim. Snu kehottaa kastelemaan nuupahtamisen jälkeen kunnolla, olen antanut kasveille vain sen nelisen desiä vettä (12l multatila), joka kestää sen 3-4 päivää. Altakastellessa tämä vesimäärä ei nouse kovin korkealle ruukuissa. Pintakerrokset ei ole ollut märkä juuri koskaan.. ainoastaan hetkellisesti lannoitevesien laittamisen yhteydessä.

Noh, kummasti eivät nuo omat chilit enää jaksa niin stressata, kun Suomestakin saa niin loistavaa tuoretta chiliä halvalla. Ja valikoimassakin löytyy. Heinän Penalta tuli kimppatilauksessa torstaina tällainen paketti:



Oransseja haboja (sudden death?), Jalapenoa, Championia, Cayennea, Lemon Dropia, Aji Cristalia, Nagoja ja jotain Cayennen näköisiä oransseja ja keltaisia puikuloita :).

Jalapenot ovat yhtä helvetillisen tulisia kuin viime vuonnakin.. habanerot ovat maukkaita, mutta ei mielestäni niin tulisia kuin viime vuonna. Lemon Dropit ovat myös todella ytyjä. Nagoja en ole uskaltanut maistaa  :).

Päätin kyllä, että ens vuonna en yritä varsinaisesti ruokachilejä enää itse kasvattaa kun halvemmaksi tulee tilata.. jos jotain kasvatan niin mielenkiinnosta jotain risteytyksiä tai harvinaisuuksia tms.

dh

Kauden ensimmäinen kypsä chili poimittu!



Ei järin koolla pilattu Jalapeño :D. Onneksi ihan hyvän kokoisiakin jalluja on tuloillaan.

Viime kaudella tuoretta sai muistaakseni neljä päivää aikaisemmin vaikka kasvatuspaikka oli ikkunalauta. Liian aikaisin varmaan toukokuun alussa pistin chilit pihalle värjöttämään.. tai sitten on vain paistanut vähemmän.

Naga on alkanut tekemään todella paljon podin alkuja.. hitto kun meni nuo ilmat vaan taas tuommosiksi. :(.

dicotyledon

Lainaus käyttäjältä: dh - heinäkuu 04, 2009, 15:10:25 ip
Päätin kyllä, että ens vuonna en yritä varsinaisesti ruokachilejä enää itse kasvattaa kun halvemmaksi tulee tilata.. jos jotain kasvatan niin mielenkiinnosta jotain risteytyksiä tai harvinaisuuksia tms.


Itselleni on alusta pitäen ollut selvää, etteivät harrastukseni intressit ole missään tapauksessa taloudelliset (harvan harrastuksen muuten on). Tuskinpa kukaan muu tällä tienaa kuin Fatalii enkä olisi siitäkään niin varma.

Oma työni on tarpeeksi stressaavaa, että maksan ilomielin satoja euroja vuodessa siitä, että pääsen ajattelemaan jotain aivan muuta eivätkä työasiat pyöri päässä.

dh

Joo ehkä tuo halvemmaksi oli väärä sana.. itekin kyllä laskenu jo ajat sitten, ettei tässä kilohinnoille pääse. Paremminkin voisi sanoa, että vähemmän stressaavaksi tulisi tilata ne ruokachilit, niin ei tarvi sydän syrjällään aina jännittää, että tuleeko jotain soppakattilaan asti itseltä. Voisi rauhassa testailla uusia kasvatusmetodeja tms.

Eka jallu on nyt rouskutettu sellaisenaan. Lajike oli  DRH 7400, eli sama kuin Penalla.. tulisuuskin oli samaa luokkaa, josta olen vähän yllättynyt, koska kyseessä kauden ensimmäinen marja ja vähällä valolla lähtenyt alkuun. Penan jallut olivat kyllä jotenkin raikkaampia.. voi johtua siitä, että tuon marjan kesti kypsyä noin kolme kuukautta kukasta..


snu

Lainaus käyttäjältä: dh - heinäkuu 07, 2009, 11:20:08 ap
...itekin kyllä laskenu jo ajat sitten, ettei tässä kilohinnoille pääse.


Laskeskelin tuossa, että jos neljästä Fassen kasvattamasta Aji Cristalista maksaa 3,50€, niin mulla on noin 40€ chilit poimittu jo tänä vuonna (ottaen huomioon, että monet mun chileistä on kevyempiä kuin Fataliin Cristalit). Rahaa ei ole mennyt tänä vuonna lähellekään niin paljoa, yhden ebbin rakentelin noin 15€:lla ja toisen noin viidellä. Siemeniäkin tuli siemenketjukirjeestä ja osa oli jo ennestään varastossa. Jos ei itselleen tuntipalkkaa laske (kuka nyt harrastuksesta sitä laskisikaan), niin taidan olla kyllä aika hyvin plussalla. Vaikka laskisi Penan hinnoilla 15€+8€=23€, niin ei silti ole vielä pahasti miinuksella.
#419
Eksyminen on suotavaa.

dh

Kolmisenkymmentä etanaa poistettu taas ruukkujen ja aluslautasten välistä. Reikiä on nyt kaikissa chineseissä ja siinä yhdessä pubessa. Annuumit ja Baccat saavat olla rauhassa. Laitoin huvikseen kasvariin pikkulautasille olutta syötiksi etanoille, kun tästä niksistä jostain täältä foorumilta luin. Saipahan hyvällä syyllä ottaa kuuman ilman helpottajaksi oluen :P.

dh

Tänään syödäänkin olutmarinoituja etanoita.



Kymmenisen limanuljaskaa oli jäänyt olutkippoihin yön aikana. Toimii!


dh

Höh :/. Inca Red Dropissa on alkanut marjat vihdoin kypsymään, mutta kypsyminen tapahtuu jostain syystä pienille marjojen aluille, eikä isommille mollukoille. Oisi nyt kypsyttäny nuo isot ensin ja jatkanut vielä pienten kasvattamista..

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: dh - heinäkuu 18, 2009, 11:08:16 ap... kypsyminen tapahtuu jostain syystä pienille marjojen aluille, eikä isommille mollukoille.


Ajallisesti sopisi hyvin kesäkuun alun kylmyyden vaikutuksiksi. Joissakin, erityisen usein chinenseissä esiintyy pieniä marjoja kylmän kauden jälkeen. Niitä alkaa kypsyä minullakin Aji Chombossa ja oranssissa Habanerossa. Kypsyminen kestää reilun kuukauden. Meillä Inca oli kylmän ajan sisällä ikkunalla, joten en siinä havainnut vaikutusta. Nyt se on ulkona kukkapenkissä ja voi hyvin, runsaasti keskikokoisia punaisia herkkuja oksillaan.

dh

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 18, 2009, 11:22:23 ap
Lainaus käyttäjältä: dh - heinäkuu 18, 2009, 11:08:16 ap... kypsyminen tapahtuu jostain syystä pienille marjojen aluille, eikä isommille mollukoille.


Ajallisesti sopisi hyvin kesäkuun alun kylmyyden vaikutuksiksi. Joissakin, erityisen usein chinenseissä esiintyy pieniä marjoja kylmän kauden jälkeen. Niitä alkaa kypsyä minullakin Aji Chombossa ja oranssissa Habanerossa. Kypsyminen kestää reilun kuukauden. Meillä Inca oli kylmän ajan sisällä ikkunalla, joten en siinä havainnut vaikutusta. Nyt se on ulkona kukkapenkissä ja voi hyvin, runsaasti keskikokoisia punaisia herkkuja oksillaan.


Joo itsekin päättelin, että tuosta varmaan on kyse. Sama homma oli ensimmäisillä Jalapeñoilla ja White bulleteilla. Kaikista on onneksi tulossa isompaakin.


On tuossa muutama jo ihan syötävän kokoinenkin.


White Bullet satoa :). Nämä kuuluukin jäädä pieneksi, mutta ei ehkä ihan näin pieneksi.

Naga on alkanut tekemään palkoa aivan älyttömästi (vähän huono kuva, ei oikein kunnolla näy). Epäilen kyllä etteivät kerkeä punastua ennen pakkasia :(.




Mitä etanoihin tulee, niin niiden torjumista olutkipposilla voi verrata metsäpalon sammuttamiseen sumutinpullolla.. vain murto-osa saadaan kiikkiin tuolla tavalla. Etanoita ei ole ehkä enää niin paljon kun vähän aikaa sitten, mutta ovat isompia ja on alkanut maistumaan myös muut kuin chineset. Toivottavasti sato saadaan valmiiksi suurimmasta osasta kasveja ennen kun kasvit ovat kokonaan pinossa. Jotenkin ei oikein kasvien talvettaminenkaan oikein huvita, kun ajattelee niitä etananmunien määrää tuolla turpeen välissä.. yh. Ehkä jos parit bonchit tekisi.


dh

Jaahas, Nagan marjat alkavat sitten vaihtamaan väriä kypsäksi herneen kokoisina ja pienempinäkin.. höh. Kasvi on muutenkin hieman nuutuneen näköinen, liekköhän etanat vieneet voiton, tai sitten sillä on ollut vain liian kuuma näillä jatkuvilla helteillä 40c kasvarissa.

Voisi nuo pikkunagat ja muutkin satunnaiset pikkumarjat jalostaa jonkinlaiseksi tahnaksi tai kastikkeeksi. Olisiko kellään antaa sopivaa reseptiä? Mielummin sellainen ohje, että chilit kypsennetään ja että sen säilyvyys olisi mahdollisimman hyvä. Varmaan joku 100-200g löytyisi sopivaa chiliä tuollaiseen soosiin, baccoja ja chineseä.


tonttu

Herpiili vinkkas mulle tommosen aineen: http://www.esbau.fi/ferramol.html

Makso paketti jotain kybän. Ja ainakin mutupohjalta ei oo tullu lisää reikiä kasveihin ton aineen levityksen jälkeen.