Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Wonka

Yritin kuvaa räpsäistä,mutta ei oikein onnistu mun taidoilla ja pokkarilla tuo vastavaloon kuvan ottaminen. Ainakaan niin että kuvista näkisi pisarat podissa. Täytyy yrittää ilalla uudestaan.

Wonka

Huomasin useammassakin podissa pisaroita sisällä.
Sain jopa otettua pari kuvaa joista saa jotain selvääkin.


Podit tuntuvat muuten normaaleilta.

Miquel

Tiedän että se riippuu lajikkeesta, olosuhteista, tuurista jne. Mutta, kuinka pitkään kukinnan alkamisesta kestää ensimmäiseen podiin? Noin keskimäärin ja törkeesti yleistäen.  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Chilivaari

Jos tarkoitat aikaa kukasta kypsään, vaihteluväli minulla on ollut vähän yli kuukaudesta puoleen vuoteen.


Joskus ensimmäinen podi alkaa muodostua ensimmäisestä kukasta, toisinaan ei koskaan, jos olot eivät ole sopivat. Kypsyminen kestää sitten kuukaudesta kolmeen tai paljon enemmänkin, jos kylmät yllättävät.

Miquel

Kiitän! Olin lähes satavarma että tähän kysymykseen ei vastausta tulisi. :) Tuleeko se podi sitten siitä kukasta, vai putoaako kukka pois ja jostakin muualta rungosta puskee sitten aikanaan sen podin? Ajan takaa siis sitä että en näin ensimmäisellä kaudella erota mikä on aukeamaton kukka ja mikä mahdollinen posin alku. Kiitos kun kestätte.  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jaolsten

Vastasin miguelille jo tuohon toiseen samasta aiheesta aikaisemaasi keskusteluun. Täts te vei.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 27, 2012, 16:17:27 ip:) Tuleeko se podi sitten siitä kukasta, vai putoaako kukka pois ja jostakin muualta rungosta puskee sitten aikanaan sen podin?

Viime uudenvuodenpäivänä kuvaamani Alma-paprika näyttää, miten se syntyy; terälehtien keskeltä ilmestyy raakile.
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/01/alma-on-paksuna.html


Terälehdet kuihtuvat ja putoavat tuosta pois. Kaikilla lajikkeilla se ei ole noin selkeätä. Monilla baccatumeilla kukka putoaa pois ja sen varren päähän jää mikroskooppisen pieni vihreä nyppy, joka vähitellen kasvaa isoksi. Oleellista siinäkin on, että kukan varsi ei putoa, vain terälehdet. Tämä pikkiriikkinen raakileen alku saattaa pudota muutaman päivän päästä, jos kaikki ei ole hyvin. Silloin kukkavarren alapää kellastuu ja katkeaa.


Samalla tavalla putoilevat "turhat" kukat varsineen, ellei niistä kehity chiliä. Varsinkin chinenseillä kukista tippuu valtaosa, vain muutama kehittyy chiliksi.

palkokasvi

Moi Kärsä!

Kysymykseni koskee kookoskuutiota. http://www.chilitarvike.fi/kookoskuutio

Mikä on tämän tuotteen käyttötarkoitus?

Villi arvaus: hyvin karkeaa kookoskuitua, käyttötarkoitukseltaan verrannollinen hyvin karkeaan kivivillaan jota myydään n.100 cm x 15 cm  x 10 cm-pätkissä muovin sisällä tihkukastelualustaksi?

Tilasin tuota kerran tuotteen eksoottisuuden vuoksi ja olen siitä saakka miettinyt päätäni puhki, miten tuollaista käytetään kasvatukseen.

Toimii myös hyvin karkeana pesusienenä, muuten.

Miquel

Rispektit kaikille teille plus-tuhat viestiä kirjottaneille! Taas olen vähän viisaampi.  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 27, 2012, 23:29:35 ipTaas olen vähän viisaampi.  ;D

Kiitos sinulle hyvistä kysymyksistä.
Kas, kun meillä on jo sen verran aikaa noiden asioiden ensimmäisistä omakohtaisista kokemuksista, että unohtuu kasvamisen ihmeen monet mysteerit. Uskon vakaasti, että kysymyksistäsi oli hyötyä suurelle joukolle vielä nimettömiä palstan lukijoita, jotka eivät kehdanneet itse kysyä.

Miquel

Kehtaamisesta se ei pitäisi olla koskaan kiinni! Johan otsikkokin lupaa: "Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka
Kysy mitä tahansa chilistä; täällä yksikään aiheeseen liittyvä kysymys ei ole tyhmä kysymys!"
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Kärsä Babar

lokakuu 28, 2012, 12:13:52 ip #5751 Viimeisin muokkaus: lokakuu 28, 2012, 13:06:33 ip käyttäjältä jaolsten
Lainaus käyttäjältä: palkokasvi - lokakuu 27, 2012, 23:16:06 ip
Moi Kärsä!

Kysymykseni koskee kookoskuutiota. http://www.chilitarvike.fi/kookoskuutio

Mikä on tämän tuotteen käyttötarkoitus?

Villi arvaus: hyvin karkeaa kookoskuitua, käyttötarkoitukseltaan verrannollinen hyvin karkeaan kivivillaan jota myydään n.100 cm x 15 cm  x 10 cm-pätkissä muovin sisällä tihkukastelualustaksi?



Olen miettinyt kanssa tuon käyttötarkoitusta. Kaippa sillä on tarkoitus kivivilla korvata. Vettä se ei kumminkaan itseensä ime.

Tilasin tuota kerran tuotteen eksoottisuuden vuoksi ja olen siitä saakka miettinyt päätäni puhki, miten tuollaista käytetään kasvatukseen.

Toimii myös hyvin karkeana pesusienenä, muuten.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Lillen

Hyviä vinkkejä sadon kypsyttämiseen sisätiloissa kaivattaisiin.
Keräsin juuri päälle kilon verran satoa josta suurin osa oli raakaa. Millaisiin tiloihin nämä ra'at kannattaa sijoittaa jotta ne kypsyisivät ja pysyisivät mahdollisimman tuoreina.

KP78

Olen tuota bonchijuttua miettinyt, vaikka tällä hetkellä kasvaakin vain muutama epämääräinen chili/suippopaprika joista osa kukkii ja koitin tökkiä vanupuikollakin. Olen noita leikellyt välillä, mutta jos antaisi bonchiaihion kasvaa vaikka metriseksi ja sitten alkaisi lyhentämään esim. parin viikon välein aina alempaan lehtihankaan, tulisikohan paksuutta riittävästi bonchiin? Toki riippuen siitä lannoittaako ja miten paljon, jos reilummalla lannoittamisella kasvaa nopeammin pituutta niin leikkaisi tiuhemmin.

sorrii

LainausHyviä vinkkejä sadon kypsyttämiseen sisätiloissa kaivattaisiin


Samoin  :D

Mä oon kokeillut monella tapaa:
-jotkut [serrano, piri-piri -omistani mainittuina] kypsyy ihan huoneenlämmössä kun jättää ikkunalaudalle valoon: ongelmana tiet kuivuminen jos kestää.
-aji cristalit mm. on kypsynyt pikkuhiljaa jääkaapissakin: umpinaisessa pussissa, etteivät kuivu, kun kestää - pitää olla aika priimaa..
-minipaprikat onnistuivat tosi nopeesti ihan suljetussa muovipussissa huoneenlämmössä: hyvin monet lajit lähtee pilaantumaan, homehtumaan nopeasti.
-varmaan paras tapa on kääräistä esim. sanomalehtiin tiukka käärö huoneenlämpöön tai viileämpään, ristiä kädet ja toivoa että onnistuu. Sanomalehdessä ei kovin moni ainakaan pilaantunut; aika monet [esim. lemondrop] ohutkuoriset ehtii nahistua aika lötköiksi ennekuin kypsyvät...

Konstejahan on että laittaa mukaan jotain hedlmää joka erittää etyleeniä. Mä oon kokeillut banaanilla, joka ei ollut hyvä idea ..  :'(

Kaupoissahan on jotain kaappeja joissa on säädetty lämpö ja kosteus. Liekö käytössä jotein kaasujakin. Olisi kiva jos joku oikeesti viisas kertoisi  ;D ;D
LiDL'issä oon muuten huomannut, että kun tuovat lisää banaaneja varastosta, ne ovat höyryävän lämpimiä ja hyvin kosteita. Jos olisi asunnossa sauna, niin voisi kokeilla laittaa ilmanvaihdon kiinni, lämmönsäätö mahdollisimman pienelle, tippukastelu kiukaalle ja natikka kattoon; chilisato sitten vaan lauteille. Toimisi varmaan ?!?!
... [en ota vastuuta, jos joku kokeilee  8) ]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

jaolsten

Mulla on kypsynyt hyvin kun on ollut ihan huoneenlämmössä laakeassa astiassa. Kypsyminen on sitten jatkunut kun olen laittanut ne puoliksi ja uuninpellille kuivumaan. Kuivatukseen muutama tunti kiertoilmauunia luukku raollaan, jonka jälkeen muutaman saunareissun alku- ja loppulämmöt. Kun chilit on rapsakan kuivia, värinvaihtuminen loppuu.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

unenkuva

Kypsyyhän ne kun ovat kiinni kasvissa, ja oman käsityksen mukaan niin kauan ei mene pilalle kun vaan kiinni roikkuu. Miksi podeja pitäisi ylipäätään ottaa irti pöydälle kypsymään, eikö ne ole parempi jättää kasviin kypsymään?

Ja aiheeseen liittyvä kysymys. Kypsyyko jalapeno keltaisen kautta punaiseksi? Itselläni prismasta ostetuista siemenistä on nyt podi vaihtanu värin vihreästä nätin keltaiseen. Oman käsityksen mukaan pitäisi olla jalapeno, mutta kun niistä prisman siemenistä ei koskaan tiedä... Ja silloin kun ne ostin, en kyllä tiennyt chilinkasvatuksesta sitä vähääkään mitä nyt tietää.

sorrii

Njoo. Tietysti sisällä saa olla podit kasvissa kiinni ihan käyttöön asti. Paitsi jos haluaa estää kypsymisen tai ylikypsymisen ...

Mäkin vaan pidin joitakin kasveja ulkona ja lämmittämättömässä kasvihuoneessa vielä pari viikkoa sitten. Jos ei sitten halua että raakileet jäätyy niin pitäähän nuo poimia! Jätin muuten yhden ison turbopuben ja rocoton loppuun asti ulos, kun luin että voisivat kestää jopa pikku pakkasen. Ne kyllä olivat ihan hengettömiä jo viime viikolla kun nippanappa kävi yöllä nollassa ... Tulipahan maistettua vihreätä jäätynyttä turbopubeakin sitten - ja sulanutta, yöks! Jäätynyt vihreä kashmiryn chili sensijaan oli herkkua..
Jäi nimittäin kasvutunneliin kashmiry, suippopaprika, jalapeno, fresno .. muitakin "vähemmän tärkeitä".
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

unenkuva


Osaakohan joku sanoa, että haiseeko mikään lajike todella pahalle/onko paha haju normaalia? Haju tuli vasta kun aukaisin podin (puraisin kärjen) Haju oli siis todella paha, ja chili jäi syömättä.

Lajikkeesta en ole ihan varma, kuvaa ei valitettavasti ole, koska podi oli ainokainen. Ulkonäky kuitenkin on hyvin lähellä Habanero Orangea ja värikin vaihtui kypsyessään vihreästä oranssiin. Tässä lajissahan pitäisi podin aukaistaessa tuoksua aprikoosi tai persikka. Nyt ei kyllä tuoksunut kumpikaan, vaan todella paha haju. Ei ollut mätä/pilaantunut yms. en osaa oikein edes hajua selittää, mutta paha se oli.

Lannoittanut olen vain merileväuutteella silloin tällöin.

jaolsten

Merileväuute ei ole lannoite.

Kerrotko vähän kasvatusolosuhteista. Myös lajikkeen nimi on lähes pakollinen, että päästään kunnolla puimaan tätä ongelmaa.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013